Brezžični internet

erikson

Guru
25. avg 2007
24.609
8.156
113
Recimo hipotetično, da imam sedaj sklenjeno naročniško razmerje za internet pri enem od SLO ponudnikov interneta preko optične povazave in odprt mail na njegovi domeni, ter plačujem podaljševanje registracije svoje lastne domene prek tega ponudnika. Če skenslam tega SLo ponudnika in grem k Musku, domnevam, da izgubim mail na SLO ponudnikovi domeni, za podaljševanje registracije svoje lastne domene pa se lahko obrnem na koga??
Lahko se dogovoriš, da jim tistih par evrov za poštni predal še vedno plačuješ. Domeno tudi lahko pustiš in plačuješ preko njih.

Starlink ima trenutno akcijo za Residential Lite. Tukaj vpišeš naslov, da preveriš, če lahko dobiš:

Residential Lite - 35 EUR / mesec (Download: 80-200 Mbps / Upload: 15-35 Mbps)

Sprejemnik in router trenutno dobiš brez doplačila (moraš pa vrniti, če prekineš naročnino), plačaš samo 24 EUR poštnine.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
774
124
43
Lahko se dogovoriš, da jim tistih par evrov za poštni predal še vedno plačuješ. Domeno tudi lahko pustiš in plačuješ preko njih.

Starlink ima trenutno akcijo za Residential Lite. Tukaj vpišeš naslov, da preveriš, če lahko dobiš:

Residential Lite - 35 EUR / mesec (Download: 80-200 Mbps / Upload: 15-35 Mbps)

Sprejemnik in router trenutno dobiš brez doplačila (moraš pa vrniti, če prekineš naročnino), plačaš samo 24 EUR poštnine.
A gre ta zadeva na SP al ne? Verjetno ne bi hoteli izdajati račun na davčno številko?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.376
172
63
A gre ta zadeva na SP al ne? Verjetno ne bi hoteli izdajati račun na davčno številko?
NE. Če hočeš na davčno, so druge cene. Pač požreš teh 35evrov, daš številko kartice in to je to. Za naročnino si pa plačaš kilometrino, da hodiš preverjat signal in si potem vrneš na svoj TRR ;).

Kar sem jaz tega montiral, dela bp. Čeprav teži, da so občasno neke sive lise, ko signal pade ali se celo prekine, ampak dejansko moraš imeti anteno na takšnem mestu, da lepo vidi malo proti severu in precej proti vzhodu in zahodu. Sateliti niso stacionarni in se vozijo čez Evropo in niso na jugu, tako kot stacionarni ala Eutelsat. V praksi to pomeni, da je najboljša lokacija na vrhu strehe, ampak včasih je ta pozicija rahlo neugodna (pač visoko je) in se potem antena zmontira precej nižje. Lahko jo kar postaviš sredi dvorišča na tla, razviješ kabel, priklopiš na elektriko, na telefonu slediš navodilom in jo pravilno obrneš in nagneš in to je to :). Ko pa enkrat dela, jo pa postaviš na "željeno" mesto montaže in tam preveriš, če dela ok. In če je ok, pritrdiš fiksno.

Pa priključek ni teritorialni slovenski, moraš vzeti tudi to v zakup, če imaš kakšne internetne posle, kjer je poslovanje zaklenjeno na recimo Slovenijo. Ampak kot vidim, dela praktično vse, predvsem davčna, banke in ostale naše strani, pač kar se najbolj uporablja. Sem pa že videl obvestilo, da ne morem dostopati do nekih vsebin, ker nisem iz Slovenije...

Za samo preverjanje lahko naložiš njihov app in potem kar s telefonom preveriš, če je lokacija postavitve ok.

Jernej

• Všeč mi je
Reactions: sass

erikson

Guru
25. avg 2007
24.609
8.156
113
Pa priključek ni teritorialni slovenski, moraš vzeti tudi to v zakup, če imaš kakšne internetne posle, kjer je poslovanje zaklenjeno na recimo Slovenijo. Ampak kot vidim, dela praktično vse, predvsem davčna, banke in ostale naše strani, pač kar se najbolj uporablja. Sem pa že videl obvestilo, da ne morem dostopati do nekih vsebin, ker nisem iz Slovenije...
IP-ji imajo v whois za lokacijo vpisano Slovenijo, tako da običajno stvari delujejo. Razen če kakšna storitev še ne vrača svežih podatkov o lokaciji.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
774
124
43
Kaj čmo rečt drucga kot God Bless Musk, a ne? ;-)
Hvala vsem za informacije in mnenja.
Pa lep Božič vsem, kolikor ga je še ostalo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.176
10.766
113
EU
Starlink1.jpg

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
774
124
43
To pomeni, da je bil hardver pred enim letom cca 10x dražji kot danes (če štejemo poštnino kot ceno hardvera), naročnina pa tudi nekaj 10% dražja. Zanimivo.
Me zelo veseli, da sem bolj ali manj po naključju "podrezal" v tole temo.