Božične radosti 2016

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kaj pripravljate za letošnje BožičnoNovoletne praznike?

Ta teden bo romalo v kotle nekaj na tole temo (3 tedne fermentacije, 1 mesec zorjenja), kar bo za dolge zimske večere okoli Božiča. Kolikšna količina cimeta je še znosna, da ne dobi vse vkup premočnega okusa? Ali svež ingver v fermentorju na daljši čas pušča kaj neželjenih priokusov? Kaj dodajate ostali v takšne zvarke?


Zimska radost
Spice, Herb, or Vegetable Beer

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 25.5
Total Grain (kg): 6.600
Total Hops (g): 50.00
Original Gravity (OG): 1.061 (°P): 15.0
Final Gravity (FG): 1.015 (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV): 6.08 %
Colour (SRM): 22.8 (EBC): 44.9
Bitterness (IBU): 22.6 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 90

Grain Bill
----------------
5.000 kg Belgian - Pale Ale (75.76%)
0.600 kg Belgian - Special B (9.09%)
0.300 kg Belgian - Biscuit (4.55%)
0.300 kg Belgian - Munich (4.55%)
0.200 kg Belgian - Chocolate (3.03%)
0.200 kg Honey (3.03%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
30.0 g Willamette Pellet (4.5% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.2 g/L)

Misc Bill
----------------
3.3 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
5.0 g Cinnamon @ 3 Minutes (Boil)
5.0 g Ginger Root @ 3 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale - English Ale Yeast S-04
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Med dodati med kuhanjem je popolna neumnost, nič ne bo od tega. Če želiš dobiti med na okusu/aromi nič prej kot po fermentaciji.
Cimen, ena čajna žlička naredi dober rezultat.
Ingver dodaj med kuhanjem pri 30 minutah in na koncu kakor že imaš, vsekakor pa smiselno tudi po fermentaciji. Za srednje krepek okus najdeš najbolj sveži ingver, ga olupiš in naribaš, za med boil cca 150g, po fermentaciji pa 50g. Meni ni pustil nobenega nezaželjenega okusa po 7 dneh namakanja.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Sicer sem tudi jaz že večkrat slišal, da dodajanje medu med vretjem samo dvigne stopnjo alk (zaradi sladkorja), a sem vseeno poskusil nekoč z gozdnim medom in je pustil tako aromo kot tudi okus.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Želim si nežno aromo medu, cimeta in ingverja (morda še janeževe zvezde) ... Ker če ima zadeva premočan okus, ne bo pitna, pol pa noben ne mara ...
evil.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali menite, da je vanilijev Strok, cimet, ingver in podobne zacimbe smiselno skupaj s pivino zliti v fermentor ali je bolje precediti?
Hvala.