Bitcoin-hudičeva valuta.

Pac_Man

⋆Распут&
10. maj 2014
2.211
0
36
Tukaj so Blackcoinovci verjetno najbolj aktivni, največja zmaga do sedaj je, da so uspeli kovanec spravit na Coinkite platformo. Edini poleg BTC in LTC.
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če se poskušam postaviti malo v prihodnost in razumeti običajnega potrošnika, se poraja vprašanje, zakaj bi sploh rabil vso to množico različnih altcoinov, če lahko že z bitcoini enako dobro posluje (nakazuje, kupuje, ..) in ima zanj na razpolago zgrajeno infrastrukuro, množico aplikacij, ATM naprav in menjalnic.

Crypto scena me vedno bolj napeljuje na moto iz filma Highlander: "There can be only one"
 

Pac_Man

⋆Распут&
10. maj 2014
2.211
0
36
@denis : mintpal, bittrex, cryptsy...pick your poison

@uuu Tvoja izjava se bere, kot da bi leta 1985 zagovarjal avdiokasete. "Glasbo predvajajo in vsak ima kasetnik. Kaj sploh še rabiš?"

Da, večina altcoinov nastane, ker avtor upa na pump&dump. Forka že znan kovanec, najde neko fulšpon hudo lastnost, ki jo bo implementiral prav kmalu in se par tednov dere po forumih. Nekaterim celo uspe. Ampak:

Bitcoin je npr. prekleto počasen. Potrditev transakcije traja cca. 10 minut, večina borz želi 6 potrditev, da ti je denar na voljo - krasno, če se želiš it arbitražo. V praksi to pomeni, da bo večina fizičnih trgovcev z Bitcoinom poslovala na lepe oči - kdo bo čakal 10+ min, da se izvede transakcija?
Litecoin ima 2min/potrditev, obstajajo tudi kovanci z manj kot minuto.

PoS kovanci vzdržujejo celotno omrežje samo preko denarnic, ni nobenega rudarjenja z miljoni za opremo in veliko porabo energije.

Anon kovanci obljubljajo, well anonimnost.

Je pa tudi res, da je v zgodovini precej primerov, ko so prevladale "avdiokasete" nad realno boljšo alternativo.
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če pogledaš market cap , je bitcoinov večji od vseh ostalih altov skupaj seštetih in zaenkrat še nič ne kaže, da bi se trend kaj spreminjal v prid altov.

Blokchain tehnologije ne moreš primerjati s "kasetami", boljša primerjava bi bila s TCP/IP omrežjem ali internetom, kjer je tudi zaradi globalnosti mrežnega efekta lahko obstal pri življenju samo eden, na katerem zdaj sloni vse ostalo povezano z internetom.

Altcoini večinoma nastajajo/obstajajo zaradi tega, ker obstoječa postrojenja za rudarjenje bitcoinov zelo hitro postajajo nerentabilna (zaradi vedno močnejše konkurence) in potem se z zastarelimi zadevami rudari manj zahtevne kovance, v upanju, da se bo dalo še kakšen dolar iztisniti iz svojih dragih hash mašin.

Hitrost transakcij okoli 10 minut je velika že v primerjavi s klasičnimi bančnimi transakcijami, ki lahko trajajo tudi po več dni. Če bom pri tem prihranil še 3-10% od bančne provizije, sem pripravljen počakati tudi več kot 10 minut
evil.gif


Sicer pa so to minorni in rešljivi problemi (predlogi rešitev obstajajo, nekaj jih je predlagal že Nakamoto), ravno tako, kot so bili sčasoma rešljivi problemi iz začetkov interneta, ko so naprimer vsi tedanji trgovci v začetku 90tih še nejeverno zmajevali z glavami, češ, kaj mi bo ta počasna e-trgovina, če pa lokalna pekarna naredi v enem dnevu več prometa, kot cel internet skupaj ..

Nekaj zanimivih člankov je tudi na straneh nakamotoinstitute.org
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
1
36
Citat:
Uporabnik uuu pravi:

Hitrost transakcij okoli 10 minut je velika že v primerjavi s klasičnimi bančnimi transakcijami, ki lahko trajajo tudi po več dni. Če bom pri tem prihranil še 3-10% od bančne provizije, sem pripravljen počakati tudi več kot 10 minut
evil.gif

Kot razumem tisti odgovor,so bile mišljene transakcije na blagajni v trgovini,ko plačuješ neko robo s kartico (kdo bo tukaj čakal 10 minut??),ne pa transakcije med bančnimi računi....
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Za micro transakcije, kot je nakup špecerije ali kave, je bolj praktično uporabljati sistem s kreditnimi kartcami, in dobiš nato enkrat mesečno račun za vse skupaj (v bitcoinih).

Ni pa tehtnega razloga, zakaj ne bi tudi to plačal direktno z bitcoini in telefonom .. na zaupanje, kjer tveganje ni nič manjše, kot pri klasičnih kreditnih karticah, kjer lahko kupec tudi kadarkoli prekliče transakcijo in ima potem trgovec problem.

Stanje na računu (javni ključ) je mogoče vsak trenutek preveriti in če se iz njega izvede transakcija za določen znesek, je to v večini primerov dovolj veliko zagotovilo, da bo transakcija tudi potrjena
Tak sistem hitrega preverjanja ni težko implementirati na vsaki blagajni, ki premore čitalec QR kode)



To velja za banane in kavo, kjer je tveganje majhno, za mnogo večje zneske, ko kupuješ naprimer avto, se pa pač počaka tistih 10 minut ali več. Za trgovce je to v vseh pogledih ugodnejša varianta, ker transakcija z bitcoini je nepreklicna in brez dodatne bančne provizije, za razliko od transakcij preko Vise ali Mastercarda.
 

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.205
679
113
provizija mora bit ker drugace lahko transakcija caka tud par dni dokler se potrdi. in s casoma bodo transakcije drazje saj je stevilo tranasakcij na blok omejeno. btc tehnologija je v osnovi odllicna ampak ji mankajo dodatki za njeno lazjo in bol varno uporabo. in blackcoin je neprimerno bolsa izvedba z mnogo popravki.
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Omenjal sem bančno provizijo, ki je ogromna v primerjavi z "bitcoin fee" ki znese v vsakem primeru par centov.

Ti se kar drži blakcoina, če je boljši .. kaj lahko že kje kaj kupiš za blakcoine? Pizzo?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.287
-8.466
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Omenjal sem bančno provizijo, ki je ogromna v primerjavi z "bitcoin fee" ki znese v vsakem primeru par centov.
Bitcoin fee počasi narašča.
Ne biti tako navezan na BTC, ker ima kar nekaj pomanjkljivosti. Rešuje ga le to, da je bil prvi in ima posledično veliko prepoznavnost. Kar nekaj altcoinov je tehnološko konkretno bolje zasnovanih.
Citat:
Ti se kar drži blakcoina, če je boljši .. kaj lahko že kje kaj kupiš za blakcoine? Pizzo?
Kaj si že lahko kupil z BTC prvo leto
confused-1.gif
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Ne moreš primerjati leta 2009 in danes, ko je teren že tlakovan, mreža vzpostavljena, infrastruktura vredna milijarde, software preizkušen, ...

Bitcoin je oral ledino, zato mu lahko namenimo samo globok priklon, tile klončki pa več ali manj kopirajo in se dolgočasno ponavljajo, (pomembnih) inovacij je bolj malo, razen nekaj izjem (kot naprimer Darkcoin ali pa Nxt)
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Zanimivo je opazovati komaj en mesec star DPOS kovanec BitSharesX, ki se vzpenja s tako hitrostjo, da bo kot kaže kmalu prehitel celo večno drugega Litecoina. Ta je dejansko zanimiv, saj uvaja nekaj inovacij (naprednejših, kot jih ima Nxt).
Čas konfirmacije tudi ni slab .. 10 sekund.

Kdor je pred kratkim kupil kaj teh BTSX kovancev, bo mastno zaslužil ..
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
BTCD, btc dark je zdaj v pohodu. Ostalo z večji market cap-om pa je bolj žalost.

btw Kje nabavljate te čisto nove, leteče kovance, ki jih še ni na cryptsy?
 
Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
34.514
8.959
113
Mimogrede, na https://bter.com/ sem hotel nakazat nekaj desetin btcja, pa mi tam na bitstampu ne da na razpolago, da vpišem naslov od mojega računa od bter.com. Teži pa spet za spremembo gesla, je lahko to krivo?
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
V menjalnicah ni dobro (niti varno) predolgo držati (sploh ne večjih količin) bitcoinov.
Najbolje jih je čimprej prenesti v svojo offline denarnico in po potrebi od tu nakazati.
Za sproti zapravljat je dovolj, če imaš manjšo količino naprimer v blockchain.info denarnici, da jih lahko kadarkoli nakažeš kar iz telefona.