Bitcoin-hudičeva valuta.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Sesedel ja...če bi se sesedel bi bil $50, ne pa $700 (danes že $900). 1 mesec nazaj je bil $200...
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.414
125
63
Kako se najlažje lotit nakupa bitcoina in pa prodaje?

Če si pravilno razlagam, ga lahko recimo ob 15h kupim ko je npr cena 800€ , pa ob 17h prodam če je cena recimo 850€ ? Imam s tem še kakšne stroške ali ne?
 

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Registriraš se na https://www.bitstamp.net, verificiraš account in nakažeš sredstva.

Ja lahko ga kupiš in prodaš kadar hočeš, stroškov nimaš razen 0,50% provizije ob vsakem tradu (ki se skladno s prometom tradov - ne nakazili - manjša do 0,20%).
 

NekdoK

Guru
17. jun 2008
3.765
595
113
EU
En referral (!) ki mi prinaša minimalno število bitcoinov
grims-1.gif


http://freebitco.in/?r=264229
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Da malce obudim temo o Bitcoinih, ki je spet medijsko zanimiva po zaprtju največje menjalnice Bitcoinov MtGox (s sedežem v Tokiu), kjer so njihove stranke ostale brez cca 500 milijonov $

Za fiasko seveda ni kriv Bitcoin, ampak nepoštenost lastnikov menjalnice, kot ni kriv Euro, če so ti ukradli denarnico, polno evrčkov.

Moram priznati, da me sam sistem kriptografskega denarja fascinira. Ideja je genialna in sem trdno prepričan, da je prihodnost denarja ravno v eni ali več takih oblikah kriptografske valute, kot je Bitcoin.

V to me prepričuje tudi dejstvo, da kriptografske valute temeljijo zgolj in samo na matematičnih zakonitostih in niso odvisne od (samo)volje oblasti, ki lahko svoj denar tiskajo po svojih potrebah (od tod inflacija, razvrednotenja in finančne krize).

Kriptografski denar se pretaka preko interneta (p2p) in ga ni mogoče ponarediti ali dotiskati drgače, kot s takoimenovanim rudarjenjem. Za nadzor skrbi sam sistem potrjevanja, ki se kopira od računalnika do računalnika preko p2p omrežja.
Source koda sistema je javno objavljena in odprta, javna, vsem na očeh, tako, da s te strani ni nobenega prodajanja "megle iz ozadja".
Sistem je distribuiran, brez centralne oblasti ali vrhovnega organa nadzora, zato je tudi težje ranljiv (nima glave, ki bi se jo dalo enostavno odsekati)

Države, vlade ali centralne banke nad delovanjem Bitcoina nimajo nadzora (kar jih tudi vedno bolj skrbi
evil.gif
), podobno kot nimajo nadzora nad internetom. Lahko ga kvečjemu prepovejo, pa še to z vprašljivim uspehom. Transakcije so anonimne (ključi so anonimni, nimajo o lastniku nobenih podatkov), čeprav se transakcijam da slediti, saj so zapisane na vseh strežnikih, ki jih potrjujejo.

Bitcoine (in ostali temu podobni kriptografski denar) se hrani v takoimenovanih denarnicah (wallet), ki niso nič drugega, kot pari šifriranih ključev (javni in zasebni ključ), ki nosijo določeno vrednost, ki se preko p2p lahko prenakaže iz enega naslova na drugega.

Če želiš, da ti nekdo nakaže denar, mu enostavno sporočiš svoj javni ključ (Bitcoin address), ki ga lahko javno objaviš kjerkoli (tako kot svoj bančni račun). Transakcijo, da je veljavna, morajo potrditi p2p strežniki, ki se jih ne da pretentati (za primerjavo, ti distribuirani strežniki po procesorski moči mnogokratno presegajo procesorsko moč največjih superračunalnikov) in z lahkoto odbijejo vse poskuse vdorov (ali zavajanja).

Kdor se ukvarja z "rudarjenjem", ima tako tudi pri sebi instaliranega enega od teh strežnikov in je del mreže, ki potrjuje veljavnost transakcij.

Malce za šalo in malce zaradi testiranja sem včeraj zvečer kupil za 100$ Bitcoinov in do tega trenutka ima transakcija že 92 potrditev (confirmations). Na vsake toliko se število konfimacij povečuje. Za zagotovilo pristnosti je menda dovolj že 6 konfirmacij.

Če denarnico hraniš doma (na računalniku, telefonu ali tablici ali jo imaš celo zapisano na papirju), se ni treba bati, da bodo tvoji Bitcoini "čudežno" izginili, kot so v MtGoxu, kjer so imele stranke svoj denar v shrambi (v denarnicah) MtGoxa, ki je z njim trgoval.
Denarnico ima v lasti in z denarjem upravlja tisti, ki poseduje privatni ključ.
Seveda ima vsak lahko takih denarnic kolikor hoče. Jaz imam tri, od tega sta dve prazni
smile-1.gif


Vrednost Bitcoina precej niha, kar pomeni, da še ni čisto dozorela (ni še vsesplošno sprejeta), vendar ne dvomim, da bo to postala.
Trenutna vrednost BTC=510 USD ali 350 EUR
 

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.199
670
113
Pozabljaš pa na to, da je ravno hramba težava. danes folk ni zmožen hranit svojih osenih slik na rčaunanlniku, kaj šele denarja. Tega nikakor ne bi nikoli upali shranjevati na lastnih sistemih. In Mt.Gox je šđe en dokaz o varnosti hrambe valute ali zanesljivosti borzne hiše. Komot proda tvoj lasten denar pa se ti je...i.

lp
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To je podobno, kot z gotovino, če ti bankovci štrlijo iz žepa, medtem, ko se sprehajaš v gneči, je velika verjetnost, da boš ostal brez denarja ..

Vsakdo, ki se odloči za poslovanje s kriptografso valuto, na katero je potrebno gledato enako, kot na gotovino, mora upoštevati določena pravila varovanja, ki sicer niso nekakšna posebna znanost, pa vseeno, se jih je potrebno držati.

- na računalniku, iz katerega plačuješ, ni priporočljivo imeti denarnice (zasebnega ključa) z večjo vsoto denarja
(podobno, kot ne nosiš vedno s sabo velike količine gotovine).
Tam imej le denarnico z zneski za sproti, na katero po potrebi nakazuješ iz druge denarnice, ki je večino časa offline in zaklenjena z močnim geslom.

- geslo, s katerim je denarnica zaklenjena, naj ne bo zapisano nikjer na računalniku in naj bo dovolj močno, da ga ni mogoče enostavo uganiti, najbolje ga je imeti spravljenega na papirju ali na zunanjem mediju, ki se po uporabi izklopi iz mreže ali zaklene.
Obstajajo tudi varni "sefi" za gesla na telefonih

- kako priti do gesla, zapiši tudi v oporoki, za primer, če se ti kaj zgodi, da najbližji ne bodo ostali brez dostopa do denarja
evil.gif


- online shrambam v oblaku ni priporočljivo zaupati, razen, če tam shraniš predhodno dodatno zakodirano datoteko.

- po izvršeni transakciji na tvojem računu, s katerim upravlja menjalnica (kot je bila MT.Gox) si znesek čimprej prenakaži v drugo denarnico, ki je bolj na varnem in dostopna samo tebi (doma zaklenjena in večino časa offline).

Dejansko imaš lahko večje izgube le po nemarnosti ali zaradi lenobe, če se ti ne da upoštevati nekaj enostavnih pravil.
Najpomembnejše pa je zavedanje, da je vsak računalnik, ki je priključen na internet, potencialno dostopen vsakomur, ne samo tebi .

Nenazadnje gre za tvoj (težko prisluženi) denar in je treba z njim ravnati malce drugače, kot s fotkami na facebooku
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Je pa problem pri trenutno modernih POS kovancih, če hočeš imeti obresti in podpirati omrežje, ne smeš imeti offline denarnice
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Na arhiviranje (delanje kopij) se tudi pozablja.
Če imaš kaj manjšega, ni panike, pri večjih vsotah pa ni opravičila in za takšno malomarnost je kazen kar primerna
evil.gif


Najbolje si je denarnico zakodirati in shraniti nekam v oblak (Dropbox, Evernote ..)

V tem primeru ne boš izgubil denarja niti v primeru, če ti vse pogori ali pa kakšna katastrofa poruši celo mesto
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.664
727
113
Ja tudi sam nameravam za nekaj sto Usd nabaviti Bitcoinov, bolj za eksperimentiranje in učenje, kje predlagate, da se nakup izvrši ali je pri naših Bitstamp ok, ali svetujete drugje . kaj pa trgovanje npr. da malo špekuliraš, najprej moraš potem denar tja nakazati in potem in line v dol trenutku, kot na borzi kupiš, za prodajo pa moraš verjetno najprej nakazati btc je v svojo denarnico pri njih in jih potem tudi lahko in line prodaš...... sicer se zanimam bolj zato, da se malo poigram, da se naučim valute bodočnosti ...
wink-1.gif
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Menjalnic je veliko in vedno nove odpirajo pa tudi zapirajo. Samo če malo poguglaš.

Jaz bolj preferiram evropske, ker ima Nemčija precej liberalno zakonodajo glede Bitcoina in podobnih kriptografskih valut in jih obravnava kot vzporedno valuto.
Pričakovati je, da bo enako liberalno Nemčiji sledila tudi preostala EU

Amerika se še ni odločila ali je to denar ali dobrina, blago, ker po njihovi zakonodaji vzporedne valute niso dovoljene za redni promet (dollar uber alles)
evil.gif


V Rusiji so jo pa itak prepovedali (menda zaradi Ciprske krize, ker so ruski tajkuni iz Ciprskih bank na hitro vse prenakazali v Bitcoine in se jih ne da kontrolirati ) ..

Izbira glede na to, kje je ceneje, je trenutno skorajda nepomembna, saj se cena Bitcoina spreminja tako hitro, da komaj slediš, pravi "roller coaster"
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:

V Rusiji so jo pa itak prepovedali (menda zaradi Ciprske krize, ker so ruski tajkuni iz Ciprskih bank na hitro vse prenakazali v Bitcoine in se jih ne da kontrolirati ) ..
BTC je v Rusiji prepovedan glih toliko, kot € ali $. Novičarske strani so malo preveč napihnile vse skupaj.
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Ne vem ali so "prenapihnili", v Rusiji enostavno ne moreš odpreti trgovine in napisati, da sprejemaš tudi Bitcoine.

V Nemčiji in po EU lahko, ravno tako v večini sveta, celo na Kitajskem ..
Tudi "rudarjenja" v Rusiji uradno ni, ker je prepovedano.
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Sicer ravno berem, da so pred kakim tednom v Rusiji nekoliko omilili in naredili nekaj izjem, zdaj se ne govori več o prepovedi, ampak o regulaciji.

Bitcoinu se ne da kar tako upreti, prej kot slej popustijo tudi najbolj zadrti
smile-1.gif


Russia Reconsiders Bitcoin