Bio Eko sezam odpoklici

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.107
297
83
Letos sem zasledil že cel kup odpoklicov sezama. Večinoma gre za izdelke z oznako BIO ali EKO

Kako ima lahko BIO oz. EKO izdelek prisotne strupene snovi.

Kakšni so sploh kriteriji, da dobi izdelek oznako Bio ali Eko

"V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno), na spletni strani opozarja NIJZ. Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. "

Več na: https://www.zurnal24.si/zdravje/odpoklic-zaradi-snovi-ki-predstavlja-resno-groznjo-zdravju-362472 - www.zurnal24.si
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.203
4.673
113
EKO je zgodba.
Zgodba, ki je lahko povsem drugačna v Indiji kot Sloveniji. Lahko je drugačna v Italiji kot v Sloveniji.
Nepoučen potrošnik ne ve, da eko nikoli ni pomenil brez kemije in povsem naravno. Se pa ustvarjalci zgodbe trudijo, da bi bila kemija bolj sprejemljiva. Veliko je koncentratov snovi, ki jih najdemo v naravi. Seveda pa se v naravi po naravni poti nikoli ne zgodi, da bi koncentrat neke rastline, ki raste na tuji celini "pripotoval" k nam in zaščitil naše rastline. Torej eko ne pomeni naravno. Dobra stran eko zgodbe je, da se tu lahko v verigo da več nadzora pri proizvodnji, kar pomeni, da imajo dodatni ljudje delo, potrošnik pa to pohlevno plača.
Ugibam, da v gornjem primeru najdeno snov niso uporabili med samo pridelavo, ampak zato da hrana preživi nenormalno dolg transport. Temu se je težko izogniti. Najti morajo snov, ki je v Evropi ne pričakujejo in je ne bodo iskali.