Analiza hmelja

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Na inštitutu:
Citat:

V kolikor želite imeti informacijo o stanju v vašem hmeljišču, vas pozivamo, da upoštevate spodnja navodila za vzorčenje. Cena analize na vsebnost alfa kislin je 46,00 EUR brez DDV; cena analize na vsebnost vlage je 10,00 EUR brez DDV.

Navodila:
Citat:

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa kislin Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5 –10 g svežih storžkov), ki jih dobite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne damo v analizo, jih je potrebno hraniti v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa kislin: zadostuje 1,5-2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo vsak dan do 13. ure. Upravna stavba IHPS, prvo nadstropje.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pozdravljeni.
Doma imam ene par vrst hmeljev (Aurora, Dana, Hull Melon,...) kateri so crop 2015.
Imam jih spakirane v vakum vrečkah in v skrinji na -20°C že od takrat, ko sem jih kupil.

Ali ima kdo kako idejo kako porabit, ker se nagibam, da bi jih uporabil samo na začetku za grenkobo in ne za aromo ter okus.
Na spletu sem našel nekaj informacij koliko se kaj AA zgublja z letom ampak ni kaj prida informacij.

Je kakšna druga ideja ali jih zabrišem proč? :)
Je pa skupaj ca. 2-3kg hmelja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Težko bo AA točno na pamet določit ker staranje oz. razpad AAja določa en kup spremenljivk.

Tule imaš kalkulator za osnovni preračun. Načeloma uporabiš opcije za storage "Sealed in barrier packaging, airtight jars under vacuum" to so najboljši pogoji, je pa še tu vpršaanje kako je hmelj bil dejansko prepariran. Recimo na trgu dobiš danes tudi hmelj ki je "nitrogen flushed", torej dejansko brez kisika, klasčno vakkumiranje pa ima vedno zraven nekaj kisika.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Hvala.
Ja tole sem uporabil ampak ni nekaterih hmeljev in se bojim, da kaj ne zafrknem.
Če pogledam Auroro z 9.7% AA crop 2015 in računam, da je 1500 dni na -20°C dobim izračun, da je še 3.7% AA not.
Ali reskiram in dam toliko več Aurore, da dobim željem IBU ali se ni za igrat? :)

Ali je kje druga opcija, da si čaje delam iz hmelja? :)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Če imajo še kaj arome jih lahko uporabiš za pozno hmeljenje (na 10-0 min oz. flameout) pri kakšnih manj kompleksnih pivih. Ker je zelo težko da boš zadel pravi AA ali pa aromo. Če nimajo arome jih vržeš stran ali pa lahko pustiš na zraku za hmeljit "pokvarjena piva" (aged hops).
 

jankramberger

Zelenc'
28. sep 2019
16
2
3
ali je zato razlika v ceni istega hmelja, ker je eden vakumsko pakiran drug pa ni? naprimer hmezad ima malo cenejše hmelje ampak niso vakumsko pakirani?
lep pozdrav hvala za odgovor