Akumulatorski vijačnik, vrtalnik. Makita ali..?

BLABLABLA

Fizikalc
28. sep 2007
1.211
44
48
SAm osebno bi vzel Dewalta, samo če je možno z močnejšo baterijo 4.0 ali 5.0Ah, 2.0Ah se mi zdi malo premalo za 18V mašinco. Imam sicer Makito pa je ogromna razlika med 3.0 in 5.0Ah, sploh če vrtaš v kako železo.
Kake tle eni trosite...

Razlike v moči baterije ni (rezen če ni kak člen fuč)

Je pa razlika v kapaciteti....tista z več Ah pač dlje dela ned dvema polnjenjema.
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
1.952
9
38
Točno tako.
Amper krat volt = wat (moč). Samo ne Ah (amper ur). Koliko amperov da, bi moralo če že kje pisati na orodju ali navodilih.
Glede na to da piše, da ima uporabno moč (ne vem kaj s tem mislijo) 460W, potem bi moral imeti 25,5 A (W/V=A).
 

Utisevalec

Majstr
12. nov 2007
12.592
335
83
Ne bo direktno držalo, se tudi pri litionskih baterijah pozna max. "C" sploh ko so že malo obrabljene ali pa se jih uporablja na močnejših strojih oz. pod velikimi obremenitvami. Ti lahko demonstriram na hitachi fleksarci ali pa udarnemu vijačniku z 1.5Ah, 2.5Ah in 5Ah baterijo. Ko močno obremeniš orodje s švohnejšo baterijo bo dalo od sebe manj kot pa pri močnejši bateriji. Seveda je pa odvisno od tega koliko lahko baterija da od sebe na maximum in koliko orodje dejansko potrebuje toka*.

Recimo fleksarca pa kakšen debel kos železa, kos kamna ipd. je z 1.5Ah baterijo neuporabno ker moraš popuščat pritisk ker se ti šajba zatika in ustavlja (pa tudi baterijo ti pobere po dveh rezih -> skoraj zagotovo ne porabi vse kapacitete, ampak enostavno napetost toliko pade da jo zaščitno vezje odklopi), pri 2.5Ah bateriji gre boljše/hitrejše, pri 5Ah bateriji pa še boljše. Po drugi strani je res da pri klasičnem vrtalniku nisem opazil te razlike in je vseeno katero baterijo namontiram, še rajše najmanjšo ker je najlažja in najmanjša.

* poleg "izgube" moči je pomembno tudi to da se pri nižji kapaciteti baterije le-ta precej bolj segreva in tudi precej bolj obrablja/uničuje (višji "C"). Tako da za resno rabo ni ravno vseeno kakšna je kapaciteta baterije in večina profi uporabnikov uporablja samo "tavelike" baterije.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Sonny_Chiba

damirj

Fizikalc
9. maj 2012
1.164
20
38
3, 4 ali 5Ah baterije imajo vzporedno vezane člene (2 ali 3) in je zato tudi kartkostični tok tolikokrat večji, pomeni, da ob močni obremenitvi manj pade napetost. Tako da za ekstremne primere uporabe boljše več Ah