24ur.com - Poletno branje - Jedrska energija

sass

Guru
1. sep 2007
5.092
733
113
Kvasite bedarije na račun "nacionalnega interesa". Hude bedarije.
Ali je osnovna človekova potreba elektrika? Verjetno je še kaj pred tem. Denimo hrana, obleka. Imamo kaj omembe vredne državne proizvodnje hrane? Zakaj ne? Vam prišepnem... Pri hrani bi se težko igrali z velikimi milijoni "nacionalnega interesa".
Zadnje leto nas medijsko bombardirajo, da bi še pred koncem 2-tira bili politično zreli za državni NEK-2. Tudi za to medijsko kampanjo je šlo nekaj iz tistih 16 mio. Nič ni zastonj, tudi medije je treba malo razveseliti. Računam, da nam bodo k sreči to bedarijo preprečili Avstrijci.
bom ponovil misel, ki jo je nekdo napisal na nekem drugem forumu: TEŠ bomo zaprli zaradi CO2 izpustov. NEK zaradi dotrajanosti. slovenske reke so že praktično vse zajezene, z izjemo srednje save. solarne in vetrne elektrarne že tako prinesejo zelo malo elektrike in so nestanoviten vir energije, pa še pri njih so nasprotovanj lokalnih skupnosti. očitno nam ne bo preostalo drugega, da bomo elektriko proizvajali iz mavric in samorogov.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
sass: misel si sicer lepo ponovil, nisi pa napisal nič pametnega, zakaj rabimo DRŽAVNO NEK-2. Lahko pa še ponoviš kako misel, če lastne nimaš.
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.092
733
113
no, bom pa napisal še nekaj pametnega zate: NEK2 rabimo zato, ker z obnovljivimi viri še zdaleč ne moremo konstantno pridobiti primerljive količine elektrike. državna pa mora biti zato, ker bi bil zasebni lastnik motiviran povečati zaslužek tudi na račun varnosti, medtem ko bo državnemu upravljalcu vseeno glede dobička, njegova plača bo v vsakem primeru enaka.
 
  • Všeč mi je
Reactions: alkoholik

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Račun varnosti ... :)
Kdo v realnem svetu verjame, da je varnost večja, če so upravljalci in nadzorniki na plačilni listi istega lastnika. Torej države oziroma kar trenutne politične garniture na vrhu. Ker hočeš nočeš, ta je za 4 leta pravi "lastnik" tega. Ne bi rekel, če bi nadzor v NEK vršili državni nadzorniki iz držav na katere ima NEK lahko vpliv, denimo Italija, Avstrije ... Če imamo zasebnega lastnika in državni nadzor, mi to deluje malo bolj transparentno in prepričljivo. Res ločen nadzor.
Torej ugotovitev alter "strokovnjakov" je, da NEK mora biti nujno državni. Po drugi strani za varovanje meje poskrbi zasebno podjetje (postavi ograjo, kosi), vojska patrie tanka na zasebni črpalki, hrano kupuje od zasebnih podjetij, vozni park jim vzdržujejo zasebniki, ponekod celo iz tujine, varovanje zagotavljajo zasebne varnostne službe. Kje je varnost?
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.092
733
113
zasebni upravljalec jedrske elektrarne, ki je podrvžen samo državnemu (ne)nadzoru... zakaj se mi to zdi nekam znano:
Jedrska elektrarna Fukušima je bila znana po številnih škandalih in aferah, zaradi česar je odstopilo veliko število vodstvenih delavcev TEPCO-a. Vsi ti škandali so privedli do številnih razkritij o nepravilnostih delovanja elektrarne. Leta 2002 je TEPCO priznal, da so ponarejevali podatke o varnosti reaktorjev, zaradi česar je morala družba zapreti kar 17 reaktorjev po celi Japonski. Kasneje je bilo ugotovljeno, da distribucijska pot od ventilov jedrskega reaktorja do električnih skladišč ni bila pregledana kar 11 let. Inšpekcijski pregledi niso zajemali naprav povezanih s hladilnimi sistemi, električnimi generatorji in vodnimi črpalki, zato je bila morebitna ogroženost ves čas na visoki stopnji....

Po drugi strani, pri nas:
Inšpektorji Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost imajo pravico do najavljenih tedenskih prihodov ter tudi nenapovedanih obiskov. Vedno imajo neomejen dostop. Pregledajo lahko tudi jedrsko gorivo. Poleg republiške inšpekcije, NEK obiskuje tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki ima enaka pooblastila kot slovenski in hrvaški inšpektorji. "Nenapovedani prihodi inšpektorjev se zgodijo vsake tri mesece. Je pa odvisno od aktivnosti v elektrarni. Lahko se zgodi, da so tu tudi na 14 dni, v času remonta pa noč in dan," ...
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
In zakaj inšpektorji za jedrsko varnost ne bi imeli iste pravice do pregleda v zasebni elektrarni? Še precej večjo voljo bi imeli za nadzor, če ne bi bili na plačilni listi "istega delodajalca".
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Zakaj si se sedaj obesil samo na jedrske elektrarne, saj si zagovornik privatizacije vse kritične infrastrukture. Daj, napiši kaj o "uspešni" privatizaciji železnic v VB, o privatni distribuciji vode v Grčiji, o privatni distribuciji elektrike v ZDA ali o njihovi privatizaciji zaporov. Vse to krasno laufa, kajne, sedaj ko je v privatni lasti.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
bizi : vrni se prosim na prvi post v temi. Dvakrat preberi in si na tiho ponovi. Potem na list napiši, kaj si prebral. Nato preberi svoje zapisano, potem pa še enkrat prvi post. Potem preberi še svoj zadnji post in boš mogoče razumel o čem pišemo v tej temi. No, verjetno ne boš.
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.092
733
113
v bistvu je povsem logično: če nam patrije tankajo in šravfajo zasebniki, pa naj zasebniki upravljajo še jedrske elektrarne
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.092
733
113
bizi : vrni se prosim na prvi post v temi. Dvakrat preberi in si na tiho ponovi. Potem na list napiši, kaj si prebral. Nato preberi svoje zapisano, potem pa še enkrat prvi post. Potem preberi še svoj zadnji post in boš mogoče razumel o čem pišemo v tej temi. No, verjetno ne boš.
problem je, ker ti še vedno ne razumeš, čeprav ti že tretjič pišem:
zasebni upravitelj elektrarne bo motiviran, da podmaže inšpektorja, da zapiše, da je nek ventil ustrezen in zamenjan, čeprav ga upravljalec ni zamenjal. prihranek si obadva pospravita v svoj žep. ali v konkretnem japonskem primeru, da zmanjša finančne izgube, kot jih je imel japonski TEPCO.
 

erikson

Guru
25. avg 2007
21.279
5.200
113
europe runs on coal.jpg


Trenutno stanje po Evropi, da ne bomo imeli občutka, da smo edini na premogu.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.149
5.754
113
pri taščici
S čim se napaja austrija glede na to da nima ne premoga ne JE.
Veter, sonce in voda preveč niha, razen če je odvisna od nabave v tujini.