Oprema

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Rad bi si naredil grelce za fermentorje da po glavni fermentaciji dvignem temperaturo za par stopinj.
Je že kdo pokusil za tole uporabiti grelne kable.
Nekaj takega kot je tole:
http://www.ebay.co.uk/itm/Cons...rYAAOSwHnFVrlBo
LP
Tudi sam sem o tem razmišljal in prišel do zaključka ,da je bolje ,da naredim žkatlo iz stirodurja zvežem STC-1000 z črno halogensko žarnico in zadeva dela . V prihodnje bom pa še ventilator vgradil .
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.846
3.866
113
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Rad bi si naredil grelce za fermentorje da po glavni fermentaciji dvignem temperaturo za par stopinj.
Je že kdo pokusil za tole uporabiti grelne kable.
Nekaj takega kot je tole:
http://www.ebay.co.uk/itm/Cons...rYAAOSwHnFVrlBo
LP

Če pogledaš v tej temi malo v zgodovino sem sam že opisoval da imam rešeno gretje inox soda za fermentacijo in deluje BP. Nimam pa constant wattage karkoli bi to že pomenilo, ampak se kablu med segrevanjem niža upornost in posledično bolj je topel manj toka gre skozi in manj greje. Ekvilibirum je pa na okoli 80C .. skratka kabel se ne more segret več kot 80C, kar pomeni da je varen tudi za uporabo na plastiki.

Nabavil sem točno tega in sem ga dobil v enem tednu, poslan je bil iz nemčije (ne vem ali je to klasika ali pa je bil samo slučaj).
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Pa imaš to zrihtano z enim navojem okoli fermentorja ali več? Če prav zastopi se ta kabel lahko reže na poljubne dolžine ?
LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.846
3.866
113
Sam imam ovito okoli in okoli (15m) za 100l fermentor. Okoli je pa ovoj iz armaflexa. Stoji mi v neogrevani garaži in BP greje tudi do 60C vodo če želiš!
grin1.gif
Sam ga imam povezanega s T kontrolerjem, sonda pa meri temperaturo preko 15cm "thermowella" tako da mi regulira precej natančno temperaturo.

Režeš lahko poljubno, na enem koncu zaščitiš (NE povežeš obeh vodilnih žic, ker bo nastal kratek stik) na drugem daš napajalno žico in je to vsa umetnost.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Živjo!
Ker je pvc na forumu tolk osovražen, bom zbral denar za inox...
Kaj je bolje za biab lonec?
Inox kuhinjski lonec ala pivovarium.si ali inox cisterna za vino?
Morda lonec, ker ima roče?
Ima morda debelejše stene?
Iščem 50 - 60 litrov varianto.
Razmišljam tudi o tem, katerega je lažje prestavit, če ga moraš...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.846
3.866
113
Te poceni cisterene so nestabilne in ni šans da jo boš premikal, vsaj ne dolgo. Poleg tega imajo tako ostre robove da se še na prazni porežeš. Enako so noter ostri robovi in spoji kar je težko čistit (tudi če gre samo za "kuhanje"), pri BIAB boš hitro vrečo kje porezal. Pa za kuhanje v cisterni tudi proporce niso prave, idealen lonec ima premer vs. višina razmerje okoli 1:1 do 1:2, cisterna pa kaj vem 1:5 (premalo površine za izparevanje glede na volumen).

Lonec je torej boljši oz. je orodje da se v njem kuha, cisterna pač to ni!
grin1.gif


Imaš pa lonce z malim l in lonce z velikim Ljem ... poceni lonci imajo tanek pleh pa ročaji so samo za nošenje ko je prazen, boljši lonci imajo debelejši pleh in lahko jih prenašaš tudi polne. Boljši lonci imajo ceno tudi 200EUR za 50l, slabše dobiš pa pod 50EUR za 50l.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Lonci na pivovarium.si, inox.si in pivoprema.eu si ENAKI lonci. Jaz imam taka 50L (ki je v resni 47l, tako da čez teče, kar pomeni, da lahko realno vanj spraviš še manj) in je, kar se tiče cena/kvaliteta, OK. Ne vem, preko ebaya itd. nisem niti gledal...lahko se dobi cenejše, samo je potem s kvaliteto tako, kot je Utiševalec napisal. Inox je pri mojih morda malenkost tanjši, a vseeno kar kvaliteten. Ročaji so dobri, pipa tudi. Na dnu se ne prijema. Ni bojazni, da bi kaj zvil ali drugače poškodoval, lahko ga prestavljaš praznega ali polnega. Vse sem že počel... Imam eno leto in sta bp.

Če se prav spomnim, si omejen s prostorom. Če razmišljaš o nakupu 50+ L, moraš računat tudi na to, da boš potreboval nekaj prostora in večji gorilnik kot je na kuhinjski plošči (o tem smo v neki temi ravno pred kratkim pisali). Sicer se z metodo BIAB lepo naredi vse v eni posodi. Jaz in še marsikdo tako delamo.

Če boš gledal manjše volumne se pa dobi tudi ugodne emajl lonce...30L za dobrih 30 EUR: http://trgovina.emo-novum.si/p57/CLEAN-LONEC
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Lonci na pivovarium.si, inox.si in pivoprema.eu si ENAKI lonci. Jaz imam taka 50L (ki je v resni 47l, tako da čez teče, kar pomeni, da lahko realno vanj spraviš še manj) in je, kar se tiče cena/kvaliteta, OK. Ne vem, preko ebaya itd. nisem niti gledal...lahko se dobi cenejše, samo je potem s kvaliteto tako, kot je Utiševalec napisal. Inox je pri mojih morda malenkost tanjši, a vseeno kar kvaliteten. Ročaji so dobri, pipa tudi. Na dnu se ne prijema. Ni bojazni, da bi kaj zvil ali drugače poškodoval, lahko ga prestavljaš praznega ali polnega. Vse sem že počel... Imam eno leto in sta bp.

Če se prav spomnim, si omejen s prostorom. Če razmišljaš o nakupu 50+ L, moraš računat tudi na to, da boš potreboval nekaj prostora in večji gorilnik kot je na kuhinjski plošči (o tem smo v neki temi ravno pred kratkim pisali). Sicer se z metodo BIAB lepo naredi vse v eni posodi. Jaz in še marsikdo tako delamo.

Če boš gledal manjše volumne se pa dobi tudi ugodne emajl lonce...30L za dobrih 30 EUR: http://trgovina.emo-novum.si/p57/CLEAN-LONEC
Hvala za odgovor...
Kot sem parkrat omenil, zaradi omejitev s prostorom in štedilnikom, grem na elektriko, grelec itd...
Vem, da ima Odisej inox vinski sod, verjetno se mu dobro obnese.
Imam možnost dobit 50 litrov za 40 eu, mere 40 x 40 ali lonec iz trgovin, omenjenih.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.550
8.902
113
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Živjo!
Ker je pvc na forumu tolk osovražen, bom zbral denar za inox...
Kaj je bolje za biab lonec?
Inox kuhinjski lonec ala pivovarium.si ali inox cisterna za vino?
Morda lonec, ker ima roče?
Ima morda debelejše stene?
Iščem 50 - 60 litrov varianto.
Razmišljam tudi o tem, katerega je lažje prestavit, če ga moraš...

Upam, da preboliš tale PVC. Sam dobro ti hočem.

Sam uporabljam 70 litrski lonec iz omenjenih strani na gorenčevem gorilcu. 40 litrski batch gre not fejst na komot, računat moraš, da gre v luft nekih 8 litrov na uro plus usedlina. Verjetno bi se dalo zadevo opremit tudi z grelcem, ki si ga omenjal. Inox je sicer tanjši, kot bi si želel, vendar dovolj za udobno uporabo.
Začel sem pa na odrezanem 50 litrskem sodu za pivo, kot sem videl po netu se tud z grelcem odlično obnesejo. Gre pa za neuničljivo robusten inox, cena 50 EUR. Seveda svetujem razmišljanje o ločenem mash tunu namesto BIAB.
 
Nazadnje urejeno:

gajba

Zelenc'
4. okt 2017
7
0
1
Tole je moj prvi poast, zato pozdrav vsem in hkrati velika hvala za vse info. ki sem jih v letu kuhanja absorbiral iz vaših prispevkov. Za mano je 15 AG rund in obvezen prvi poizkus s extraktom. Proizvodnja že davno ne dohaja porabe
smile-1.gif

Kuham po BIAB v 30l email loncu od EMO. Če se potrudim iz njega iztisnem do 25l v fermentator vedar sem stalno na meji boil over-ja in pljuskanja čez rob ob prenašanju.
Ogrevam se za menjavo lonca.
Kuham na 3kW indukcijskem kuhalniku. Takoj ko je lonec primeren za indukcijo cene poskočijo…
Nagibam se k 50l loncu od Brewferm s krogličnim ventilom, ki ga ponuja Mr. Malt. Cena je kar konkretna (165eur + poštnina), pa vendar najugodnejša kar sem uspel najti do sedaj

Gledal sem tudi običajen lonec za kuharijo, ki ga ponuja EuroNova vendar je cena, če upoštevaš še pipo, ki jo moraš sam zmontirati, tam tam z Brewferm.
Ali ima kdo omenjen lonec od Brewferma? Dela OK na indukciji?
Je še kakšen predlog za lonec kapacitete 40 - 50L primeren za indukcijo?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Te poceni cisterene so nestabilne in ni šans da jo boš premikal, vsaj ne dolgo. Poleg tega imajo tako ostre robove da se še na prazni porežeš. Enako so noter ostri robovi in spoji kar je težko čistit (tudi če gre samo za "kuhanje"), pri BIAB boš hitro vrečo kje porezal. Pa za kuhanje v cisterni tudi proporce niso prave, idealen lonec ima premer vs. višina razmerje okoli 1:1 do 1:2, cisterna pa kaj vem 1:5 (premalo površine za izparevanje glede na volumen).

Pri vinskih sodih/cisternah moraš vedet, da ima vsak proizvajalec malo svojo filozofijo. Moj ima recimo, edini oster rob je na pokrovu, sod ima lepo zapigan rob povsod, tako da v mojih prvih eksperimentih (biab) nisem strgal ničesar. Edino na pokrovu sem se enkrat urezal, ker sem ga prvič prijel v roko (ironično, prej sem sod prešlatal cel, če me bo kje kaj...)
Tudi kar se tiče dimenzij, imaš zelo različne, se popolnoma strinjam, da tisti z razmerjem 1:5 ni ok. Moj 50l ima premer 37cm in 51cm višine. Torej razmerje cca 1:1,4 kar se mi zdi kar super. Polnega še nisem probal prestavljat, ker a) nima ročajev, b) nima smisla.
smile-1.gif
Je fino, da imaš kolikortoliko novega, oziroma, da ga predhodno dobro sčistiš, ker imajo ponavadi dno varjeno od zunaj in se ti v robu kjer je navzven zapigano dno lahko nabere svinjarija od vina (usedlina). Pred prvo kuho sem svojega namočil, opral rob z vapom, vrel notri vodo eno uro, še enkrat spral. Bilo je par črnih pikic, nič tragičnega, voda je bila kljub dolgoletni uporabi po vretju in stanjo noter brez vonja in okusa.
Ne pravim, da je to edina ali najboljša rešitev, je pa sigurno cenovno zelo vredu in povsem ok.

lp