Zimsko letni vrt - stekleni ali montažni?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.726
369
83
Hej vsem..

V planu imamo naret zimsko letni vrt, ampak še ne vemo točno, kakšno izvedbo bi naredili - iz stekla ali iz montažnih sten.. Osnovna ideja je pridobit dodatni "bivalni" prostor, kjer bi lahko v kateremkoli delu leta sedelo 14 ljudi (ožja "družina" ;) )..

Osnovna ideja je približno takšna, kot prikazuje spodnja slika (primer iz stekla; iz montažnih sten še niti nimam neke pametne ideje):
2024_zimski_vrt(1).png

2024_zimski_vrt(2).png


Ta prostor bi naredili na obstoječi terasi (od spodaj vredu izolirali), zunanje mere bi bile nekje 5x3m in v njem bi bila malo večja miza in klopi (ali stoli)..

Kolebamo med izvedbo iz stekla ali iz montažnih sten (streha bi v vsakem primeru bila ravna in dobro izolirana).. Zanima nas naslednje:

1. Steklena izvedba se na "prvo žogo" zdi precej lepša in bolj smiselna, ampak nas skrbi toplotna izolativnost prostora - sploh poleti, ko pripeka sonce. Čeprav je en izmed kolegov rekel, da troslojno steklo verjetno ni nič slabše toplotno izolativno kot montažne stene..
2. Tudi finančno me zanima, če mogoče kdo približno ve, če bi steklena izvedba bila precej dražja kot iz montažnih sten? Pri montažnih stenah je potrebno vračunat material za stene, izolacijo, zaključni sloj ter vseeno verjetno 3 kom malo večjih oken in dvojna vrata..
3. Bi bilo smiselno tudi prezračevat tak prostor (v katerem verjetno ne bomo čisto vsaki dan) in na kakšen način, če bo cel steklen?
4. Ima mogoče kdo kakšno priporočilo za izvajalca v širši okolici MB?

Če mogoče ima kdo doma podoben prostor in ima mogoče kakšno priporočilo iz prve roke, bi bil tudi zelo vesel.. ;)

In hvala lepa že vnaprej za odgovore.. ;)
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.185
310
83
Prezracevanja vsaj na 2 kontri, plus klima? Predraga investicija na ceno stekla vsaj 8mm debeline in nosilcev.
Poznam podoben primer. Ni to to.
Bolje pol zidano visino in drsne steklene elemente v kolikor greste v tako izvedbo.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.726
369
83
irwin , če sem te prav razumel, poznaš nekoga, ki ima podoben prostor in praviš, da ni to-to.. Zakaj?

Drugače sem podjetju AJM poslal povpraševanje in so mi najprej odgovorili, da ne delajo več zimskih vrtov, ampak ko sem jim rekel, da bi imel ponudbo za ta tri velika okna, so mi napisali, da mi bodo poslali ponudbo..

Drugače je mišljeno, da se naredi lesena konstrukcija (2 stebra, pri steni je že lega, na katero se bo fiksiralo ostrešje tega zimskega vrta) in potem bi se vgradilo ta tri velika okna na to leseno konstrukcijo...
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.185
310
83
Terasa kot klasicen zimski vrt, steklovina 2 ali 3 slojna da bodo vsaj malo izolativna ali ste mislili enojno varianto. Okvirji plastika ali kovina- alu? Saj je kar nekaj firm za zimske vrtove naredit v radiju 60- 100km tvojega konca. Investicija pa bo v 4nulah € brez dvoma.
Vsekakor je razlila ali rabis steklarje ali izdelovalce zimskih vrtov. Je obratni vrstni red kdo je komu podizvajalec.
 

darwin

Majstr
17. avg 2007
552
314
63
Eni daljni sorodniki so zasteklili 40-50 m2 veliko teraso na podoben način kot si si jo zamislil ti. Streha na leseni konstrukciji, južna osončena lega, znotraj klima.
V praksi jo uporabljajo v prehodnih obdobjih in med božično novoletnimi prazniki, ko jim ogrevanje preko klime dela 24/7. Poleti je kljub klimi neprijetno, saj nimajo senčil in zaradi sončnih pribitkov klima ves čas dela na max. Pozimi, če gretja ne vklopijo 2-3 dni vnaprej, prav tako, ker so površine hladne in imaš neprijeten občutek sevanja hladu.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.726
369
83
darwin , bi reko ja, da je tako.. Tudi sami (če se bomo sploh lotili tega projekta) imamo namen dobro izolirat pod in nad tem prostorom, vendar bi rekel ja, da zima kar precej ohladi tak prostor in da se poleti nenormalno segreje..
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.185
310
83
Zato v prvem postu omenil pozidavo do cca metra max cca 20cm plus in potem iz tiste visine pomicna zasteklitev. Jasno vse pogojuje kasa...
 

darwin

Majstr
17. avg 2007
552
314
63
Sorodniki imajo parapet na dveh straneh pozidan in izoliran, na tretji strani pa stekleno steno. Imajo pa zaradi tega kubusa tudi poslabšan bivalni komfort v dnevni sobi, ki dobi bistveno manj svetlobe kot prej.
Meni je bila ideja, dokler nisem v živo videl te izkušnje, zelo všeč in sem si tudi sam želel nečesa takega.

Za poletje imaš dve možnosti: senčila ali pa "harmonika" stene. Senčila ti odvzamejo razgled, harmonika stena pa je cenovno verjetno precej dražja.

alu-harmonika-vrata02.jpg


Pozimi pa ali prostor uporabljaš vsak dan in imaš notri stalno vklopljeno talno, ali pa ga ne uporabljaš.
Tisti naši imajo cele drame, kdaj se prižge ogrevanje, kdaj se tja sme prestaviti rože (stara za tisti teden tja znosi 30 tegelcev rož), kdaj to in ono, potem pa 3. januarja spet vse v drugo smer. Vsakič ene 3-4 dni dela da vse skupaj skomplicirajo v pravo smer.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.726
369
83
Naj povem, da sem dobil ponudbo od AJM in da me je pozitivno presenetila.. Za 3 velika troslojna okna (2 kom 5x2,2m in 1 kom 3x2,2m) z dvojnimi vrati (nizek prag, kljuka na obeh straneh, odpiranje tudi na kip) cena 5k.. Najprej me je zanimala taka osnovna (cenejša) ponudba, potem so mi rekli, da bi drsna vrata podražila ponudbo za kakega jurja, zunanja senčila pa za nekje 180 eur/m2..

darwin , ta harmonika vrata so dokaj zanimiva, ampak kar precej draga, po mojem tudi slabše izolativna.. In v mojem primeru ne bi prišla kaj dosti v poštev, ker se gre za prostor na terasi (na dveh straneh "prepad", na eni strani dvorišče).. Drugače imamo tak letni prostor pod to teraso.. ;)

Tak da sem nekak pozitivno presenečen nad ponudbo za zasteklitev... In me je kr podžgalo, da speljem projekt..

Nači pa ja, moja je tudi že naredla plan, kak bo čez zimo mela not rože.. :D