Stanovanje, opcije glede pritličij, etc?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Mogoče so v LJ kaj bolj pametna stanovanja, ampak tu v MB ni. Tisto kar je pametno je bogatija, kar pa je poceni pa ciganija.

Tako da...ne vem... na srečo ni nikjer oglasov, tako da nekega navala verjetno ni in imam tudi čas lepo vse preverit, premislit, etc.

Kaj se bolj svetuje, pri pomoči okoli birokracije, odvetnika ali nepremičninsko agencijo?

Sem malce poguglal in nep. agencije nudijo "prodajni postopek", ki je relativno poceni in pa "posredniška provizija", ki pa je bogatija, cca 4% od vrednosti. V čem je razlika med tema dvema storitvama? Ali je to v bistvu ena storitev, oz se seštejejo stroški?
smile-1.gif

http://www.atrium-nep.si/Prodajni_postopek/
http://www.atrium-nep.si/Storitve/Cenik/

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.775
6.448
113
Hvala.

prvo kar ti je, greš gor (ali pa dol) do sosedov, da vidiš kaki so pa da povprašaš, če so kaki problemi s čimerkoli. gradnja za trg podjetja v zadnjih izdihljajih ni ravno dober obet za neko kvalitetno gradnjo. kot drugo zvlečeš še enega gradbenika na objekt mu plačaš tisto uro ali dve, da pregleda ključne zadeve, če vse špila oziroma kaj ne in potem lahko predvidiš, kake stroške boš imel s tem. računaš seveda s tem, da boš plačal kar lepo sam, če bo slučajno kaj v garanciji popravljeno je pa bonus.

v zakup je treba vzeti, da en nov kvadrat ni enak drugemu novemu kvadratu in da je dostikrat nov kvadrat slabši in dražji od starega.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Na hitro moje mnenje...trenutno živimo v 4. (najvišjem) nadstropju sodobnega "nadstandardnega" bloka, zgrajenega mislim da 2006 ali pa 2007. Ima dvigalo, balkon, super izolacijo, zelo nizke stroške ogrevanja ampak smo v nakupu drugega stanovanja v 4. nadstropju 5-nadstropnega bloka, brez dvigala in zgrajenega leta 1987. Razlog? Nenormalne težave s plesnijo in v zadnjem letu še z zamakanjem strehe ter nadležnimi toplotnimi mostovi.

Sicer je te težave treba resno gledati case by case, ampak če malo posplošim - tudi jaz bi se glede na izkušnje izogibal najvišjih in najnižjih stanovanj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Na hitro moje mnenje...trenutno živimo v 4. (najvišjem) nadstropju sodobnega "nadstandardnega" bloka, zgrajenega mislim da 2006 ali pa 2007. Ima dvigalo, balkon, super izolacijo, zelo nizke stroške ogrevanja ampak smo v nakupu drugega stanovanja v 4. nadstropju 5-nadstropnega bloka, brez dvigala in zgrajenega leta 1987. Razlog? Nenormalne težave s plesnijo in v zadnjem letu še z zamakanjem strehe ter nadležnimi toplotnimi mostovi.

Sicer je te težave treba resno gledati case by case, ampak če malo posplošim - tudi jaz bi se glede na izkušnje izogibal najvišjih in najnižjih stanovanj.

Razloge za izogibanje najvišjim si opisal, kaj pa razlogi za izogibanje najnižjim?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Moji osebni razlogi za izogibanje pritličjem so odvisni od primera do primera. Ali je preveč prometa mimo terase, ali si preveč ljudem na očeh, ali je tvoja terasa smetišče za nad teboj stanujoče in/ali mimoidoče, ali so kakšne težave s hidro/toplotno izolacijo...

Konkretno pri našem bloku imajo "terasarji" težave z vsem tem...
uf-1.gif
Že jaz sem 2x v teh letih trkal na njihova vrata in jih prosil, če mi lahko to ali ono stvar vrnejo iz njihove terase...

na MONu, starševski čvek, je nekaj časa nazaj bla debata o te skaldu. Lahk jo poiščete pa preverte, amapk mislim da gre nekak takole. Starejši kot je blok, večja so vplačila v sklad. NIsm zihr, ampak po spominu mislim da je šlo nekako takole. Tu je potem še število stanovanj, saj le-to narekuje ali sklad obstaja al ne-. Mislim da do 3 al 4 stanovanj v bloku sklad ni potreben oz se ne zbirajo prispevki, ampak se zadeve plačajo ko se nekaj zamenja. Podobno je z upravnikom, če je stanovanj zgolj ene par, upravnik ni potreben. MIslim da je število satovanj ki lahk še shajajo brez upravnika med 3 in 4.

te zadeve je potrebno prevert, ker tu so na eni strani lahk kar konkretni prihranki, na drugi strani pa kaj bo ko bo recimo treba nekaj menjat pa se bo nekdo zbunu, protestiral itd.

Isto je z garancijo. Poznam primere ko so nadstandarnda stanovanja mela hude težave in ko so šli v uveljavnjanje garancije je podjetje, ki je garancijo dalo (izvajalec) odgovorilo s tožbo oz preko odvetnikov stranke dejansko napotilo v tožbo, saj podjetje ni hotelo/želelo kriti nastale škode. Garancija je zelo zelo dvorezen meč. Sicer pa je vredno prevert katere koponente ima stanovanje (fasada, streha itd), saj tu vsaj po mojem mneju garancija izvajalca ni tolk pomembna, ker daje že sam proizvajalec dokaj dolgo jamstvo (npr fasade demit pa npr bramac strehe,...no takih je še cel kup), seveda če so zadevo izvedli njihovi podizvajalci. V tem priemru tud če gre izvahjalec falirat, maš še vedno garancijo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Glede objekta oz gradnje:

Objekt je Klasična gradnja (opečni votlak, ytong zidak, AB vezi, AB plošče, izolativna fasada).

Nosilne stene so opečne, predelne stene pa iz ytong zidaka, obodne stene kleti, dvigalnih in stopniščnih jaškov so armirano betonske izvedbe. Opečne stene so ometane, glajene in opleskane z belo disperzijsko barvo, v dveh nanosih. Stene stopnišč in skupnih hodnikov stanovanjskih etaž so poslikane s pralno barvo, ometane, glajene in barvane z belo disperzijsko barvo v dveh nanosih. Stene shramb so zidane z ytong zidaki debeline 12,5 in 10 cm, ometane, glajene in barvane z belo disperzijsko barvo v dveh nanosih.

Medetažna konstrukcija je AB rebrasta plošča.

Streha je ravne izvedbe. Zaščita hidroizolacije in toplotne izolacije je kulir posip na HI traku. Plasti strehe so parna zapora, XPS 25-42 naklon in Sika folija. Na strehe vodijo servisni izhodi.

Fasada je izvedena iz polistirena. Debelina toplotne izolacije je 14cm. Barvana je z intenzivnimi toni na beli podlagi. Ograje balkonov so izvedene iz nerjavečih cevastih in ploščatih profilov. Polnila ograj so MAX plošče.

Tlaki so armirani plavajoči estrihi, sestavljeni iz stiropora 5cm, estrih 6cm in parket 1,5cm, v sanitarnih prostorih pa hidroizolacija 0,5cm, stiropora 5cm, estrih 5cm in keramika 1,5cm.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kle si ga z garancijo pihnil. oprosti.

a se to nanaša na moj post? če da, zakaj in kje sm ga pihnu (da ne bom avtorja učil krive vere)?

Recimo pogrezanje objekta in pokanje kanalizacijskih cevi.
Potem tezave s fasado. Proizvajalec da garancijo na robo, ne vgradnjo.kdo je vgradil? Tudi pooblascenci proizvajalca se znajdejo na crni listi, a to je vse v povezavi s proizvajalcem. Zadaj je problem kdo je vgradil, a v celoti, kaj je narobe, kdo je nabavil itd. Skratka namesto enega igralca jih imas n, ki so ti neznani. Ze tako je kriz z garancijam.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Koliko časa praviloma mora miniti, da se pokažejo te napake? oz ali lahko recimo po X letih rečemo, da je vse načeloma OK, res da ni nič sigurno, ampak pač...vsaj z neko verjetnostjo?

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Koliko časa praviloma mora miniti, da se pokažejo te napake? oz ali lahko recimo po X letih rečemo, da je vse načeloma OK, res da ni nič sigurno, ampak pač...vsaj z neko verjetnostjo?

ODVISNO OD NAPAK. zA KANALIZACIJO lahk hitro ugotoviš po flekih , mašenju, oz lahk najameš podjetje (komunalno) ki ima "kamero". S to kamero se pregeldajo cevi in ugotovijo morebitne težave. če gre z amanjše poškodbe, dobiš podjetja, ki v cevi nabrizgajo snov, ki ustvari film - prevleko na poškodovani cevi in tak oodpade menjavanje cevi. Predvidevam da če se recimo cev sname, oz j epoškodba prevelika to verjento odapde. podjetja ki to delajo lahk najdeš prek gugla pa direkt njih prašaš.

Ostalo kar je softi pisal pa bi po moje kar držalo.Mislim da v Postojni so bla neka luksuzna stanmovanja in je možakarju curilo v hišo. Izvajalec je trdil da so uporabili nekoliko slabši stiropor, kot bi ga morali(!!!BI GA MORALI!!!), lastnik stanovanja pa je to urejal mislim da z podizvajalcem ki mu je trdil da stiroporja not ni. KO ga je podizvajalec mel poln Qrac, je vzel kladivo i ntam kje je puščalo prebil (bila je gibs plata). No ntr ni blo a ma ništa nč. Mislim da je bloto pri Tedniku. vem da je bilo na tv slo, tok da lahk mal preiščeš

glede posedanja blokov tle ti nimam kaj povedat, ker za te zadeve ne vem. Vem pa da znajo met pritličja in prvi štuki težave ko se cevi za kanalizacijo začno mašiti (močni nalivi, narasli vodotoki). Takrat je pa jeba. Fajn je da veš kje so kake cevi, kakšni so spoji itd - pač pregeldaš cevi magari s kamero, ker če pride do takih zadev znaš met kje poplavo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Kakšne pa so kaj izkušnje glede tržnih cen v primerjavi s oceno vrednosti na GURS portalu? Se bolj kot ne zadeve prodajajo po takšni vrednosti, ali več, manj, ali pač čisto odvisno od primera do primera?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Že že, se razume, ampak me zanima kakšne so kaj izkušnje, da vidim pogajalsko moč in se ne zakoljem v negativo ali pozitivo
wink-1.gif

Ali obstajajo kakšni "agentje", katere najameš, kot kupec, in se potem lahko handla v tvojem imenu in vse uredi kasneje, kar je potrebno? Če ima kdo osebne izkušnje s kom takšnim?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.470
9.783
113
40
MB
zakaj bi se zaklal ? pač ponudiš toliko kot se tebi zdi primerno ... itak so cene še vedno prenapihnjene, agenti pa bedaki, ki strankam neupajo povedat, da njihovo 100 let staro stanovanje pač ni vredno 1k € /m2
smile-1.gif

Jaz trenutno prodajam stanovanje preko agencije Idejum, sočasno pa tudi iščejo, zaenkrat kar dobre izkušnje, je pa res da morajo prvo prodat
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Zaklal zato, da ne bi rad da me nategnejo in plačam preveč, premalo pa ne bi rad ponudil, potem pa me nekdo prehiti...

Itak veš, kako je stanje s stanovanji v MB, gledal malo bolho, nepremičnine....ali so nova ki so bogatija (recimo tam pod pohorjem, po 200, 300k stanovanja, prazna) ali pa so stara ki niso podobna ničemu, teh ki niti za 10k ne bi kupil ker me strah prespat not, kaj šele živet...ni neke sredine...ni nič za sredinski sloj torej
wink-1.gif