Zakonodaja je tudi na tem področju neustrezna. Načeloma je uvoznik res odgovoren za uvozne papirje, ampak ne moreš v isti koš metati nekega enkratnega nakupa preko ebaya od anonimnega prodajalca (ki največkrat niti angleško ne razume) in enega resnega uvoznega posla, ko se dejansko posluje z znanim prodajalcem.
Če država misli, da od nakupov prek ebaya pobere premalo carine, potem naj dosledno izvajajo carinjenje, ne pa da sporadično kasirajo 5 EUR za postopke pri uvozu blaga, ki bi moralo biti oproščeno dajatev. Potem bi bilo za vse enako in bi takoj vedel - če je blago nad določeno mejo (trenutno 22EUR) bom plačal toliko dajatev, če pa pod, ne bom plačal nič. Če obstajajo razne direktive, ki zapovedujejo transparentnost poslovanja in prepovedujejo t.i. skrite stroške, bi moral biti red tudi pri individualnem uvozu blaga.
Moje in vaše izkušnje kažejo, da je glede uvoznih postopkov trenutno prava loterija, da ne rečem anarhija. Prtscr sem pošiljal dvakrat. Enkrat je bila vrednost nad 22 EUR in sem plačal dajatve in stroške po ceniku, enkrat je bila vrednost okrog 10 EUR in je šlo skozi brez plačila stroškov, kljub pozivu k dopolnitvi. Je bil pa obakrat cn22 kar nekaj - neustrezen opis in prenizka vrednost, kljub temu, da prodajalcu vedno napišem, da naj pravilno izpolni cn22.