V slovenskem podjetju, ki izvaja storitve za slovenske stranke, mi že skoraj vsiljivo ponujajo "možnost sodelovanja preko njihove bosanske podružnice", pri čemer naj bi bil deležen storitve po nižji ceni, saj se na tak način lahko izognejo plačilu DDV v Sloveniji. "Podružnica" ima sedež v Banja Luki na naslovu znanem po tem, da ima tam sedež veliko slamnatih podjetij. Pri tem mi zagotavljajo, da se zame izvedena storitev v ničemer ne spremeni, vsa komunikacija in izvajanje storitve naj bi potekalo izključno preko matičnega (slovenskega) podjetja, podpis pogodbe se izvede v Sloveniji, prav tako se vse kar je s storitvijo povezano vodi v slovenskem jeziku in po slovenski zakonodaji. Preko bosanskega slamnatega podjetja naj bi se izvedlo zgolj plačilo. Torej gre zgolj in samo za to, da naj bi se izognili plačilu slovenskega DDV.
Ker mi tak način poslovanja ni blizu, se za sodelovanje z njimi ne bom odločil. Me je pa presenetila lahkotnost ponujanja storitev ne takšen način. Nikogar pri njih ne poznam, niti z njimi nisem še nikoli posloval. Podjetje sem kontaktiral bolj kot ne naključno, med iskanjem ponudnikov, ki izvajajo takšne vrste storitev. Je mar takšno početje pri nas zakonito, ali se zgolj ne bojijo slovenskih organov?
Ker mi tak način poslovanja ni blizu, se za sodelovanje z njimi ne bom odločil. Me je pa presenetila lahkotnost ponujanja storitev ne takšen način. Nikogar pri njih ne poznam, niti z njimi nisem še nikoli posloval. Podjetje sem kontaktiral bolj kot ne naključno, med iskanjem ponudnikov, ki izvajajo takšne vrste storitev. Je mar takšno početje pri nas zakonito, ali se zgolj ne bojijo slovenskih organov?