Zaprti kamin

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
10 let nalagam kamin, eno leto 2 kubika, večino let 10-12 kubikov.
dim pobegne ven kadar ni dovolj vleka. če je v kaminu žerjavica, ni dima, zato ne pobegne. če je v kaminu dim, je slab vlek, mokra drva. če je dim, pa bi ti vseeno naložila, odpreš vratca minimalno, da povečaš doko zraka in izboljšaš vlek. seveda to anrediš, če imaš rešetko že povsem odprto, če ne jo najprej odpri. ko malo odpreš vrata bo vlek potegnil dim ven, odpreš še malo, počakaš in potem že lahko odpreš bolj na široko. ko odpiraš vrata, se umika pripir na zgornji strani in dovoli dimo izhod v prostor. ker imaš topel zrak napeljano iz zaprtega prostora nad kaminom direktno, v ta isti prostor pa uhaja dim, gre seveda dim naprej v zgornje prostore.
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.833
0
36
40
vsi novi kamini kadijo ko odpreš vrata, tvoj verjetno nima deflektorja dima zgoraj in ti zatorej malo manj kadi (predvidevam).

pri meni je nemogoče da nebi kadilo, ker je kurišče 1m x 40 cm in višine 40 cm . Zgoraj ima deflektor dima ter fi dimnika je tovarniško 15 cm. Logika pove vsem da se mora pokadit ko odpreš vrata kadar se ti cmari kakšno drvo ob strani.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
avtor teme sprašuje drugo stvari.
PS: Ne sme se pokaditi, če je vse OK narejeno!!
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Seveda. Če je dim, ki ne potegne skoz dimnik. (ok... malo smo off glede na avtorjevo vprašanje - zadimljanja zgornjih prostorov)
Če in katerega koli razloga slabši vlek (hladen dimnik, napačen dimnik, čudna peč...bla bla bla...) je najboljše, da namesto tistih kock za zakurit, se uporablja tisti mali plinski gorilec. Dokler ni vzpostavljena neka termika, se bo pokadilo. S plinskim gorilnikom se kar hitro vzopstavi. Posledično ni dima v prostoru. Seveda, če na hitro odpreš vrata kamina, tudi potegneš malo dima v prostor. (se pokadi)
PS. Sem imel tudi težave pred časom. Mi je nek mojster rekel, naj zakurim z plinskim gorilcem , da se hitro vzpostavi termika. Seveda počasi, z drobnim lesom, da z debelimi poleni ne zaduši ognja posledično temperature/termike. In zadeva deluje.
 

Maja

Zelenc'
25. feb 2018
11
1
3
Prisel je celo mojster ki je vzidal kaminski vložek in pojasnil da imajo večina isti problem kot jaz.obljubil je da pride po koncu kurilne sezone in da bo pri peči nekaj nastavil oziroma nekaj odpru nimam pa pojma kaj. Dimni deflektor sem očistila in je zdaj malo bolje.se strinjam da je očitno fi15 cev do dimnika premajhna.zdaj nalagam kot ste predlagali in je veliko bolje.
 

Maja

Zelenc'
25. feb 2018
11
1
3
Softi je točno tako napisal kot se meni dogaja. Sem potrenirala z nalaganjem in se sine ne pritožuje več da se voha dim v njegovi sobi zgoraj.
 
  • Všeč mi je
Reactions: softi

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
še en ansvet ti dam. tudi v sinetovo sobo napelji samo ogrevan zrak iz priklopa na kaminu, kot imaš v drug prostor in ne iz zaprtega prostora nad kaminom. z malo smole bi lahko prišlo do katastrofe. in še vedno lahko (ne zapreš dobro vrat, dim gor, in si tam)
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
aja..če ti je mojster montiral tako kot imaš, brez tvojega tečnega teženja, ampak celo na lastno pest ali s hitrim odobravanjem..je čas za inšpekcijo, odvzem dovoljenj.
dimnikar, ki te ni opozoril na to tudi.
 

Maja

Zelenc'
25. feb 2018
11
1
3
Razumem da se ni za hecat! Cev za zrak v zgornjo sobo je napeljal samo v tisto ki je najbolj oddaljena od kamina v to ki je od sina pa je rekel da ni potrebno ker je nad kaminom.če bi se spoznala na to bi že v štartu težila naj cevi napelje povsod saj ima peč tri izhode za cevi.če bom tečna še naprej bo moral pozidavo razbit in izdelat popravke.če prav razumem ni to pravilno naredil ali pač.me res čaka ponovno razturan spodnji štuk upam da ne.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kamin nima zastonj izhodov. več kot očitno je, da je narobe.

recimo, da pustš vrata priprta. zakonsko določen detektor mora biti v prostoru in bo zaznal dim. ga bo zaznal prej kot bo v sinovi sobi? za pozidavo se dim nabira in uhaja k sinu, verjetno hitreje kot v prostor spodaj.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
33.166
8.953
113
pubecu hitro en detektor, da ne bomo brali o čem v cajtngah. Me kr zmrazi.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mene bolj zmrazi, da je nekdo, strokoven izvedel tak priklop in da dimnikar ni našel problema

Maja ali lahko poveš koliko obiskov dimnikarja ste dali čez, koliko let je že gledal kamin. katera dimnikarska služba in kdo je dela namestitev kamina. to je malomarnost, da je težje imet večjo.
 

Maja

Zelenc'
25. feb 2018
11
1
3
Dimnikar pride vsako leto po koncu kurilne sezone to je pri nas na 600 m sredi aprila.nič ni bilo rečeno da je kaj narobe.danes sem klicala mojstra ki je kamin zidal in je rekel da se vsi zaprti kaminski vložki tako pozidajo namreč to pomeni da se cevi za izpih toplega zraka v sobe direkt nad kaminom običajno ne montirajo ne vem več zakaj že.izjavil je da naj še opazujem kaj se dogaja z dimljenjem v prostor ko nalagam v peč.če ne bo bolje bo prišel in odstranil nek manjši dimni deflektor da bo vlek večji vendar pa bo izkoristek peči malo manjši.pa zdaj več ne vem a me ima mogoče za norca vsaj tko se že počasi počutim.če bi bilo po moje bi kamin zgoraj odzidala povlekla cevi še v drugi dve sobi kjer jih zdaj ni in zatesnila špranje in zadeva rešena vendar verjamem da je s tem zopet veliko dela.mogoče bi bilo najbolje da naredim prijavo na inšpektorat in z njimi zaključim.a kdo pozna kakega dobrega mojstra kaminov ki bi to odpravil pa plačam pa mir do konca čeprav imam še do septembra garancijo.ma nimam več časa ga klicat pa prosit.uf polno kapo ga mam on pa mene sigurno.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
ja.... vprašati je treba tretjega mojstra, ki se ukvarja s temi zadevami. (nikakor ne domačih mojstrov)