Zamrzovanje "sveže" Tune

as21

Pripravnik
18. dec 2007
786
21
18
Imam večjo količino "sveže" tune, ki je doglednem času ne bom porabil sam.
malo kolebam ali zmrzniti ali ne? Tuna naj bi bila načeloma vsa zmrznjena po ulovu zaradi parazitov itd.-nisem pa 100% prepričan da to drži tudi za te naše lokalne manjše ribe.
vglavnem, zamrzniti ja ali ne? oz. ali bo bolj pametno najdi se kakšnega odjemalca in porabiti v doglednem času?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Kakšna tuna, koliko je to sveže, kako je izkrvavljeno
Pomembni parametri
Vsako meso izgublja na kvaliteti in na sočnosti, je pa tuna kot svinja, umazana smrdeča in nemarna, če prej iso bili upoštevani pogoji
Karkoli od zgoraj naštetega ne klapa, jo pokihaj v slanem kropu z začimbami in jo vloži v kozarce.
Če je frišna in prava, vakumiraj in do max 6 masecev v skrinji
 
  • Všeč mi je
Reactions: Mr_Globus

as21

Pripravnik
18. dec 2007
786
21
18
zadeva je iz grosistične prodaje in sigurno ni sveža sveža. če se zastopimo. sem sedaj zadevo probal in je precej slana,kar mi je precej nenavadno-predvidevam da je bila zmrznjena v solnici (baje dokaj običajna praksa,kar sem uspel prebrat na netu).
mislim da bom zadevo malo podelil naokoli, da se porabi v dnevu/dveh. Upam da ne zagiftam vseh :/
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Bolje, moje izkušnje iz lastno ujetih, frišna sushi sashimi, lohk kot steak u bombetki ali z zelenim poprom.
Če je slano pazi kaj je bilo prej z njo.
Barva je zelo važna prava tuna je roza ne rdeča, rdeče so ujete na mrežo in crknejo preden jih izkrvavijo. Sol je demper za smrad pazi, da se ne za=beš, pa še koga zraven
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
786
21
18
imaš slučajno kakšen poseben recept za vlaganje?
Ali samo pokuham v slanem kropu z malo lovorja in popra in zložim v kozarce, prelijem z oljem in pasteriziram?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
To je to nič drugega, pa za zalit ponucaj navadno olje, ker extra deviškega je škoda, olje je samo konzervans. Na talarju si jo pa pol pokapaj z olivcem.
V vodo dodam še nekaj kosov limone ali kvasine ravno toliko da malo okisa
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Bolje, moje izkušnje iz lastno ujetih, frišna sushi sashimi, lohk kot steak u bombetki ali z zelenim poprom.
Če je slano pazi kaj je bilo prej z njo.
Barva je zelo važna prava tuna je roza ne rdeča, rdeče so ujete na mrežo in crknejo preden jih izkrvavijo. Sol je demper za smrad pazi, da se ne za=beš, pa še koga zraven

Daj mi povej kako jo izkrvaviš, ker bi jaz isto naredil z manjšimi ribami ala strelke, lice, zuboti.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Evo tuna za začetek
Še živo štihnem z dolgim ostrim nožem za prsno plavutjo z obeh strani, in zarežem do hrbtenice pri četrtem repnem zobu cca 2 cm na široko.
Pri manjši je dovolj če ji spustiš pri škrgah, delaj v vodi, ker barke ne boš spucal, je kot da bi prasca klal.
Zubota samo pri škrgah da se scedi in hitro spucat pa pod opno žilo z nohtom vn zdrgnit. Palamida, stelka lampuga isto. Pri škrgah, razen ko bo večja od 4 kile. Bistvo po tem ko je ohlajena takoj res na led . Vedeti pa moraš, da pravi maherji spumpajo žival do 100 kil v 20 minutah iz vode pol pa rabi cca 15 minut, da je sfilirana.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Aja KillaKHAN strelke sem lani prekajeval, noro dobra veliko boljša kot dolgočasno pusta plava riba z gradele.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ma meni je tako, da lovim pod vodo, in mi 5kg ribe ni ravno za kri vn spuščat nekje na zunanjih otokih pol ure od čolna :) ta male res ponavad sam pr škrgah požokam in gre hitro vse ven, sam pr večjih pa vseeno malo cvikam :)

21B1E941-6499-457F-915A-AF7A05883CA9.jpeg
 
  • Všeč mi je
Reactions: matofill

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Uf tole bi blo dobro u smokerju low and slow cca 2-3 ure na 70-80 pol pa toastek pa putrček
 
  • Všeč mi je
Reactions: matofill

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Bi blo, če bi mel dost velik smoker in če bi mel dost veliko hladilno torbo, da bi do doma pripeljal:aplauz:

Tako pa so načeloma vse kar je več od 3 kg še isti dan v filetih.
Se ti doma ni treba za jebavat s filetiranjem. Drgač pa marsikej se da prpelat če je le volja. Smoker je dost velik ne skrbi po cca 12 kil na rundo zadimim
Brane ne se bat, men so rekl, da blatne kopeli delam, k me hrbet boli, sej pomagajo ne ampak na zemljo pa vlago se bom pa navadu :D
Nas bo vse prej pobralo k žretje
 
  • Všeč mi je
Reactions: matofill

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.596
14.281
113
Dentex daj nalepi fotko kakšne ujete tune, pritiplis :aplauz:
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
Sej veš, da ni rib ne smem :fredi:, bom probu uno z mojo nogo pa zubijem najdt pa kakšnga še u vodi, je težko brskat pa limat na telefonu
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.673
579
113
15144C94-5244-4D73-93C1-294B14043BC9.jpeg
 

Priponke

  • AAC3E512-9041-4DD4-90A3-005F647C7841.jpeg
    AAC3E512-9041-4DD4-90A3-005F647C7841.jpeg
    59,2 KB · Ogledi: 228
  • 4B91214E-AB1F-4AD2-9B21-51B0746084ED.jpeg
    4B91214E-AB1F-4AD2-9B21-51B0746084ED.jpeg
    109,1 KB · Ogledi: 223
  • Všeč mi je
Reactions: Matey