»Zakaj sm jz zate volila, mona...«

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
Aja kaj sem jaz? Definitivno ne primitivec, saj se želim povsem kulturno menit o tematiki katera zelo moti marsikoga in o kateri se je zaradi cenzure govorilo veliko premalo ................

Kot ponavadi spet slepomišiš. Tole :
Se je pa dogajalo, da je nekdo "postal izdajalec" zgolj zato, ker je imel kakšno zanimivo premoženje ali pa kaj podobnega

- je namreč čisto natolcevanje in ni tu prav nič kulturnega, še najmanj pa "kulturni poizkus".

V moji vasi je nekdo ovadil fanta pri okoli 20 letih, da so ga zaprli v Celje v Star pisker, potem pa ubili v Frankolovem kot talca. Da, bil je eden od tistih stotih. Obesili so jih na mesarske kavlje in pustili da so tako umrli od vsega hudega. Tisti izdajalec ni preživel vojne. Toda tule se greš nek 'kulturni poizkus' debatirati, kako so bili povojni poboji zločinski. Ja, so bili, toda še mnogo bolj zločinska so bila dejanja teh izdajalcev, ki so med domačimi ljudmi - nekdanjimi prijatelji, netili razkol in celo nesmiselne smrti. 4 leta je Slovenija trepetala zaradi lastnih ovaduhov.

Namesto da bi s prstom pokazal na nemce in italijane, kažeš na lastne ljudi. Saj to je noro. Še bolj noro je pa, da s prstom kažeš na tiste zelo oddaljene čase, ne greš pa kazat s prstom na dogajanja v Sloveniji po 91. letu - kjer so nas pa dejansko okradli pri živem telesu, pa še danes harajo.

TO je noro ! Hkrati pa točno kaže, da želiš zopet izvajati nek populizem, bogve zakaj. Se puliš za kako politično mestece?
 
  • Všeč mi je
Reactions: igiNo1 in fritz

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
"Poboji so bili, res. Toda sprožilo jih je pa narodno izdajstvo."

A ne sproži vseh pobojev nekaj, kdo je pa že kdaj koga masovno pobijal brez razloga? In glede na število pobitih izdajalcev so morale biti vsak dan cele kolone teh ljudi, na tisoče izdajalcev pred okupatorjevo pisarno vsako jutro, ko so prišli izdajat, ali pa gore pisem, če se je to dogajalo pisno. Imamo kako pričevanje, kako točno je to izdajanje potekalo, odkod jim sploh informacije, če so bili partizanci ves čas v hosti? In zakaj potem sram in molk, če je bilo to moralno OK, zakaj potem te žrtve metati v rudnike in kraške jame, izdajalci pač, postreliš jih na mestnem trgu, parim daš še dan, dva življenja, da jih pokopljejo, potem pa še te, kdo bi se pa leta 45 kaj bunil?

Pri nas - (obravnavamo kpl. balkanski polotok in ne samo Slovenijo) - je z nemško in italijansko okupacijo nastala državljanska vojna. Kralj je pobegnil s svojo blagajno na varno, narod pa prepuščen sam sebi. Okupatorji so pa harali po mili volji. Nemec ni imel pri nas ozemeljskih teženj, hotel je le nemotene komunikacije z Romunijo in Grčijo (zaradi Francjožefovega ajzenpona) - torej je predvsem vzdrževal red. Italijan je pa imel ozemeljske apetite, zato so tam ljudje še toliko bolj nayebali.

Prebivalstvo je pa : nekaj se jih je uprlo (partizani), nekaj bi imelo kralja nazaj in so se šli belo in plavo gardo, srbi bi radi zavladali po svoje in dobili zopet kralja nazaj (četniki), hrvati pa svojo NDH in ustaši. Kompletna država je bila razklana na zelo veliko interesov. Ter - kpl. država ni imela prav nič vojaške industrije ki bi ji pomagala pri boju z zunanjim okupatorjem. Niti ni imela sredstev, hrane ... ker vojska je draga. Narod pa legendarno podhranjen, kraljevina Karađorđevičev ni v svojih 20 letih obstoja naredila okoli tega prav nič - samo nabirala je premoženje zase.

V takem okolju je zelo lahko sprožiti revolucijo. Toda ljudje - preprosti in kot sem že večkrat omenil, zgodovinsko podhranjeni in zlorabljeni, se ne zavedajo da je "revolucija" termin ki se ga je treba resnično bati. Tega se poslužiš šele takrat ko res ni več nobenega drugega izhoda.

V razmislek, pri nas se revolucije dogajajo na 50 let :fredi: . V bistvu pri nas sploh ni pogojev za uspešno in napredno družbo. Ker se legendarno sama sebe spotika. :nigladek:.
 

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
Ja 15% slovenskih zrtev je potemtakem bilo izdajalcev, ki so jih po vojni pobili.

Ne vem procentov, po občutku bi pa rekel da raje 35% kot pa 15. Ter - niso bili vsi pobiti. Dejstvo pa je, da so se ljudje v tistem času izjemno bali ravno izdajalcev. Ker je okupator izvajal represije usodnega pomena.

Tako je to. Vidite in obravnavate končni rezultat, nočete pa videti vzrokov. Vsako bolezen je pa treba zdraviti pri vzroku in ne samo zatečenega stanja.
 

Denis

Guru
22. jul 2007
23.427
2.460
113
Cakaj, potem je pravilneje, da poslusamo tebe in tvoje razlage, kot pa Pricevalce, zgodovinarje in dejanske potomce?
 

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
A ne pripovedujejo isto?
Poslušaj stare ljudi, tiste ki so zadevo preživeli. Jih zares ni več veliko.
 

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
Ne, ne, za Demza to ni dovolj, moraš biti dejansko zraven, če misliš kaj pametovat. Zanj to seveda ne velja :norec:

Nič "ni treba biti dejansko zraven", zahteva se samo, da greš v debato z realnimi nameni in ne enostranskim potvarjanjem. To je vse.

Ker resnica je globoka in neizprosna. Če najdemo v cajtengah, kako je nek dec babnico pretepel ali celo kaj hujšega, bo najbrž treba tudi njega vprašati, zakaj je to storil. Če se strinjaš. Ne bo edina pravilna teza samo od kpl. babje struje, ki bodo takoj zagagale, kako smo vsi deci svinje in grobijani in da jih pretepamo kar tja v tri krasne, samo da so lahko tepene :norec: .
 

Denis

Guru
22. jul 2007
23.427
2.460
113
Ja to ti, ki IMHO pesice lih ne sparas, tak razmisljas. Ostali pa obtozimo vsak zenski blaupunkt, ceprav je storjen iz kurbarije.
 

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
Obtožite ga, ker so vas mamice celo mladost učile, kako je treba ženske rad imeti ... pa spoštovati ... pa ujčkati ker so ti rodile otroka itd ( aja, zato moram jaz nafjukati celo življenje da bi jih sedaj ujčkal, čeprav jim je Bog naložil tudi to dejavnost :nigladek: ) , ko se gremo ločitev, sem itak na tatankem koncu palice (bogve zakaj), bla bla bla.

Če ima ženska blaupunkt - je že nekaj bilo. Ni ga dobila zgolj mimogrede. In običajno dejstvo je, da se je feder sprožil zelo zelo kasneje, kot bi se sicer moral. V glavnem prepozno. Ker ko se blaupunkt zgodi, je tudi zakona .. zavezništva konec.
 

Demz

Guru
15. avg 2010
13.006
2.819
113
Kakšnih primitivnih dodatkih? Ko opisujem kako so nekega našega sovaščana likvidirali v Frankolovem?

Imam te za razsodnega. Le da te rado kdaj zanese proti populizmu.

Če se danes znajdem na nepravem mestu in ob nepravem času, npr. da mi na cesti pešec nenadoma skoči pred avto - me slečejo, policaji, sodstvo, sosedje ... tudi ti tule na alterju, kako sem kriv in zverinsko povozil nekega pešca.

Takrat v vojnem stanju se pa zadeve tolerirajo precej drugače. Zelo pristransko. Če si zmagal, si junak. Če si izgubil si vsega prezira vreden in tudi obsojen zločinec. Vojna je namreč "legaliziran zločin" :fredi: . Pa vzemi to tako ali drugače. Lahko okrancaš z rožicami, pa bo še vedno zločin.

Toliko o primitivnih dodatkih. Ker je tole :
Se je pa dogajalo, da je nekdo "postal izdajalec" zgolj zato, ker je imel kakšno zanimivo premoženje ali pa kaj podobnega

dosti bolj primitiven dodatek kot pa moji ugovori proti tvojemu enostranskemu dodatku.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
25.099
5.896
113
Kakšnih primitivnih dodatkih? Ko opisujem kako so nekega našega sovaščana likvidirali v Frankolovem?

Ne ampak tole:
Prekleti navadni pedri ste, toliko da veste ! :mad:
Osel kronani. Bukovo tnalo je preblag termin.

To...
Se je pa dogajalo, da je nekdo "postal izdajalec" zgolj zato, ker je imel kakšno zanimivo premoženje ali pa kaj podobnega
...pa ni primitiven podatek ampak dejstvo.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
25.099
5.896
113
Ma saj jaz tudi ne ampak okusno (kaj šele potrebno) pa res ni. Sploh, če se hočemo it neko kulturno debato. Brez namena potvarjanja zgodovine seveda.