Vibracijski vrtalnik ali udarni vrtalnik

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
357
91
28
Ne vem no, se mi pa zdi, da je udarni vijačnik to Poglej priponko 20622se pravi, da se vijači z nastavkom ("gedoro"). Dela pa po enakem principu kot kompresorska pištola pri vulkanizerju - udarja v zelo kratkih intervalih.
Vrtalniki Poglej priponko 20623pa so namenjeni za vrtanje in vijačenje. Zaradi tega imajo nastavljivo stopnjo momenta in pa dve različni hitrosti (vrtanje in vijačenje) Vibracijski pa imajo dodano funkcijo vrtanja v beton.
Če se motim, pa me naj kdo popravi.

Imaš tud udarne vijačnike s šestrobim nastavkom: https://www.makita.si/tools/21006/akumulatorski-udarni-vijacniki.html
Če se ne motim nima nastavljivo stopnjo momenta oz vrti do max. oz. dokler časa prtiskaš :)
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.873
5.143
113
bolj pritisneš bolj močno ruka.
se pa v tej temi lepo vido kdo ima kako orodje in kdo ne. Ker tisti ko dela z vijačnikom v les in ne bo nikoli tolko bedarij pisal, da z vibracijskim vrtalnikom isto lepo rukneš šrauf not.
ko si 1x na lojtri ali v čudnem položaju pa moreš tišat ko budala na vrtalniku, da ne preskoči, al pa samo prask brez napora na udarnem vijačniku.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi in nejc111

yyyeb

Pripravnik
20. dec 2008
231
5
18
Kaj pa glede moči (watov), obratov, newtonov... Kaj je potrebno gledat. Mora bit sposoben privijačit 10cm ali pa 20cm tesarski vijak v tram. Torej mora met dovolj moči. A je 500 wattov udarni vrtalnik dovolj močen za to?
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.873
5.143
113
če misliš 20-ke v tram sploh ne glej drugega kot 20v udarnega
jaz mam 180nm max in je 25-ko 8mm v kostanj ( predvrtano z 4mm) spravil brez napora. Z vrtalnikom 18v sem jih šraufal do polovice potem je zagrablo, pa na roko z gedoro dalje in švical zraven. Tak za lažjo predstavo.
 

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
11
18
Jaz vijačim tudi po 1000 vijakov dolgih 50 mm v les dnevno. Od takrat, ko sem kupil udarni vijačnik se vrtalnika ne pritaknem več.

Delam lesene terase, kjer more biti natančnost vijačenja velika, kot tudi hitrost (hitrejši si, več narediš, več zaslužiš). Udarni vijačnik (imam brezkrtačno 18v Makito) je za tak posel super, ker je lažji od vrtalnika (če držiš v rokah cel dan se vsak gram pozna). Največja prednost mi je, da je na začetku vijačenja zelo hiter - cca 3300 obratov na minuto, ko pa vijak v lesu doseže določeno odpornost pa začne vijačnik udarjati - to pomeni med drugim tudi to, da se hitrost vijaka upočasni, s tem pa povečaš natančnost - globino vijačenja.

Prav tako je udarni boljši za zelo dolge vijake - ampak tukaj je pa že boljši tisti, ki ima nastavek za gedoro - ti mali modeli s šestkotnikom so prepočasni.

Edino za vijake dolge cca 8-16 cm uporabljam za vijačenje "vrtalnik". Razlog: ker privijačiš veliko hitreje, plus pri takih dolžinah ti še ne trga roke, seveda v primeru da delaš v normalnem položaju ter da vrtalnik držiš z obema rokama.

Moje preference po dolžinah vijakov za iglavce:
-20 do 80 mm udarni vijačnik (šestrobi nastavek) PRIMER
-80 do 160 mm vrtalnik (udarni, neudarni - nima veze) PRIMER
-160 mm dalje udarni vijačnik ("gedora nastavek") PRIMER

Da se nebo kdo spotaknil: zgoraj napisano zelo dobro velja za vijačenje v smreko, jelko, macesen. Če govorimo o hrastu, jablani, akaciji ter drugih "eksotih" potem zgoraj napisano ne velja več.

Za hobi uporabnika je pa čisto vseeno kaj imaš - mogoče še najbolje vrtalnik ker je all in one.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa šraufi zdržijo? Ok, vem da si navedel mehke lesove, toda tam jaz osebno ne vidim neke potrebe po vibracijah. Če je pa trdi les, bo pa (vsaj pri daljšem vijaku) glavo utrgalo.

Pljuneš na šrauf, ali še bolje namažeš ga z lojem in je to - to.

Sicer pa, fantje, kar naprej. Šiht je dolg kakih 12 ur na terenu in če je norma malce povišana, ... :cheer:

(sedaj sem pljunil sam sebi na karbid :bonk:)
 

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
11
18
Uporabljam vijake z dokaj veliko debelino - npr 50 ima debelino 4,5 ali pa 5,0. Vsi vijaki imajo tudi vrtalno glavo, tako da ni neke velike sile upora. V kolikor vijačim v tropski les dodatno prej predvrtam (ali z dvostopenjskim svedrom ali pa pa z navadnim za globino glave vijaka).

Saj potrebe po vibracijah ni, je pa zelo fino da prvi dve sekundi zavrti vijak s preko 3000 obratov, potem pa upočasni. To mi je glavna prednost pri mojem poslu + običajno manjša teža. Vrtalnik je z najvišjo hitrostjo prehiter, ti vijak hitro uide v les, počasna hitrost pa prepočasna. Ponavadi sem dal kar na hitro za dve sekundi, ustavil, potem pa s prvo prestavo naprej dokler se glava lepo ne usede - samo tako početje je "stečaj" :)

Do sedaj se še nisem srečal z utrganjem glave na teh malih vijakih. Jih pa rado vtrga če je dolžina tam 100 mm, debelina pa 4 mm.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Seveda jih utrga, ravno zato se sprašujem, kje je smisel vibracij v vijačenju v les. Gre za to, da moraš v les vrtati kontinuirno, ko prekineš, se zadeva že hipno zlepi. Vsakič ko hočeš vijak dodatno "zategniti", moraš najprej zlomiti tisti lepek oz. premagati začetni upor.

Pri kovini z vnaprej pripravljenimi navoji - da. Pri lesu, pa morajo biti vijaki presneto žilavi, da zdržijo vijačenje.

Lej, če uporabljate vibracijo pri vijačenju v les, mi je prva skrb, če bo ta vijak po vijačenju še obdržal svoje lastnosti. Ali je takrat ko se ustavi v materialu, že utrujen. :rolleyes:
 

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
357
91
28
Spax al pa Wurth 150 x 6 z nastavkom T30 sem jih lani spomladi na dveh strehah uporabljal in niti enega ni odtrgalo al pa da bi se nastavek obrnil.

Sem imel pa iz Top Dom-a vijake 150 jih je pa več v smeteh končalo kot v špirovcu.

Tko da kvaliteta dost vpliva na to a ti ga odtrga a ne
 

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
11
18
Točno tako, odvisno je od kvalitete. Spaxovih mi nikoli ne utrga, Schachermeyerjevih tudi ne. Tudi po dveh letih še normalno držijo. Z ostalimi imam slabše izkušnje. Za slabe vijake ti tudi brezudarno ne pomaga, jih utrga že običajni navor.
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.845
604
113
bose:
Udarni vijačniki so običajno taki:
tg68QF71Ri34
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Pa pozabili ste še na en plus udarnih. Manj možnosti je, da ti požre ali nastavek, ali šrauf.
Z vrtalnikom dostikrat poškodujem vijak. Oziroma, če so kakšni res tanki torxi, ti tudi kvaliteten nastavek požre, če nisi previden.
Sem se sicer navadil z vrtalnikom, ampak zdaj čakam vijačnik. Ker tako kot je nekdo napisal - vse se nekako da, ko si na trdnih tleh in imaš obe roki frej.
Ko pa si na lojtri, ali pa v nekem čudnem položaju in v kakšnem ozkem prostoru, je vrtalnik res naporen, kdaj lahko celo nevaren.
Plus to, da če imaš ogromno vijakov za privit v nek zelo trd les in moraš prej luknje izvrtat, imaš praktično še enkrat hitreje končano, ker imaš vrtalnik za naluknjat, vijačnik pa gas za privit.