Trejdanje (kripto) - kako začeti

vincent

Majstr
Osebje foruma
31. avg 2007
11.508
153
63
Ena (nova in strnjena) tema za tiste, ki vas mika da bi poskusili trejdati, pa ne veste kako in kje začeti.

Če se odločite vstopit v svet kripta to v štartu naredite z nakazilom denarja na (osnovni) strani, kjer lahko za evre kupite btc in nato le tega prepošljete na menjalnico ali, če začnete na taki menjalnici, ki omogoča nakupe (običajno zgolj s plačilno kartico) lahko kupite btc kar tam.

Najbolj razširjena stran za nakupe BTC.ja je Coinbase (vendar pozor, ker je na angleških tleh...ker odhajajo iz EU..to preberite na njihovi strani če so kake omejitve..itak če kupite btc in ga pošljete na menjalnico je vseeno):

Potrebna je prijava, ter preizkus nakazila denarja prek banke (nakažeš 10 EUR, ki ti jih prenakažejo nazaj) in če je vse ok, imaš odprto pot preko bančnega nakazila in ali vneseš kreditno kartico, preko katere lahko opraviš nakup (pozor..pri kreditkah, te malo več oskubejo s provizijo).
Po nakupu BTC ,je le tega od njih prepošlješ na izbrano menjalnico.
To najdeš pod opcijo Withdrawl oz pri coinbase 'Send'... pošlji bitcoin (ko si v samem btc.ju je desno zgoraj puščica (enaka kot znakec za telegram).
pojavi se okence 'To:' kjer skopiraš kodo (niz črk in številk..tvoj želei naslov kamor naj se pošlje btc), ki jo dobiš na menjalnici, kamor si se prijavil (o tem v nadaljevanju)

Gremo zdaj na menjalnico....spet, izbereš eno od menjalnic na kateri boš lahko ali kupoval druge alte (druge kripto valute) ali zgolj trejdal z btc.je v paru z usd (= EUR) .

Za nakup in prodajo kripto valut je najbolj razširjena menjalnica Binance:
Kjer lahko kupuješ in prodaješ vse večje kripto valute. Menjalnica je ena najbolj frekventnih tako, da se v povprečju za promet (zmožnost nakupa in prodaje valute ni za bati).
Na Binancah lahko kupuješ BTC kar diretktno preko njih (brez Coinbasa) s kredirno kartico.

V kolikor želiš trejdat pretežno z BTC.jem in to z Leveragom (kar poenostavljeno pomeni, da trejdaš z višjim zneskom kot ga imaš s sposojenim denarjem) pa je najbolj razširjen Bitmax:

Meni osebno ljubši in z nižjimi stroški trejdanja (fee po angleško) pa PrimeXBT:
Kjer vse skupaj zgleda bolj na nivoju trejdanja, stroški trejda so konkretno nižji in imaš določene možnosti, ki jih pri bitmexu ni (tudi tu lahko direktno opraviš nakup preko eurocarda)

In zdaj ko si prijavljen na eno ali več menjalnic, poiščeš v accountu opcijo 'Deposit' in ko klikneš nanjo, kjer dobiš(kopiraš) večmestno kodo iz črk in številk, ki jo nato prilepiš na npr. Coinbaseu v smeri pošiljanja BTC.ja (Send oz. Withdravl) v polje.
BTC je nato poslan na želeno menjalnico. Trajalo bo od pol ure do nekaj ur, da boš dejansko videl btc na računu menjalnice.

A ker je potrebno vse skupaj spremljati pa je obvezno to početi na strani, kjer so zbrani vsi tvoji alti (tam lahko rišeš, označuješ..v glavnem delaš strategije :)).
(na strani poišči zavihek Charts....ter nato za štart izberi trgovalni par BTCUSD (najbolje kar na menjalnici na kateri se nahajaš,,,če tega ni pa enega splošnega)
Binance imajo BTCUSDT
Bitmax ima BTCXBT
PrimeXBT..jaz uporabljam kar par z Binanc BTCUSDT

Zdaj kakorkoli že začenjaš...začni z malimi vložki. Zamenjaj npr 100 EUR kar bo zdaj naneslo cca. 0,011 BTC in poskusi s srečo z nabavo in prodajo.
Kam, koliko, kdaj kupit in prodat, je potrebno si vzet malo časa in preštidirat malo literature ali klikat po >YouTube
Največ zbranega (in free) je na Telegramovem kanalu:
Traders Library

Kjer bo veliko za prebrat (za štart se fokusiraj na sveče oz Candelstick...ter vse kar je v vezi z njimi..Candelsticks Trading, itd)

Za štart se lahko zgolj seznanjaš s potekom cene na tradingview in poskusiš na menjalnici v kak trejd z minimalnim vložkom...npr. na Binancah z 10 usd (oz 0,001) da vidiš kako zgleda oz kako poteka dogajanje - pri takih vložkih tudi če izgubljaš ne boš in ne moreš veliko zgubiti. Pri leverage menjalnicah...Prime XBT je minimalni vložek 100 USD oz 0,01 BTC...tu pač trejdaš s tem. Več dobiš, več zgubiš.

Del učenja pustimo..ker je poglavje zase.

Če ima še kdo kaj za dopolnit z vidika vstopa v kripto svet naj dopiše, če ima kdo kaj za vprašat..naj vpraša.

Strnjeno je cca tako: Nakup BTC.ja (Za evre) na osnovni strani. Njegovo prepošiljanje na menjalnico (preko Withdrawl.a oz Send) kar narediš tako da vpišeš v to pošlje kodo, ki jo dobiš na menjalnici pod oznako 'Deposit. Ko je BTC na menjalnici lahko začneš kupovat in prodajat.
 

vincent

Majstr
Osebje foruma
31. avg 2007
11.508
153
63
Bitstampa se ti ne zdi vredno omenit?

Omenjam kar poznam. Česar ne poznam ne morem.
Če si prebral zadnji stavek..veš, da lahko mirne duše dopišeš kar ti veš. Torej omeniš še menjalnico Bitsamp. Tisti, ki bo vstopal v svet kripta se bo verjetno prijavil več menjalnic in izbral na koncu tako, ki mu najbolj `sede`.
 

Najbolji

Majstr
20. feb 2008
3.003
455
83
Acc na Bitstamp (placas preko SEPA ali UPN) in gasa... Vceri je mal padlo, sam se ze pobira nazaj. Letos bo kot kaze kar pokalo, halving pa to...
 

svizec82

Zelenc'
6. mar 2020
12
0
1
Ker je Pi mining še v beta fazi je potrebno priporočilo nekoga. Ker ni potrebno ničesar investirati ne gre za Ponzijevo shemo, lahko pa vsak ugotovi, da gre za mrežni marketing, ki ima namen pripeljati čim večje število uporabnikov v hierarhijo. Moja invitation koda: svizec82

 

jello

Guru
22. sep 2008
7.445
1.974
113
Dej s.PI.zdi že s tem pi-jem, pol foruma si posral z nečim kar nihče ne rabi in ni ne škode ne koristi od njega.
 

svizec82

Zelenc'
6. mar 2020
12
0
1
Dej s.PI.zdi že s tem pi-jem, pol foruma si posral z nečim kar nihče ne rabi in ni ne škode ne koristi od njega.
Ne obremenjuj se ce ti ne pase ni treba brat. Drugace pa nikogar nic ne kosta ce proba tako kot BIT coin ni noben verjel poglej kaj je pa danes. Lep soncen dan se naprej ;)
 

jello

Guru
22. sep 2008
7.445
1.974
113
Se ti pridem usrat pred vrata, če ti ne paše boš pač stopil čez, nič te ne stane.
 

jello

Guru
22. sep 2008
7.445
1.974
113
Če je spamanje po alterju z nekimi bednimi referali znak zrelosti potem bom vedno prezelen. Ja, nisem še z joške dol, če te to zanima.
 
  • Všeč mi je
Reactions: disc