Tezave pri uporabi plinskega zara

Deamons

Zelenc'
5. maj 2013
3
1
1
Zdravo,
lani sem kupil plinski zar gorenc. pred prvo uporabo sem plosco premazal z oljem in nekaj casa zgal na visoki temperaturi.
potem pa sem po nekaj kratni uporabi opazil, da ne glede kako drgnem, ter poskusam prezgati ostanke po koncanem pecenju na max, da ostaja oz. se naredi rjava plast. Kaksen nasvet?
 

Priponke

  • FF572A26-6405-4C5E-82D0-11A36423E188.jpeg
    FF572A26-6405-4C5E-82D0-11A36423E188.jpeg
    555 KB · Ogledi: 198
  • A33ADC4D-DCD5-4AAC-8A7F-BEDB67AB78FE.jpeg
    A33ADC4D-DCD5-4AAC-8A7F-BEDB67AB78FE.jpeg
    624,6 KB · Ogledi: 227
  • AEB1F8A3-744F-4D09-A413-A7E8FCBF0501.jpeg
    AEB1F8A3-744F-4D09-A413-A7E8FCBF0501.jpeg
    835 KB · Ogledi: 205
  • 4600C829-8924-4058-ABB9-0A9F71ADAA7E.jpeg
    4600C829-8924-4058-ABB9-0A9F71ADAA7E.jpeg
    532,3 KB · Ogledi: 196
  • Haha
Reactions: Romzi
22. jul 2007
12.691
1.259
113
123
Tole kar je na sliki zgleda normalno, itak da ne moreš narediti takega kot prvi dan.
Drugače pa nasvet okoli čiščenja če slučajno še ne veš, po končani peki ko je plošča še vroča poliješ po njej 2 dcl vode in vzameš "špohtl" in z lahkoto podrgneš ostanke zažganih ostankov in olja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: godfather

Deamons

Zelenc'
5. maj 2013
3
1
1
Ok. Jaz sem ponavadi po koncani peki, se nekje 5 min zgal plosco na max temperaturi da se preostale stvari zazgejo. Ali je to ok?
Ta rjavi prah pa mi tako grdo izgleda, bolj kot ga praskam bolj gre stran, nikoli ga ne zmanjka
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.356
113
Tole kar je na sliki zgleda normalno, itak da ne moreš narediti takega kot prvi dan.
Drugače pa nasvet okoli čiščenja če slučajno še ne veš, po končani peki ko je plošča še vroča poliješ po njej 2 dcl vode in vzameš "špohtl" in z lahkoto podrgneš ostanke zažganih ostankov in olja.
Točno tako.
Na žar naliješ pol litra vode, malo prižgeš plin, da je voda vroča, potem pa drgneš s špohtlom. voda mora pokrivat plato ves čas. Ko si zdrgnil kar se je prijelo na plato vse do pločevine, zliješ vse dol in pobrišeš s papirnato brisačo do čistega. Na koncu vzameš malo jedilnega olja in papirnato brisačo, pokapljaš z ene 5 kapljicami in olje na tanko razmažeš ter zbrišeš. Tako počnem zadnjih 10 let in je žar plošča kot nova. Brez rjavine.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz samo na vročo ploščo polijem dv deci vode, toliko da odstopi kar je bilo prijeto. Malo pošpohtlam in obrišem s papirjem.
To je vse.
 

tomazpog

Fizikalc
30. maj 2009
124
25
28
Tisti, ki imate doma pečico, ki se čisti s pirolizo, naslednjič ko boste dali pečico v čiščenje, dajte še tako ploščo noter. Tudi na plošči se bo upelelila vsa svinjarija, ki se je gor prijela in bo kot prvi dan . Potem pa obvezno na novo naoljit. Tako jaz enkrat letno naredim na Webrovih litoželeznih rešetkah - pa so kot nove
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.403
4.502
113
Tisti, ki imate doma pečico, ki se čisti s pirolizo, naslednjič ko boste dali pečico v čiščenje, dajte še tako ploščo noter. Tudi na plošči se bo upelelila vsa svinjarija, ki se je gor prijela in bo kot prvi dan . Potem pa obvezno na novo naoljit. Tako jaz enkrat letno naredim na Webrovih litoželeznih rešetkah - pa so kot nove

Ali bi isto delovalo tudi s kamnom za peko pic? Ali bi bila temperatura previsoka in bi kamen počil?
 

tomazpog

Fizikalc
30. maj 2009
124
25
28
Kamen jaz ne bi... iz kamna ne bos povlekel nic ven, ker se to zaleze v kamen in je normalno.. moj je tudi ves flekast. Pac ga z lopatko postrgas in pustis takega kot je .. temperaturno mu verjetno ne bi bilo nič hujšega, ampak jest ne bi !!