Test letnih pnevmatik 2026

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.858
8.681
113
pri taščici
Pravi dec bo še vedno vozil Pirelli, GoodYear, Conti,... izdelane v "tretjih državah" EU, v jedrnih državah pa se bodo LingLong in ČangŠlang štancale.

Recimo večina pancarjev vseh evropskih firm je narejena v Romuniji ali sedaj na Madžarskem, 80% vseh nižjecenovnih smuči v Ukrajini,...
Ling long za "evropske premium" proizvajalce avtov se proizvajjajo v Srbiji.
Po moje hoce prevzet primat nexen in podobnim.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.172
65
48
Osrednja Slovenija
Eno so sicer testi, drugo pa realnost. Pa tudi vsake gume se ne obnašajo nekao na vsakem avtu, kaj šele če je malenkostna razlika v dimeziji ( npr. jaz imam usranih 205/60/16 ali 215/55/16 če se ne motim namesto klasike 205/55/16 - ni izbire).
Sem pa že pred 12 leti, ko so bile še poceni, precej pozornosti na Vranskem pritegnil z Nexen gumami. Takrat sem jih kupil z strahom, ampak so bile super. Cenovno so šle gor, ampak jih imam z vmesnimi izjemami (kupil avto, ki je imel kar je imel) še vedno. Od tega, kar sem jaz osebno vozil, bi rekel Continental, Nexen, Good Year, BF Goodrich, Sava,...) . Zame, kjub temu da so se podražile, so Nexen glede cene/kvalitete še vedno na prvem mestu. Za podoben denar dobiš Savo, ki je slabša, za več denarja pa npr Good Year, ki je tudi slabši ali pa tam - tam.
Da so bile Nexen na testu, sem zasledil samo enkrat ( mislim da kake 5 let nazaj, zimske) in so imele dobre ocene, razen za oprijem na snegu. To sem tudi sam opazil. Če bodo letos na testu, me prav zanima končni rezultat.
Sicer imam na dveh avtih celoletne, na enem pa letne, ker je po slučaju razmer naneslo tako, da sem moral zaradi poškodbe kupiti kar se je takoj dobilo in ima za zimski komplet 2x conti in 2x gy.

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.858
8.681
113
pri taščici
Linglong v Motoreviji je zasedel zadnje mesto.
Me pa zanima sledece.
Ker nekdo "blefira".
Ocenp za glasnost je dobila skoraj najslabšo, po nalepki ima pa glasnost med boljsimi(69db).
Alterasu je pomembna lastnost/ocena v suhem ali mokrem?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Tiste EU nalepke so itak brezveze, še ena birokratska stvar kot A+++ na hladilnikih in TVjih ki nimajo veze z dejanskimi lastnostmi.

Osebno preferiram (pri letnih gumah) dobre lastnosti na mokri cesti, tam me ponavadi, če že kdaj, zanaša oz. posega vmes zadnji pogon in pa celo elektronika (ESP). Je pa tudi res da če je guma premehka potem po kakšnem segretem asfaltu gre kot čigumi, pa tudi glasna postane (značilen čigumi zvok pri vožnji naravnost, cviljenje v zavojih). Take gume (mehka zmes) se ponavadi tudi precej hitreje postaraja oz. ko izgubijo "mehkobo" so po mokrem kar naenkrat zanič (ponavadi po 2-3h sezonah).

Sem sem unirojalke precej vozil in so mi bile vedno ok, nikoli problemov z njimi. Imam pa zaradi profila vožnje itak probleme z obrabo že tako, in pri meni ni gume ki bi zdržala več kot 20k km (max. 3 sezone če štejemo da je letna na vozilu malo več kot pol leta). Pri tej linglong se bojim da je vseeno malo preveč ekstremno mehka, pa če se preganjaš po zaprtih zavojih bi se znala pri 40C celo "uničit" (dobesedno potrga profil-e).

(če govorimo za EVje s 1000nm navora in 500 konji potem bi osebno odsvetoval tak tip gume, ker se zna zelo hitro znucat in tudi če ima nizko ceno vseeno najbrž ni toliko nižja da bi preživel letno menjavo namesto recimo 3 letne na neki misšelinki)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

shift

Guru
20. jul 2007
10.442
3.048
113
za šankom
Aha.. torej Nexen le ni ''tako slaba''.. Bom šel v nabavo. Imam namreč All season Falken, pa... je godno za menjavo. Štiri leta je mimo, profil pa tudi.
Nexen su4 sem bil zelo zadovoljen, nexen winguard sport pa ne, letos razmišljam da bi zopet vzel su4, sedaj sem imel Dunlop sport maxx pa nisem bil zadovoljen na mokri cesti

Radovan46

Pripravnik
6. mar 2025
46
22
8
Dnevno spreminjanje cen:
Ste iskali pnevmatike in pač tisti trenutek kje ste našli dobro ponudbo naročili?
Na liderpnevmatik sem opazil nihanja par € na kos, recimo da par krat pogledam znotraj tedna. To se niti nebi tako sekiral.
Na gumaxu, ker spremljam 2 modela gum in imam deljene dimenzije, torej 4 različne tipe pnevmatik, cena skače tudi za 20€ gor/dol po kosu. Pri ceni 150-180€.
Je kdo že ugotovil podobno?
Ker se mi ne mudi z nakupom, sem spremljal cene nekje od 1. marca. Začuda so par dni pred 15.3 bile cene najnižje, ampak parkrat ni bilo zaloge.
Enako sem izkusil novembra. Cca 3 tedne pred 15.11. naročim, si mislim ne bom čakal do zadnjega... Grem gledat nekaj dni pred menjavo, in je bil komplet 30€ cenješi, 570 vs 600€.
Da bi vplivalo to, ker vseskozi visim na njihovi strani ne vem, če grem zjutraj gledat so najdražje, čeprav verjetno čez noč noben ne išče...