sončna elektrarna

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.697
1.378
113
Na Pagu ravno gradijo SE s skoraj 36 tisoč paneli in 21MW močjo.
Mene tudi zanima kako bo to obstalo. Ker pri taki investiciji pa so morali res konkretne študije naredit.
Resen projaktant vedno naredi te izračune (in resen investitor jih zahteva). Dobri proizvajalci podkonstrukcij imajo SW za projketante, ki te stvari preračuna.
Problemi se začnejo, ko tak izračun pokaže, da bo podkonstrukcija dražja, kot si je invetitor predstavljal, potem pa pritisne na projektanta ... Al pa javni razpisi, kjer je pač merilo cene in tisti, ki hočejo za vsako ceno dobiti, pač ponudijo poceni, podstandardno robo brez vsega, kar je glede na vetrne razmere potrebno ... Večkrat videno ...

Schime

Guru
22. nov 2008
2.132
909
113
Se vidi ja, da ni več pritoka denarja s strani novogradenj. Pri Sol Navitas imam sklenjeno vzdrževalno pogodbo od 2023 za 90€ na leto. Vmes so ustanovili še novo družbo Sol Navitas instalacije. No sedaj bi prekinili staro pogodbo in mi ponujajo novo za 170€ na leto. Če bi pa samo imel pregled vsaki dve leti je pa cena 350€. :bonk::valjamse:
Torej skoraj 100% dvig za isto storitev. Malo so na glavo padli. Ne bi rekel če bi ceno dvignili tam do 30% ajd mogoče tudi 50%. Samo to je pa ripoff.

• Všeč mi je
Reactions: Seba81

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.720
8.097
113
No, tole se pa priporočam za tvoje poročilo (ker vem kako si natančna:), kako se ti je po 14 dneh (ali ko prvič iz Sahare zapiha) spet poznalo, pri slabšem izkoristku panelov :))) !!! // ja, sem prebral, da se ti v resnici gre, da "366€ majstri" ptičje gnezdo umaknejo iz panelov//

Glede pregleda stikov -- poročaj, ali bodo res šli na streho, ali merili iz tal ? kar lahko storiš sama z IR kamero.
Inverterja odpiral ne bodo. Tisto pajčevino na zunanjih hladilnih rebrih spucaš sam.
Kaj ti bo pri nastavitvah inverterja lahko svetoval "čistilec", ki morda prvič vidi tvoj model, mi tudi ni jasno :)
// ja, sem prebral, da se ti v resnici gre, da "366€ majstri" ptičje gnezdo umaknejo iz panelov// kjer se mi pojavlja vprašanje - kaj ti bodo
svetovali, da ptički spet na začenjo gnezdit !?

Zadnji post me je spomnil na moj dolg...

Torej porocilo, kaj je za 366€. Vse razen odstranitve ptičjega gnezda, ampak so ga vseeno :D

Torej en dan so prišli cistilci. 2 sta bila. Spucala in sla. Vsak panel s tisto krtačo, pa neko ne vem kako vodo. Iz pipe ne. Pa dol vzela tisti klincev gnezd.

Pol kar nekaj casa kasneje se pripelje se stromar. Ta me je pa presenetil. Sem mislila, da bo naredil updajte inverterja, pa sel. No... Ni sel takoj. Dejansko je sel na streho. Preveril vse nosilce, dosfraufal zlosane, nekaj menajal ene kleme. Se pizdil, da so vsi kabli v nekem gnezdu, jih posortiral, dal v neke cevcice. Mi povedal, da je en panel zbit od toce, kar se od spodaj ni videlo. Naredil neke meritve. Ce berem poročilo: meritve stringa in napetosti, termografijo. Dejansko je poslikal vse rezultate in jih dal v report (najbrz to sol navitas zahteva od teh svojih podizvajalcev). In vse fotke prej/pol, počen panel ipd

Porocilo je bilo dovolj tudi za zavarovalnico, da mi je odobrila zahtevek za menjavo panela.

Tako...

Imam pa zdaj jajca, da bi polnilnica ne dela kot je treba. Nekaj so me EV polnilnice farbale, da je zaradi posodobotve inverterja in se zdaj niceta povezati preko wifi, da pol hitro dajo tudi polnilnici updajte ven. No, updajte je prisel, polnilnica lepo vidi vse s stevca, ampak dinamicno polnjenje se vedno ne dela. To je naloga zdaj za november... Skos je neki...

• Všeč mi je
Reactions: sad in Seba81

Schime

Guru
22. nov 2008
2.132
909
113
Saj v pogodbi piše, da se preveri konstrukcija in spoji. Prilagam sliko iz pogodbe. Pri nas je vse naredil z dronom. Me zanima kako je to vse preveril na daljavo kar piše v spodnji tabeli. Je pa res, da je streha na višini 10m in ni tako enostaven dostop.Ja po nekaj dneh pa posredujejo poročilo z vsemi podatki.

1000016860.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.720
8.097
113
Jaz nimam nobene pogodbe in se me ni dalo prepricati, da jo sklenem. Tole sem jih naorocila, ker so mi ptici gnezdo naredili in ne plezamo po strehah...

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.720
8.097
113
Hodi noben ne po panelih... Drugace pa jaz imam simpl. V dveh vrstah, nad njimi lahko hodis, spodaj pa tudi, ker imam snegobrane gor, ker mi je bolj vazno da se komu sneg s panelov na glavo ne posije, kot da na njih ostane.

• Všeč mi je
Reactions: sad