SOCIALIZEM

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
9.530
2.392
113
Če se spustim na tvoj nivo, lahko s preprostim sklepanjem povzamem, da ne poznam stranke z imenom: JB Tita, JV Stalina, A Hitlerja, F Castra, Mao Cetunga, da ne naštevam dalje - iz tega zaključujem, da diktatorji NE poimenujejo strank po sebi!

Ti so imeli vsi isto stranko: komunistično partijo. Edino Hitler se je šel (nacional) socializem.
 

Spajky

Majstr
7. jun 2017
2.121
470
83
Obala
... za otroke staršev, ki ne verjamejo MSM in so bolj s svojo glavo razmišljajoči, je pripravila RTV nov kviz za njihovo deco, katerega naj jim sprintajo in pomagajo reševati, da bodo v naših šolah imeli boljše ocene pri okorelih učiteljih ... :bonk: ... vpašalnik je spodaj - ali je to slučajno nenamerna glosa ali kaj ... pomagajte mi to razvozlati ... objavljeno je pa na eni obskurni splet-strani .... :aplauz:
 

tomi

Guru
1. sep 2007
13.033
2.993
113
37
MB
A ste kaj brali manifest novega socializma by levica ?

al ne, ker ni na pravih medijih.

Kakrsnakoli podobnost z dogajanjem v nasi drzavi je zgolj in samo nakljucna.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
34.286
3.065
113
Ksz...
DtG3R5YWwAA9zfd.jpg

Tito_nova24tv-696x365.jpg
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
9.530
2.392
113
Ma pa pelcmontel, kar tudi ni tako.

Ok, bom jaz napisal, kaj sem doživel sam (sem letnik 74, leta 91 sem imel 17 let).

-spomnim se bonov za bencin. Dedek je imel avto in motor, vozil pa se skoraj ni, tako da jih je imel vedno več kot dovolj oziroma jih je dajal stricu, ki se je več vozil. Dobili so namreč (če se prav spomnim) vsi enako, pa ne glede na to, ali je kdo hodil v službo peš, ali se je moral vozit nekam daleč. Se pa takrat v službo praviloma ni vozilo z avtom pač pa z avtobosum oziroma vlakom, kjer je bil (na Vrhniki so ga žal ukinili).

-spomnim se redukcij elektrike. Pač zvečer so se spomnili in ugasnili. Mislim pa da je bilo napovedano. Potem smo pač (recimo pozimi) delali nalogo ob svečah). Tisti, ki so imeli centralno in električne črpalke, jih je pa še malo zeblo. Ni pa se to dogajalo tako zelo pogosto, pač občasno.

-za oblečt, obut in podobno se je kar dobilo, tukaj nisem pogrešal kaj dosti, bile so neke jugo adidaske, pa razne rašice itd... Kdo je hotel bolj firmo, se je pa tudi dalo dobit, nekaj pri nas, nekaj zunaj.

-gradbeni material se je dobil težko. Ponavadi se je vzelo, ko je bilo, pa če si rabil ali ne. In potem so imeli ljudje to doma, nekaj se zamenjalo, nekaj pa porabilo šele čez čas. Kdo je imel "veze" je bil kralj.

-kot mulc se spomnim, da nismo mogli v Italijo, ko smo bili v Kranjski gori, ker bi morali prej položiti "depozit". Večinoma smo pa lahko šli, pač po stvari, ki jih tukaj ni bilo (tudi take osnovne, kot je kak sprite, Brooklyn čigumi itd...)

-sadje itd se je dobilo bolj domače, kakšne pomaranče, banane in podobno pa kakor kdaj. Če si hotel stalno dobavo, si šel v Italijo. Kot mulca me to itak ni kaj dosti brigalo.

-čokolada je bila domača (gorenjka in razne srbske in makedonske), a Milka je imela vedno nek poseben okus.

-WC papir so imeli nekje tisti gladek, v lističih. Tisto ni bilo za nikamor. Ne spomnim pa se, od kdaj se je potem dobilo tega v rolicah, bolj mehkega.

-računalnikov se v osnovi ni dobilo. Imeli so sicer nekaj zastopstev, kjer si lahko po dolgem postopku kupil kakšnega "komodorja", a je bilo tako drago, da so itak vsi raje "švercali". Spektrume pa je itak. Po PC so hodili na "SchillerStrasse" v Munchen in potem to na razne načine švercali v jugo. To je bil itak nacionalni šport. Cariniki so bili večinoma srbi (zvezni) in so težili kakor se jim je kdaj dalo.

-kot najstnik sem vsako poletje šel kam delat, da sem si potem kaj kupil. Izkušnje imam iz Iskre, Liko, IUV, prakso pa sem delal v Elektro ljubljana. Po teh firmah se je sicer delalo, a marsikaj je bilo zastarelo, tehnološko nedodelano, veliko se je nosilo domov (padlo iz tovornjaka), eni so med delom spali, eni so šli domov delat in so jih drugi štempljali itd... Mene je samo čudilo, kako vse to sploh še funkcionira. Je pa bil delavec "kralj", šef je ponavadi dvakrat premislil, preden je komu kaj težjega rekel (kakor kje seveda). Pa veliko se je kadilo in tudi pilo.

All in all, če se ne bi pričel nacionalizem (in pričel se je v Srbiji) bi po moje še kar šlo vse skupaj. Bi pa v vsakem primeru večina firm, ki so propadle, še vedno propadlo, takoj ko bi prišli na pravi trg. Ni se spremenila samo juga, spremenil se je ves svet.
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
13.044
1.520
113
kod Džej-Zija
Vedeti je treba, da je bil takrat trg bistveno bolj zaprt in odkupne kvote. Zato je bilo gospodarstvo večinoma zelo slabo pripravljeno na izgubo trgov, ko ni bilo več protekcionizma, in na zahodno konkurenco. Dejstvo je, da na tak način, kot si ga opisal, bi šlo vse k vragu.
 

Fonzl

Guru
5. sep 2007
4.369
1.431
113
-spomnim se bonov za bencin. Dedek je imel avto in motor, vozil pa se skoraj ni, tako da jih je imel vedno več kot dovolj oziroma jih je dajal stricu, ki se je več vozil. Dobili so namreč (če se prav spomnim) vsi enako, pa ne glede na to, ali je kdo hodil v službo peš, ali se je moral vozit nekam daleč.

Kar se bonov tiče - dobil si 40 litrov na avto na mesec.
Ampak, juga kot juga... tist trenutek, ko so uvedli bone, se je pojavil črni trg. Bonov je blo kar si jih hotel, na začetku so stali enako kot bencin... sčasoma je blo pa tega tolk, da si jih dobil tud zastonj...
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

McGiver

Guru
14. avg 2009
12.995
3.456
113
A pro po boni za gorivo - v tistem času sem bil v vojski šofer in tudi tam smo imeli bone za gorivo, le s to razliko, da sem jih dobil kolikor sem jih rabil - tankali pa smo na svoji pumpi v krogu kasarne. Dejansko mi ni jasno zakaj smo rabili bone. Oficirji pa so itak gorivo iz "samohodk" kradli.
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
9.530
2.392
113
No, jaz sem bil tankist in vem, da je še po kar nekaj letih po koncu juge nekaterim zaposlenim prišlo zelo prav, da so bili BRDM-i na navaden bencin (ostalo je vse dizel). Poraba je bila pa velika. Nekaj na oklepniku, še več pa v kante.
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

ferdo

Guru
3. sep 2007
6.394
1.614
113
Ljubljana
hmpg.net

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
34.286
3.065
113
Pa res....zima 1996/1997 :) To je pa že v grdem kapitalizmu?

 

ferdo

Guru
3. sep 2007
6.394
1.614
113
Ljubljana
hmpg.net
Predvsem slika ni spomin na socializem v Jugoslaviji, mar ne?

Je prikaz krute resnice v Bolgariju med prehodom iz scializma, ki je s Todorjem Živkovim padel 1989 v "moderno" Bolgarijo, SAm sem bil v Sofiji kasneje in videl sem četrti, ki so bile povsem na ravni svetovnih mest (razen cirilice) pa do četrti, kjer me niso pustili hoditi peš, pa ne zaradi blata, ki je bilo tam. In to nedaleč stran od modernega centra.
 

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
2.778
1.014
113
A ni hecen, da debato o socializmu vedno eni te isti začnejo, in to takrat, ko njihov vodja kj zajebe? Ne vem koga nostalgija muči?
 

Fonzl

Guru
5. sep 2007
4.369
1.431
113
no, tale ni bolgarska, je še članek zraven:
EzQ2kRGUYAk1X8P


se pa spomnim tega kruha, pr nas smo mu rekl socialni...
v glavnem štorija je bla, da je običajen kruh predrag za radničko klaso in pojavile so se neke subvencionirane socialne štruce za male pare...

ampak... ironija... kot vse v jugi, najprej smo jih v fabrki dobil za malco :norec:

po štacunah so jih razvažal nekje zgodaj dopoldne, ko je bila radnička klasa seveda v službi, do dveh treh popoldne jasno ni blo nikjer ničesar več...

govorilo se je, da vse razgrabijo kmetje, za prašiče futrat... :valjamse: v glavnem, kot vedno in vsakokrat, spet en socialističen projekt, ki je bil zelo lepo
in toplo zamišljen, ampak letel čist mimo tarče kot vedno...
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
34.286
3.065
113
Da ni jemal po svojih zmožnostih in potrebah....ampak po vezah! :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
446
40
28
TAKOJ zapreti tako mesnico. Takoj. Sej ne izpolnjuje druga kriterija kot par listov napaka in neizpolnjevanja pravil.