Skupno ogrevanje - država nekaj pametnega sprejela

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona (EZ-C) bo v vse objekte, kateri se napajajo iz skupnih kotlovnic obvezna vgradnja merilnikov/delilnikov toplote do 1.10.2009. Do 1.10.2011 pa tudi v vsa stanovanja in poslovne prostore.
Kar pomeni, da se bo toplota končno obračunavala po dejansko porabljeni toploti in ne na kvadraturo.
cheer.gif

Sicer ne vem, kako je pri vas, ampak pri nas v več poizkusih ni bilo možno dobiti večine, da bi šli v to (so že vedeli zakaj: pač luksuz odprtih oken, gretja na tuj račun, itd.), sedaj pa zgolj
zmaga.gif
. Da ne govorim o tem, da so ob prenovi fasade par mesecev nazaj za cca. 200 EUR na stanovanje zavrnili povečanje fasade iz 5 na 10 cm. Ne morem verjeti, da se jim je tako hitro vrnilo.

Končno spet nekaj pametnega in dejansko koristnega s strani države.
aplauz.gif
Škoda le, da niso roki še krajši.

PS: Računam na minimalno 30% zmanjšanje računa za ogrevanje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
489
83
okolica metropole
kaj pa hodniki itd.

zadeve niso tako enostavne. sploh v blokih, kjer je razvod napeljan skozi stanovanja. in pa recimo rzalike pri gretju med pritličjem, prvim nadstopjem, podstrešnim, zunanjim...

je pa res, da se je večina teh faktorjev kompenzirala pri prvem nakupu. po jazbinšku in kasneje tega ni bilo, zato bo še veselo.

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
Ravno zaradi tega je obicajno dolocen del (do 30%) fiksen.

Off: se mi prav smilijo bakice, katere ne bodo vec mogle imeti 26+ stopinj ob svezem zraku (okna odprta seveda) na moj racun.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.560
1.145
113
Obišči stran
Saj veš, da bo ta vlada naredila vse, za zatrtje malega človeka
smile-1.gif

BTW: me zanima, če bo to veljalo za blok, kjer imajo lastno ogrevanje na plin. Pod lastno mislim plinsko peč za cel blok.

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
Kje pa ti vidis v tem ukrepu zatiranje malega cloveka?
BTW: to je sprejela ze prejsnja vlada.
grims-1.gif

In ja, s takimi stvarmi se mora ukvarjat drzava, ce pac povprecen drzavljan tega ni sposoben sam naredit.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.370
1.972
113
softi...stvari se zelo enostavne! (Če enostavno na njih gledaš)....ko so merilniki na vseh porabnikih (radiatorjih) se paš dobi ven neko cifro, ve se koliko toplote je bilo porabljene....ve se tudi da je en del stroškov fiksnih (torej plačaš tudi če nimaš prižganega radiatorja..ker te grejejo sosedi, razni hodniki, stopnišča, kurilnice, šušilnice, kolesarnice, skupni prsotori taki i onaki), takod a se določi fiksni del (Ki ga plača vsak) in variabilni del, ki ga plačaš glede na število enot, ki jih kažejo merilniki.

Ta sistem delitve se uporablja pri skandinavcih že vsaj 80 let...pa verjemi da so vtem času naštudirali zadevo do te mere, da je pravična (najbolj kar se da) za vse.

mtl.....tudi jaz pravim...fala ku.rcu za tole! Le predolgo so odlašali. Glede izolacije pa..kolikor sem na hitro gledal jo bo moglo biti po novem (mislim da je to že itak sprejeto) vsaj 15 cm.

Maš mogoče kak link če je že uradno objavljeno...da stiskam in obesim v našem bloku.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.078
7.556
113
pri taščici
Hvala bogu.
V našem bloku, (večinski lastnik "država") imamo vsak svoj vod iz hodnika zaogrevanje. Ko se jim predlagal števce pred/za ventili na hodniku so rekli da se ne splača. Saj dejansko res najbrž ne splača, ker palčujem ogrevanja 20 evrov mesečno v sezoni. Najbrž bo montaža števcev stala x00 evrov na stanovanje. Nekdo bo pač fajn zaslužil..(menjava šalt table v dvigalu 1600 evrov. sedaj ima kao govorno napravo- jo bom enrkat sprobal kam je ta naprava vezana)
Nč s.p. odpret - montaža kalorimetrov....

Nazadnje urejeno:

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nč s.p. odpret - montaža kalorimetrov....
Točno to. Debili, kateri so bili toliko proti temu, bodo sedaj plačali lepo konkretno višjo ceno, saj bo zaradi booma na strani povpraševanja le ta šla gor.
cool-1.gif
BMP, jaz se jim bom le smejal v obraz.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.370
1.972
113
saj to je fora...ko so enkrat na radiatorjih merilniki, pa so vsi zadovoljni s 21-imi stopinjami pri zaprtih oknih (n več potrebe po svežem zraku). Zdaj se pa pritožuejo na sestankih, da jim je hladno...pa prideš v stanovanje pa 25 stopinj
crazy1.gif

še to...kolikor sem se jaz zanimal pride montaža merilnika (z daljinskim odčiatavnjem) nekje 50 EUR po radiatorju + centralna enota-e po bloku. Seveda pa jepogoj za prihranek termostatski ventil, ki pa te pride nekje še 20 EUR po radiatorju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.370
1.972
113
še to....Zakon govori o teh rečeh v 36. in 37. členu (samo datumsko določevanjepa ne najdem).

Razen na koncu, kjer piše da zakon začne veljati 6 mesecev po objavi v Ur. listu (objavljen pa je bil 11.7.2008).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.545
75
48
Kranj
Ko so pri mojih starših namontirali kalorimetre je poraba v bloku padla za 40%. So takoj prišli od "energetike" in zamenjali glavni števec v toplotni postaji vendar ni nič pomagalo
evil.gif

Pred 10. leti je bil kalorimeter 60.000sit +montaža.
Sedaj so vsi zadovoljni prej so se pa skoz kregal in vohunili kdaj ima kdo okno odprto in koliko časa ter opravljali drug druzga na to temo
redface-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.370
1.972
113
Za moje pojme...če države predpiše kar je (uporaba merilnikov), ter hkrati zahetva minimalni ovoj stavke (torej minimalni koeficient pri izoalciji) naj ponudi še kake ugodne kredite za izdelvo izolacije (fasade).....pa bo folk konkretno manj plačeval za ogrevanje, hkrati pa bo zanimivo izračunati za koliko se bo izpust Co2-ja zmanjšal na ta račun (torej izpolnjevanje Kjotskega protokola bo dobilo smisel).

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
A ne bo teh 15cm fasade zgolj za nove stavbe oz. za prenove?
Dvomim, da bodo to predpisali tudi za obstoječe stavbe.

Sicer se pa strinjam. Učinek že samo teh kalorimetrov bo fenomenalen na onesnaževanje okolja. Kar naenkrat npr. 30+% prihranek pri nafti, plinu, itd... Zakoooon in končno. Je še predolgo trajalo.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
No to čudo smo pri nas v bloku zmontiral. To je ena plastik fantastik škatlica, ki je našraufana na vsak radiator. Dol jo vzame lahko vsak. Zato bodo ljudje, ki hočejo goljufat to seveda počeli. Sem vprašal majstra, ki je to gor šraufu, kaj pa če zamenjam radiator za novejšega (sedaj so še rebrasti). Pa je reku pol moraš pa nove kupit, ti niso dobri. Ja super pa še enkrat plačat!!
Je pa res, da radiator v spalnici kljub mrazu v bližnji preteklosti še vedno kaže 0 in je okno odprto cel dan!!! Me sosedje sam debelo gledajo kako to, da ne zmrznem. Ampak v sobi je še vedno 20 stopinj. Oni pa kurjo kot norci pa je morda kakšna stopinja več. Pol pa pogledaš okna. Pri meni so nova njihova pa vlečejo iz vsake špranje.

Moje mnenje o teh števcij je da so bolj en jajc. Merjenje z njimi je bolj tako čez prst ne pa nekaj natančnega. Če bi bili za vsako stanovanje uni, ki se montirajo na cev bi še verjel ne pa takšni, ki se našraufajo na radiator. Bolš bi bilo če bi ta denar dali za nova okna.
Osebno bom pa verjetno kar dosti prišparal, ker en radiator je zaprt, drugi pa so odprti po potrebi razen kopalnice. Ampak tak način uporabe sem imel tudi pred števci. Ko bodo prvi računi z odčitavenjem števca bo še pestro v bloku, že kar vidim
smile-1.gif

mtl

Guru
19. jul 2007
10.846
509
113
Kras
www.mtl.si
Tudi če je vse skupaj totalno brez veze, že samo dejstvo, da morajo plačevati po porabi in ne več totalno čez prst, pri povprečno zabitem Slovenčku povzroči, da bo začel prekleto hudičevo pazit, kdaj bo odpiral okna in kar naenkrat ne bo več potrebnih 26+ stopinj v stanovanju, ampak bodo ugotovili, da se da tudi z npr. 21-imi stopinjami prav človeško preživet. In že samo zaradi tega pade poraba vsaj za 30%. Potem pa še naenkrat ugotovijo,da investicija v termostat na radiatorju niti ni tako velika in da npr. v spalnici res ne potrebujejo čez dan (ko jih ni noter) npr. 21.

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
452
56
28
43
Lahko povem-primer naše blokovje.
Je skopna centralna za ogromno blokon, trgovin, poslovnih prostorov.
Letos so na na začetku vgradili te kalorimetre, stali so 300€ za stanovanje in vsake x mesecev jih bo majster hodil odčitavati.
Sam mislim, da se bo sedaj na ta račun plačevalo manjši račun za ogrevanje. Vem pa tudi da ne bo več odprtih oken in odprtih radiatorjev
smile-1.gif

Ponudbo smo pa imeli ali na vsak radiator v stanovanju kalorimeter, ali samo na glavni vhodni in izhodni cevi v stanovanje-izbrali smo slednjega, ker je cenejši.