Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Sam želim presedlati iz Oxi-ja na StarSan. Kako ga vi uporabljate? Prebral sem, da je ob mešanju z običajno vodo iz pipe skoraj neuporaben. Nekateri govorijo da samo z destilirano vodo se doseže, da je mešanica večkrat uporabna. Vaše izkušnje?
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik grmaco pravi:
Sam želim presedlati iz Oxi-ja na StarSan. Kako ga vi uporabljate? Prebral sem, da je ob mešanju z običajno vodo iz pipe skoraj neuporaben. Nekateri govorijo da samo z destilirano vodo se doseže, da je mešanica večkrat uporabna. Vaše izkušnje?

Mesam ga z vodo iz pipe. Doziram po navodilih na artiklu, premesam in izmerim ph, ki mora bit pod tri. Za to je lakmusov papir super stvar. Do sedaj nisem mel se okuzbe.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
543
32
28
Jaz ga uporabljam že dve leti.
Za vsako rundo kuhanja (40l) naredim 5l mešanico z vodo iz pipe in z njo izperem vse kar je potrebno razkužiti.
Isto mešanico potem uporabim, če kuham oz. polnim sodčke v roku enega meseca drugače naredim novo. Nikoli pa nisem meril ph.
Vedno pa ga imam tudi v pršilki.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik grmaco pravi:
Sam želim presedlati iz Oxi-ja na StarSan. Kako ga vi uporabljate? Prebral sem, da je ob mešanju z običajno vodo iz pipe skoraj neuporaben. Nekateri govorijo da samo z destilirano vodo se doseže, da je mešanica večkrat uporabna. Vaše izkušnje?

Starsan pod vplivom mineralov oz. nekaterih kovin v vodi postane moten (bel). Zato se priporoča da se uporabi destilirano vodo. Tako ostane prozoren dokler ne pride v stik s temi delci ko ga uporabljaš. Motnost nima nobenega vpliva na delovanje

Sam ga mešam z navadno vodo iz pipe, imam dokaj mehko vodo in tako dobljena raztopina je skoraj prozorna.

Glede ponovne uporabe ga sam mešam v 5l prozorno kantico, ko se pojavijo v njem smeti (usedlina na dnu ali plavajoče "smeti") ga uporabim za sekundarne zadeve in za potrebe razkuževanja zmešam novega. Glede na to da je starsan kislina ki je brez vonja in okusa se ga rabljenega lahko uporabi za čiščenje bakra, vrčev za vodo, kavnih avtomatov, dober je tudi za čiščenje vodnega kamna v kopalnici ipd. (skratka tistih 5l gre preden uspe nastati novih 5l)
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Tudi jaz uporabljam Starsan tako da ga namešam v 5l kanto z vodo iz pipe. Isto tekočino imam za 3 kuhe ( vključno z steklenicami za 20l). Na motnost se ne oziram temveč bolj na kolikokrat sem jo uporabljal. Je pa praktična zadeva, če jo daš v pršilko, ki je vedno pri roki.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No, pa sem se lotil... in ker se me kot vedno drži (vsaj začetniška) smola, ni šlo brez težav. Kje sem ga fsral?

- s toplo vodo najprej operem vse piskre, fermentator, kuhavnico, pipico,...
- v namešam 2l oxija v fermentator. Lotil sem se, kaj pa (?), v kopalnici v banji. Vedel sem, da bo šlo kar nekaj vode. Tudi naokgor. Kot prvo ugotovim, da je zaveva hudo nepripravna, zato prvo vprašanje:
-->>kako konkretno se lotiti razkuževanja, plunkanje po sodu, pa čeprav je majhen, je štorasto. Pa obračanje okoli, pa da je res vse namočeno... Oxi nalit v šprico? Polivanje po zadevah (kam jih med tem postavit, da vse ostane sterilno? Koliko časa pustite da se odteče in posuši, v kopalnici to traja in traja, lahko postavim ven na sonce (in kako po tem preprečiš da ti pride notri svinjarija)?? Skratka, izgledalo je simpl, izpadlo je, well, da si je treba vzet čas, veliko časa. In vode.

- ok, nekako sem opral zadeve, se sušijo. Gledam, kolko bo zdej to prišlo vode... ker sem bral, da je pametno vodo prekuhati, grem računat kako hudiča bom zdej zavrel 20l vode. Najdem 15l piskr, pristavim, pustim da zavre in se ohlad, pokrito seveda... ajde, recimo. Vprašanje 2: ali vedno prekuhavati vso vodo, ali ni potrebe? Je brez vonja in okusa... po občutku, ni klorirana (vsaj ne pretirano).
- grem v kuhinjo, začnem v vroči vodi namakat piksno; v en pisker vržem 2l vode 1kg dekstroze in dam na štedilnik. Dodam piksno, zadeva zavre (tu nisem prepričan, ker sem našel različna navodila, eni bi samo dali v vročo vodo, eni bi par minut vreli. Kaj je bolj prav?). Težava 2... ma, nisem za minuto nehal mešat... samo laufal sem pogledat, če se je voda v tavelikem piskru že kaj ohladila, pridem nazaj in se mi naredi taka hecna karamelna pena s čudnim vonjem. Itq. Na podnu v piskru se mi je zažgao... bravo. Dilema: vse skup zlit stran in poskusit ponovno ali reskirat in bo kar bo, RauhBier v najboljšem primeru
tongue-1.gif


- dobro... nekako se pomirim, da sej prvič, valda ni vredu če se ti nekje ne zalomi (čerpav sem bil že kr na koncu po sagi s pomivanjem/razkuževanjem in zažgano brozgo
rolleyes-1.gif
), grem pripravljat kvas. Gledal sem po Howtobrew, pripravil 2dcl prevrete vode, na ~30C, stresem notri, pomešam da se raztopi. Po nekje 10min dodam nekje dva požirka vode (1/4cup?) z dobro žlico cukra, tudi prevreto in ohlajeno, kvasu, pustim pol ure na toplem - ker je vreme tak hecno, sem dal v vodno kopel na prijetnih 28C... glede na slikico v priročniku, bi morala zadeva začet burno delat. No, naredilo se je nekaj mehurčkov, ampak, daleč od tega da bi zadeva šla v višave. Preveč vode, I guess? Vprašanje 3: kako burno mora zares izgledati pitchan kvas, da veš da je živ?

- zadeve so ohlajene na dobro sobno temperaturo, čeprav je trajalo... (vprašanje 4: kako hudiča ohladiš 20l vode, poleti? *** ) vlijem kvas, premešam, zaprem, nalijem veho (varianta čaša + poklopec) in grem spat.

... zjutraj je bila veha privzdignjena, na pritisk navzdol, je pod pritiskom, torej nekaj v fermentatorju živi
grin1.gif



*** za ohlajanje mi pade na pamet nekaj idej, vsekakor, špirala in hladen medij (najcenejša je itq voda).
- In imam takoj dilemo, ali špiralo potisniti v pivino in čez špiralo spustiti mrzlo vodo, ali dati špiralo v ledeno vodo in čez njo spustiti pivino?
- material špirale - kaj je "foodsafe", bakrena cev, alu cev, plastična cev (ki ni sicer slabo prevaja toploto..)?
- kupljene špirale so mi zdijo, drage. Na mojepivo hočejo za 6m navite bakreje cevi s priključkom na "hitro šlauf spojko" slabih 100€. Menda znamo to narest doma... ali je ta baker s čim hrano-varnim oblečen in ga ne bom mogel kupit kar tako?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Lotil si se začetniško in neorganizirano!
grin1.gif


Fermentor in opremo razkužiš tako da daš vse skupaj v fermentor, montiraš pipico,, mogoče kakšen liter več oxija. Zapreš pokrov, pipico zapreš, odprtino za veho porkiješ s prstom in veselo pretreseš (ni treba ves čas, dovolj je da na vsake toliko). Potem stočiš oxi iz fermentorja preko pipice (da jo razkužiš še od znotraj) v neko skledo/škaf/posodo. Odpreš fermentor in pobereš vso opremo ven in zložiš v prej omenjeno skledo kjer imaš oxi.

Opreme ni potrbno sušit, fermentor samo pustiš da se odteče (obrneš na glavo za par minut).

Če imaš čisto vodo in ni klora ti jo ni potrebno vret. Če jo vseeno prevreješ naredi to en dan prej!
grims-1.gif


Kvas rehidriraš načeloma brez sladkorja, razen če ne veš ali je še dober ali ne. Dodaš v cca. 10x količino vode. Torej klasično vrečko 11g dodaš v 110ml vode, od oka jasno. Če ne dodaš sladkorja bo kvas sicer (odvisno od vrste) lahko naredil malo pene, ampak ponavadi samo malce nabrekne in naredi "kremo". Da ne bpš naslednjič doktoriral, preden kvas dodaš fino premešaj ker drugače odliješ vodo in ostane ti usedlina ki je "gosta" in je ne dobiš v fermentor niti z žlico.

Glede hlajenja vode imaš več opcij. Če hladiš samo vodo načeloma ni potrebe po hitrem hlajenju, če pa boš šel kdaj v all-gain pa žal ne gre drugače kot da uporabiš nekaj kar omogoča hitro ohladitev. Bakreno spiralo lahko narediš tudi sam, uporabiš čisti baker.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljen,

ko se pivina kuha ni problema z okužbo, saj je segreta na 100 stopinj in zato pred kuhanjem ni potrebno sterilizirati oz sanitizirati opreme, seveda naj bo oprana z vodo in na oko čista.

Pomivanje fermentorja. Jaz osebno ponavadi dam nekaj tople vode v fermentor, v katerem raztopim nekaj oxija. Najbolje bi bilo polovica volumna fermentorja. Najprej pustiš fermentor postavljen pokonci, po nekaj minutah pa, zaprtega seveda, obrneš na glavo in se bo očistila še druga polovica fermentorja. Vse kar pride kasneje v stik s pivino, se pravi kar boš uporabljal za pretakanje pivine v fermentor, daš v fermentor med tem ko ga čistiš in se hkrati razkužijo tudi te stvari.

Kar se tiče kvasa, jaz ponavadi samo prevrem malo vode, jo ohladim in nato stresem notri kvas, brez sladkorja in ga po 10 minutah zlijem v fermentor.

Sam sicer delam z biab metodo. Dokler nisem imel bakrene spirale za hlajenje je bila kvaliteta piva občutna slabša. No, vsaj veliko hmeljne arome se je izgubilo v tistih 3h do 5ih urah, ko se je pivina hladila.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Tole je bilo že nekaj strani nazaj svetovano, pa navkljub iskanju nisem našel:

Imam inox fermentor, ki ima notranji rob med dnom in steno navzdol stisnjen. Zadeva je kot nalašč za leglo kake vsedline. Po uporabi ga sicer spucam z vodo/tušem, vendar me zanima, s čim bi najlažje ugonobil vse živo tam spodaj?
Varekina ni ravno inoxu prijazna ... Ali ChemOxi oz. StarSan zadoščata? V normalni ali povečani koncentraciji?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ko gledam recepte vidim, da nekateri navajajo Caramel, drugi pa Crystal slade. Ali je to eno te isto, ali gre za dve popolnoma različni stvari .... Potem se pojavlja v receptih npr;-) . še Carapils. S čim lahko to nadomestim, če pri nas tega ne bi bilo za dobiti?

Jaz si vecinoma pomagam s tem...

http://www.brew.is/files/malt.html

Nic bat, samo zamenjat ;-)
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Seveda sem se lotil neorganizirano, ker sem vedel da bo "logistika" največji problem
grin1.gif


Ok, da se odteče, ampak tista zadeve (ki ne bo nikoli ven stekla do zadnje kapljice in ni ravno pitna) je še vedno notri? Ali, par kapljic gor ali dol
grin1.gif
??

Kuhanje pivine... lahko zavre, mora zavret, ne sme zavret?

Skratka s kvasom ni treba neki preveč komplicirat. Toliko da je rehidriran in je OK.

torej...naslednji projekt, špirala za hlajenje. Ker tole časovno na dolgi rok ne bo šlo... še eno rundo naredim iz piksne, mogoče eno z DME, cilj je seveda osvoiti biab
smile-1.gif


Zdej me čaka najbolj mučni del, čakanje... in da si v glavi malo bolj sistematiziram delovni proces, da po tem čez teden-dva flaširam in takoj naredim novo rundo - da v šusu pomijem, razkužim in dam notri novo
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Jaz sem vem pri pisnah iz lonca zlil direktno v fermentor in dolil mrzlo vodo iz pipe. Tako naredil ene 10 rund pa ni bilo nikoli težav z okužbo...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Tole je bilo že nekaj strani nazaj svetovano, pa navkljub iskanju nisem našel:

Imam inox fermentor, ki ima notranji rob med dnom in steno navzdol stisnjen. Zadeva je kot nalašč za leglo kake vsedline. Po uporabi ga sicer spucam z vodo/tušem, vendar me zanima, s čim bi najlažje ugonobil vse živo tam spodaj?
Varekina ni ravno inoxu prijazna ... Ali ChemOxi oz. StarSan zadoščata? V normalni ali povečani koncentraciji?

Prvo pravilo je da stvari ki niso čiste ne moreš sterilizirat sploh ne kontaktno. Tako da če zagotoviš da je fermentor čist potem ni noben problem ker bo vsako razkužilo delovalo (ker itak ne bo kolonij mikrobov prisotnih).

Sem to v tej temi že ene parkrat opisal. Po uporabi uporabiš usuješ v fermentor kristalno sodo in (čimbolj) toplo vodo, razmerje za daljše namakanje je 1 mala žlička na 1l vode, pustiš delovat par ur (tudi čez noč lahko) in to bo 100% ražrlo vso svinjarijo. Enak učinek, samo manjši ima sicer tudi oxi (ampak je brezveze uporabljat ker je drag, krstalna soda je 1-2EUR/kg).

Pred ponovno uporabo potem samo spereš z vodo prah (če imaš odprtega oz. je dalj časa od zadnjega čiščenja) in splakneš z "norinse sanitizerjem" (oxi, starsan).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Seveda sem se lotil neorganizirano, ker sem vedel da bo "logistika" največji problem
grin1.gif


Ok, da se odteče, ampak tista zadeve (ki ne bo nikoli ven stekla do zadnje kapljice in ni ravno pitna) je še vedno notri? Ali, par kapljic gor ali dol
grin1.gif
??

Kuhanje pivine... lahko zavre, mora zavret, ne sme zavret?

Skratka s kvasom ni treba neki preveč komplicirat. Toliko da je rehidriran in je OK.

torej...naslednji projekt, špirala za hlajenje. Ker tole časovno na dolgi rok ne bo šlo... še eno rundo naredim iz piksne, mogoče eno z DME, cilj je seveda osvoiti biab
smile-1.gif


Zdej me čaka najbolj mučni del, čakanje... in da si v glavi malo bolj sistematiziram delovni proces, da po tem čez teden-dva flaširam in takoj naredim novo rundo - da v šusu pomijem, razkužim in dam notri novo

Načeloma je stvar tudi pogojno užitna, govorimo o oxiju ali starsanu ki sta namenjena uporabi za te namene. Tako da tudi če ostane par 10 ml ni problema.

Glede vretja piksne boš dobil različne informacije. Zavedat se je treba da vretje pomeni izgubo arome tako da kakšna IPA in podobno hmeljena piva s tem izgubljajo na karakterju. Samo piksno torej načeloma ni potrebno vret, tudi v postopku izdelave piksne dejansko "posušijo" že prevreto pivo. Pri DMEju če ga dodajaš zraven se že pojavi vprašanje ker stvar načeloma lahko vsebuje še hot break, torej beljakovine in bo vretje blagodejno za to da pivo ne bo na koncu motno (ni pa nujno obvezno). Če dodajaš pa čisti sladkor pa spet nima veze ker vretje nanj ne vpliva.

Glede priprave piva je tako da teorijo lahko osvojiš relativno hitro, prakso pa osvajaš lažje postopoma in počasi. Zato je tudi pametno začet z čimmanj kopliciranja po točkah:
- piksna -> osvojiš v glavnem procese na delu z osnovno opreme (meritve, sterlizacija), fermentacije (kvas, temperaturo, čas) in stekleničenja
- pivo iz ekstrakta -> osvojiš proces kuhanja in hmeljenja
- all-grain -> osvojiš proces drozganja

Stvar se lepo dopolnjuje tako da tudi iz piksne potegneš veliko znanja, tako da vsakemu ki "nima pojma" ali pa četudi "ima pojma" svetujem preizkus prakse s piksno. Če ti gre vse lepo lahko BP greš dalje, če vidiš da imaš prvič probleme drugič narediš bolje in greš potem dalje. Na koncu prideš do tega da imaš doma sobo polno opreme, fermentorje polne piva in nobenega časa več za ostale stvari!
evil.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:


Glede priprave piva je tako da teorijo lahko osvojiš relativno hitro, prakso pa osvajaš lažje postopoma in počasi. Zato je tudi pametno začet z čimmanj kopliciranja po točkah:
- piksna -> osvojiš v glavnem procese na delu z osnovno opreme (meritve, sterlizacija), fermentacije (kvas, temperaturo, čas) in stekleničenja
- pivo iz ekstrakta -> osvojiš proces kuhanja in hmeljenja
- all-grain -> osvojiš proces drozganja

Stvar se lepo dopolnjuje tako da tudi iz piksne potegneš veliko znanja, tako da vsakemu ki "nima pojma" ali pa četudi "ima pojma" svetujem preizkus prakse s piksno. Če ti gre vse lepo lahko BP greš dalje, če vidiš da imaš prvič probleme drugič narediš bolje in greš potem dalje. Na koncu prideš do tega da imaš doma sobo polno opreme, fermentorje polne piva in nobenega časa več za ostale stvari!
evil.gif

Saj na tak način sem se lotil, ker je bila ravno to moja filozofija, da ko bom enkrat imel ufurano logistiko, lahko začnem v kuhni nadgrajevat stvari
zmaga.gif


Cilj na koncu koncev je itq sedeti na balkonu na ležalniku in
nahrung002.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Seveda sem se lotil neorganizirano, ker sem vedel da bo "logistika" največji problem
grin1.gif


Ok, da se odteče, ampak tista zadeve (ki ne bo nikoli ven stekla do zadnje kapljice in ni ravno pitna) je še vedno notri? Ali, par kapljic gor ali dol
grin1.gif
??

Kuhanje pivine... lahko zavre, mora zavret, ne sme zavret?

Skratka s kvasom ni treba neki preveč komplicirat. Toliko da je rehidriran in je OK.

torej...naslednji projekt, špirala za hlajenje. Ker tole časovno na dolgi rok ne bo šlo... še eno rundo naredim iz piksne, mogoče eno z DME, cilj je seveda osvoiti biab
smile-1.gif


Zdej me čaka najbolj mučni del, čakanje... in da si v glavi malo bolj sistematiziram delovni proces, da po tem čez teden-dva flaširam in takoj naredim novo rundo - da v šusu pomijem, razkužim in dam notri novo

Načeloma je stvar tudi pogojno užitna, govorimo o oxiju ali starsanu ki sta namenjena uporabi za te namene. Tako da tudi če ostane par 10 ml ni problema.

Glede vretja piksne boš dobil različne informacije. Zavedat se je treba da vretje pomeni izgubo arome tako da kakšna IPA in podobno hmeljena piva s tem izgubljajo na karakterju. Samo piksno torej načeloma ni potrebno vret, tudi v postopku izdelave piksne dejansko "posušijo" že prevreto pivo. Pri DMEju če ga dodajaš zraven se že pojavi vprašanje ker stvar načeloma lahko vsebuje še hot break, torej beljakovine in bo vretje blagodejno za to da pivo ne bo na koncu motno (ni pa nujno obvezno). Če dodajaš pa čisti sladkor pa spet nima veze ker vretje nanj ne vpliva.

Glede priprave piva je tako da teorijo lahko osvojiš relativno hitro, prakso pa osvajaš lažje postopoma in počasi. Zato je tudi pametno začet z čimmanj kopliciranja po točkah:
- piksna -> osvojiš v glavnem procese na delu z osnovno opreme (meritve, sterlizacija), fermentacije (kvas, temperaturo, čas) in stekleničenja
- pivo iz ekstrakta -> osvojiš proces kuhanja in hmeljenja
- all-grain -> osvojiš proces drozganja

Stvar se lepo dopolnjuje tako da tudi iz piksne potegneš veliko znanja, tako da vsakemu ki "nima pojma" ali pa četudi "ima pojma" svetujem preizkus prakse s piksno. Če ti gre vse lepo lahko BP greš dalje, če vidiš da imaš prvič probleme drugič narediš bolje in greš potem dalje. Na koncu prideš do tega da imaš doma sobo polno opreme, fermentorje polne piva in nobenega časa več za ostale stvari!
evil.gif


.... pa toliko piva na domu, kot še nikoli in tudi temu primerno porabo
aplauz.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.352
8.716
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Seveda sem se lotil neorganizirano, ker sem vedel da bo "logistika" največji problem
grin1.gif


Ok, da se odteče, ampak tista zadeve (ki ne bo nikoli ven stekla do zadnje kapljice in ni ravno pitna) je še vedno notri? Ali, par kapljic gor ali dol
grin1.gif
??

Kuhanje pivine... lahko zavre, mora zavret, ne sme zavret?

Skratka s kvasom ni treba neki preveč komplicirat. Toliko da je rehidriran in je OK.

torej...naslednji projekt, špirala za hlajenje. Ker tole časovno na dolgi rok ne bo šlo... še eno rundo naredim iz piksne, mogoče eno z DME, cilj je seveda osvoiti biab
smile-1.gif


Zdej me čaka najbolj mučni del, čakanje... in da si v glavi malo bolj sistematiziram delovni proces, da po tem čez teden-dva flaširam in takoj naredim novo rundo - da v šusu pomijem, razkužim in dam notri novo

Oxi ti razpade praktično na kisik in sodo bikarbono, tko da tu nimam nobenih pomislekov, če kaka kapljica ostane. Starsan je pa fosforna kislina, ki je glavna sestavina Cocacole....tko da si okol tega ne delaj prevelikih logističnih težav.

PS: Cocacola ima PH 2,5, v bistvu kar močno na kislem področju.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za hlajenje pivine priporočam, da kupiš 8-10 m bakrene cevi ( 14mm) , rabiš še zadevo da jo boš lahko krivil, plastično vrtno cev in dve objemki, da držita plastični cevi trdno (da ne pušča) na in/out Cu cevi. Jaz sem si pomagal s tem kalkulatorjem. pa še malo poglej Utube, kako se krivi cev v dnevni sobi. Mene je prišlo cca 50€. torej pol manj kot na netu. Sicer moj model ni ravno state-of-the -art ampak dela k hudič. 20l pira v 13minut na 20°C.
Jaz sem si pomagal s tem kalkulatorjem: https://www.dropbox.com/s/ktvg0jz809n2stv/Immersion%20Wort%20Chiller%20Calculator.xlsx
----------------------------------

in pa še vprašanje za izkušene. Delam starter in sem šele v zadnjem trenutku dobil "hranila" za kvasovke. Ali bo bolje, da hranila dodam naknadno v starter ali pač počakam par dni da starter naredi svoje in dam hranila potem v sladico skupaj z starterjem. In pa še to ali se morajo hranila prekuhavati recimo tam okoli 10minut?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
in pa še vprašanje za izkušene. Delam starter in sem šele v zadnjem trenutku dobil "hranila" za kvasovke. Ali bo bolje, da hranila dodam naknadno v starter ali pač počakam par dni da starter naredi svoje in dam hranila potem v sladico skupaj z starterjem. In pa še to ali se morajo hranila prekuhavati recimo tam okoli 10minut?

Hrano za kvasovke dodaš v štarter na začetku zato da ima kvas na voljo minerale in vitamine ko se množi. Če je to že opravil potem nima smisla dodajat.

V glavni batch all-grain piva tudi ni potrebno dodajat hranil ker naredi lahko več škode kot korisit. Ječmenov slad je poln vsega tistega kar rabi kvas med normalno fermentacijo tako da dodajanje ekstra ni potrebno.

Ker je hrana za kvas večinoma osnovana na dušiku oz. vsebuje take in drugačne dušikove spojine je pri prekomernem doziranju možno da se prenesejo v pivo in tvorijo eno od neželenih dušikovih spojin ki se jih da tudi občutit/vonjat.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.167
-8.269
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
- piksna -> osvojiš v glavnem procese na delu z osnovno opreme (meritve, sterlizacija), fermentacije (kvas, temperaturo, čas) in stekleničenja
- pivo iz ekstrakta -> osvojiš proces kuhanja in hmeljenja
- all-grain -> osvojiš proces drozganja
zmaga.gif

Jaz sem malo več kot leto delal samo piksne + DME. Nato 2 piksni s suhim hmeljenjem. Dalje pol leta pir iz DME, nato pol leta DME in delno drozganje, sedaj pa že malo več kot leto all grain.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
nobenega časa več za ostale stvari!
evil.gif
Če ne drugače, pa prisilno
evil.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.