Prihaja polarni mraz (panika)

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.129
0
36
#43
-20 bo lahko občutek mraza ob napovedanemu vetru in temperaturah. -40 pa bo občutek mraza mogoče na Kredarici.
 

smoukar

Fizikalc
3. avg 2007
3.237
6
38
38
dolenska
#50
Dolenjska, okolca Mokronoga še avta ni blo treba drgnit. Verjetno je mraz v hrih, ker tle dol ni ne sluha ne duha o kaki hudi zimi.
 

sajkek

Fizikalc
16. mar 2008
18.166
20
38
#52
Zdaj je in ta reel feel, kaj si bodo še zmislili v prihodnje, da bo drama večja. Dnevna napoveda za Sibirijo?
 

gr69

Fizikalc
15. dec 2009
7.101
25
48
še v SLO - ampak komaj
#53
No ja - ni toliko napak ta "realfeel". Je pa tako kot prvi vsaki stvari - je treba zadevo razumeti in ne "napihovati".

Se pozna pri kurjavi ta veter - včeraj čez dan in ponoči porabil ca. 7-10 kg (pol do 2/3 vreče) več kot prejšnje dni, kjer je bilo čez dan in noč celo hladneje (zjutraj sedaj -7, prejšnje noči celo do -10).

Tak da hanzel nima čist prav - sonček ne doda toliko, koliko veter odpihne. Se pa v takih pogojih seveda še bolj pozna vsaki mm izolacije na bajti.

Aja - še na rdeči alarm v Dalmaciji - je bolj namenjen Slovenčkom, ki čez vikend skočijo na "topli Jadran" in pozabijo kako zna burja iz Velebita vsekati.
 

Snecer

Popušil sem 17.9.2017
17. avg 2007
45.139
64
48
#54
Meteorologi smo govorili o polarnem zraku, o polarni zračni masi, ki nas bo dosegla, z nekaj nepazljivosti ali morda tudi z malo namena biti bolj slišen pa se je iz tega v medijih rodil polarni mraz

Ali res vse bolj postajamo družba, ki išče senzacije, močne dražljaje, ki nas nekako zbudijo iz siceršnje otopelosti ali vsakdanje rutine, in ne znamo videti in prisluhniti majhnim zgodbam? Rumeni tisk naravnost cveti. Konkurenca, opevana z vseh strani, po mojem na vsakem področju, nikakor ne deluje spodbudno, vsaj pri kvaliteti medijev ne. Vsak skuša biti čim bolj opažen, da bi ga ljudje bolj brali ali da bi odstopal od konkurence. In tako pridejo na plan bombastični naslovi, članki postajajo senzacionalistični, ker če niso, jih le malokdo prebere.
Večkrat se tako zgodi tudi z vremenom. Ne z vremenom samim, ampak s članki, ki govorijo o njem. Zato smo meteorologi postali že skoraj malo preveč previdni v izražanju oziroma pojasnjevanju razvoja vremena, ker imamo "bogate" izkušnje, da potem v medijih preberemo ali slišimo še dosti več, kot smo povedali. Tako se je ta teden začela zgodba s polarnim mrazom. Najprej, kaj je sploh polarni mraz? Beseda je močna, najbrž vsakega od vas malo strese, ko vam pred oči pridejo prizori z daljnega severa, ko se Eskimi zavijajo v kožuh, ali pa, nekoliko moderneje, v debelo puhovko s kapuco, obrobljeno s krznom, ko se ne loči zamrznjenih jezer in rek od zasneženih tal, ker veter vse izravna. Pa zaledenela okna na hišah. Morda si prikličete v spomin opise ljudi, ki so kdaj to doživeli, ko se je skoraj ustavil promet, saj niso mogli zagnati motorjev tovornjakov, avtobusov … Ja, to je polarni mraz!
V severnih zemljepisnih širinah je pozimi polarna noč ali vsaj zelo kratek dan. Pri nas pa lahko do okoli osem ur sije sonce tudi pozimi. Res ni močno, brez moči vetra ne more razkrojiti megle, nekaj pa vendarle pripomore k dnevnemu segrevanju in občutku toplote. A tudi pri nas smo že imeli pravi mraz. Temperature okoli -20 stopinj niso redkost. V sredo zjutraj je bilo na Blokah v Novi vasi -19, pa k nam še ni bilo polarnega zraka.
Zdaj smo prišli do bistva. Meteorologi smo govorili o polarnem zraku, polarni zračni masi, ki nas bo dosegla, z nekaj nepazljivosti ali morda tudi z malo namena biti bolj slišen pa se je iz tega rodil polarni mraz. Polarna zračna masa ne prinaša nujno polarnega mraza. Polarni zrak je pač zrak, ki prihaja s polarnih območij. Seveda nima ves zrak tam dovolj daleč na severu enake temperature. In pri prodoru proti jugu se lahko tudi že malo segreje.
Skratka, nimamo -30 stopinj, čeprav bodite pozorni v soboto zjutraj, kako mrzlo bo na jugu Slovenije, kjer je, sicer tanka, snežna odeja. Zagotovo bo temperatura občutno pod -20 stopinjami. Mrzlo pa je tudi drugod po Sloveniji, še posebno, ker je pod ničlo tudi čez dan. Na srečo ne za dolgo.

http://www.vecer.com/zgodba-o-polarnem-mrazu-6296059

----------------------

zdaj sem pa pomirjen
 

Hanzi

Fizikalc
27. jul 2007
31.516
11
38
pri taščici
#55
Šele sedaj opazil da je pri nas že pri -4 skripnila dobava elektrike. Vsaj okoli 2 zjutraj se je to zgodilo (sodeč po Radio uri). Kako dolgo smo bili brez nimam pojma.