Portal Mojeznanje.si - corona nateg

smucar123

Zelenc'
23. apr 2020
8
1
3
Pozdravljeni,

Vem da je to ni forum za dotično temo, ampak mislim, da je tukaj tudi primerno mesto za objavo, da v prihodnosti ne bodo še drugi ljudje nasankali. Poleg tega lahko poveste še vaš pogled na sledečo temo.

Portal mojeznanje.si objavlja spletne tečaje, pri katerih imajo najprej 15 dnevno poizkusno dobo oziroma ""free trial". Po 15 dneh ti pa avtomatsko brez opozorila pošljejp račun za njihove storitve, četudi si le prišel na stran in videl da so vsebine zanič in kar se da hitro odšel. Oni se sliklicujejo na to, da ko si obkljukal, da se strinjaš z njihovimi pogoji si s s tem podpisal pogodbo z njimi in da ti zaradi tega lahko izstavijo račun. Torej v takem primeru bi lahko kdorkoli, ki te pozna in ti želi slabo, dal tvoje podatke in oni bi mu poslali račun??!!??

Ta tema je bila objavljena tudi na drugih forumih, ampak so jo gladko brisali. Prosim za vašo pomoč, ali tisto ko klikneš strinjam se s pogoji poslovanja sploh kaj velja? Ali obstaja kak zakon?

Hvala za pomoč

Objavljam še zapise iz drugega foruma:
Pozdravljeni,

Dve temi glede Mojeznanje.si in njihovih goljufivih pogojev poslovanja sta bili že objavljeni na tem forumu, ampak jih z nekim razlogom administratorji foruma brišejo.

Ker sem nekako predvideval da bo zadnja tema zbirisana sem shranil vse objave ki so bile pod tisto temo in jih sedaj tukaj objavljam.

Ob enem pa tudi prosim za kakšen pravni nasvet, kaj narediti glede tovrstne goljufije.

Hvala,

LP


Prejšnja zbrisana objava:

Damjan1234:
Dober meseca nazaj, ko se mi je pred očmi začel rušiti svet, ker sem se zavedal, da bom ostal brez dela in vseh prihodkov v naslednjih treh mesecih sem naletel na portal - Digitalna solidarnost, katerega namen je, da podjetja v času koronavirusa brezplačno ponudijo storitve za izboljšanje življenja ljudi.

Tam sem našel portal Mojeznanje.si (sedaj so ga očitno odstranili), ker bi lahko ves ta ekstra čas izkoristil za nova znanja.

Tja sem se prijavil in sprejel pogoje poslovanje (tista gora teksta katero nikoli nihče ne gre brati). Ko sem na hitro pregledal vsebino sem opazil, da je zelo dolgočasna. Dvourna zelo slabo pripravljenja predavanja. Stran sem zaprl in nikoli več pogledal nazaj.

Sedaj po enem mesecu pa sem dobil od njih račun - 20,00 €.

Takoj sem poklical in so mi rekli, da sem se s prijavo strinjal z njihovimi pogoji (20 strani teksta) in ker nisem po 30 dneh prekinil sodelovanje, sklenil enoletno pogodbo. Torej sem po njihovo njim dolžen 240 € - tudi če takoj prekinem sodelovanje.

Več kot očitno je da gre tu za čisti primer nepoštene prakse. V primeru avtomatskega podaljšanja iz brezplačnega preizkusa bi morali poslati vsaj kakšen email ali pa že pri registraciji zahtevati paypal, kreditno kartico ali kakšne druge bančne podatke.

Na primer ko vzameš kakšno plačljivo aplikacijo za preizkusno dobo je potrebno oddati informacije za kreditno kartico, 3 dni pred potekom te obvestijo, da bo preizkusno obdobje poteklo, in prav tako lahko uporabljaš do konca preizkusnega obdobja, tudi če takoj prekineš sodelovanje.

Zanima kaj lahko storim v tem primeru? Po mojem menenju gre za čisto zavajanje kupca in je vreden prijavi k Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kaj se zgodi, če preprosto ne plačam računov? Kaj če pri registraciji ne vpišeš pravilnih osebnih podatkov in uporabiš nek sekundarni email naslov? Ali pa vpišeš naslov osebe, ki je ne maraš?

Prav tako sem opazil, da je bila ta tema (brez corone) že 2x objavljena na tem forumu in tudi zbrisana(!!). Tudi je že s tega foruma prišla tema na Žurnal24 - ampak je lastnik obrnil temo k sebi v prid, ker uporabniki ocenjujejo portal z oceno 4,65/5 (ki je nikjer ne moreš oddati) in da se vedno najdejo posamezniki, ki bi radi kljub JASNIM pogojem IZKORISTILI sistem. Me zanima kdo koga? Ta, da se ob preizkusi dobi na skrivaj vežeš na enoletno naročnino dosti pove o tem koliko verjamejo v svoj "izdelek".

https://www.zurnal24.si/slovenija/pazit ... atu-329904

Verjamem pa da so izkoristili stisko ljudi na portalu Digitalna Solidarnost in nisem edini, ki se je trenutno znašel s tem problemom.Lubenica 67:
Živjo!

Ne, nisi edini ki je slabo prebral pogoje in se nevede strinjal z oderuškimi pogoji poslovanja za storitev, ki jo glede na njihove pogoje poslovanja sploh niso dolžni dostaviti (ko greš podrobno brat njihove pogoje, ugotoviš tudi to). Nihče, ki bi stal za kvaliteto svojih storitev, ne bi v past zvabljal na tak način.
Po mojem mnenju je nujna prijava na TIRS (tržni inšpektorat), urad za varstvo potrošnikov zaradi nepoštenih pogojev poslovanja in nezmožnostjo prekinitve naročnine. Gotovo v zakonu o varstvu potrošnikov (na SI ali EU nivoju) piše o nepoštenosti takih praks in na katerega bi se dalo sklicevati.

Prav tako bi bilo nujno besedo razširiti, da še kdo ne nasede njim ali komurkoli, ki se želi v kriznih časih na tak način okoristiti.


ŠeEna:
Še ena z enako izkušnjo. :(

Na spletu sem naletela na ponudbo za brezplačnih 15 dni , če vpišem elektronski naslov in telefonsko številko. Končala pa (po mnenju portala MojeZnanje, ki je v lasti podjetja Housing CO d.o.o.), kot njihova dolžnica v višini 240 EUR. In to za pol ure poslušanega tečaja, ki ni niti približno dosegal kvalitete, ki bi jo človek pričakoval od resnega podjetja.

Moja krivda po njihovem mnenju je, da nisem v 15 dneh odjavila, pač pa želela šele 17 dan. Priznam, res sem pozabila. Dejstvo je tudi, da so prve dni zelo intenzivno pošiljali emaile z vabili na tečaje, zadnjih deset dni pa ni bilo več sluha od njih. Ko so mi spet poslali email, sem se spomnila na prekinitev, a je bilo žal nekaj ur prepozno. Kot da nekdo skrbno načtruje komunikacijo do strank z namenom, da jih čimveč pozabi prekiniti "naročnino".

Ampak za nekaj ur zamude zahtevati plačilo celotne pogodbene kazni za obdobje celoletne vezave, ki so mi jo naprtili, je v nasprotju z vsemi pravili poslovanja ter v neskladju z Zakonom o varstvu potrošnikov, saj postavljajo nas potrošnike v povsem neenakovreden in podrejen položaj.

In zdaj mi grozijo s tožbami, če bom blatila njihovo ime, pošiljajo podcenjujoče odgovore na moje prošnje za prekinitev "naročnine", se ne javljajo na telefon. O tem, da se na njihov telefon oglasi gospodična, ki komaj zna slovensko, pa sploh raje ne bi.

Ko sem danes malo raziskala kaj se piše o njih po spletu, sem seveda naletela na kar nekaj primerov razočaranih strank. Prav tako ugotavljam, da informacije o teh primerih "čudežno" izginjajo iz forumov in spletnih strani. Sploh intenzivno v tem mesecu.

Kaj mi predlagate? Kam se lahko obrnem po pomoč? Prijava na Tržni inšektorat? Zveza potrošnikov Slovenije? Kam še?

Kako je s plačilom računa, ki so mi ga že poslali (20 EUR za "prvi mesec")? Kaj če ne plačam?


perodi:
Enako se je zgodilo meni. Meni sploh niso odgovorajali, niti na telefon, niti na maile, šele ko sem dobil eno njihovo zaposleno na skypu so mi odgovorili in takoj poslali račun za 240 eur. Gre za podjetje housing. So arogantni in iz letala se vidi, da gre za nepošteno poslovno prakso. Predlagam, da se povežemo in skupaj ukrepamo. Sigurno je cel kup takih. Jaz bom v vsakem primeru vložil prijavo na tržno inšpekcijo.

Meni so v odgovorih lagali, da jih je tržna inšpekcija že preverila in da so ugotovili brezhibnost, v istem trenutku sem se pa pogovarjal z nekom, ki je mel podobne težave in je dobil denar vrnjen. Umazano.

Ko sem na facebook oddal negativen review sem pa dobil grožnjo z tožbo.

Kar se tiče ocen... poglej kdo ocenjuje. Zaposleni sami sebi dajejo 5 zvezdic :)

smucar123:
Tudi mene so dobili na isti nateg. Kolikor sem bral zakone mislim da je to nepoštena praksa in neke vrste goljufija. Zagotovo je tukaj nekaj nepoštenega, ker noben resen ponudnik tečajev oziroma kakršnihkoli storitev ne dela na tak način, ampak najprej zahteva plačilo in potem ti šele da dostop do vsebin.

Prijave na vse možne tržne in druge organe bi definitivno pomagale. Če nas je veilko takih bodo morali nekako ukrepat.

Sem pa prepričan da tudi odogovorni iz moje znanje berejo te komentarje in nekako podkupujejo ali grozijo lastniku foruma, da briše komentarje.

Damjan1234:
Nisem pričakoval, da se nas bo tolko nabralo v tako hitrem času.

Res bo najboljše, da se združimo.
Vsi, ki ste se tu zapisali in še mogoče kateri drugi oškodovani mi pišite ne: marin.pavlin@gmail.com

Tam bom lahko dal naslednja navodila po posvetu s pravnikom za prijavo na Tržno Inšpekcijo. Prav tako mi prosim pošljite čim več screenshotov (in svojo izkušnjo), da se za pismo medijem.
 

mr. snick

Fizikalc
5. mar 2020
130
152
43
Torej, ker si se nesposoben odjaviti v 15 dneh, če ti tečaj ne ustreza, sedaj serješ po vseh forumih. Žal je težava pri tebi, lepo plačaj in se za v prihodnje odjavi, da ne boš plačal še za en mesec.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in navlixx

smucar123

Zelenc'
23. apr 2020
8
1
3
Če bi bilo plačilo le za en mesec se ne bi pritoževal po vseh forumih, ampak bi ga plačal in bil tiho tako kot si rekel. Ampak so poslali plačilo kar za celo leto brez možnosti predčasne odjave. POleg tega so njihove usebine zanič. Kar preizkusi.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
14.800
3.458
113
Marlbor
Opažam, da vas ni veliko naivnih. Le smucar123, damjan1234, lubenica67, še1, ...
A to ste imeli tečaj ustvarjanja nickov?
 
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

mr. snick

Fizikalc
5. mar 2020
130
152
43
Nič pa gremo sklenit ta 15 dnevni brezplačni dostop.

Prvi korak: klik na prevzemi
1587679868784.png


naslednji korak: klik na Naprej
1587679953584.png

Opa, kako so skrili podatke kot so letna vezava in mesečna cena po preteku obdobja. In to so skrili ravno nad gumb Naprej. Če pa tega ne vidiš pa je verjetno bolje, da obiščeš še okulista.


No pa gremo dalje do zaključka naročila, kjer so še enkrat podani glavni pogoji. Moram reči, da pogoje izredno dobro skrivajo. Gremo dalje.
1587680340173.png

Po potrditvi naročila se odpre okno za vnos paypala/kartice. Verjetno si podatke vpisal zaradi lepšega.
1587680448992.png
 
  • Všeč mi je
Reactions: navlixx in sad

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.229
4.175
113
Zakaj imam občutek, da se "prepucavata" lastnik strani in "nedolžni" nategnjeni zaradi reklamiranja strani? :rolleyes:
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
7.320
1.903
113
Ja nič, gremo se prijavit z sosedovimi podatki. Kaj je zagotovilo, da si to res ti? A vpišeš kje kako enoznačno osebno kodo, recimo številko trr?
Nebom pa šel preverjat.

Seveda zraven prijaznega opozorila tukaj na forumu, ki je dobro da je objavljen, seveda ne čakat na prijavo na tržno inšpekcijo.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
14.800
3.458
113
Marlbor
Ja nič, gremo se prijavit z sosedovimi podatki. Kaj je zagotovilo, da si to res ti? A vpišeš kje kako enoznačno osebno kodo, recimo številko trr?
Nebom pa šel preverjat.

Seveda zraven prijaznega opozorila tukaj na forumu, ki je dobro da je objavljen, seveda ne čakat na prijavo na tržno inšpekcijo.
Vneseš kreditno kartico. Če še to vneseš sosedovo, pa itak vse skupaj izvira iz nekega predhodnega kaznivega dejanja.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
7.320
1.903
113
No, potem pa so lastniki spletne strani skoraj na varni strani. Dobra praksa pa to vseeno ni. Tako je opozorilo tukaj na forumu še vedno dobrodošlo. Uporabniki pa tudi neumni da za preizkusno obdobje vpisujejo številko kreditne.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
10.836
1.788
113
Koncept, ki ga uporablja polno stvari. Denimo tudi googlove plačljive storitve (denimo google music). Imaš free trial, če si se pozabil odjaviti, takoj potegnejo dol.
Zato povsod na spletu uporabljam za plačila predplačniško kartico, ki jo napolnim samo za čas plačila. No, ravno pri google music sem se z...l, ker sem imel ravno nekaj stanja za tistih 5 ali 10 € za prvi račun:mad:. Sem pa se nazadnje zmazal pri eni tuji spletni knjižnici, ki je imela hudo triki odjavo in v bistvu, ko sem mislil, da sem se odjavil in tudi jim tudi serviral povratno info zakaj, še nisem bil odjavljen. Ampak niso uspeli sneti denarja, jaz pa sem prebral ves drobni tisk odjave in se dejansko odjavil.
 
  • Všeč mi je
Reactions: sad

MrDaco

Guru
11. sep 2007
7.320
1.903
113
Malo me bega, ker pišejo da so dobili račun. To da če en mesec ne prekineš sodelovnja avtmatsko padeš pod letno naročnino, tega google in amazon recimo nimata. To se mi zdi malo sporno. Lahko bi v drobnem tisku pisalo tudi da gre podaljšanje za 100 let...
Drugače pa predplačniška kartica je zakon. Samo se bojim da se kdo še ne spomni dat izterjavo na sodišče...
 

smucar123

Zelenc'
23. apr 2020
8
1
3
Malo me bega, ker pišejo da so dobili račun. To da če en mesec ne prekineš sodelovnja avtmatsko padeš pod letno naročnino, tega google in amazon recimo nimata. To se mi zdi malo sporno. Lahko bi v drobnem tisku pisalo tudi da gre podaljšanje za 100 let...
Drugače pa predplačniška kartica je zakon. Samo se bojim da se kdo še ne spomni dat izterjavo na sodišče...

Jaz na srečo nisem dal številke TRRja ali paypala. Tako da imajo samo moje ime in priimek, ter naslov. Poslali so pa račun na mail.
Vprašanje je le kako veljavno je tisto, ko klikneš strinjam se s pogoji poslovanja? Definitivno pa ni prava praksa to da kar nekomu vsiliš enoletno naročnino, ker kot si rekel,na tak način bi lahko 100 let naročnine dal.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
7.320
1.903
113
Meni se sicer ne zdi sporno da ti pošljejo račun. Pač ko plačaš, ti odklenejo/odobrijo spremljanje vsebin. Ampak tile vedo, da so imeli 1,5 meseca čas da nategnejo stranke, čez pol leta bodo pa tako ali tako zaprli podjetje...
 

sad

Guru
24. avg 2007
14.625
3.104
113
To da če en mesec ne prekineš sodelovnja avtmatsko padeš pod letno naročnino, tega google in amazon recimo nimata. To se mi zdi malo sporno. Lahko bi v drobnem tisku pisalo tudi da gre podaljšanje za 100 let...
Poglej print screene: ker si dobil 15 dni BREZPLAČNEGA dostopa, si se vezal za 1 leto. Če bi plačal le en mesec, pač ne bi dobil brezplačnih 15 dni in ne bi rabil bit naročnik 1 leto.
Tale jokavc je isti kot, če bi nekdo šel k operaterju in vzel telefon z vezavo za 2 leti za 100 EUR ceneje in potem jokal po 1 tednu, zakaj mora biti naročnik 2 leti.
NE RABIŠ BIT, BI PAČ KUPIL PO NORMALNI CENI.

In če je jokavc sprejel to, kar je na print screenih, si lahko vse ostalo samo v rit vtakne in ne jamra o nepošteni praksi. Raje naj se zamisli, če je opravilno sposoben in naredi kaj v tej smeri. Morda pa imajo tečaj o opravilni sposobnosti ali pa o razumevanju prebranega, da bo še kaj koristnega prišlo iz tega.
 
  • Všeč mi je
Reactions: navlixx

Jabe

Guru
1. okt 2007
7.043
1.100
113
Moram reči, da sem jaz tudi enkrat prehitro klikala ok. Sem kupila firestick ali kaj je tisto od amazona in klikala ok do konca, kjer sem se prijavila tudi na trial od amazon prime. sploh vedela nisem, dokler ni prišel račun za 1 letno naročnino. Sem prosila, če mi skenslajo, ker nisem niti ene stvari pogledala in... so jo. res je bila moja napaka, ampak amazon se ne rabi držati vsake neumnosti, ker misli biti verjetno naokoli več kot še par mesecev. človek pa tudi nazaj pride, če ti gredo kdaj na roke.
res je tudi, da ima kaj ponuditi, za kar boš še hodil nazaj...
 
  • Všeč mi je
Reactions: smucar123 in sad

sad

Guru
24. avg 2007
14.625
3.104
113
To se pa strinjam. In kdor hoče dolgoročno delat, se da marsikaj dogovoriti. Seveda z lepo besedo.
Ta jokavc pa samo joka, ti si kriv, ti si kriv za mojo neumnost ali nepozornost. Zraven pa še laže, da skrivajo vezavo, itd., ČE JE BILO RES TAKO ZA POKLIKAT TAKRAT. Ker bolj jasno skoraj ni možno zapisat tega.
 
  • Všeč mi je
Reactions: navlixx

smucar123

Zelenc'
23. apr 2020
8
1
3
Poglej print screene: ker si dobil 15 dni BREZPLAČNEGA dostopa, si se vezal za 1 leto. Če bi plačal le en mesec, pač ne bi dobil brezplačnih 15 dni in ne bi rabil bit naročnik 1 leto.
Tale jokavc je isti kot, če bi nekdo šel k operaterju in vzel telefon z vezavo za 2 leti za 100 EUR ceneje in potem jokal po 1 tednu, zakaj mora biti naročnik 2 leti.
NE RABIŠ BIT, BI PAČ KUPIL PO NORMALNI CENI.

In če je jokavc sprejel to, kar je na print screenih, si lahko vse ostalo samo v rit vtakne in ne jamra o nepošteni praksi. Raje naj se zamisli, če je opravilno sposoben in naredi kaj v tej smeri. Morda pa imajo tečaj o opravilni sposobnosti ali pa o razumevanju prebranega, da bo še kaj koristnega prišlo iz tega.

Oćitno nisi prebral pogojev ko si sprejel naročnino za telefon za 2 leti. Prvo kot prvo tam podpišeš in ti prodajalec vse lepo razloži. Drugo pa ko želiš prekineš, plačaš 20 € za prekinitev in nato še tistih 100€ popusta ki si ga dobil za telefon, ne pa 400€ naročnine za 2 leti.
 

sad

Guru
24. avg 2007
14.625
3.104
113
Se malo jokcaj. To, da poklikaš in označiš, da se strinjaš, je pač isto kot, da bi podpisal. Skoraj, imaš pravico odstopa, če se prav spomnim. Ravno 15 dni, ki si jih imel in ne bi bilo te panike. Ampak ne, še malo jokcaj in kaži svojo nesposobnost.