Pomanjkanje delavcev?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.220
9.457
113
kod Džej-Zija
Problem z našo študentarijo je, da skoraj nihče ne jemlje študija resno. Na koncu prigura s šeskami do diplome, pa misli, da bo kar 2 jurja plače dobil zato, ker ima papir. Sem ravno enega takega uvajal na šihtu. Je rabil 2 leti, da lahko kaj samostojno naredi.

Ni problem samo v denarju. Če so odnosi katastrofalni in nihče ne nosi odgovornosti za svoja delanja, mladi tja pač ne bojo drli. Prenizko plačilo v UKC sploh ni problem, ker bi praktično vsak medicinec delal tu, če bi bil prostor. Potem je tu še zdravniška zbornica in razpisi za specializacije. Če jih ni, ne pomaga noben znesek pri plačevanju.

Treba je malo bolje poznati razmere in ne samo vpiti "prenizke plače, prenizke plače".
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.352
8.716
113
No pa noben medicinc noče bit družinski splošni zdravnik. To je tud težava. jih pa mal razumem, ker tist pa je garanje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
A zadnje mesece beremo iste novice?
10000€/teden je ceneje kot 3000€/mesec?
Al ti mogoče še vedno živiš v prepričanju, da k nam hodijo zdravniki iz tujine na veliko in komaj čakajo, da dobijo plačo "po Virantu"?

Informacije s terena:
* hrvaški zdravniki hodijo večinoma v bolnice in kraje, ki so ob meji (Brežice, Ptuj, MS, NM), ker so dnevni migraniti.
* srbi in makedonci grejo tudi bolj v notranjost, ker se pač začasno preselijo iz svoje domovine. Ampak samo za kakšno leto, da si uredijo vse papirje, potem pa naprej v Nemčijo ali na Švedsko.
* čehov, Romunov in Bolgarov pa že dolgo ni več k nam, grejo direkt na sever.

Tole na otroški srčni kirurgiji je anomalija in populizem oz. politika. Sploh nisem mislil točno tega primera, je pa pač samo posledica znanega dejstva.

V moji vukojebini (ambulanta) dela že par let nek makedonec, v istem ZD so imeli tudi oz. še imajo tudi zdravnice iz vzhodnih držav (poljska, slovaška) pa to še iz časa pred EU. Zobarji? Odkar pomnim so bili južni bratje, tudi en ni bil slovenec. Kje so naši ves ta čas? No šli so v večje centre po državi. Migracija se sedaj samo še nadaljuje in stopnjuje ker je opcija da ta kader gre v tujino.

Glede tega kam gredo južni bratje sedaj je tako da so določena pravila in če delajo specializacijo pri nas ne morejo kar spizdit čez 3 leta v tujino. Jih veže pogodba in te so precej dolgo terminske. Načeloma popvprečni zdravniki ostanejo kar lepo tu in ne gredo nikamor bolj na sever, ker jim ni treba ker tu zaslužijo 5x več kot bi v recimo srbiji, vseeno pa rabiš do beograda par urc po AC in si torej isto kot doma (ja precej jih hodi "domov").

In povsem enako je v tujini. + ceh poskrbi da ni navala več kot pa se ga rabi (podeljevanje specializacije).
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.277
2.379
113
še v SLO - ampak komaj
zato, ker če te nekdo 2h reže, je povsem vseeno, če te ne bi, če se zate kot pacienta takrat konča in misliš, da boš takoj potem štartal kot nov. ker ti lahko nekdo napiše 10 zdravil na dan pa je povsem vseeno če ti jih ne, če ne boš spremenil stila življenja, ki je pripeljalo od tega. Kljub želji da bo nekdo tretji naredil lahko vse, kar je treba, da boš ti kot pacient kot nov, pač tega ni. in v bližnji prihodnosti tega ne bo in do takrat bo moral pacient dobiti neka navodila, kako naprej in jih razumeti.

Ne mešaj “mesarja” s domačim zdravnikom - prvi dejansko samo reže in poskuša popraviti akutno okvaro / stanje, domači te pa mora potem usmeriti “na pravo pot”.

In tu ima Pepe popolnoma prav - za “rezanje” ne rabi znati slovensko.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
3.886
805
113
In tu ima Pepe popolnoma prav - za “rezanje” ne rabi znati slovensko.
Ker med rezanjem ne komunicira z nikomer?
Ker je v operacijski takrat čisto sam?

ceh poskrbi da ni navala več kot pa se ga rabi (podeljevanje specializacije).
"Ceh" ima tu vezo edino pri tem, da zdravniška zbornica razdeli tisto število specializacij, kolikor jim iz ministrstva sporočijo.
Ministrstvo pa zbira številke, kot jih ZDji in bolnice sporočijo.
ZDji in bolnice pa sporočajo želje po novih zdravnikih glede na upokojevanje starih, pa obseg programa, ki ga ZZZS plača. Ne tako dolgo nazaj jih je pa še ZUJF omejeval.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.150
4.596
113
naši študentni pa na boravak v kenijo.
Verjetno imaš v mislih humanitarne misije v afriške dežele. Poznam tri, ki so pred kratkim to šli. Dejstvo je, da tam študent medicine dela s pacienti stvari, ki jih bo pri nas lahko delal čez N-let specializacije, če jo bo dobil. S sponzorji in humanitarnimi organizacijami je pot do neke mere plačana, bivanje s hrano vred pa prav gotovo. V našem zdravstvenem sistemu bi vmes lahko delal kaj? Študent medicine, ki je bil priden, da je v juniju končal 5-ti letnik, pač čez počitnice dela v proizvodnji. V zdravstvu nima kaj delati, kaj šele, da bi mu za neko delo v njegovi stroki nekdo plačal 4 ali 5 € na uro. Čeprav bi kurja očesa lahko zdravil in glede na to, da so naši medicinci med vajami izredno veliko s pacienti v primerjavi s kakim Italijani, bi verjetno znal biti boljši filter v splošnem zdravstvu kot medicinska sestra s kakim letom izkušenj.
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo

sajkek

Guru
16. mar 2008
33.173
8.954
113
sej to je problem, zakaj pa nebi pri nas delali, cisto nic ne bi nobenmu manjkalo. sami plusi.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
3.886
805
113
Pri nas ni variante, da bi dobili injekcijo v roke, pa pičili kogarkoli.
Niti samostojno delali, pregledovali, pisali zdravila.

Povejmo tako, kot dejansko je: tam se lahko učijo na svojih napakah.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
40.755
5.384
113
Zaradi preveč zbirokratiziranega sistema...meybi???
 

cat

Fizikalc
3. sep 2007
901
52
28
No pa noben medicinc noče bit družinski splošni zdravnik. To je tud težava. jih pa mal razumem, ker tist pa je garanje.

Ne poznam nobenega splošnega družinskega zdravnika ali pediatra, ki bi garal.

- vsi ki jih poznam so privat oz na koncesiji
- enkrat tedensko ambulanta popoldne
- prosti vsi vikendi in prazniki
- dežurstvo, kaj je to ?
- dopust po želji, pacienti preusmerjeni v sosednjo ambulanto
- poljubno zamudiš ali predčasno odideš

Verjetno sem še par zadev pozabil, ampak mislim da je kar dovolj.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Preje bi rekel da srečo pri izbiri pacientov - hipohondrov. Za specialista to nikakor ne velja.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
- vsi ki jih poznam so privat oz na koncesiji

Koncesija je pogodbena obveznost ki prisili izvajalca da sam gospodari z denarjem, za razliko od ZD kjer vse izgube, nered in salabajzerstvo pokrije lastnik oz obcina. Privat samo pomeni da morajo dejavnost voditi kot podjetje, prvatnikov samoplacnikov pa pri nas dejansko ni.

- enkrat tedensko ambulanta popoldne

- dvakrat, po zakonu.

- prosti vsi vikendi in prazniki
V kolikor je program oddelan in v kolikor ni potrebe po dezurni sluzbi. Sicer pa med vikendi konesionari urejajo svoje "ekonomske" aspekte poslovanja, in ne zapustijo javnega zavoda pa jih ne briga ce mogoce v ordinaciji pusca voda, crkne centralna kurjava, pisejo dopise za neplacane fakture itd.



- dežurstvo, kaj je to ?

Dezurstvo je po pogodbi in potrebi, prakticno vsi koncesionarji primarne ravni morajo dezurat, dokler imajo zakonske pogoje za vkljucevanje v dezurstvo.

- dopust po želji, pacienti preusmerjeni v sosednjo ambulanto

To lahko naredijo javni zavodi, koncesionar mora za svojo odsodnost najti zamenjavo(in jo placati iz svojega zepa), ali tistega v sosednji ambulanti placati da mu v sili pokrije paciente.

- poljubno zamudiš ali predčasno odideš
In poljubno ostajajo (tudi za zaprtimi vrati) da opravijo vse birokratske svinjarije ki jih nalaga ZZZS in MZS da jim zaradi najmanjse malenkosti v naslednji pogodbi ne zmanjsajo programa ki ga z delom 95% koncesionarjev presega in ne dobi placanega.

Verjetno sem še par zadev pozabil, ampak mislim da je kar dovolj.

Drzi, bo kar dovolj nebuloz in nepoznavanja prakse.
 

Zebdi

Fizikalc
11. dec 2017
434
137
43
Dober zdravnik ima čakalnico prazno. Tak si tudi najbolj zasluži plačo.

V teoriji res, v praksi je pa vseeno malo drugače. Marsikdo ima vpisanih precej več pacientov, kot zahteva zavarovalnica, kar v obdobju viroznih obolenj pomeni a) nenormalen naval v ambulante oz b) nenormalne čakalne vrste. Ne vem pa, kako bi reagirali starši, če bi pediater otroka z 39 vročine na pregled naročil čez recimo teden, deset dni..

Blackjack, niso samo koncesionarji tisti, ki presegajo program, na žalost. Marsikateri specialist si lahko privošči, da raztegne čakalne vrste na leto ali več, tisti na primarni ravni pa malo težje.
 

stole

Pripravnik
28. mar 2008
166
14
18
Tako kot ostale firme za osnovno delo v proizvodnji. Minimalna plača + dodatki + če si pripravljen še kakšen dodaten termin oddelat dobiš malo več. A je fer ali ni niti ni pomembo, dejstvo je da tisti ki so na zavodu so itak nesposobni in več kot minimalca si ne zaslužijo, ker sedaj v konjunkturi so službe povsod in da cingaš nogo na zavodu je samo lastna nesposobnosti (nenamerna ali namerna ni pomembno).

Dejstvo št. 2 je da v globalizaciji taka mesta zaseda tuja delovna sila, kar je tudi pri nas že praksa sploh na jugu (Revoz, Adria, Akrapovič če želite) oz. enako kot slovenci s severa maširajo v avstrijske proizvodne hale, enako prihajajo trenutno hrvati k nam. V nemčiji ipd. imaš pa že 50 let gastarbeiterje, včasih turke, danes tudi sirce ipd. (v jugi se je tudi naselilo čobane za potrebe industrializacije v industrijske okoliše zaradi potreb po delovni sili)

Trg delovne sile se čisti oz. vzpostavlja se ekonomsko ravnovesje. Če kdo misli da bo taka firma ki ne dobi delavcev za proizvodnjo povišala plače se moti, ali se bodo izselili (preselil proizvodnjo) nekam na jug ali pa bodo začeli uvažat delovno silo. Resnici na ljubo je ekonomsko (z nas klene slovence) boljša druga opcija, čemur pa zanimivo neoliberalna ekonomsko usmerjena desnica ponavadi nasprotuje (da se razumemo, govorim o sloveniji .. v tujini kjer je tuje delovne sile bilo že 50 let nazaj več kot jo je danes v sloveniji so deleži o katerih se pogovarjajo precej, precej večji).

Torej da poenostavim za tiste ki bodo sedaj skočili pokonci. Ker se branimo Ahmedov ne samo da nimamo otroških srčnih kirurgov, premalo zdravnikov na primarni ravni ipd. sedaj nam manjkajo še tisti Ahmedi ki bi stali za štanco in pritiskali na knof. Ker teh Ahmedov ni, Janezov je prmealo bo dobro stoječa firma preselila svoje prostore nekam na jug, bližnji vzhod, kitajsko ... in namesto da bi ostareli Janez (ex. delavec za štanco) imel zagotovljeno standardu primerno penzijo, bo moral živeti v revščini.
Delno se strinjam s teboj,ampak tisto o zavodu pa ne,ker potem sam spadam mednje in po tvojem sem lenuh in se mi ne da delat,sam sem izgubil delo po 33 letih dela 4 izmenskega,to pomeni delo na svetek in petek .Gdo še vzame človeka,ki je praktično uničen od turnusu pri mojih letih,ti povem da nihče,še komunala za ceste pucat ali smeti pobirat ne.Res mam samo peto stopnjo,ampak ko sem jo naredil ni bila slaba izobrazba.v treh letih sem poslal okoli 500 prošenj,in ti povem,da sem dobil povratnih odgovorov cirka 20 in vzrok sem prestar,delal ste na smeno ste preveč iztrošeni,kar je res.To sprobaj eno leto,pa boš drugače govoril.Ne meći vse v isti koš,da gdaj ne dobiš bumerang nazaj ko boš starejši ali boš zbolel in ti bojo rekli v takem stanju te ne rabimo.