notranji minister Hojs

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.057
467
83
in njegove desne roke...

Afera Breznik: zakaj ima Aleš Hojs težavo
Je res mogoče, da minister za notranje zadeve Aleš Hojs skoraj dva tedna ni vedel za "pripetijo" svojega državnega sekretarja Franca Breznika?

Dan po odstopu Franca Breznika, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki je vozil prehitro in pod vplivom alkohola, dobiva zgodba nove razsežnosti.

Za zdaj je jasno le, da je Breznika policija ustavila 2. aprila, v četrtek popoldne, zaradi prehitre vožnje. Alkotest je pokazal, da je imel v krvi 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Breznik je medijem pojasnil, da se je vračal z obiska v podjetju Derby, na katerem se je dogovarjal o donaciji za občino Lenart v Slovenskih Goricah.

Od tu naprej v zgodbi mrgoli neznank. Ne le v povezavi z Breznikom, ampak tudi z njegovim nadrejenim – ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.


Je šel Breznik res prosit za banane?

2. aprila so imeli na MNZ polne roke dela. Zjutraj je Avstrija zaprla štiri kontrolne točke na meji s Slovenijo. Ministra Hojsa je klicala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, s katero sta govorila o ukrepih na mejah za zajezitev širjenja okužb s COVID-19. Nadaljeval je z iskanjem podpore za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi dal vojski izjemna pooblastila. Vmes je minister našel čas še za polemiko s šefom enega od policijskih sindikatov, ki je aktivacijo pooblastil označil za politično vprašanje.

To je bil tudi dan, ko je Slovenija zabeležila drugo najvišje število novih okužb od izbruha epidemije. Kljub temu je Franc Breznik, eden od dveh najtesnejših sodelavcev ministra, našel čas za obisk, ki ni v ničemer povezan z njegovim delom na MNZ. Kot državni sekretar na ministrstvu, pristojnem za policijo, je obiskal podjetje Derby, ki so ga konec januarja obiskali kriminalisti med preiskavo suma prometa s prepovedanimi drogami.

Je res mogoče, da se je Breznik že v drugem tednu svojega mandata na MNZ ob vseh težavah v državi prednostno odločil poskrbeti za donacijo banan in drugih živil v matično občino, kot zatrjuje sam? Je imel njegov obisk morda druge namene?

KPK bo preverjala Breznikov obisk

V vsakem primeru je bil Breznik tam, kjer kot drugi človek MNZ ne bi smel biti. Podjetje Derby, ki je v lasti Izeta Rastoderja, se je v zadnjih treh mesecih dvakrat našlo na straneh črne kronike:

1) Konec januarja so policisti preiskali njegovo skladišče v Ljubljani. Medtem ko je Rastoder medijem pojasnil, da je podjetje samo poklicalo policijo zaradi kontejnerja iz Kolumbije, policija tega ni potrdila. Sporočila je, da je šlo že za dlje časa trajajočo preiskavo, ki jo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

2) Tri tedne pozneje so preiskovalci v Severni Makedoniji v v škatlah banan podjetja Derby, ki so prišle iz Južne Amerike, našli kilogram kokaina. Rastoder je takrat poudaril, da je bil njegov sistem tarča kriminalne združbe.

Četudi Rastoder ali podjetje nista osumljenca v nobeni od preiskav (uradnega podatka o tem ni mogoče dobiti), so se državni funkcionarji po zakonodaji dolžni izogibati vseh okoliščin, ki bi jih lahko pripeljale v konflikt interesov ali načele njihovo integriteto.

To še posebej velja ob dejstvu, da je nova vlada na Hojsov predlog le dva tedna pred Breznikovim obiskom zamenjala direktorja policije. Je Rastoder res v položaju, ko lahko zavrne kakršno koli prošnjo drugega človeka MNZ ali države, od katere je v veliki meri odvisno njegovo poslovanje?

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so nam pojasnili, da "v zvezi s sestankom med Breznikom in Rastoderjem niso prejeli zapisa lobističnega stika". Iz dostopnih medijskih objav oziroma objavljenih informacij ni mogoče sklepati, ali je šlo v tem primeru za lobiranje, kot ga opredeljuje zakonodaja, poudarjajo na KPK. Komisija zato za zdaj ni uvedla postopka, v okviru svojih zakonskih pristojnosti pa bo pri Francu Brezniku preverila vsebino in okoliščine sestanka.

Minister Hojs je moral vedeti

Aleš Hojs je danes novinarjem ponovno dejal, da za Breznikov incident do včeraj popoldne ni vedel. Kot je pojasnil, je računal, da "bo Breznik to pripetijo razložil na kakšnem kolegiju ministrstva", a za to zaradi preobremenjenosti očitno še ni bilo časa.

Je res mogoče, da notranjega ministra v dveh tednih nihče, celo sam Breznik, ni obvestil o dogodku? Nikakor ne, pravijo naši sogovorniki iz policijskih vrst. Minister za notranje zadeve prejme dvakrat dnevno poročilo Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave. Del poročila, namenjenega ministru, je posebej označen, da ni za javnost.

Eno od poročil v zadnjih letih je po naših podatkih omenjalo tudi policijsko kontrolo, ki je ustavila tedanjega ministra za notranje zadeve. Ko gre za vozila MNZ, namreč policisti takoj obvestijo komandirja postaje, ta direktorja policijske uprave, slednji pa direktorja policije

Četudi incident morda ni bil omenjen v poročilu, bi Hojsa o tem skoraj zagotovo obvestil vršilec dolžnosti direktorja policije Anton Travner. Policisti so namreč ustavili službeno vozilo MNZ, ki ga je Breznik po alkotestu pustil ob izvozu z ljubljanske obvoznice. Naknadno je torej moral priti ponj nekdo iz MNZ in o tem napisati poročilo.

Šlo je sicer za enega večjih incidentov tistega dne. 2. aprila so namreč na območju ljubljanske policijske uprave obravnavali le sedem prometnih nesreč z materialno škodo in zasegli eno vozilo.Na MNZ smo zato danes dopoldne naslovili več vprašanj:

1) Ali je Franc Breznik podjetje Derby Banana obiskal z vašo vednostjo?

2) Kakšna so pravila za uslužbence MNZ glede stikov z podjetji, ki so v predkazenskem postopku?

3) Na podlagi katerih dejstev in podatkov boste uvedli preiskavo policijskega postopka v zadevi Breznik? Na podlagi katerega zakona in katerega člena zakona temelji vaš postopek preverjanja postopka proti g. Brezniku?

4) S katerimi podjetji se je g. Breznik srečal v času trajanja mandata državnega sekretarja?

5) S katerimi podjetji se je v času trajanja mandata srečal minister g. Hojs? Sprašujemo za sestanke, ki niso bili vezani na opravljanje ministrske naloge?

6) Ali je uslužbencem MNZ dovoljeno, da med delovnim časom opravljajo zasebno dejavnost?

7) Ali lahko zanikate, da vas je policija, še preden je zadeva prišla v javnost, obvestila o postopku proti g. Brezniku?

8) Kdo je odobril nadomestno vozilo za g. Breznika 2. aprila 2020?

9) Ali je bilo g. Brezniku odvzeto vozniško dovoljenje? Če, kako je v zadnjih dveh tednih opravljal delo državnega sekretarja? Mu je MNZ dodelilo avtomobil z voznikom?

10) Kdo ima na MNZ pooblastila za organizacijo prevozov in dodeljevanje službenih vozil?

11) Ali g. Breznik glede na pogodbo o zaposlitvi in pravilnik o uporabi službenih vozil uporablja vozilo v zasebne namene?

12) Ali ste bili s poročilom o 12-urnem operativnem delu policije seznanjeni s postopkom proti g. Brezniku in če da, kateri dan točno?

Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

banana republika

Je Vitomir Gros dobil konkurenčnega Banananjama. :evil:
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gatto in navlixx

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
9.818
157
63
36
Ljubljana
93873967_3137399922976962_9103582718909743104_n.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: navlixx

Demz

Guru
15. avg 2010
13.751
3.273
113
Jaz bi rekel, da je revež janšatu sredinec pokazal. Je že nekaj bilo.
Nazaj je dobil pa tole. :obesise:
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
3.214
1.172
113
Ne verjamem da je bilo nameščeno. Glede ba to, da zadnje čase večkrat kontrole postavljajo, zarad virusa, mislim da je pač nabasal na mino, in ker je na oblasti je bil mal prepotenten in je mislil da je car nad policaji.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gatto

luciano

Majstr
3. okt 2011
1.359
374
83
MB
Zaseda ali ne, na cesto ne smeš iti pijan. Če si trezen, ti je vseeno ali je zaseda ali ne.
Včasih, ko smo hodili na veselice, smo vedeli, da nas bodo čakali, zato imaš na izbiro voziš ali ne voziš.

Pri dveh " kozarčkih" bi naj napihal 0,5mg :nazdravje: ......in potem svizec zavije čokolado.
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
9.677
2.657
113
Jaz vem kako je, ko te policaji "zacahnajo". Imel sem nek spor z enim od njih in je očitno dal info okoli. To je potem zgledalo tako, da so me ustavili VEDNO, ko sem šel mimo patrulje, eden se je celo obrnil na cesti in šel z lučkami za mano. Ker sem bil trezen in vozil po omejitvah, ni bilo seveda nič narobe.

On to je glavna krivda Breznika. Ne glede na vse ali je bilo nameščeno ali ne, ne bi smel piti. Če se greš politiko, je pač tako, da moraš biti glede enih zadev še 10x bolj previden. Sploh pa če si del vlade, ki ima velik del aparata nastavljen še od prej. Kaj pa je nekomu (lahko iz spremstva, kakšna tajnica itd...) obrniti telefon in javiti, glejte, ta in ta je tukaj in rad ga cukne.
 

cappy

Guru
8. apr 2010
6.538
3.233
113
dati vir cenzurirano je nekaj takega kot nova24. virov dovolj, zakaj na sodišču dokazane lažnivce ter plačance odlazka mi ni jasno. Matko si ti novi leftardovski 123?

kar se pa tiče breznika je pa jasno - šel je po reket pa se je pokazalo kdo je boss. pametno bi bilo odstopiti tudi kot poslanec.
 
  • Všeč mi je
Reactions: luciano

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.057
467
83
Jaz vem kako je, ko te policaji "zacahnajo". Imel sem nek spor z enim od njih in je očitno dal info okoli. To je potem zgledalo tako, da so me ustavili VEDNO, ko sem šel mimo patrulje, eden se je celo obrnil na cesti in šel z lučkami za mano. Ker sem bil trezen in vozil po omejitvah, ni bilo seveda nič narobe.
To se danes hitro pisno reši. Vsak ima nadrejenega. Samo ne smeš stisniti repa med noge in biti 100% korekten. ;)

dati vir cenzurirano je nekaj takega kot nova24.

Kaj točno te moti v tem prispevku (razen spletne strani)?

Meni je všeč, ker izpostavijo še druge dileme.
Notranji minister pelje paniko zaradi virusa in po nepotrebnem omejuje ljudi, njegova prva roka ta čas skrbi za banane. :bonk:


Razmišljanje: "Če nisi naš, potem si pa njihov." je zgolj posledica omejenega uma, veš svet ni črno bel.
Dokler bom pri zdravi pameti ne bom član nobene stranke! Tako, nisi nobenemu nič dolžan in lahko vsakogar pošlješ kamor sodi.


Verjamem pa, da si marsikdo z veseljem odreka svojo svobodno voljo, da se odreši odgovornosti.
copate.press


PS: Se greva stavit, da ne bo odstopil?
Je še v prejšnjem mandatu zatrjeval, da ne bo več kandidiral, ker on ne rabi biti poslanec. No in je spet tukaj.
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.057
467
83
Bi se lahko nanašalo na to temo.
Ni ravno SDS je pred nekaj leti poskušala z obveznim testiranjem na droge za poslance in funkcionarje?
Zdaj imajo večino, lahko ponovijo :fredi:
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.057
467
83
Sicer je škoda tipk, a če bi naš soforumaš znal seštevati....

Nestrankarskih državljanov je 10x več kot vseh članov strank skupaj.

Če drugače nimaš nič pokazat, pač nakažeš letno tistih par deset EUR članarine in si ponosen član (zmagovalne) stranke.
Lahko pa zbereš 200 somišljenikov in če si (kar je pri komu lahko problem) opravilno sposoben ustanoviš lastno stranko.

MI SMO...
revčki.press
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
35.277
3.635
113
Blodnje.

120 na uro se pelješ po ljubljanski obvoznici, pa te škifi ustavijo.

Kdo na tem svetu lahko zatrdi, da zadeva ni bila nastavljena?
To je res...oz vidit je tako....sam še vseeno da je napihal poleg je pa...