Nakup novega avtomobila - kratke relacije

rap

Zelenc'
26. feb 2009
4
0
1
Zivjo

Torej odlocam se za nakup novega avtomobila pa se mi nekako najbolj dopade Ford Focus (cenovno kot vizuelno) vrjetno karavanska razlicica. Problem pa je ker so skoraj vsi, ki se prodajajo dizlske izvedbe. Ker imam do sluzbe le 5 km v eno smer me zanima, kako to vpliva na sam motor, turbino in ostale "drage" dele avtomobila. Seveda pridejo poleg teh 5km x2 vsakdan se druge poti vendar vecinoma je res kratkih relacij. Sodelovci me strasijo, da za turbino nikakor ni dobro imeti tako kratkih relacij vsak dan. Je to res?

Hvala za odgovore

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.952
7.474
113
pri taščici
Kar bencinarja si privošči, dizel bo stalno mrzel kar pa ni dobro....

Večino dizlov v zimskem času šele po 10 km spraviš na delovno temperaturo....ali pa še kasneje...
PA ni treba mislit da ti bo dizel porabil 4 litre pri 5 km vožnjah. Cifro po moje lahko skoraj podvojiš

rap

Zelenc'
26. feb 2009
4
0
1
Hja glede porabe nikakor tega ne pricakujem. Problem je, ker je vecina karavanov dizlov. Torej kot pravis vsekakor ni dobro, da je dizl vedno hladen.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
448
83
Kras
www.mtl.si
Absolutno bencinar. Večina karavanov je pa dizlov zato, ker so uvoženi.
Tako da, če rabiš avto imaš sedaj ravno pravi čas in lahko kakšnemu lepo zbiješ ceno, ker rabljeni avti ne gredo nikamor.
V glavnem, na dizla pozabi. Pa niti ne toliko zaradi turbine, kot drugih negativnih lastnosti. Hrup, zmrzovanje pozimi, lenost dokler se ne ogreje, itd.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.952
7.474
113
pri taščici
jokal za čem tudi jaz vprašam..
imam dizla in bencinarja, pa za po mestu mi ne paše dizel....(prvih 5km po mestu z dizlom je pa sploh "trpljenje"- taxi službe je drugo...)

Rikolus

Majstr
19. jul 2007
2.392
102
63
Samo podvprašanje. Zakaj karavana? Imaš kaj večjega za tovorit? Ker čene, razmisli o navadnem Focusu, ker ko podereš zadnje sedeže, lahko v avto spraviš marsikaj. Pred leti sem imel Fiesto in ni bilo stvari, da ne bi notri spravil, ko sem se selil. Sedaj pa se vozim z navadnim Focusom 1.4 ztec, ki pa ima še več placa in moram rečt, da je super avto. Sploh za take bolj kratke razdalje.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.952
7.474
113
pri taščici
Zato ker se vozim kot včasih v katri ki je bila brez ogerevanja....mrzle ropota bistveno bolj kot pa mrzel bencinar,ekološko so tudi veliko bolj problematični .... da o "kratkem" menjalniku in območju uporabnih vrtljajejv ne govorim. Če že dizla bi razmislil potem o avtomatiku za po mestu....

zakaj pa mu ti na vsak način tlačiš dizla.... ? (zato ker je turbina še bolj občutljiva na število ciklov ugašanj kot sam motor?)
Če bo dobil dizla za ceno bencinarja (rabljenega) naj se kar zaveda da ne bo dobil cene servisa po enaki ceni za dizla in bencinarja... sploh če se bodo začele kakšne "veselice"....

Sicer pa za tvojo razdaljo če je to v LJ
Obstaja avtobus, sploh če imaš direktno pogosto linijo (celoletna uporaba avtobusa te stane manj kot registracija avta),
obstaja tudi kolo in taxi -bus za dež....

Novega bi moral dobiti če ne drugače pa po naročilu

Avto net najde 4 nove karavane, če pokličeš dilerje ni hudiča da ne bi našel še kakšnega. Vseh focusov v oglasih pa je 36.
Sicer pa res, zakaj vztrajaš na karavanu za mestne vožnje? Razen če zaradi 1x morja poleti....

Nazadnje urejeno:

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.641
147
63
Mogoče službeno rab plac?? oz drug razlog? Ali pa mu je preprosto bolj všeč.

Glede dizla se strinjam, brezveze, p. eni znajo tut sam na to gledat da bo čim cenej (gorivo), ostalo pa nima veze.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz imam dizla, 5 km se vozim v eno smer v službo, 4 leta brez problemov, samo poraba ni tako nizka porabi kakšnih 7 litrov povprečno. Segreje se pa kar hitro, isto kot bencnar, počasi sem opazil da se segrevajo VW TDI mašine. Jaz imam opla. Bi pa raje kupil bencinarja sedaj ker pozimi res ropota dizel brezveze.

rap

Zelenc'
26. feb 2009
4
0
1
Karavana rabim zaradi prostora (biznis, pes, ribolovi, v koncni fazi tudi morje...). Ne zdi se mi smiselno razpravljati o tem ali rabim karavana ali ne vprasanje je bilo ali dziel za kratke relacije ali ne.
Definitivno se mi ne gre za porabo, servisi se zavedam da so drazji...razlog je enostavno ker je vecina focusov karavn v dizelski razlicici. Ocitno bom oci metal bolj na becinarje. Hvala pa vseeno vsem za pomoc!

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
a nisi rekel, da kupuješ nov avto? saj pol pa si sam zberi, kaj boš. jaz svetujem bencinca.
doma mam dizla, žena pa bencinca. kadar koli kam na kratko skočim (trgovina, trening) niti pomislim ne, da bi šel s svojim. preden se zagreje moram nardit 10 km, bencinc pa piha toplo že po kilometru ali nekaj malega več.
focus? lep avto, karavan še posebej. mislim, da si dobro izbral. poglej morda še fusiona. zdaj jih praktično mečejo za tabo, poceni so, je pa res, da se focus precej bolje pelje.
lp in dober nakup.

Rikolus

Majstr
19. jul 2007
2.392
102
63
Ja, kupuje novega, ampak pravi, da se prodajajo karavani samo z dizel mašino. Se pa strinjam, da je super avto. Preenji teden sem po netu iskam modul za daljinca za Focusa in sem videl, da se po odpadih kar dosti teh Focusov valja, kar je dodatni plus za rezervne dele.

@rap: Očitno ne boš imel kaj dosti izbire, glede motorjev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.952
7.474
113
pri taščici
Pa sem vam napisal, da so vsaj 4 karavani bencinarji na anetu slikani. Se pravi se jih najbrž da tudi odpeljat in cena res ni visoka (okoli13 jurjev). Če pa pokliče dilerje pa se najbrž najde še kakšen dodaten. A naj kličem dilerje?
doctorz: tudi jaz imam opla (1.7) pa ti naredim 20+ km preden mi začne toplo pihat. je pa res da bo tudi slabih 200 metrov negativne višinske razlike). Prej kot v 5 km ga ne spravim v zimskem času na delovno temperaturo, razen če bi ga pulil na kakšen prelaz....
5 km klanec z višinkso razliko 400 m s tretjo prestavo (30-60) mi ne segreje vode v avtu- piha pa toplo na vrhu.....
Termostat dela OK vsaj tak imam občutek... ( vem kako se obnaša temperatura če je termostat odprt)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

vozim dizla in med tednom je večinoma samo kratkih razdalj (5km do službe). Vsaj jst ne opazim nobene muke zjutraj pa če je zunaj minus ali plus. Avto vžgem, grem odrpet dvrišče, se vsedem in odpeljem. Do službe pa sploh ne uporabljam gretja, pa ne zato, ker se ne bi segrel, ampak zato, ker mi je brez veze za teh 5min gretje kurblat in potem spet ven na marzlo, da pridem od pakringa do pisarne. Samo slabo za telo, enako kot poleti klima.

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
Se popolnoma strinjam. Pozimi na kratko relacijo itak greš z bundo v avto, tako da je gretje itak brez veze.