Motor motokultivatorja se ne zažene

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
75
6
8
Imam motokultivator s štritaktnim motorjem Subaru EX27 (9 KS). Do sedaj ni bilo problemov, vedno je startal ob prvem potegu zaganjača. Pozimi, ko sem želel očistiti dvorišče s snežno frezo, nikakor ni hotel vžgati. Potem sem se spomnil na najstniška leta, odvil svečko, v cilinder brizgnil malo bencina, privil svečko in je motor takoj startal.
Sedaj, ko sem želel sfrezati vrt, se je zgodba ponovila. Kupil sem novo svečko, pa ni pomagalo. Samo z vbrizgom bencina v cilinder sem ga lahko startal. Bi bilo potrebno očistiti "fergazer"? Je mogoče kriv 1 leto star bencin? Opazil sem, da je svečka zelo sajasta. Tudi če je motor na "standgasu" ugasne, kar prej ni.
Je pa bil motokultivator leta 2023 na servisu, saj je bil poplavljen. Kakšen nasvet, kaj lahko storim sam, saj se mi ne da zadeve zopet vlačiti na servis.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.782
614
113
Chat pravi to, če ti kaj pomaga:

Tvoj motokultivator ne umira, samo ne dobiva goriva, kot bi moral. To, da vžge samo, ko daš bencin direkt v cilinder, pomeni: iskra je, kompresija verjetno je, problem je dovod goriva oziroma mešanica.

Najprej realnost: eno leto star bencin je slab. Izgubi hlapnost in naredi usedline, ki mašijo uplinjač. To je zelo verjetno glavni razlog.

Drugi krivec je uplinjač (fergazer). Najverjetneje imaš zamašene šobe ali kanale za prosti tek. Zato ne dela na standgasu in zato moraš “pomagati” z bencinom v cilinder.

Tretja stvar je zgodovina poplave. Lahko je v sistemu še vedno kakšna umazanija ali rja, ki zdaj dela težave.

Kaj lahko narediš sam:

1. Izprazni star bencin in natoči svežega (95). Po želji dodaj aditiv za čiščenje uplinjača.
  2. Snemi uplinjač, odpri spodnji del (plovec), odvij šobe in jih dobro spihaj ali očisti s carb cleanerjem, nato sestavi nazaj.
  3. Preveri filter zraka. Če je umazan, ga očisti ali zamenjaj, ker sicer motor dobi napačno mešanico in svečka postane sajasta.
  4. Preveri dovod goriva (cevke, filter, pipica), da ni kje delno zamašeno.
  5. Ko bo motor delal, nastavi prosti tek in vijak za mešanico.

Če povzamem: zamenjaj bencin, očisti uplinjač in preveri zrak. To v večini primerov reši tak problem. Če pa še vedno ne dela normalno, potem je treba gledati naprej (membrana, ventili, kompresija), ampak za zdaj je skoraj sigurno problem v gorivu in uplinjaču.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.654
5.997
113
Če je svečka sajasta....pač zmes ni prava...

Ni pa prava lahko ker je zamašen ali pa zaoljen zračni filter

Ali si pustil postan bencin v tanku....in pol sto člubudro hotel zalaufat in si naredil sranje....

Nauči se na koncu sezone spraznit tank....tudi šalčka od frgazarja ma 2šravfa

Vertikalni drži šalčko in je hkrati ponavadi tudi glavna diza

Stranski je pa solo namenjen spuščanju starega benza vn iz šalčke....tam je takoj na udaru kisika in se takoj pokvari ce stoji....zapreš ventil na tanku....in spustiš ostanek benza vn iz frgazarja...

Sedaj te čaka čiščenje frgazarja....ker si bil jeseni/pozimi lenuh in se ti ni dalo posvetit 5min da bi motor pripravil na prezimovanje....

• Všeč mi je
Reactions: Zardoz

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.752
6.918
113
Kitajski 4T Loncin ~150 cc (42" vrtna 20kg kosilnica brez pogona iz Živex trgovine, v uporabi za malenkosti) vedno vžge na prvo, lani jeseni nalil bencin na 3/4 in pustil pri miru do marca/aprila.

Tako da ne vem, če je krivec ravno gorivo.
Pozimi pri njemu bencin ni bil star 1 leto in motor ni vžgal.
Raje preveri cevko za dovod goriva in šele nato uplinjač.
Lahko je tudi vžig.

Kamele0N

23. jul 2008
45.654
5.997
113
Mogoče ni problem v glavnem rezervoarju....sploh če je poln....

Problem je tist štamperle bencina ki prebiva v šalčki izpostavljen zraku....ta se pa pokvari in no time....pri tem se dela še usedlina in maš problem ko to 1x potegne v vse male luknjice.....

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.752
6.918
113
Od lani poleti je bencin na črpalki samo E10.
Bo potrebno razmisliti o kakšnem stabilizatorju.

Dolgo stoječ (+3 mesece) E10 ni dobro, prazen uplinjač tudi ne za tesnila.

OP
Debugiranje nedelovanju pri poplavljenem motorju je lahko zanimivo:
4T ice bencinski motor potrebuje gorivo, zrak in iskro (ob pravilnem trenutku).
1) Pride gorivo do uplinjača ? Mogoče bo potrebno razdreti, očistiti, spihati s kompresorjem ? Pri starejših motorjih na uplinjače imajo moto serviserji tudi ultrazvok metodo za čiščenje, če/ko samo kompresor ne pomaga.
2) Filter za zrak, čist ?
3) Iskra je (ok) ? Stanje svečke, kape, kabla vžigalne tuljave?

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
75
6
8
Najlepša hvala vsem za odgovore.
Kot sem že omenil, motokultivator uporabljam enkrat pomladi za frezanje vrta, ter po potrebi pozimi za čiščenje dvorišča s snežno frezo, kar pa je zadnja leta 0 – največ 2×. Po koncu dela zaprem dotok goriva in pustim, da motor sam ugasne, ko mu zmanjka bencina. Nato zavrtim zaganjač toliko, da čutim odpor, s čimer naj bi pokril kanale cilindra.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.567
4.925
113
Sicer najbrz to ni direkten problem, ampak naslednjic tankaj visokooktanski bencin ki je (do) E5 oz. zelo verjetno zaenkrat blizu E0. Pr taki (ne)uporabi ti bo E10 (klaisčen 95 oktanec) slej ko prej povzročil probleme. Sploh pri teh malih 4 taktnih mašinah se zelo hitro pojavijo težave pri starem bencinu.

Ta motor ima karter s kontrolo za olje? Preveri olje oz. ga zamenjaj oz. dolij do max. in pri zagonu naj bo motor čimbolj horizontalno na os (ravno po domače), čisto možno da ne vžiga ker stikalo za olje ne dovoli vbrizga ker je prenizek nivo olja (oz. ker je po dolgem času stanja tisti oljni senzor posušen v katranu namesto v olju). Če daš mešanico direktno v sesalni komoro bo pognalo par taktov in s tem oljno črpalko in bo vse ok.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.345
3.682
113
Marlbor
To za moje pojme že ni ok, da mu na koncu zapreš gorivo in pustiš da crkne.
Če se mi recimo na kosilnici zgodi, da mi zmanjka bencina med košnjo. Preklinjam 15 minut vse po spisku, da jo spet vžgem, pa pumpam, pa špricam direkt v svečko, pa kaj ne vžge in ne vžge, ker ne potegne bencina. Ko roka že skoraj odpade, pa vžge in dela ko šus ... samo bencina ne sme sfaliti.

Kamele0N

23. jul 2008
45.654
5.997
113
Ma kosilnica membransko črpalko (tako ki pumpa na gibanje bata)? Menjaj ker ima trde membrane....

Kamele0N

23. jul 2008
45.654
5.997
113
Malo daljši video.....zajema pa vse DIY priprave na prezimovanje....

V realnosti 5-15min dela....

• Všeč mi je
Reactions: Zardoz in tony

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.752
6.918
113
Najlepša hvala vsem za odgovore.
Kot sem že omenil, motokultivator uporabljam enkrat pomladi za frezanje vrta, ter po potrebi pozimi za čiščenje dvorišča s snežno frezo, kar pa je zadnja leta 0 – največ 2×. Po koncu dela zaprem dotok goriva in pustim, da motor sam ugasne, ko mu zmanjka bencina. Nato zavrtim zaganjač toliko, da čutim odpor, s čimer naj bi pokril kanale cilindra.
Se pravi da imaš bencin star 'nekje izpred Kristusa'.
Tega porabi nekje drugje, natoči svežega B95 e10 in dodaj stabilizator

Ostali prodajajo 250 ml za višjo ceno (bartog, yogi, mimovrste).

Marine Fuel Stabiliser, 500 ml. Ohranja in šciti gorivo pred staranjem in oksidacijo. Preprecuje korozijo v celotnem sistemu goriva. Stabilizira gorivo z organsko vsebino. Za 2- in 4-taktne bencinske motorje, v primeru njihovega shranjevanja oziroma zašcite in ohranjanja. Primeren tudi za motorje, ki so v dolgorocni uporabi ali zgolj obcasno. Vlijte v gorivo. 500 ml zadostuje za 100 l goriva. Vsebina dozirne posodice (25 ml) zadostuje za 5 l goriva.