menjava motorja in dokumentacija

axeton

Fizikalc
28. feb 2011
315
111
43
Torej iz avtomobila A bi rad preložil motor v avtomobil B ki nima papirjev.
zanima me kaj potrebujem (potrdila o strokovni vgradnji, homulogacije itd.) in vse ostale podrobnosti da se to naredi by the book.

sicer bi jaz vse skupaj rešil bolj po kmečko, ovira je samo to da karoseriji nimata enako vrat.

hvala in lp
 

sad

Guru
24. avg 2007
20.459
9.154
113
Kolikor vem po novem ne rabiš več nič dokumentacije, ker se motor smatra kot rezervni del. Seveda pogodbo za motor je fajn imet, da ni ukraden. Pa to velja, če se je motor vgrajeval serijsko v tisti avto. Sicer pa gre po tvojem postopku (potrdilo o vgradnji, homolomo, itd.).

Možno, da sem kje v temo brcnil, ker je to po spominu.
 

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Za motor ni potrebno več imeti ničesar, razen če ne gre za isti tip motorja.
 

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
če gre za isti tip motorja (beri enak motor), potem ne rabiš popolnoma nič. Enostavno zamenjaš in je to to, saj sama številka motorja ni nikjer zavedena.

Kadar gre za drugačen motor, potrebuješ kupoprodajno pogodbo za motor, kopijo prometnega dovoljenja vozila iz katerega je bil motor in potrdilo o strokovni vgradnji (izjavo nekega mehanika, da je to vgradil v skladu z ZVCP in pritisne štempel gor). Ter seveda prometno (in kupoprodajno če nisi lastnik v prometnem dovoljenju) in homologacijski kartonček za vozilo v katero boš vgrajeval motor.

Kadar vgrajuješ motor z večjo močjo, kot je imel motor, ki je bil prej v tem vozilu, potrebuješ "izjavo zastopnika, da dovoljuje tovrstno predelavo", kar je v praksi skoraj mission impossible. Na RTI in pri Miklavcu ni bilo rešitve, na LPP sem jih prepričal tako da sem jim dokazal, da je tak motor dejansko obstajal v tej karoserijski različici tega letnika.
 

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.889
263
83
tam ko se terc po tori rola
Če je motor enak, ni problema. Po novem (no, že kar nekaj časa) je to kot potrošni material, niti se v prometni ne piše številka. Če pa je kubatura drugačna ali drugi tip, pa je potrebna homologacija. Jaz sem imel v hrošču 1200 menjan motor z 1600ccm. Niti vedel nisem, mi je pa bilo čudno, ko je tako šel... Bilo pa je to pred leti, mi je potem na servisu povedal.