Kupec ne odjavi avta

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.030
1.258
113
Prodajalec sam lahko kadarkoli overi pooblastilo na določeno osebo, ne rabi sploh te osebe poleg.

Primer:
Ti bi rad pooblastil mene da v tvojem imenu naredim spremembo lastništva in odjavo vozila s prometa, na pooblastilo napišeš to kar piše spodaj, sprintas in gres na občino na overitev ( 3€) ali k notarju ( 20€ ).
Potem mi das to overjeno pooblastilo in jaz prodam avto komu hočem, ali pa ga prepišem nase.

Tocno to moznost sem dopistil zgoraj. Ne more pa on s to overitvijo prepisat/odjavit vozilo na ime kupca, kot to zeli avtor.
 

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
761
113
odjavljen ja, prepisan pa verjetno ne.. avto je še vedno napisan nate in tebe bo doletel davek na odjavljeno vozilo.
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.414
125
63
Resujemo eno po eno.

Če ste odjavo rešili oziroma si dobil kontakt, se dogovori še za spremembo lastništva čimprej, da se slučajno ne pozabi, ker čez eno leto noben več nebo vedel.
Če imas sigenco ali drug certifikat, se vedno lahko prijaviš v e-upravo in vidiš ali je avto še vedno na tebe ali ne.

Drugače se pa zapeljes na tehnične in preverijo ali je vozilo že šlo iz tebe ali ne.


Za v bodoče pa, pozabi overjanje. Vzame se mušter pogodbe, enak kot ga imaš, izpolneta, gresta na tehnične in naredita spremembo lastništva takoj.
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.414
125
63
Lost1, najprej hvala za tvoje zelo konstruktivne predloge.

Sem pa šel gledat zakon o motornih vozilih (ZMV-1), glede postopka prepisa. Postopek s pogodbo, na kateri je overjen podpis kupca, je povsem ustrezen.

32. člen namreč v 4 odstavku določa, da če se sprememba lastništva dokazuje z listino o pravnem poslu - pogodbo, kjer je podpis kupca overjen, in vsebuje vse podatke, ki se preverjajo ob ugotovitvi identitete fizične osebe pri registracijski organizaciji, se šteje, da je identiteta fizične osebe ugotovljena in zahtevani podatki na listini v skladu s tem odstavkom preverjeni oziroma zapisani, kar se zabeleži v evidenci registriranih vozil.

To pomeni, da ni treba, da sta oba prisotna.

Je pa vse skupaj smesno, na tehnicnih si razlagajo tako, na upravni enoti si sploh ne razlagajo nič... sem bil ravno tam in rekel, da bi rad odjavil, nimam pa dokumentov pa tablic. ja a ste prijavil, da so ukradene? ja, ne zgubljene so oziroma pri okvirju... ja ne, pol ne gre.. ja seveda gre, če piše v zakonu, da tablic ni treba dat, če jih nimaš... ja sam če so pri kupcu niso izgublene.. ja zame so. to je prblizn tko, kt če bi lezale na dnu vulkana, tut ne morm do njih... ja ne vem... na konc smo prsli do tega, da bodo pisno odločbo izdali :D

Bolj zafukano ko zemljiška knjiga...


Poznam primer kjer se je najprej identificiral novi lastnik, kasneje pa je prisel stari lastnik opravit "svoj del" . Kupec je imel le pogodbo ( nič overjeno) in kopijo prometne.
Ali je to po črki zakona ali ne, ne vem. Vem pa da je bil obvezen ta vrstni red in ne obratno. Zakaj, nevem, ker to ni običajna praksa.
 

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Zdaj vem za drugič.
Pač starega
Poznam primer kjer se je najprej identificiral novi lastnik, kasneje pa je prisel stari lastnik opravit "svoj del" . Kupec je imel le pogodbo ( nič overjeno) in kopijo prometne.
Ali je to po črki zakona ali ne, ne vem. Vem pa da je bil obvezen ta vrstni red in ne obratno. Zakaj, nevem, ker to ni običajna praksa.
še enkrat hvala za vse, sem pa zdej malo šel to študirat.

To je le tehnika. Referentka ni ničesar vnašala, dokler ni imela podpisov in identifikacije obeh. Če bi bila pogodba overjena, potem prodajalcu ne bi bilo treba hoditi.

mislm, načeloma je vedno pomembnejši podpis tistega, ki neko stvar odsvaja. ta prenaša svojo lastninsko pravico na nekega drugega. Zdaj ne bi šel ravno v neke teorije stvarnega prava, ampak glede na vse, se stvarno pravno lastninska pravica prenese s sklenitvijo pogodbe. Recimo pri nepremičninah je drugače, saj se prenese šele z vpisom v ZK.

Odjava, sprememba lastništva, je pa le upravno pravno poočitenje te spremembe lastninske pravice. To tudi nekako izhaja 3. odstavka 32. člena ZMV-1, ki pravi:

Vsako spremembo podatkov v prometnem dovoljenju (npr. tehnično spremembo, spremembo lastništva, prebivališča ali sedeža) je treba v 15 dneh prijaviti registracijski organizaciji. Prijavi spremembe mora lastnik vozila oziroma oseba iz šestega odstavka tega člena priložiti listine, s katerimi dokazuje spremembo.

Je pa zanimivo, kako referenti to delajo po kompjuterju, ne da bi pogledali zakon... na upravni enoti je bila klasična computer says no scena na začetku, pol smo se pa začeli pogovarjati.

lastništvo bomo prenesli. Upam, da čimprej, važno mi je bilo pa da zrihtam to, ker mi je zavarovalnica neki skakala, da mam na dveh avtih max bonus. sicer smo se hitro pomenili, da naj ne skacejo, ker znajo še par zavarovanj izgubit. (doma, sluzba)

Moral mu bom pa dati pooblastilo,baje mi ga je pozabil dat, ker on ga je kao kupil kot FO, pol ga bo dal na firmo...
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.149
5.570
113
Takemu nimaš kaj prodajati...

Ko je narejen prepis & odjava zavarovanja & tablic, dobi kupec ključe/papirje in lahko dela v vozilom kar hoče.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Oziroma nepoučenih, ker pač.to ne delajo vsak teden, saj avto prodajajo vsakih nekaj let. Vmes se pa postopek spreminja ko....
 

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.705
-484
113
145 km SZ od Opatije
Avtor teme: nihče ne pametuje, a vseeno imamo nekateri (žal) izkušnje s tem.
Jaz sem pred 10 leti na tak način (ker jo noben drug ni hotel, pa sem se jo hotel rešit) prodal Laguno, vredno 700€, cigotom.
OK, smo se na koncu zdilal na 600€, sam da je šla. S tablicami vred. Za 3 dni. Ja, pajade ... šele po enem mesecu sem dobil tablice nazaj, z muko. Kako, tu ne bom pisal, je predolga zgodba. V glavnem, poleg iznajdljivosti sem imel še malce sreče ... je bil pa avto na naslovu Žabjak, kjer je 400 hiš imelo isto številko :valjamse::valjamse:

V svojem lajfu sem se naučil, da:
- se ne kupuje avta preko Trojan (verjetno velja enako tudi za tiste preko Trojan:zavijazocmi:)
- se ne prodaja avta ciganom (načeloma NIKOMUR, še najmanj pa okvirjem) brez, da bi avto prepisal (v tistih časih pa tudi brez, da bi pustil gor tablice) ... za tak denar bi bilo bolje, da bi ga porinil v prepad, če bi vedel, da bo tako trnova pot ... brez heca
 
Nazadnje urejeno: