Kje ste metalci in kemiki?

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...
16. jun 2009
11.906
1
38
Emona / Carnium
#2
Stvar je taka, da imam en nakit iz platine, ki mi veliko pomeni, vendar ne toliko, da ga ne bi spremenil v črn nakit iz platine. Torej, da nakit postane črn in da nimam potem ves čas črne kože, ker bi "barva puščala"
Po posegu je lahko "finiš" mat ali svetleč, mi je čisto vseeno.
Ali je to izvedljivo? Ker ste eksperti v eni témi dokazali, da je vaše znanje na visokem nivoju, bom slepo zaupal vašim predlogom
 
13. avg 2007
1.021
0
36
49
Vzhodna Gorenjska
#5
Težka bo!
Wiki
Svinčev cuker bi mogoče še našel, kisline pa nimam. (Če pa bi se jo kdo spravil pridobivat iz kovine, je niti ne rabiš veliko - stehiometrično; je pa vprašanje izkoristka izolacije.) Rabil bi še en spodoben usmernik.
Mogoče bi bil to izziv za kakšnega firbčnega galvanizerja.
 

Demz

Fizikalc
15. avg 2010
6.285
84
48
#7
Morda malce pozno, vendar sem šel malce brskati po mojem sto let starem spominu.

Torej, obstaja t.i. "platinsko črno", ki se dobi pri redukciji raztopine platinovega klorida s formaldehidom, potrebuješ pa alkalni medij. Dobiš nek temno zelenkasto siv odtenek, morda bi se lahko reklo malce na malahitno.

Naslednja finta bi morda bila izvedljiva galvansko, kjer bi iz platinovega cianida nanesel tanek koloiden sloj na površino platine. Nekoč sem poznal gospoda Borisa Pšeničnik iz Senovega, ki se je na stara leta ljubiteljsko ukvarjal z raznimi galvanskimi postopki z žlahtnimi kovinami (bil je ustanovitelj firme "Sijaj Hrastnik"). Veliko sva se pogovarjala o teh zadevah ... toda gospod že dolgo ni več med nami.

Morda bi povprašal v Galvanizacijo Žlindra v Lj. Po občutku bi pa bil morda najbolj primeren oni prvi, kemijski postopek.