Kje kupiti kerozin?

Petrol

Petrol d.d.
31. avg 2011
73
6
8
#3
Spoštovani,

kerozin boste našli na naših izbranih bencinskih servisih pod trgovskim nazivom »svetilni petrolej.« Pri tem je potrebno upoštevati:

- 1-litrska embalaža svetilni petrolej (kerozin) je označena in ni primerna za uporabo v namen pogona motorjev (šifra 38528);
- 20-litrska embalaža svetilni petrolej (kerozin) (šifra 39839) ni označena in je primerna za vse namene, vključno s pogonom motorjev, pri čemer je primarni namen uporabe za pogon starejših kosilnic, kjer vam prostornina embalaže (23 lit) omogoča takoj na servisu dotočiti cca 10 % motornega bencina NMB95 za ustrezno mešanico za ta namen.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu.

Lep pozdrav,

Frane Zupančič
Vodja avioprograma
Petrol d.d., Ljubljana
 

sandra

Fizikalc
10. dec 2007
1.634
53
48
#5
A ni zgoraj napisano da se dobi v 20 litrskih kantah.


Bi povprašala zakaj petrol ne prodaja v litrski in 5(10) litrski embalaži berncin brez etanola.
 
Všečki: Kamele0N
12. nov 2007
12.367
234
63
#6
Še kakšno leto nazaj si 100% dobil petrolej (petrolino) na določenih petrolovih pumpah na ročko, sem skoraj prepričan da se še vedno dobi (bomo videli ko bo sezona košnje). Je pa res da samo tam kjer je povpraševanje po temu, torej vukojebinah oz. da se lepše izrazimo območjih kjer je prisotno (ne-intenzivno) kmetijstvo. Cena je par centov več kot bencin na liter.
 
27. jul 2007
33.633
293
83
pri taščici
#7
Naj Petrol odgovori kje je to možno. Nazadnje vem da sem ga tankal v Moravčah, potem pa še enkrat v zalogu potem pa so rekli da samo še svetilni petrolej in bencin.

To je skoraj 20 let nazaj.
L mogoče ga imajo v vašem koncu res še kje, ker je večja poraba petroleja kot nafte ;)
 
30. jan 2010
1.171
27
48
Vipavska dolina
#8
Kateri je sedaj svetilni kateri navaden?
Meni so tako dejali...
Včasih sem tankal svetilni petrolej (zelene barve), dobil sem ga na skladišču v Ajdovščini. Par let nazaj so "ukinili" tole, sedaj tankam petrolej (rumene barve) na črpalki v Šempasu pri Gorici. Blizu mene naj bi bila tudi v Črnem vrhu pri Idriji, samo tam nisem še preverjal.
Je pa bilo potrebno pri obeh dodati določeno količino benzina.
 
12. nov 2007
12.367
234
63
#10
Jah če UAZa tankaš (to je tak komunistični terenec, če ne veš) potem je malo nekonfortno kupovat v plastiki. Enako je sicer tudi za BCS če imaš večjo površino, ker samo delaš smeti (nabiraš kantice) pa še dražje je kot na ročko.

Tako da sem mnenja da za večjo porabo se dobi še vedno na ročko in je najceneje. Je pa res vprašanje kakšen je ta petrolej, piše mislim da svetilni. Se je pa včasih ločilo med motornim in svetilnim (lahko da je bila razlika kot pri dizlu in KO, torej samo v trošarini in barvanju da so lovili "prekrškarje").
 
12. nov 2007
12.367
234
63
#12
Za BCS je itak povsem vseeno kaj tankaš noter ker gre na vse, pozna se samo v moči in pa nemirnosti teka.

BCS dela tudi na navaden bencin oz. odvisno od verzije motorja. Novejši so uradno podpirali tako petrolej kot bencin (višje kompresijsko razmerje), moraš pa za bencin nastavit drugače kot vžiga/predvžig (mogoče so montirane drugače "platine") pa popravit štandgas, drugače ima nemiren tek. Starejše (nizkokompresijske) se da pripravit da delujejo ok brez petroleja tako da mešaš bencin in dizel v nekem razmerju (v glavi imam 15% dizla, ampak nisem 100%). Po drugi strani pa če dobiš petrolej na ročki si cenovno tam-tam in je vseeno če uporabljaš petrolej.

Original je bil v uporabi petrolej - čisto iz ekonomskih razlogov (cenejša frakcija, trošarinsko nižje oz. neobdavčena) in šlo je za klasičen "petrolej". Potem so v času naftnih kriz zaradi uporabe petroleja v motornih vozilih začeli ločevati svetilni oz. kurilni in motorni petrolej, v prevozno sredstvo si lahko uradno nalival samo slednjega (bolj obdavčen). Prvega so pa barvali da so te lahko "dobili", enako kot je bilo kasneje popularno z dizlom. Danes zakonsko najbrž še vedno to velja (zato barvanje), vpašanje pa če kak FURSovec še ve kaj je to petrolej in tudi za pogon kosilnice noben ne bo kompliciral (tudi vprašanje če se dobi svetilnega ceneje od bencina, ker to je imelo včasih smisel pri goljufanju).
 
12. nov 2007
12.367
234
63
#13
Aja pa še to, odpiralec teme ni nič povedal zakaj rabi kerozin. Ker kerozin je v osnovi tudi petrolej za letalstvo (jet fuel). Se pa poleg kerozina v letalstvu uporablja (pri batnih motorjih, rotaksih = športna letala) tudi visokooktanske bencinske frakcije (recimo 100LL). Gorivi sta si precej različni po osnovi, se pa pogosto jezikovno meša tudi bencinska letalska goriva s kerozinom.
 
12. nov 2007
12.367
234
63
#17
Ja sej to sem napisal. 100LL (avgas) je visokooktanski bencin in se ga ne sme zamenjevati z jetgasom ki je petrolej, se pa pogosto (napačno) uporablja beseda kerozin za vsa letalska goriva in potem lahko zamešaš to dvoje.

Za čiščenje domnevam da je mišljen kar pravi kerozin in bo navadni svetilni petrolej čisto ok. Domnevam da gre za čiščenje verig ipd. delov kjer se uporabljajo čistila na bazi petroleja (ker ne izpira finega sloja lubrikanta v členih verige).