Indeks kakovosti slike (PPI)

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...

tomi

Fizikalc
1. sep 2007
9.599
7
38
34
MB
#2
torej, številka ki bi naj poenotila in poenostavila primerjavo tvjev med sabo, hakeljc pa je, da ppi ni predpisan, zato jo vsak proizvajalec računa po svoje, ergo je za primerjavo MED proizvajalci popolnoma brezpredmetna.

na sliki so zasloni 4 tvjev, zelo podobnega cenovnega ranga, ppi pa imajo 200, 400, 900, 1900.

če bi ppi bil merodajen, bi torej morali precej enostavno najti "najbolj kakovosten tv"

kateri ppi gre h kateremu tvju?


 

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
4.422
14
38
www.jernej.org
#3
In kaj točno naj bi to pokazalo? Dejstvo je, da ima VSAK TV, ki ga pripelješ domov iz trgovine grozno nastavljeno sliko. Še pri vsakem TV-ju sem bil prisiljen popravljati nastavitve. Je pa res, da je končni rezultat pri nekaterih malenkost boljši od drugih. Npr. doma imamo dva Sony TV-ja in enega Philipsa. Na Sony-jih sem bil s končnim rezultatom slike bolj zadovoljen (res pa, da sta višji rang). Software je pa na vseh crap (Android).

Na tvoji sliki ima (meni osebno) najlepše nastavljeno sliko TV levo zgoraj. Drugi je levo spodaj (bi bilo potrebno znižati svetilnost in kontrast). Tretji desno zgoraj (ima preveč mehko sliko... je treba povečat sharpening... pa za pikico zmanjšat svetilnost). Najslabše nastavljen je pa desno spodaj (premočne barve, prenizka svetilnost).

Ampak kot sem že rekel... niti približno ne štejejo tovarniške nastavitve... važno je, kaj se da dobiti iz TV-ja, ko ga sam nastaviš.
 

Spajky

Pripravnik
7. jun 2017
557
2
18
Obala
#4
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:... kot sem že rekel... niti približno ne štejejo tovarniške nastavitve... važno je, kaj se da dobiti iz TV-ja, ko ga sam nastaviš.
Točno tako ! Pred desetletjem sem kupoval nov TV in v takratni Mer*ur-jevi tgovini (poznal takrat šefa).
Izbiral med dvemi 100Hz flat CRT-ji in Plazma in LCD ji različnih velikosti/kakovosti za anlogni signal in isto postajo. Nastavil vse na optimalno sliko iz istega izvora in jih razporedil tako, da so imeli meni enako veliko sliko (različne oddaljenosti od mene zaradi različnih diagonal!) in sicer, kar so imeli takoj za odnest iz trgovine.

Nato sem primerjal za moj okus najbolj naravno sliko ... zmagal je CRT Grundig (made in Poland) pred takratno plazmo in Philipsom CRT (made in Hungary) ... zadnji je bil LCD ... seveda se je tehnika spremenila precej v desetletju, onega CRT-ja pa še vedno imam (bil najcenejši!), je pa že "shajkan" do amena (preveč delovnih ur), ampak prvih 5 let je bila slika svetska, potem se je začela degradacija počasi .... Lani crknil, popravil
...

Majo pa vsake oči svojega malarja tudi (in ušesa)
...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
35.501
8
38
#5
Meni se gre bolj za to, kaj se dobi iz TVja ko se ga pripelje iz trgovine, meni ni do tega, da bom za vsaj dogodek nastavljal ročno sliko in štelal nekaj. Kvečjemu zmanjšal svetilnost ponoči.

Ker zdaj še naj samo nekdo reče, da kalibrira sliko na TVju, tako kot na monitorjih za profi delo
 
3. feb 2012
1.799
1
38
#6
Jaz sem kalibriral. Vsak tv je treba kalibrirati, ko ga dobiš domov. To pa zato, ker so v trgovini nastavljeni da najlepše zgledajo na tisti čudni svetlobi in v vseh tvjih prekomerno ojačajo barve. Sicer pa dostikrat že na netu dobiš podatke za veliko modelov kako jih optimalno nastavit.
 

Spajky

Pripravnik
7. jun 2017
557
2
18
Obala
#7
Ja, vse je odvisno tudi od okoliške svetlobe. Imam za ambient light eno kitajsko Led 5W (25W ekvivalent navadne) z belo bučko E27 iz Li*la in začuda, mi ne spremeni percepcije barv, kupil v akciji pred časom, da vidim kdaj bo crknila. Prej imel navadno 25W. Sem probal ekvivalent CFL sijalko - katastrofa, barve na TV postale "sterilne" ... isto je z "neonkami" ...


Torej, ko greš po nov TV v trgovino (probat-daljinec v roke!), mora bit sončen dan zunaj, da nevtralizira zunanja naravna svetloba tisto čudno v trgovini ! Pol pa tisti, ki ti je najbolj všeč vzameš enakega zapakiranega. Pa tudi doma nastavljaj pri dnevni svetlobi
 

sass

Fizikalc
1. sep 2007
4.066
33
48
#8
jaz sem lani nekje poceni staknil en philipsov LCD serije 4xxx. sem rekel, da za v spalnico za občasno prižgat bo čisto v redu. ko sem ga prižgal, pa čisto razočaranje, barve tako čudne, da se sploh ni dalo gledat. po 15 minutah nastavljanja barv sem obupal in ga zvlekel v dnevno sobo ter postavil zraven 7 let stare plazme. šele potem, ko sem imel spodobno referenco, mi je uspelo na LCD nastavit približno gledljive barve. takrat mi je bilo jasno, zakaj je bil ta TV tako poceni...
nazaj na temo: slika levo zgoraj je še kar v redu, ostale pa vse nekam čudne. mogoče spodaj desno še kako, samo imam občutek, kot da bil tisto SD signal in ne HD.
 

Spajky

Pripravnik
7. jun 2017
557
2
18
Obala
#10
OT : ... pa še ko gledaš v trgovini in misliš doma na DBV-T (antena) gledat, ni treba "past" na ono finto demo posnetkov iz BR diska ... ker ko TV prineseš domov in priklopiš na anteno, si ziher razočaran in misliš, da si se zaj*ebal z nakupom
...
 

sajkek

Fizikalc
16. mar 2008
18.252
33
48
#11
To je itak bolečina za večino raje. Ki itak nima te možnosti da bi potem testirala kaj TV res zmore in gleda nek navad A kanal v SD, pa joče poleg.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
20.100
11
38
davorinm.wordpress.com
#13
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
torej, številka ki bi naj poenotila in poenostavila primerjavo tvjev med sabo, hakeljc pa je, da ppi ni predpisan, zato jo vsak proizvajalec računa po svoje, ergo je za primerjavo MED proizvajalci popolnoma brezpredmetna.

na sliki so zasloni 4 tvjev, zelo podobnega cenovnega ranga, ppi pa imajo 200, 400, 900, 1900.

če bi ppi bil merodajen, bi torej morali precej enostavno najti "najbolj kakovosten tv"

kateri ppi gre h kateremu tvju?Zgoraj: 900, 400
Spodaj: 1900, 200

Ja?
 

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.245
2
38
#14
Fak, sem šele zdej pogledal to sliko na velikem monitorju. Vse štiri so katastrofalne. Spodnja desna zgleda kot bi bila obdelana z Prizma aplikacijo
Za SD signal je še vedno plazma brez konkurence.
 

tomi

Fizikalc
1. sep 2007
9.599
7
38
34
MB
#16
ne vem če ma smisel, ker ste vsi napisali da že v trgovini 10 ur na tv konfigurirate nastavitve, doma pa še pol naslednje leto in pol, čeprav še nisem doživel da bi kera stranka štelala tv v trgovini
 

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
4.422
14
38
www.jernej.org
#17
Jaz v trgovini ničesar ne štelam. Si že prej na netu preberem kakšen review. Doma pa seveda nastavim po svojih željah. Očitno odgovori niso bili po tvojih pričakovanjih...
 

bpfc

Fizikalc
12. sep 2008
1.295
1
38
#19
Pa ja ne misliš, da ti bom dajal neke ocene na te slikce, ki si jih prilimal, Vse skupaj si ti to malo preveč preprosto zamišljaš. Kako naj jaz iz teh mirujočih slikic ugotovim naprimer sposobnost TVeja prikaza hitrosti gibanja, kako naj ugotovim stopnjo zameglitve gibanja, nejasne obrise, migetanje, tresenje slike in še mnogo lastnosti, ki spadajo v indeks kakovosti slike. Za to obstojajo posebni testni vzorci, ki jih moraš znat tudi uporabljat, s katerimi se da to ugotovit. To lahko vidiš tu in si tudi nabaviš:
http://www.displaymate.com/dwshots.html
http://www.displaymate.com/infodmmb.html
Se pa strinjam, da so različne firme s temi podatki indeksa kakovosti slike dokaj neusklajene, tako da jih je potrebno jemati s precejšno rezervo, nekatere so pa popolnoma neuskladljive Naj bi pa bilo v ta namen prav ta mesec sklicano srečanje TV proizvajalcev, kjer bi se določili novi standardi:
http://businesskorea.co.kr/eng...picture-quality
Lahko pa še dodam, da vsi odgovori, ki si jih dobil, niso imeli nič skupnega s to temo.
 

sajkek

Fizikalc
16. mar 2008
18.252
33
48
#20
točno to. še vedno me zanima v kakšnem načinu imate slike v trgovinah (tomi). V store načinu? ker to mislim da je blef za rajo. Da kupi najjačega.
Nisem se šel recimo v BBju kregat s prodajalci, ampak mislim da če daš 3 sonijeve tvje v način kino PRO XE85, XE90 in XE93 skupaj, ni take razlike kot so namenske store način slike. Se skoraj upam stavit. kot primer navajam.