hribi.net, tud starejši se znajo pošteno kregat

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Moderator je iz hribi.net že brisal določene komentarje, zato še enkrat kopiram shranjene odgovore.

JusAvgustin
31.3.2011 PRIPOROČAM BRANJE!!! Zaradi preglednosti foruma bom dodal kar sem pod Storžič, saj se je na pobočjih ali pa v neposredni bližini to vse tudi dogajalo. Kako so gore lahko zavajujoče. Ena napačna odločitev lahko pomeni hude težave v tem primeru 6 ur sestopa med drugim tudi v popolni temi. Stvari so se dogajale približno 20 ur nazaj, torej je to relativno sveže. Skratka: Prijeten, že kar preveč prijeten pozdrav na vrhu nas je kar presenetil, le kaj imata za bregom? Z začudenjem strmimo v dve POMANKLJIVO opremljeni pohodnici, ki sedita na vrhu Storžiča in nas z velikimi očmi opazujeta kako rijemo še skozi zadnje metre "Kramarce"... Že od 11h dopoldne se potikata po KSA in na koncu sta pristali na vrhu Storžiča, misleč, da je pot proti Kališču shojena in KOPNA! TAkoj sledi človeška prošnja, pospremili naj bi jo v dolino, ampak samo do tam kjer se sneg neha... Saj sami sestopit ne upata. Le zakaj?!
Pohodnici sta bili v letnih pohodnih čevljih, ena je bila v pajkicah, druga v hlačah za toplo vreme(tam nekje junij, julij, avgust...), rokavic in kape ni bilo v nahrbtniku, prav tako ni bilo govora o zim. opremi... Kmalu oblikujemo dve navezi, počasi se lotimo sestopa proti sedlu(vsaki damo v roke cepi s schnellkursom o opiranju in hoji s cepinom...), do tam smo rabili 3 ure. Od sedla nadaljujemo s sestopom proti Bašlju(njun avto je bil namreč tam...) mimo Kališča po poti, ki jo kmalu zapustimo iskajoč prehode po strmem gozdu. Po 2h urah hoje smo končno pri avtu in takrat se jima izlijejo čustva... Mislim, da vem kaj sta preživljali, in na koncu tudi preživeli. Po vsej verjetnosti, če ne-bi bilo nas tam v grapi tisti dan bi gospe nekako preživeli, če lahko tako rečemo izredno mrzlo noč na prostem na vrhu Storžiča. Pomnite: ko si na vrhu je šele pol poti! Čaka te še najzahtevnejši del, to je sestop. Nauk te prigode pa lahko sami razberete iz napisanega. Imena niso pomembna, pomembno je to, da sta bili včeraj doma(danes), saj smo vsi prispeli domov okoli pol 2h zjutraj...
Iskrena hvala gre Borutu, ki se je izredno izkazal, pa mateju, mojemu nepogrešljivemu spolezalcu, ki je vodil navezo v sestopu. Sam sem iskal najboljše prehode po strmem gozdu in na koncu strugi, ki nas je pripeljala do... sendviča in ledenega čaja.
Konec dober vse dodro, v gorah je še vedno sneg, nad 2000m pa je temperatura nižja! kakor v dolini.
Še beseda, dve o Kramarjevi smeri. Grapa je ena velika fantazija! Zlezl smo jo v uri in pol. Na začetku sicer kopen skok, nadaljevanje mogoče malo ojuženo. Od bivaka naprej beton, na izstopu skok zalit z ledom. Do vrha pa nato 20 metrov kložice.

Borut, Matej, Juš pa "prešč"

tisti, ki mi bo še enkrat omenil dereze na "ketne" naj se pazi...jezen


tomko
31.3.2011 Ja kje sta pa dami gor prilezli??zmeden
a se ni dalo prej obrnit.
Drugače pa čestitke fantom za uspešno izpeljano reševalno akcijonasmeh


podromk
31.3.2011 Ha,ha,je pa že boljše biti par sto metrov nižje v popolni poletni opremi...pa Jušu pustit,da rije..čestitke za hrabrost !!


knap4227
31.3.2011 Po JZ grebenu, neoznačena steza. Obračali nista, ker se jima je sestop zdel nevaren in sta pričakovale shojeno in kopno pot s Kališča.


slavi0902
31.3.2011 vsem pohodnikom,včasih je potrebno pomisliti,kam se podajamo.........fantom pa zahvala za uspešno reševalno akcijo,brez posledic


tomiš
31.3.2011 Samo zahvala za sestop? velik nasmeh Ter za takšno neodgovorno ravnanje pohodnic v gorah...


Pohodnica56
31.3.2011 Fantje čestitke za junaško delo. Ste jih vsaj po riti malo "potrepljali" v dolini.

Slavi0902, vedno je treba pomisliti kam se podajamo, pa naj izgleda še tako lahko.


stezosledka
3.4.2011 Dragi Juš, Matej in Borut in vsa slovenska planinska srenja na forumu


Potem ko je Juš povedal svoje o kao »reševalni akciji« na Storžiču z dne 30.3. 2011, si pridržujem pravico, da opišem še manjkajočo, drugo plat resnice. Saj vemo, vsaka palica ima dva konca in nič na tem svetu ni črno-belo.

Da se predstavim, to sem jaz, Nastja, »pomanjkljivo« oblečena dama z vrha Storžiča, ki se je bojda vedla tako kot da stoji prvič na neravni konfiguraciji terena in se je cel dan (!) potikala po pogorju Strožiča. Narobe: bila sem še preveč oblečena, moje NES-ice hvalabogu niso bile zimske, saj jih na soncu izpostavljeni južni grebenski storžiški poti (Bašelj, Sv. Lovrenc- potem pa neoznačena pot, ki preči pot Kališče- Mala/Velika Polana in gre direktno gor) nisem potrebovala. Mimogrede: pot je zelo strma, z velikimi razkoraki (ni primerna za otroke), je pa bila popolnoma kopna, le na zelo majhnih odsekih so bili koščki snega, ki so se topili. Tudi kratki rokavi me niso motili (!), sicer pa sem imela kot vedno v nahrbtniku še dva kosa zgornjih oblačil. Kar mi Juš ne more oprostiti, je, da sem bila brez palic, te so se žal zlomile le malo pred tem (se zgodi tudi v najboljših familijah). In po tem je seveda sklepal, da »dama« nima pojma o planinarjenju. Mimogrede: ne vem, po čem je sklepal, da sem dama, nisem ne naličena, niti nimam dolgih nohtov, vseeno, hvala za kompliment.
Glede preveč prijaznega pozdrava- po naravi sem prijazna in komunikativna in verjamem v nenasilje in prijaznost in na to sem čisto ponosna. Preveč prijazen pozdrav pa je po mojem na samotnih gorskih vrhovih povsem na mestu. Ja, vesela sem bila, da je na vrhu še kdo, pa četudi zato, da skupaj sestopimo, kjerkoli že. Greh? Se ne čutim krivo.

Še tale popravek, štartatli sva čisto iz doline (Bašelj, okoli 12h), medtem pa fotografirali,
se sončili, jedli, skoraj eno uro občudovali planinske kavke (kakih dvajset jih je bilo okoli 500 metrov pod vrhom, krasno, in jedle so skoraj iz roke). Ko hodiva, radi delava postanke in občudujeva svet okoli sebe, za razliko od vas, fantje, ki ste tempirani na čas, ampak vlečeva se pa ne, vedno dosegava časovnice. Živele razlike!

Tega dne nama tehnika res ni bila naklonjena, moji sopotnici so crknile baterije v fotoaparatu, meni pa mobitel in še ura. Preveč najključij? Mogoče. Je pa čista resnica, da se je to zgodilo.

Mimogrede; ena »dama« od naju ima za seboj 35 let izkušenj v visokogorju in večino osvojenih markiranih dvatisočakov v Sloveniji, nekaj pa tudi v Italiji, druga pa 60 let izkušenj. Nisva torej mladinki in nekaj malega sva se o hribih že naučili. Res pa je, da vedno hodiva poleti, ko je vse v cvetju in letošnji podvig je bil prej izjemen. Storžič je bil na južni strani res že skoraj kopen. Zakaj bi se obrnili, če sva z eno samo izjemo, hodili ves čas po kopnem?!

Ko sva hodili navzgor po poti, je malce drselo na strmih mokrih (pa tudi suhih) travah. To mislim je tudi glavna pomanjkljivost te poti in razlog, da je relativno malo obiskana. Verjetno se mi je ravno ta trava nekako zamerila, da sem svoji sopotnici že gor grede oznanila, da nazaj pa po tej poti gotovo ne bom šla. Ne pozabite, da je drseča trava lahko nevarnejša od grušča in celo snega!

No, skratka, naša skupna zgodba se je začela odvijati takoj na vrhu, ko je moja sopotnica (se bliža sedmemu križu) ugotovila, da je pot na Kališče res zelo zasnežena in jo je malce zajela panika in je zelo milo prosila naše tri junake, ki so ravnokar prilezli iz grape (Kramarica), v popolni zimski opremi: dereze, zimska oblačila, cepini.... In tu nastopim jaz- moja krivda je izbor Kališče. Ne vem, odkod ta fiksacija, v bistvu je bila to resnično najslabša varianta, ko sem kasneje razmišljala o tem. Glede na to, da so fantje imeli vso potrebno opremo, bi bilo najbolje sestopiti po najini grebenski poti, poleg tega pa bi se vsak znašel v svoji dolini ob svojem avtu. In to zelo hitro. Pa žal nobenemu od nas ni to padlo na pamet.

Res smo sestopali počasi (midve sva se prvič srečali z zimsko opremo, kakršna je cepin), res pa je tudi, da je bil sneg ponekod tako južen, da se nam je udiralo do pasu (tudi izkušeni trije mladeniči niso mogli ravno teči). Ko smo bili na Kališču, je Matej prevzel poveljstvo, rekoč, da dobro pozna pot s Kališča v Bašelj, no, pa smo vseeno zašli (se lahko zgodi vsakomur, sploh če je temno, pot pa strma, ozka, kljub svetilkam) Nekaj časa je vodil Juš ... Skratka, sledilo je lomljenje kolen po ubijalski strmini skozi bukovje, skale, dračje, in kar ni bilo konca. Pa ne zaradi dam...

Pa še nekaj resnic je treba obelodaniti, Juš. Koga je že zelo zgodaj začelo močno zebsti in je drgetal, da sem mu ponudila svojo »pomanjkljivo« dodatno garderobo iz nahrbtnika?

Kdo je z veseljem planil na Lindtovo čokolado in nenazadnje, kdo od nas je imel več pijače in jedače s seboj? Kdo je bil, kar se tiče tega bolj neodgovoren???
Juš, odgovori si najprej sam v svojem srcu, potem pa, če imaš jajca, še na forumu.
Včasih se je treba zazreti tudi sam vase in si priznati slabosti. To je najtežje.

Motiš pa se glede tega, da bi ostali na vrhu in čakali na odrešitelje. Velikokrat sva bili v neprimerljivo težjih situacijah in vedno sva si aktivno pomagali.
S tem ne zmanjšujem teže vaših dejanj, sploh ne. Zame ste bili že od prvega trenutka ko sem vas videla, pogumni in srčni fantje, simpatične osebe.

Tale, da ste dobili samo sendviče in nekaj pijače, je pa bosa. Sam dobro veš; ura je bila polnoči in vse, kar je bilo odprtega, je bila črpalka. Vsi smo bili takrat že popolnoma izčrpani in ko sem nas pogledala, smo bili vsi kot kakšni zombiji. No, toliko moči sem še imela, da sem vas dostavila na Dom pod Storžičem k vašim avtom.

In gajba piva, o kateri ste ves čas sanjali, vas čaka, to sem ti že večkrat sporočila, pa ne pošlješ naslova. Zaslužili ste jo, če drugega ne, ker ste bili super družba! Jaz nikoli ne požrem besede in cenim dobra dejanja, in tudi ozkosrčnosti mi še nihče ni očital. Četudi imam Gorenjske prednike, ali pa prav zato!

Pri vsem skupaj pa bi rada poudarila to, da je bila od trenutka, ko smo se srečali na vrhu (med 17. in 18.uro) pa vse do razhoda pri Domu pod Storžičem (0.30) med nami čudovita atmosfera. Četudi popolni tujci smo se super ujeli, smeha je bilo na pretek, nenehno smo si izmenjevali informacije, pazili drugi na drugega. Bolj ko je trajalo naše druženje, bolj smo si bili blizu, komunikacija je tekla. Na koncu ko sem dala ključe od avta Mateju, da ga je iz doline pripeljal malo više in nam prihranil pot, sem imela občutek, da vas poznam že celo življenje.

Vidim, da je po forumu spet veliko pljuvanja, obsodb, skratka pravi mali izliv negativnih čustev. Ja, to je problem te naše male deželice, same sodbe, kritika, poziv k linču... in najbolj glasni so seveda tisti, ki sploh ne vedo čisto dobro, zakaj gre. Kaj si oni mislijo, me prav malo briga. Moje pisanje je namenjeno tisti forumašem, ki presegajo ta povprečni profil slovenskega internetnega uporabnika in ne dojemajo stvari črno-belo. Če bi to Slovenci zmogli še na drugih področjih, bi nam bilo v resnici lepo, vsem skupaj!

»Vsakdo, ki ti prekriža pot,
ima pomembno sporočilo zate (neznani avtor).

Verjamem, da naše srečanje ni bilo naključno in da smo iz njega (če smo želeli) lahko vsak
zase potegnili veliko.

Nič ni črno-belo, pisano je, pozitivna energija pa vedno seka. Mi smo se je naužili. Mavričen pozdrav vsem skupaj,nasmeh

Nastjarobter
3.4.2011 resnica pa je verjetno nekje vmes. fantje so za svojo pot imeli dovolj vode, vedve pa tudi za sebe dovolj hrane. ne verjamem da sta se že znašli v neprimerno hujših situacijah, kot navajaš. dejstvo je, da ob 18h brez luči ne bi prišli v dolino.


Kozorog
3.4.2011 robter se strinjam, da je resnica nekje vmes... je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni... če so fantje pomagali pri sestopu je to hvale vredno dejanje!, če pa sta punci nezadovoljni pa naj razčistijo na ZS..dejstvo je da če jaz potrebujem pomoč in mi jo kdo ponudi in nudi sem zanjo hvaležen pa imam tudi že večdesetletne izkušnje v visokogorju doma in v tujini.


stezosledka
3.4.2011 Imeli sva svetilko. In, ja, bili sva v neprimerno hujših situacijah (strela,sprememba vremenskih razmer, brezpotja, poškodba sopotnice v času, ko še ni bilo mobitelov na Travniku v Trenti itd.)Veliko v nekaj desetletij lazenja sem in tja...
Konec dober, vse dobro. Vsi v enem kosu. Sva hvaležni, brez skrbi! Od tega občutka živim že cel teden!mežikanje


ljubitelj gora
3.4.2011 @Kozorog:
Citiram
½je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni½

Se strinjam z napisanim.


penzionist
3.4.2011 Citiram
½je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni½

Najbolj žalostno je pa to, da vsi nekje končajo svojo življensko pot. Nekateri tudi v gorah.


Vanilija
4.4.2011 Se popolnoma strinjam s Kozorogom.

Vse lepo in prav, saj se verjetno vsakemu planincu kdaj zgodi, da potrebuje pomoč, ampak če bi se to zgodilo meni, bi se na forumu iz vsega srca še enkrat zahvalila za pomoč, ne bi pa polemizirala o vsakem koščku čokolade in se trepljala po prsih, ker sem fante sredi noči dostavila do njihovega avta. eek
Čeprav avtorica trdi drugače, se meni njen zapis bere totalno nehvaležno. Žal.


mesetar
4.4.2011 "Daman" očitno ni jasno, da je v gorah še zima in torej zimske razmere,da je ob 12.h kreniti na takšno enodnevno turo zelo, zelo pozno in nenazadnje je v tem primeru 60 let "izkušenj" bilo prej "breme" kot pa prednost. Sicer pa, meni tudi ne bi bilo do lindtove čokolade, na njunem mestu, zato pa je ostala v nahrbtniku. Fantom pa gre vsa čast za požrtvovalnost. In ena gajba piva je za vse tri definitivno premalo! Aja, razvlečen prispevek pa resnično zveni precej cinično, pa sem ga dvakrat, počasi prebral....in se zraven tudi nasmejal, predvsem pripovedki o "zlomljenih pohodnih palicah" in PAZI lindtovi čokoladi. Skratka za cr...t od smeha!jeziknasmehvelik nasmeh


jprim
4.4.2011 Zanimiva dogodovščina, pač tokrat s srečnim koncem, tudi sama sem mnenja, da se ljudje v življenju srečujemo vedno z nekim namenom,...
Ampak moj edini pomislekzavijanje z očmi govoriti o dolgoletnih izkušnjah in se ob 12. uri odpraviti na Storžič pa mi ne gre skupaj.
pa še varen korak vsem!
LP!


knap4227
4.4.2011 Enkratno velik nasmeh, žal ne morem na ZS, moram tu, mi nekaj ne pusti. Okrog časovnic nebi preveč, ker ne poznam poti na Storžič, ki bi trajala skoraj 7 ur (štart po vajinih pričevanjih ni bil ob dvanajstih, pač pa uro prej), na vrh pristopiš nekaj pred šesto uro zvečer s seboj imaš pa 1 svetilko na dinamo, ki pa ima neverjetnih 5 funkcij. Z opremo, ki sta jo imeli s seboj je bil sestop po katerikoli poti nemogoč, samo bivakiranje, ki sta ga omenjali kot 'edino' varianto, če se nebi nihče pojavil pa bi bil tudi ena zelo lepa življenska izkušnja - kako bi se končala nebi. Če se prav spomnim je bilo vpršanje nekako takole: A naju boste spravili dol, prosim? Sam sestop na Bašelj smo šli preveč desno, toda tako ubijasko gmajno imam jaz doma za obdelovat. Sam sestop je trajal vsaj 5 ur, smem vprašat koga niso noge več držale in se je raje spuščal po riti pripet na moj pas??? Škoda, da vaju nismo peljali čez peto žrelo, teren za dričanje je tam bolj primeren. Hvala bogu, da nisem sprejel vajine juhice in čokolade, sem bil pa jaz tisti, ki je na koncu dal še tiste zadnje ostanke tekočine, ki sem jo imel.

Ena nova izkušnja za vse nas, bom pa naslednič sam pri sebi malo razmislil, kaj mi je v tem primeru storiti. Žal mi je, da nismo poklicali GRS in jim povedali za nastalo situacijo. Verjemita, fantje bi vaju najverjetneje prišli iskat na vrh, sam sestop pa nebi potekal v sproščenem pogovoru, pač pa bi imeli učno uro in tudi prav bi bilo tako. Čestitam vama za osvojene vrhove, samo tudi 'puzanje' čez kopne skale pove marsikaj o vajinih sposobnostih. Kisnile sta ga vidve, oprema in pripravljenost ni bila na nivoju in upam da do poletja ostaneta pod snežno mejo.

Še dve povezave v razmislek:
http://www.hribi.net/novica/nesreca_planinca_pod_kladivom/562
http://dat.si/publikacije/Article/Po-kodbe-zaradi-mrazu---prva-pomo--269-/128

Svašta, temu mlaju ni videt koncaeek, kar se mene tiče je to to. Srečno in varno v gorah še naprej.

Lp, Matejmukica
4.4.2011 Vsekakor zanimiva izkušnja za vse udeležene.Za dami se mi zdi ,da bo visokogorje počakalo poletnih dni,vsaj glede starosti(60let izkušenj) tudi zgodnejše ure.Fantje pa, ki so pokazali veliko mero srčnosti in pripravljenosti pomagati sočloveku v težavah da pomagajo tudi v prihodnje v situacijah ko si lahko nemočen in izgubljen.Verjamem da po branem rešitelji nimajo najlepšega mnenja o rešenih.zavijanje z očmi
Vsem skupaj pa en lep pozdrav in čim manj podobnih prigodnasmeh


alpin
4.4.2011 Juš ,moti me to izčrpno poročanje ,ki se začne kar z veliko začetnico.Mislim da ti tega nebi bilo treba pisati.
Saj ste vendar izkušenejši in logično,da ste pomagali.Dekleta so rabile pomoč in to se lahko zgodi vsem.
Tudi grape se lezejo bolj zgodaj in ne popoldne,vsak lahko naredi napako,a ne.?!


L.P.Klemen


Jure S
4.4.2011 Vse lepo in prav, da nesebično pomagaš.
Ne razumem pa tega, zakaj je potem potrebno te "dame" javno linčati na tem forumu.
Juš, brez zamere, ampak to bi lahko zadržal za sebe ali pa "damam" to na mestu povedal v oči.

Lp, Jure


Zebdi
4.4.2011 Tudi meni se zdi, da tale javna razprava ne vodi nikamor. Popolnoma dovolj bi bila kratka opomba, da je pri načrtovanju poti potrebno upoštevati dejstvo, da razmere še niso čisto poletne. Saj smo verjetno že vsi komu pomagali v gorah, pa naj bo to z nasvetom, pijačo, hrano, konec koncev tudi s pomočjo pri sestopu, pa nismo zgubljali odvečnih besed po forumih. Vsakemu se lahko zgodi, da zaide v situacijo, ko potrebuje pomoč - in to ne glede na to, kako dobro se je pripravil na turo.

Pa veliko lepih trenutkov v gorah!
P.

M.A.
4.4.2011 Meni se zdi prav, da se podajo mnenja - taka in drugačna, saj se vsi lahko nekaj naučimo iz tega. Sicer ima vsaka zgodba res dve plati, izvzameš pač neko objektivno. Moje mnenje je, da sta punci ravnali napak. Že sama odločitev za tak 'podvig' upoštevajoč neizkušenost v zimskih razmerah je bila napačna. Sama sem se na svojih napakah veliko naučila, upam,da vedve tudi. Fantom pa pohvala za nesebičnost in dobro vojo,pa ne obupat na pomoči potrebnim kandidatom v prihodnje, hvaležnost se slej ko prej obrestuje.
m.


knap4227
4.4.2011 Tole bom pa kmalu še bolj zanimivozavijanje z očminasmeh. Bo treba še malo popoldne spremlat, bo pa gotovo tudi Tadej moral v akcijo stopit. Lp


šodrovec
4.4.2011 Tudi meni se zdi zanimivo in dobro, da je bilo tole objavljeno. Obe plati. Neverjetno, kako različni so človeški pogledi na isto stvar in kako hitro se nekatera dejstva "spremenijo". Odvisno od vloge, gledišča udeleženca. Sam sem ob tem nehote opazil nek podton, kjer se da zaznati izrazito razliko med hvaležnostjo (!) in "hvaležnostjo" v besedah ...

In,ja, forumi so (predvsem) zato dobra stvar, ker omogočajo javno razpravo. Nivo le te je vedno odvisen od udeležencev, zaključki tudi. Pomembni so le tisti, ki jih naredi vsak pri sebi.

Kakorkoli, zgodilo se je, objavljeno je bilo (verjamem, da dobronamerno), morda bo komu od nas koristilo ... škoditi pa objava brez imen na anonimnem forumu ne more, dokler se kdo sam preveč ne razkrije.


JusAvgustin
4.4.2011 ja pa a ste vi normalni?! Iz ene objave, ki je bila primarno namenjena "norcem", ki hodijo v hribe v snežnih razmerah z ketnami, brez cepina, skratka brez pravilne opreme se je razvila debata "rekla-kazala"... Draga moja stezosledka, kot sem ti že napisal na ZS niti slučajno nisem in nimam namena kogarkoli omenjati in s prstom kazati nanj, češ: to sta bile pa onedve! Niti črhnil nisem o imenu, kraju, itd... To sta si nakopali sami, s tem, ker nista in očitno ne bosta požrli določenih mojih opazk(Borut se je že zdavnaj umaknil iz debate, se mu zdi pa zamalo, saj vesta zakaj...) Toliko o tem Jušu, pa Juš to, pa Juš drugo, pa požru je čokolado, pa zebl ga je... Vedve nimata predstave, kaj pomeni drgetati od mraza(če drgetaš je še v redu...), dobiti ozebline in ne čutiti prstov mesec dni... Že med potjo(sestopom) sem vama ne svetoval, ampak smo se pogovarjali o primerni opremi, in uporabi le-te... naprej ne bom vrtal, saj so to nafto že porabili preden je bila odkrita... Izredno cenim in spoštujem mnenje mojega soplezalca Mateja, saj ni tak človek, da bi se s čimerkoli ukvarjal na forumu, ampak tokrat sta mu pa pošteno stopili na rep. Prav tako Borutu, ki vama je svetil z vajino non plus ultra svetilko, ki mimogrede bi res rabila še črnca v paketu, da bi jo poganjal. In o Jušu, ki si je lomil kolena, ko je iskal najboljše prehode v strmem gozdu, da smo varno dospeli do avta. Med potjo pa klobasanje o gajbah piva in o temu če stopiš na štrik je takoj pir... To je bilo samo za boostanje morale in da bi pozabili na situacijo, ki ni bila ravno rožnata. V prvi vrsti smo ljudje in si pomagamo, če pa kdo opomne, kaj je narobe, da kaj ni primerno, pa glede na 35+ let izkušenj mi nekako ne štima. Nam ne štima, saj pišem v imenu vseh. Ni vaju oseba spravila dol, ampak team prijateljev, ki je oh glej ga zlomek ravno tisti dan po šihtu plezal "kramarco". Kaj pa če kramarce ne-bi bilo? Sedaj je lahko pisati čenče na forumu in govoriti "vajino" plat zgodbe itd..., itd... Kaj pa če bi ostali gor? Brez telefona, brez možnosti sestopa, brez luči... Še enkrat poudarjam! Objava je bila kvečjemu namenjena zanamcem in tistim, ki so prepričani da je pot kopna, bila je kot opozorilo ne pa pripenjanje medalj za hrabrost oz egomanijo, kot sama praviš. Če me kdo dregne si lahko prepričana da ne bom ostal tiho, sploh če imam za seboj prijatelje, ki lahko potrdijo marsikaj, tudi to o čemur tukaj ni bilo govora... Tudi sam sem že doživel večkrat hladen tuš, a sem povesil "ušesa", ne pa obračal in vrtel svojo plat zgodbe, ki se je na koncu izkazala za mojo napako in pika! Glede naše opremljenosti: verjemita, da smo bili pripravljeni na najslabše, hrane v obliki klobase res ni bilo so pa bile visokoenergetske ploščice, tudi pijače nam ni manjkalo, v najslabšem primeru bi se prebili do bivaka in tam prebivakirali.(saj poznata bivak pod Storžičem...) Tudi oblačil je bilo dovolj(povej mi kako naj me ne zebe, če smo se premikali 10m na minuto? Ostalo pa sem že jaz razmislil pri sebi, tako kot Matej in Borut, pivo nam nenadoma več ne paše, za na Jalovec pa svetujem najem GV-ja!
Pa še nekaj, če bi poslušali nasvet in sestopili čez peto žrelo(saj se spomnita vajine reakcije...), bi bili v eni uri do eni uri in pol pri avtu...
Sicer pa smo vaju spremili do avta samo zato, ker nam pir toliko pomeni... Lepo vas prosim...

Alpin: kramarca je idealna za popoldne po šihtu, celotna grapa je v senci, temperature so bile tudi primerne, ko pa prideš na snežišče te pa pozdravi sonček... Loh enkrat probava.

Juš


dogna
4.4.2011 Ko tole prebiram mi grejo mravljinci po hrbtu. Ali se zavedata gospe, da bi bili lahko v črni kroniki?! Fantje so opravili res srčno delo, ko so vaju spravljali v dolino. Sama imam rada hribe, vendar jih imam že 60+ in pozimi visokogorje raje opazujem iz doline, z veseljem pa hodim tam , kjer je varno. Mislim, da si gospe zaslužita pridigo, pa brez užaljenosti. Saj veste tisto: gora ni nora, nor je tisti.....Fantje, vse čestitke za vašo srčnost, gospem pa tole: priznati si bo treba, da mladosti leta so minila. Jaz sem si to priznala, pa mi je vseeno lepo.Fantje, veliko lepih plezalnih uric vam želim.


Wine
4.4.2011 V soboto plezali Kramarco, spust čez Peto žrelo.. Razmere solidne, skoki zahtevni... vreme lepo, adrenalinska tura nasmeh

Storžič Storžič Storžič Storžič Storžič Storžič nagibnina med 3. in 4. skokom Storžič 4. ledni skok Storžič strojevi nad 4 skokom Storžič isztop iz 4.skoka Storžič prečka malce pod vršnim grebenom Storžič na vrhu... vse težave so iza nas Storžič nazaj čez Peto žrelo Storžič vstop v Peto žrelo Storžič se vleče Žrelo

Jovan Cukut
4.4.2011 Iskrene čestitke Wine. Vse kaže, da mi se bo letos zaradi vremena ,,kramarca'' izmuznila.


JusAvgustin
4.4.2011 v sredo bi verjetno še bila, temperatura bo dokaj nizka, so pa možni obvozi pri vseh skokih, če obvoziš je relativno lahko, če pa tolčeš original pa je težje. Sam vidim "največje" težave v kaminu nad bivakom in pri izstopu na snežišče(je pa zadnji skok popolnoma zabit s snegom in ledom... Vsaj bil je nasmeh, kar pogumno... tebi wine pa čestitke


GregorC
4.4.2011 Očitno bi fantje naredili bolje če bi poklicali GRS in se v dolino odpravili sami. Zanimiv bi bil odziv deklet potem, ko bi verjetno dobili izstavljen račun za reševanje. Drugače pa fantje kapo dol za to kar ste naredili. In prav je da se take stvari napišejo drugim v razmislek.


turbo
4.4.2011 Citiram:
"""je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni . . . Najbolj žalostno je pa to, da vsi nekje končajo svojo življensko pot. Nekateri tudi v gorah."""

Kaj pa je tu žalostnega ???
Vsaka stvar se enkrat konča in to skoraj zagotovo z nekim namenom. Vsi, prav vsi živimo od rojstva do smrti. Nič več, nič manj. Koliko je dolga ta pot, od rojstva do smrti pa . . . In kdo pravi, da pred tem in po tem ni nič ? Mislim, kdo lahko z gotovostjo zatrdi, da ne prej ne kasneje ni nič . . . morda trenutno (tu, sedaj) samo "popravljamo napake" od prej, da bo potem (tam nekje) lepše . . .


Gorski lovec
4.4.2011 dame iz Ljubljane; ostante na Šmarki, pls...jst bi vas namreč gor pustu...s čokolado, opa, lindtvelik nasmeh, ter jakno vred...


MaticMrva
4.4.2011 Takšno napetost med enimi in drugimi med planinci sploh nisem vajen in ste me v tem trenutku močno presenetl. Punci, recita našemu hribovskemu angelu varuhu (kdor koli že je)najlepša hvala in seveda trem članom posatke, da ste SKUPAJ uspešno opravili spust. Tale, da se gre pa ob 12 h na 2000 tisočaka je pa res malenkost neprimerna poteza, glede na to da se je takrat tema spustila, če se ne motim, okol 19h. Sicer se pa sam ne štejem med kakšne izkušene planince, tako da naprej ne bom več solil pameti. Ker kdor pamet soli, jo baje prvi po riti dobi. Tako da bom raj tih velik nasmeh

LP


ljubitelj gora
4.4.2011 Je vse to potrebno in potem naj organiziramo skupinsko turo na kakšno goro ali pa srečanje ljubiteljev gora.


heinz
4.4.2011 Seveda je prav, da je bil primer omenjen na tem mestu, saj je vendar portal med drugim namenjen tudi opozorilom pred napačnimi predstavami o razmerah. Ne glede na to, kako lepo so se med sestopom razumeli, se hecali ipd, bi tudi sam v naslednjih dneh o tem skoraj zagotovo poročal na Hribi-h. V opozorilo vsem ostalim -jasno.
Glede Storžiča pa se mi dozdeva, da si ga mnogi vzamejo preveč zlahka. In koliko jih je že vzel?!... Preveč. Morda ravno zato.


Anya
4.4.2011 Zbodla me je izjava "Res smo sestopali počasi (midve sva se prvič srečali z zimsko opremo, kakršna je cepin"mrk pogled ki je za nekoga, ki že iz doline vidi, da je v gorah sneg in gre na 2000 m zastrašujoča. Preden sem šla prvič na zimsko turo, sem šla v šolo zimske hoje v gore in dokler je v gorah sneg nosim s seboj dereze in cepin (čeprav jih največkrat ne potrebujem)... naj bo varnost vedno na prvem mestu...pohvala planincem, ki so spravili gospe iz zagate...

urhh
4.4.2011 Vsakdo(ki je tole debato prebral), ki se bo znašel od zdaj naprej s pomankljivo opremo na kakšnem vrhu in ugotovil, da ne more varno sestopiti, bo raje tvegal, kot pa kogarkoli prosil za pomoč. Dejte se mal zavedat teže vašega javnega udrihanja po planinkah.
Od izkušenih alpinistov bi pričakoval strpnost in potrpežljivost. Od obeh strani pa, da sta to vzeli kot dobro izkušnjo in da bi vam veselje ob potencialno rešenem življenju moralo zadostovati. Mar ne hodimo v gore dobri ljudje, ki smo naveličani prav takega linčanja iz dolin?


jprim
4.4.2011 Jaz pa mislim malo drugače kot ti urhh, vsakdo, ki je to prebral, in razume težo in bistvo tega sporočila, bo dobro premislil preden se bo podal sploh na kako takšno turo - seveda ob zavedanju, da ji ni kos.
LP!


Zebdi
4.4.2011 jprim, tisti, ki razume težo in bistvo tega sporočila, v vsakem primeru dobro premisli, preden gre na turo. Saj nihče ne gre na turo z namenom, da bi zašel v težave - in tukaj se popolnoma strinjam z urhhom. Opozarjanje je vsekakor koristno, takšnole linčanje (in omenjanje položnic za reševanje) pa zna doseči ravno nasprotni učinek od želenega. Ja, seveda je prav, da se ozavesti ljudi, narobe je pa groziti s stroški reševanja. Verjetno nočemo, da bi bilo tiste, ki zaidejo v težave, strah zaprositi za pomoč? Saj se spomnimo Repovega kota, ne?


P.S. Da se razumemo - nikakor nočem zmanjševati pomena tega, kar so storili Juš&co. Gospa je sama napisala, da po drsečih travah zagotovo ne bi sestopila, torej bi po snegu še manj. Glede na napisano je jasno, da sami očitno nista bili sposobni sestopiti in pika. Ostalo pojasnjevanje kako, zakaj, itd je brez pomena. Fantje so ju spravili v dolino, konec. Upam, da se bosta iz tega kaj naučili..

Lp!


Snow Leppard
4.4.2011 Omenjanje položnic? A so mar fantje krivi če se vojska, PZS in država med seboj ne morejo zmenit kdo bo plačeval reševanja? Čisto prav je da se omenja položnice za reševanja. Bolje da ljudje vedo kaj jih čaka če kličejo GRS, ali bodo klicali ali ne pa je stvar njihove presoje in kdor se o takih stvareh odloča na podlagi cene spada na Šmarno goro, ne pa v visokogorje, še zlasti ne pozimi.

Glede "udrihanja" po planinkah pa: sami ne vesta kako blizu smrti sta prišli, in je le pravilno da se tako početje strogo obsoja.
Zopet, če komu pride na misel da zaradi tovrstnih objav koga ne bi prosil za pomoč, potem tak človek prav tako ne spada v visokogorje.

Pa še to, Juševa prva objava ni bila niti malo žaljiva ali poniževalna, bila je pač jasno opozorilo vsem, ki bi jih zamikali podobni podvigi, opozorilo, kakršnih smo v Sloveniji videli in slišali že precej, pa očitno še vedno ne zaležejo...
Njegovo ostro reakcijo na nehvaležen in nesramen odgovor pa povsem razumem, verjetno bi sam kaj takšnega izjavil že prej...

Torej, smisel celotne razprave: dajmo se zavedat da zimsko visokogorje ni za vsakogar in da tam zima traja ponavadi še daleč v april in pogosto tudi maj...

dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 mene pa moti nadutost jusa. clovek bozji, zdaj bomo morali njega vprasat s cim smo mi zadovoljni in ce smemo to objaviti na forumu. jaz sem zelo zadovoljna z veriga derezami, vse kar jih poznam in so jih nabavili, prav tako, ampak ocitno ima on nekaj nereseno pri sebi ali s kom drugim.
stezosledka je lepo opisala stuacijo, hvalezni sta jim iz srca, tako sem razumela, izgleda pa, da nastja ne bi smela povedati, da je zeblo njega. je ranila ego.
drugace pa seveda vsaka cast njihovi pozrtvovalnosti.
torej stezosledka, nabavi si dereze od verige, ne bo ti zal. v njih ti na travi tudi slucajno ne bi drselo. meni ne.Snow Leppard
4.4.2011 Seveda, tudi jaz imam dereze na verige in mislim da so super. Za skakanje okrog avta na sneženih cestah, za kakšen zimski sprehod po "kucljih", ne pa za v visokogorje.
Kdor ne pozna razmer na dvatisočakih pozimi naj niti ne poskuša razumeti za kaj tukaj sploh gre...
Glede trave pa...kvalitetni čevlji z vibram podplatom, ne pa verige...


dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 imam kvalitetne cevlje z vibram podplati, pa na drseci travi to nic ne pomaga. pa tudi na kaksni drugi drseci podlagi ne.Hribovc88
4.4.2011 Se strinjam Dragica, ne vem no, človeku se kar malo zamalo zdi, da bi še sploh kaj napisal tu gor na forum, ko se vedno en in isti najde pa ugovarja, pa to ni v redu pa uno ni v redu, samo kar on reče je pa svetinja... seveda govorimo o nadutem Jušu, no ja pa še kar ene par takih kalibrov je tule gor, ampak Juša sem pač izpostavil, ker ga je že predhodnica omenila.

Ja bo treba malo, oz. se bojim, da kr ornk, najprej pred svojim pragom pomestzavijanje z očmieek

Stezosledka, odlično napisanovelik nasmehmežikanje, ampak roko na srce, ura za vzpon na Storžič je bila pa res pozna, to je pa treba priznati, vse ostalo kar si napisala pa je povsem na mestu.

Da pa ne bom povsem grajal Juša, pa moram rečti, da kapo dol, da si načel to temo, saj se lahko vsi kaj naučimo iz vseh zgoraj napisanih postov. Nekateri skrajno žaljivi ter negativno nastrojeni posti so seveda izvzeti, bo moral bodisi Tadej ali pa Rok spet mal popucatvelik nasmehnasmehmežikanje

Pa lahko noč ter varen korak vsem kolegicam ter kolegomvelik nasmehnasmehmežikanje


dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 se strinjam s teboj hribovc88. tudi jaz iz srca zelim varen korak vsem. pa lahko noc.


Zebdi
4.4.2011 Snow Leppard, saj se strinjam, da takšni ljudje nekako ne sodijo v visokogorje, vendar problem nastane takrat, ko se znajdejo tam, v težavah in ne upajo prositi za pomoč.

Glede verig pa... ma ne vem, si nekako ne predstavljam, kako bi šel z njimi čez, recimo, Turski žleb pozimi. Bi znalo bit kr zanimivo eek
 
Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Se ti ne zdi, da bi, ce bi nas SLUCAJNO zanimalo lezenje v hrib take neumnosti prebrali sami? :S
 

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Pa pizdmaterna no...dej rajši Vojno in mir v pdf gor, bo manj za brat
bonk.gif
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Pa pizdmaterna no...dej rajši Vojno in mir v pdf gor, bo manj za brat
bonk.gif

To, kar sem gori skopiral sem naredil prevetivno, ker bo vrjetno moderator iz hribi.net pobrisal vse komentarje, da se bo kasneje vedlo črno na belem o čem se je pisalo.

@softi

Kolk se mojih komentarjev po raznoraznih forumih kopira, pa se zaradi tega ne sekiram, dejstvo je, da so vse JAVNE informacije, komentarji in itak se bo to razmnoževalo, tako in drugače.

NOVI del, sem dodal zgoraj
 

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.645
35
48
@masterr

A prav vidim, da zdaj tisto temo sem kopiraš? Se mi zdi, da je od včeraj še nekaj več postov not?
 
Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
3
38
Klobukarjev dol
In zakaj za vraga kopiraš poste iz drugega foruma?
confused-1.gif
Če se bojiš, da bo moderator tam zbrisal poste, si jih shrani nekam na komp in komp zakopaj v bunker, da bodo takšne dragocenosti na varnem.
 

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
0
36
61
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Moderator je iz hribi.net že brisal določene komentarje, zato še enkrat kopiram shranjene odgovore.

JusAvgustin
31.3.2011 PRIPOROČAM BRANJE!!! Zaradi preglednosti foruma bom dodal kar sem pod Storžič, saj se je na pobočjih ali pa v neposredni bližini to vse tudi dogajalo. Kako so gore lahko zavajujoče. Ena napačna odločitev lahko pomeni hude težave v tem primeru 6 ur sestopa med drugim tudi v popolni temi. Stvari so se dogajale približno 20 ur nazaj, torej je to relativno sveže. Skratka: Prijeten, že kar preveč prijeten pozdrav na vrhu nas je kar presenetil, le kaj imata za bregom? Z začudenjem strmimo v dve POMANKLJIVO opremljeni pohodnici, ki sedita na vrhu Storžiča in nas z velikimi očmi opazujeta kako rijemo še skozi zadnje metre "Kramarce"... Že od 11h dopoldne se potikata po KSA in na koncu sta pristali na vrhu Storžiča, misleč, da je pot proti Kališču shojena in KOPNA! TAkoj sledi človeška prošnja, pospremili naj bi jo v dolino, ampak samo do tam kjer se sneg neha... Saj sami sestopit ne upata. Le zakaj?!
Pohodnici sta bili v letnih pohodnih čevljih, ena je bila v pajkicah, druga v hlačah za toplo vreme(tam nekje junij, julij, avgust...), rokavic in kape ni bilo v nahrbtniku, prav tako ni bilo govora o zim. opremi... Kmalu oblikujemo dve navezi, počasi se lotimo sestopa proti sedlu(vsaki damo v roke cepi s schnellkursom o opiranju in hoji s cepinom...), do tam smo rabili 3 ure. Od sedla nadaljujemo s sestopom proti Bašlju(njun avto je bil namreč tam...) mimo Kališča po poti, ki jo kmalu zapustimo iskajoč prehode po strmem gozdu. Po 2h urah hoje smo končno pri avtu in takrat se jima izlijejo čustva... Mislim, da vem kaj sta preživljali, in na koncu tudi preživeli. Po vsej verjetnosti, če ne-bi bilo nas tam v grapi tisti dan bi gospe nekako preživeli, če lahko tako rečemo izredno mrzlo noč na prostem na vrhu Storžiča. Pomnite: ko si na vrhu je šele pol poti! Čaka te še najzahtevnejši del, to je sestop. Nauk te prigode pa lahko sami razberete iz napisanega. Imena niso pomembna, pomembno je to, da sta bili včeraj doma(danes), saj smo vsi prispeli domov okoli pol 2h zjutraj...
Iskrena hvala gre Borutu, ki se je izredno izkazal, pa mateju, mojemu nepogrešljivemu spolezalcu, ki je vodil navezo v sestopu. Sam sem iskal najboljše prehode po strmem gozdu in na koncu strugi, ki nas je pripeljala do... sendviča in ledenega čaja.
Konec dober vse dodro, v gorah je še vedno sneg, nad 2000m pa je temperatura nižja! kakor v dolini.
Še beseda, dve o Kramarjevi smeri. Grapa je ena velika fantazija! Zlezl smo jo v uri in pol. Na začetku sicer kopen skok, nadaljevanje mogoče malo ojuženo. Od bivaka naprej beton, na izstopu skok zalit z ledom. Do vrha pa nato 20 metrov kložice.

Borut, Matej, Juš pa "prešč"

tisti, ki mi bo še enkrat omenil dereze na "ketne" naj se pazi...jezen


tomko
31.3.2011 Ja kje sta pa dami gor prilezli??zmeden
a se ni dalo prej obrnit.
Drugače pa čestitke fantom za uspešno izpeljano reševalno akcijonasmeh


podromk
31.3.2011 Ha,ha,je pa že boljše biti par sto metrov nižje v popolni poletni opremi...pa Jušu pustit,da rije..čestitke za hrabrost !!


knap4227
31.3.2011 Po JZ grebenu, neoznačena steza. Obračali nista, ker se jima je sestop zdel nevaren in sta pričakovale shojeno in kopno pot s Kališča.


slavi0902
31.3.2011 vsem pohodnikom,včasih je potrebno pomisliti,kam se podajamo.........fantom pa zahvala za uspešno reševalno akcijo,brez posledic


tomiš
31.3.2011 Samo zahvala za sestop? velik nasmeh Ter za takšno neodgovorno ravnanje pohodnic v gorah...


Pohodnica56
31.3.2011 Fantje čestitke za junaško delo. Ste jih vsaj po riti malo "potrepljali" v dolini.

Slavi0902, vedno je treba pomisliti kam se podajamo, pa naj izgleda še tako lahko.


stezosledka
3.4.2011 Dragi Juš, Matej in Borut in vsa slovenska planinska srenja na forumu


Potem ko je Juš povedal svoje o kao »reševalni akciji« na Storžiču z dne 30.3. 2011, si pridržujem pravico, da opišem še manjkajočo, drugo plat resnice. Saj vemo, vsaka palica ima dva konca in nič na tem svetu ni črno-belo.

Da se predstavim, to sem jaz, Nastja, »pomanjkljivo« oblečena dama z vrha Storžiča, ki se je bojda vedla tako kot da stoji prvič na neravni konfiguraciji terena in se je cel dan (!) potikala po pogorju Strožiča. Narobe: bila sem še preveč oblečena, moje NES-ice hvalabogu niso bile zimske, saj jih na soncu izpostavljeni južni grebenski storžiški poti (Bašelj, Sv. Lovrenc- potem pa neoznačena pot, ki preči pot Kališče- Mala/Velika Polana in gre direktno gor) nisem potrebovala. Mimogrede: pot je zelo strma, z velikimi razkoraki (ni primerna za otroke), je pa bila popolnoma kopna, le na zelo majhnih odsekih so bili koščki snega, ki so se topili. Tudi kratki rokavi me niso motili (!), sicer pa sem imela kot vedno v nahrbtniku še dva kosa zgornjih oblačil. Kar mi Juš ne more oprostiti, je, da sem bila brez palic, te so se žal zlomile le malo pred tem (se zgodi tudi v najboljših familijah). In po tem je seveda sklepal, da »dama« nima pojma o planinarjenju. Mimogrede: ne vem, po čem je sklepal, da sem dama, nisem ne naličena, niti nimam dolgih nohtov, vseeno, hvala za kompliment.
Glede preveč prijaznega pozdrava- po naravi sem prijazna in komunikativna in verjamem v nenasilje in prijaznost in na to sem čisto ponosna. Preveč prijazen pozdrav pa je po mojem na samotnih gorskih vrhovih povsem na mestu. Ja, vesela sem bila, da je na vrhu še kdo, pa četudi zato, da skupaj sestopimo, kjerkoli že. Greh? Se ne čutim krivo.

Še tale popravek, štartatli sva čisto iz doline (Bašelj, okoli 12h), medtem pa fotografirali,
se sončili, jedli, skoraj eno uro občudovali planinske kavke (kakih dvajset jih je bilo okoli 500 metrov pod vrhom, krasno, in jedle so skoraj iz roke). Ko hodiva, radi delava postanke in občudujeva svet okoli sebe, za razliko od vas, fantje, ki ste tempirani na čas, ampak vlečeva se pa ne, vedno dosegava časovnice. Živele razlike!

Tega dne nama tehnika res ni bila naklonjena, moji sopotnici so crknile baterije v fotoaparatu, meni pa mobitel in še ura. Preveč najključij? Mogoče. Je pa čista resnica, da se je to zgodilo.

Mimogrede; ena »dama« od naju ima za seboj 35 let izkušenj v visokogorju in večino osvojenih markiranih dvatisočakov v Sloveniji, nekaj pa tudi v Italiji, druga pa 60 let izkušenj. Nisva torej mladinki in nekaj malega sva se o hribih že naučili. Res pa je, da vedno hodiva poleti, ko je vse v cvetju in letošnji podvig je bil prej izjemen. Storžič je bil na južni strani res že skoraj kopen. Zakaj bi se obrnili, če sva z eno samo izjemo, hodili ves čas po kopnem?!

Ko sva hodili navzgor po poti, je malce drselo na strmih mokrih (pa tudi suhih) travah. To mislim je tudi glavna pomanjkljivost te poti in razlog, da je relativno malo obiskana. Verjetno se mi je ravno ta trava nekako zamerila, da sem svoji sopotnici že gor grede oznanila, da nazaj pa po tej poti gotovo ne bom šla. Ne pozabite, da je drseča trava lahko nevarnejša od grušča in celo snega!

No, skratka, naša skupna zgodba se je začela odvijati takoj na vrhu, ko je moja sopotnica (se bliža sedmemu križu) ugotovila, da je pot na Kališče res zelo zasnežena in jo je malce zajela panika in je zelo milo prosila naše tri junake, ki so ravnokar prilezli iz grape (Kramarica), v popolni zimski opremi: dereze, zimska oblačila, cepini.... In tu nastopim jaz- moja krivda je izbor Kališče. Ne vem, odkod ta fiksacija, v bistvu je bila to resnično najslabša varianta, ko sem kasneje razmišljala o tem. Glede na to, da so fantje imeli vso potrebno opremo, bi bilo najbolje sestopiti po najini grebenski poti, poleg tega pa bi se vsak znašel v svoji dolini ob svojem avtu. In to zelo hitro. Pa žal nobenemu od nas ni to padlo na pamet.

Res smo sestopali počasi (midve sva se prvič srečali z zimsko opremo, kakršna je cepin), res pa je tudi, da je bil sneg ponekod tako južen, da se nam je udiralo do pasu (tudi izkušeni trije mladeniči niso mogli ravno teči). Ko smo bili na Kališču, je Matej prevzel poveljstvo, rekoč, da dobro pozna pot s Kališča v Bašelj, no, pa smo vseeno zašli (se lahko zgodi vsakomur, sploh če je temno, pot pa strma, ozka, kljub svetilkam) Nekaj časa je vodil Juš ... Skratka, sledilo je lomljenje kolen po ubijalski strmini skozi bukovje, skale, dračje, in kar ni bilo konca. Pa ne zaradi dam...

Pa še nekaj resnic je treba obelodaniti, Juš. Koga je že zelo zgodaj začelo močno zebsti in je drgetal, da sem mu ponudila svojo »pomanjkljivo« dodatno garderobo iz nahrbtnika?

Kdo je z veseljem planil na Lindtovo čokolado in nenazadnje, kdo od nas je imel več pijače in jedače s seboj? Kdo je bil, kar se tiče tega bolj neodgovoren???
Juš, odgovori si najprej sam v svojem srcu, potem pa, če imaš jajca, še na forumu.
Včasih se je treba zazreti tudi sam vase in si priznati slabosti. To je najtežje.

Motiš pa se glede tega, da bi ostali na vrhu in čakali na odrešitelje. Velikokrat sva bili v neprimerljivo težjih situacijah in vedno sva si aktivno pomagali.
S tem ne zmanjšujem teže vaših dejanj, sploh ne. Zame ste bili že od prvega trenutka ko sem vas videla, pogumni in srčni fantje, simpatične osebe.

Tale, da ste dobili samo sendviče in nekaj pijače, je pa bosa. Sam dobro veš; ura je bila polnoči in vse, kar je bilo odprtega, je bila črpalka. Vsi smo bili takrat že popolnoma izčrpani in ko sem nas pogledala, smo bili vsi kot kakšni zombiji. No, toliko moči sem še imela, da sem vas dostavila na Dom pod Storžičem k vašim avtom.

In gajba piva, o kateri ste ves čas sanjali, vas čaka, to sem ti že večkrat sporočila, pa ne pošlješ naslova. Zaslužili ste jo, če drugega ne, ker ste bili super družba! Jaz nikoli ne požrem besede in cenim dobra dejanja, in tudi ozkosrčnosti mi še nihče ni očital. Četudi imam Gorenjske prednike, ali pa prav zato!

Pri vsem skupaj pa bi rada poudarila to, da je bila od trenutka, ko smo se srečali na vrhu (med 17. in 18.uro) pa vse do razhoda pri Domu pod Storžičem (0.30) med nami čudovita atmosfera. Četudi popolni tujci smo se super ujeli, smeha je bilo na pretek, nenehno smo si izmenjevali informacije, pazili drugi na drugega. Bolj ko je trajalo naše druženje, bolj smo si bili blizu, komunikacija je tekla. Na koncu ko sem dala ključe od avta Mateju, da ga je iz doline pripeljal malo više in nam prihranil pot, sem imela občutek, da vas poznam že celo življenje.

Vidim, da je po forumu spet veliko pljuvanja, obsodb, skratka pravi mali izliv negativnih čustev. Ja, to je problem te naše male deželice, same sodbe, kritika, poziv k linču... in najbolj glasni so seveda tisti, ki sploh ne vedo čisto dobro, zakaj gre. Kaj si oni mislijo, me prav malo briga. Moje pisanje je namenjeno tisti forumašem, ki presegajo ta povprečni profil slovenskega internetnega uporabnika in ne dojemajo stvari črno-belo. Če bi to Slovenci zmogli še na drugih področjih, bi nam bilo v resnici lepo, vsem skupaj!

»Vsakdo, ki ti prekriža pot,
ima pomembno sporočilo zate (neznani avtor).

Verjamem, da naše srečanje ni bilo naključno in da smo iz njega (če smo želeli) lahko vsak
zase potegnili veliko.

Nič ni črno-belo, pisano je, pozitivna energija pa vedno seka. Mi smo se je naužili. Mavričen pozdrav vsem skupaj,nasmeh

Nastjarobter
3.4.2011 resnica pa je verjetno nekje vmes. fantje so za svojo pot imeli dovolj vode, vedve pa tudi za sebe dovolj hrane. ne verjamem da sta se že znašli v neprimerno hujših situacijah, kot navajaš. dejstvo je, da ob 18h brez luči ne bi prišli v dolino.


Kozorog
3.4.2011 robter se strinjam, da je resnica nekje vmes... je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni... če so fantje pomagali pri sestopu je to hvale vredno dejanje!, če pa sta punci nezadovoljni pa naj razčistijo na ZS..dejstvo je da če jaz potrebujem pomoč in mi jo kdo ponudi in nudi sem zanjo hvaležen pa imam tudi že večdesetletne izkušnje v visokogorju doma in v tujini.


stezosledka
3.4.2011 Imeli sva svetilko. In, ja, bili sva v neprimerno hujših situacijah (strela,sprememba vremenskih razmer, brezpotja, poškodba sopotnice v času, ko še ni bilo mobitelov na Travniku v Trenti itd.)Veliko v nekaj desetletij lazenja sem in tja...
Konec dober, vse dobro. Vsi v enem kosu. Sva hvaležni, brez skrbi! Od tega občutka živim že cel teden!mežikanje


ljubitelj gora
3.4.2011 @Kozorog:
Citiram
½je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni½

Se strinjam z napisanim.


penzionist
3.4.2011 Citiram
½je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni½

Najbolj žalostno je pa to, da vsi nekje končajo svojo življensko pot. Nekateri tudi v gorah.


Vanilija
4.4.2011 Se popolnoma strinjam s Kozorogom.

Vse lepo in prav, saj se verjetno vsakemu planincu kdaj zgodi, da potrebuje pomoč, ampak če bi se to zgodilo meni, bi se na forumu iz vsega srca še enkrat zahvalila za pomoč, ne bi pa polemizirala o vsakem koščku čokolade in se trepljala po prsih, ker sem fante sredi noči dostavila do njihovega avta. eek
Čeprav avtorica trdi drugače, se meni njen zapis bere totalno nehvaležno. Žal.


mesetar
4.4.2011 "Daman" očitno ni jasno, da je v gorah še zima in torej zimske razmere,da je ob 12.h kreniti na takšno enodnevno turo zelo, zelo pozno in nenazadnje je v tem primeru 60 let "izkušenj" bilo prej "breme" kot pa prednost. Sicer pa, meni tudi ne bi bilo do lindtove čokolade, na njunem mestu, zato pa je ostala v nahrbtniku. Fantom pa gre vsa čast za požrtvovalnost. In ena gajba piva je za vse tri definitivno premalo! Aja, razvlečen prispevek pa resnično zveni precej cinično, pa sem ga dvakrat, počasi prebral....in se zraven tudi nasmejal, predvsem pripovedki o "zlomljenih pohodnih palicah" in PAZI lindtovi čokoladi. Skratka za cr...t od smeha!jeziknasmehvelik nasmeh


jprim
4.4.2011 Zanimiva dogodovščina, pač tokrat s srečnim koncem, tudi sama sem mnenja, da se ljudje v življenju srečujemo vedno z nekim namenom,...
Ampak moj edini pomislekzavijanje z očmi govoriti o dolgoletnih izkušnjah in se ob 12. uri odpraviti na Storžič pa mi ne gre skupaj.
pa še varen korak vsem!
LP!


knap4227
4.4.2011 Enkratno velik nasmeh, žal ne morem na ZS, moram tu, mi nekaj ne pusti. Okrog časovnic nebi preveč, ker ne poznam poti na Storžič, ki bi trajala skoraj 7 ur (štart po vajinih pričevanjih ni bil ob dvanajstih, pač pa uro prej), na vrh pristopiš nekaj pred šesto uro zvečer s seboj imaš pa 1 svetilko na dinamo, ki pa ima neverjetnih 5 funkcij. Z opremo, ki sta jo imeli s seboj je bil sestop po katerikoli poti nemogoč, samo bivakiranje, ki sta ga omenjali kot 'edino' varianto, če se nebi nihče pojavil pa bi bil tudi ena zelo lepa življenska izkušnja - kako bi se končala nebi. Če se prav spomnim je bilo vpršanje nekako takole: A naju boste spravili dol, prosim? Sam sestop na Bašelj smo šli preveč desno, toda tako ubijasko gmajno imam jaz doma za obdelovat. Sam sestop je trajal vsaj 5 ur, smem vprašat koga niso noge več držale in se je raje spuščal po riti pripet na moj pas??? Škoda, da vaju nismo peljali čez peto žrelo, teren za dričanje je tam bolj primeren. Hvala bogu, da nisem sprejel vajine juhice in čokolade, sem bil pa jaz tisti, ki je na koncu dal še tiste zadnje ostanke tekočine, ki sem jo imel.

Ena nova izkušnja za vse nas, bom pa naslednič sam pri sebi malo razmislil, kaj mi je v tem primeru storiti. Žal mi je, da nismo poklicali GRS in jim povedali za nastalo situacijo. Verjemita, fantje bi vaju najverjetneje prišli iskat na vrh, sam sestop pa nebi potekal v sproščenem pogovoru, pač pa bi imeli učno uro in tudi prav bi bilo tako. Čestitam vama za osvojene vrhove, samo tudi 'puzanje' čez kopne skale pove marsikaj o vajinih sposobnostih. Kisnile sta ga vidve, oprema in pripravljenost ni bila na nivoju in upam da do poletja ostaneta pod snežno mejo.

Še dve povezave v razmislek:
http://www.hribi.net/novica/nesreca_planinca_pod_kladivom/562
http://dat.si/publikacije/Article/Po-kodbe-zaradi-mrazu---prva-pomo--269-/128

Svašta, temu mlaju ni videt koncaeek, kar se mene tiče je to to. Srečno in varno v gorah še naprej.

Lp, Matejmukica
4.4.2011 Vsekakor zanimiva izkušnja za vse udeležene.Za dami se mi zdi ,da bo visokogorje počakalo poletnih dni,vsaj glede starosti(60let izkušenj) tudi zgodnejše ure.Fantje pa, ki so pokazali veliko mero srčnosti in pripravljenosti pomagati sočloveku v težavah da pomagajo tudi v prihodnje v situacijah ko si lahko nemočen in izgubljen.Verjamem da po branem rešitelji nimajo najlepšega mnenja o rešenih.zavijanje z očmi
Vsem skupaj pa en lep pozdrav in čim manj podobnih prigodnasmeh


alpin
4.4.2011 Juš ,moti me to izčrpno poročanje ,ki se začne kar z veliko začetnico.Mislim da ti tega nebi bilo treba pisati.
Saj ste vendar izkušenejši in logično,da ste pomagali.Dekleta so rabile pomoč in to se lahko zgodi vsem.
Tudi grape se lezejo bolj zgodaj in ne popoldne,vsak lahko naredi napako,a ne.?!


L.P.Klemen


Jure S
4.4.2011 Vse lepo in prav, da nesebično pomagaš.
Ne razumem pa tega, zakaj je potem potrebno te "dame" javno linčati na tem forumu.
Juš, brez zamere, ampak to bi lahko zadržal za sebe ali pa "damam" to na mestu povedal v oči.

Lp, Jure


Zebdi
4.4.2011 Tudi meni se zdi, da tale javna razprava ne vodi nikamor. Popolnoma dovolj bi bila kratka opomba, da je pri načrtovanju poti potrebno upoštevati dejstvo, da razmere še niso čisto poletne. Saj smo verjetno že vsi komu pomagali v gorah, pa naj bo to z nasvetom, pijačo, hrano, konec koncev tudi s pomočjo pri sestopu, pa nismo zgubljali odvečnih besed po forumih. Vsakemu se lahko zgodi, da zaide v situacijo, ko potrebuje pomoč - in to ne glede na to, kako dobro se je pripravil na turo.

Pa veliko lepih trenutkov v gorah!
P.

M.A.
4.4.2011 Meni se zdi prav, da se podajo mnenja - taka in drugačna, saj se vsi lahko nekaj naučimo iz tega. Sicer ima vsaka zgodba res dve plati, izvzameš pač neko objektivno. Moje mnenje je, da sta punci ravnali napak. Že sama odločitev za tak 'podvig' upoštevajoč neizkušenost v zimskih razmerah je bila napačna. Sama sem se na svojih napakah veliko naučila, upam,da vedve tudi. Fantom pa pohvala za nesebičnost in dobro vojo,pa ne obupat na pomoči potrebnim kandidatom v prihodnje, hvaležnost se slej ko prej obrestuje.
m.


knap4227
4.4.2011 Tole bom pa kmalu še bolj zanimivozavijanje z očminasmeh. Bo treba še malo popoldne spremlat, bo pa gotovo tudi Tadej moral v akcijo stopit. Lp


šodrovec
4.4.2011 Tudi meni se zdi zanimivo in dobro, da je bilo tole objavljeno. Obe plati. Neverjetno, kako različni so človeški pogledi na isto stvar in kako hitro se nekatera dejstva "spremenijo". Odvisno od vloge, gledišča udeleženca. Sam sem ob tem nehote opazil nek podton, kjer se da zaznati izrazito razliko med hvaležnostjo (!) in "hvaležnostjo" v besedah ...

In,ja, forumi so (predvsem) zato dobra stvar, ker omogočajo javno razpravo. Nivo le te je vedno odvisen od udeležencev, zaključki tudi. Pomembni so le tisti, ki jih naredi vsak pri sebi.

Kakorkoli, zgodilo se je, objavljeno je bilo (verjamem, da dobronamerno), morda bo komu od nas koristilo ... škoditi pa objava brez imen na anonimnem forumu ne more, dokler se kdo sam preveč ne razkrije.


JusAvgustin
4.4.2011 ja pa a ste vi normalni?! Iz ene objave, ki je bila primarno namenjena "norcem", ki hodijo v hribe v snežnih razmerah z ketnami, brez cepina, skratka brez pravilne opreme se je razvila debata "rekla-kazala"... Draga moja stezosledka, kot sem ti že napisal na ZS niti slučajno nisem in nimam namena kogarkoli omenjati in s prstom kazati nanj, češ: to sta bile pa onedve! Niti črhnil nisem o imenu, kraju, itd... To sta si nakopali sami, s tem, ker nista in očitno ne bosta požrli določenih mojih opazk(Borut se je že zdavnaj umaknil iz debate, se mu zdi pa zamalo, saj vesta zakaj...) Toliko o tem Jušu, pa Juš to, pa Juš drugo, pa požru je čokolado, pa zebl ga je... Vedve nimata predstave, kaj pomeni drgetati od mraza(če drgetaš je še v redu...), dobiti ozebline in ne čutiti prstov mesec dni... Že med potjo(sestopom) sem vama ne svetoval, ampak smo se pogovarjali o primerni opremi, in uporabi le-te... naprej ne bom vrtal, saj so to nafto že porabili preden je bila odkrita... Izredno cenim in spoštujem mnenje mojega soplezalca Mateja, saj ni tak človek, da bi se s čimerkoli ukvarjal na forumu, ampak tokrat sta mu pa pošteno stopili na rep. Prav tako Borutu, ki vama je svetil z vajino non plus ultra svetilko, ki mimogrede bi res rabila še črnca v paketu, da bi jo poganjal. In o Jušu, ki si je lomil kolena, ko je iskal najboljše prehode v strmem gozdu, da smo varno dospeli do avta. Med potjo pa klobasanje o gajbah piva in o temu če stopiš na štrik je takoj pir... To je bilo samo za boostanje morale in da bi pozabili na situacijo, ki ni bila ravno rožnata. V prvi vrsti smo ljudje in si pomagamo, če pa kdo opomne, kaj je narobe, da kaj ni primerno, pa glede na 35+ let izkušenj mi nekako ne štima. Nam ne štima, saj pišem v imenu vseh. Ni vaju oseba spravila dol, ampak team prijateljev, ki je oh glej ga zlomek ravno tisti dan po šihtu plezal "kramarco". Kaj pa če kramarce ne-bi bilo? Sedaj je lahko pisati čenče na forumu in govoriti "vajino" plat zgodbe itd..., itd... Kaj pa če bi ostali gor? Brez telefona, brez možnosti sestopa, brez luči... Še enkrat poudarjam! Objava je bila kvečjemu namenjena zanamcem in tistim, ki so prepričani da je pot kopna, bila je kot opozorilo ne pa pripenjanje medalj za hrabrost oz egomanijo, kot sama praviš. Če me kdo dregne si lahko prepričana da ne bom ostal tiho, sploh če imam za seboj prijatelje, ki lahko potrdijo marsikaj, tudi to o čemur tukaj ni bilo govora... Tudi sam sem že doživel večkrat hladen tuš, a sem povesil "ušesa", ne pa obračal in vrtel svojo plat zgodbe, ki se je na koncu izkazala za mojo napako in pika! Glede naše opremljenosti: verjemita, da smo bili pripravljeni na najslabše, hrane v obliki klobase res ni bilo so pa bile visokoenergetske ploščice, tudi pijače nam ni manjkalo, v najslabšem primeru bi se prebili do bivaka in tam prebivakirali.(saj poznata bivak pod Storžičem...) Tudi oblačil je bilo dovolj(povej mi kako naj me ne zebe, če smo se premikali 10m na minuto? Ostalo pa sem že jaz razmislil pri sebi, tako kot Matej in Borut, pivo nam nenadoma več ne paše, za na Jalovec pa svetujem najem GV-ja!
Pa še nekaj, če bi poslušali nasvet in sestopili čez peto žrelo(saj se spomnita vajine reakcije...), bi bili v eni uri do eni uri in pol pri avtu...
Sicer pa smo vaju spremili do avta samo zato, ker nam pir toliko pomeni... Lepo vas prosim...

Alpin: kramarca je idealna za popoldne po šihtu, celotna grapa je v senci, temperature so bile tudi primerne, ko pa prideš na snežišče te pa pozdravi sonček... Loh enkrat probava.

Juš


dogna
4.4.2011 Ko tole prebiram mi grejo mravljinci po hrbtu. Ali se zavedata gospe, da bi bili lahko v črni kroniki?! Fantje so opravili res srčno delo, ko so vaju spravljali v dolino. Sama imam rada hribe, vendar jih imam že 60+ in pozimi visokogorje raje opazujem iz doline, z veseljem pa hodim tam , kjer je varno. Mislim, da si gospe zaslužita pridigo, pa brez užaljenosti. Saj veste tisto: gora ni nora, nor je tisti.....Fantje, vse čestitke za vašo srčnost, gospem pa tole: priznati si bo treba, da mladosti leta so minila. Jaz sem si to priznala, pa mi je vseeno lepo.Fantje, veliko lepih plezalnih uric vam želim.


Wine
4.4.2011 V soboto plezali Kramarco, spust čez Peto žrelo.. Razmere solidne, skoki zahtevni... vreme lepo, adrenalinska tura nasmeh

Storžič Storžič Storžič Storžič Storžič Storžič nagibnina med 3. in 4. skokom Storžič 4. ledni skok Storžič strojevi nad 4 skokom Storžič isztop iz 4.skoka Storžič prečka malce pod vršnim grebenom Storžič na vrhu... vse težave so iza nas Storžič nazaj čez Peto žrelo Storžič vstop v Peto žrelo Storžič se vleče Žrelo

Jovan Cukut
4.4.2011 Iskrene čestitke Wine. Vse kaže, da mi se bo letos zaradi vremena ,,kramarca'' izmuznila.


JusAvgustin
4.4.2011 v sredo bi verjetno še bila, temperatura bo dokaj nizka, so pa možni obvozi pri vseh skokih, če obvoziš je relativno lahko, če pa tolčeš original pa je težje. Sam vidim "največje" težave v kaminu nad bivakom in pri izstopu na snežišče(je pa zadnji skok popolnoma zabit s snegom in ledom... Vsaj bil je nasmeh, kar pogumno... tebi wine pa čestitke


GregorC
4.4.2011 Očitno bi fantje naredili bolje če bi poklicali GRS in se v dolino odpravili sami. Zanimiv bi bil odziv deklet potem, ko bi verjetno dobili izstavljen račun za reševanje. Drugače pa fantje kapo dol za to kar ste naredili. In prav je da se take stvari napišejo drugim v razmislek.


turbo
4.4.2011 Citiram:
"""je pa tako, da v gorah na žalost končajo svojo življensko pot tudi zelo zelo izkušeni . . . Najbolj žalostno je pa to, da vsi nekje končajo svojo življensko pot. Nekateri tudi v gorah."""

Kaj pa je tu žalostnega ???
Vsaka stvar se enkrat konča in to skoraj zagotovo z nekim namenom. Vsi, prav vsi živimo od rojstva do smrti. Nič več, nič manj. Koliko je dolga ta pot, od rojstva do smrti pa . . . In kdo pravi, da pred tem in po tem ni nič ? Mislim, kdo lahko z gotovostjo zatrdi, da ne prej ne kasneje ni nič . . . morda trenutno (tu, sedaj) samo "popravljamo napake" od prej, da bo potem (tam nekje) lepše . . .


Gorski lovec
4.4.2011 dame iz Ljubljane; ostante na Šmarki, pls...jst bi vas namreč gor pustu...s čokolado, opa, lindtvelik nasmeh, ter jakno vred...


MaticMrva
4.4.2011 Takšno napetost med enimi in drugimi med planinci sploh nisem vajen in ste me v tem trenutku močno presenetl. Punci, recita našemu hribovskemu angelu varuhu (kdor koli že je)najlepša hvala in seveda trem članom posatke, da ste SKUPAJ uspešno opravili spust. Tale, da se gre pa ob 12 h na 2000 tisočaka je pa res malenkost neprimerna poteza, glede na to da se je takrat tema spustila, če se ne motim, okol 19h. Sicer se pa sam ne štejem med kakšne izkušene planince, tako da naprej ne bom več solil pameti. Ker kdor pamet soli, jo baje prvi po riti dobi. Tako da bom raj tih velik nasmeh

LP


ljubitelj gora
4.4.2011 Je vse to potrebno in potem naj organiziramo skupinsko turo na kakšno goro ali pa srečanje ljubiteljev gora.


heinz
4.4.2011 Seveda je prav, da je bil primer omenjen na tem mestu, saj je vendar portal med drugim namenjen tudi opozorilom pred napačnimi predstavami o razmerah. Ne glede na to, kako lepo so se med sestopom razumeli, se hecali ipd, bi tudi sam v naslednjih dneh o tem skoraj zagotovo poročal na Hribi-h. V opozorilo vsem ostalim -jasno.
Glede Storžiča pa se mi dozdeva, da si ga mnogi vzamejo preveč zlahka. In koliko jih je že vzel?!... Preveč. Morda ravno zato.


Anya
4.4.2011 Zbodla me je izjava "Res smo sestopali počasi (midve sva se prvič srečali z zimsko opremo, kakršna je cepin"mrk pogled ki je za nekoga, ki že iz doline vidi, da je v gorah sneg in gre na 2000 m zastrašujoča. Preden sem šla prvič na zimsko turo, sem šla v šolo zimske hoje v gore in dokler je v gorah sneg nosim s seboj dereze in cepin (čeprav jih največkrat ne potrebujem)... naj bo varnost vedno na prvem mestu...pohvala planincem, ki so spravili gospe iz zagate...

urhh
4.4.2011 Vsakdo(ki je tole debato prebral), ki se bo znašel od zdaj naprej s pomankljivo opremo na kakšnem vrhu in ugotovil, da ne more varno sestopiti, bo raje tvegal, kot pa kogarkoli prosil za pomoč. Dejte se mal zavedat teže vašega javnega udrihanja po planinkah.
Od izkušenih alpinistov bi pričakoval strpnost in potrpežljivost. Od obeh strani pa, da sta to vzeli kot dobro izkušnjo in da bi vam veselje ob potencialno rešenem življenju moralo zadostovati. Mar ne hodimo v gore dobri ljudje, ki smo naveličani prav takega linčanja iz dolin?


jprim
4.4.2011 Jaz pa mislim malo drugače kot ti urhh, vsakdo, ki je to prebral, in razume težo in bistvo tega sporočila, bo dobro premislil preden se bo podal sploh na kako takšno turo - seveda ob zavedanju, da ji ni kos.
LP!


Zebdi
4.4.2011 jprim, tisti, ki razume težo in bistvo tega sporočila, v vsakem primeru dobro premisli, preden gre na turo. Saj nihče ne gre na turo z namenom, da bi zašel v težave - in tukaj se popolnoma strinjam z urhhom. Opozarjanje je vsekakor koristno, takšnole linčanje (in omenjanje položnic za reševanje) pa zna doseči ravno nasprotni učinek od želenega. Ja, seveda je prav, da se ozavesti ljudi, narobe je pa groziti s stroški reševanja. Verjetno nočemo, da bi bilo tiste, ki zaidejo v težave, strah zaprositi za pomoč? Saj se spomnimo Repovega kota, ne?


P.S. Da se razumemo - nikakor nočem zmanjševati pomena tega, kar so storili Juš&co. Gospa je sama napisala, da po drsečih travah zagotovo ne bi sestopila, torej bi po snegu še manj. Glede na napisano je jasno, da sami očitno nista bili sposobni sestopiti in pika. Ostalo pojasnjevanje kako, zakaj, itd je brez pomena. Fantje so ju spravili v dolino, konec. Upam, da se bosta iz tega kaj naučili..

Lp!


Snow Leppard
4.4.2011 Omenjanje položnic? A so mar fantje krivi če se vojska, PZS in država med seboj ne morejo zmenit kdo bo plačeval reševanja? Čisto prav je da se omenja položnice za reševanja. Bolje da ljudje vedo kaj jih čaka če kličejo GRS, ali bodo klicali ali ne pa je stvar njihove presoje in kdor se o takih stvareh odloča na podlagi cene spada na Šmarno goro, ne pa v visokogorje, še zlasti ne pozimi.

Glede "udrihanja" po planinkah pa: sami ne vesta kako blizu smrti sta prišli, in je le pravilno da se tako početje strogo obsoja.
Zopet, če komu pride na misel da zaradi tovrstnih objav koga ne bi prosil za pomoč, potem tak človek prav tako ne spada v visokogorje.

Pa še to, Juševa prva objava ni bila niti malo žaljiva ali poniževalna, bila je pač jasno opozorilo vsem, ki bi jih zamikali podobni podvigi, opozorilo, kakršnih smo v Sloveniji videli in slišali že precej, pa očitno še vedno ne zaležejo...
Njegovo ostro reakcijo na nehvaležen in nesramen odgovor pa povsem razumem, verjetno bi sam kaj takšnega izjavil že prej...

Torej, smisel celotne razprave: dajmo se zavedat da zimsko visokogorje ni za vsakogar in da tam zima traja ponavadi še daleč v april in pogosto tudi maj...

dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 mene pa moti nadutost jusa. clovek bozji, zdaj bomo morali njega vprasat s cim smo mi zadovoljni in ce smemo to objaviti na forumu. jaz sem zelo zadovoljna z veriga derezami, vse kar jih poznam in so jih nabavili, prav tako, ampak ocitno ima on nekaj nereseno pri sebi ali s kom drugim.
stezosledka je lepo opisala stuacijo, hvalezni sta jim iz srca, tako sem razumela, izgleda pa, da nastja ne bi smela povedati, da je zeblo njega. je ranila ego.
drugace pa seveda vsaka cast njihovi pozrtvovalnosti.
torej stezosledka, nabavi si dereze od verige, ne bo ti zal. v njih ti na travi tudi slucajno ne bi drselo. meni ne.Snow Leppard
4.4.2011 Seveda, tudi jaz imam dereze na verige in mislim da so super. Za skakanje okrog avta na sneženih cestah, za kakšen zimski sprehod po "kucljih", ne pa za v visokogorje.
Kdor ne pozna razmer na dvatisočakih pozimi naj niti ne poskuša razumeti za kaj tukaj sploh gre...
Glede trave pa...kvalitetni čevlji z vibram podplatom, ne pa verige...


dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 imam kvalitetne cevlje z vibram podplati, pa na drseci travi to nic ne pomaga. pa tudi na kaksni drugi drseci podlagi ne.Hribovc88
4.4.2011 Se strinjam Dragica, ne vem no, človeku se kar malo zamalo zdi, da bi še sploh kaj napisal tu gor na forum, ko se vedno en in isti najde pa ugovarja, pa to ni v redu pa uno ni v redu, samo kar on reče je pa svetinja... seveda govorimo o nadutem Jušu, no ja pa še kar ene par takih kalibrov je tule gor, ampak Juša sem pač izpostavil, ker ga je že predhodnica omenila.

Ja bo treba malo, oz. se bojim, da kr ornk, najprej pred svojim pragom pomestzavijanje z očmieek

Stezosledka, odlično napisanovelik nasmehmežikanje, ampak roko na srce, ura za vzpon na Storžič je bila pa res pozna, to je pa treba priznati, vse ostalo kar si napisala pa je povsem na mestu.

Da pa ne bom povsem grajal Juša, pa moram rečti, da kapo dol, da si načel to temo, saj se lahko vsi kaj naučimo iz vseh zgoraj napisanih postov. Nekateri skrajno žaljivi ter negativno nastrojeni posti so seveda izvzeti, bo moral bodisi Tadej ali pa Rok spet mal popucatvelik nasmehnasmehmežikanje

Pa lahko noč ter varen korak vsem kolegicam ter kolegomvelik nasmehnasmehmežikanje


dragica.gnjezda@gmail.com
4.4.2011 se strinjam s teboj hribovc88. tudi jaz iz srca zelim varen korak vsem. pa lahko noc.


Zebdi
4.4.2011 Snow Leppard, saj se strinjam, da takšni ljudje nekako ne sodijo v visokogorje, vendar problem nastane takrat, ko se znajdejo tam, v težavah in ne upajo prositi za pomoč.

Glede verig pa... ma ne vem, si nekako ne predstavljam, kako bi šel z njimi čez, recimo, Turski žleb pozimi. Bi znalo bit kr zanimivo eek
Sporočila ni zbrisal(-a) masterr. (22:43, 5.4.2011)