Elektrika v hiši

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
Še mojih 5 centov - omarica za varovalke v vsakem štuku, če se le da, ni treba da je sredi dnevne sobe. Tako je pravilno narejeno.
 

ury

Pripravnik
20. apr 2010
167
19
18
zato, da so povezave čim krajše med odjemalci, da na vsako fazo ( če imaš 3 faze ) enakomerno obremeniš - recimo na vsak štuk po eno. Sem doma delal večinoma sam elektriko (ampak samo osnovne razvode stikal in vtičnic) za vse ostalo imamo k sreči v družini električarja:cool: tako da po električni omarici ne šarim (razen izklapljam in vklapljam varovalke)

jabe: moram priznat da nisem bral cele teme, ti predlagaš da je samo ena omarica za celo hišo? Verjetno bi tudi to šlo, samo bi mogla bit omarica dosti večja in pravilno povezana. Pri teh novih inštalacijah ima vsak drek svojo varovalko.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
jabe: moram priznat da nisem bral cele teme, ti predlagaš da je samo ena omarica za celo hišo? Verjetno bi tudi to šlo, samo bi mogla bit omarica dosti večja in pravilno povezana. Pri teh novih inštalacijah ima vsak drek svojo varovalko.

Seveda je omarica večja. Ogromna... v kurilnici, kjer je mesto za tako šaro. Notri je še kaj drugega kot samo varovalke (modem, patch panel, ipd). Je pa narejeno v osnovi enako. Vsak stuk na svoji varovalki. V bistvu enako kot če bi bile 3 omarice, ni zaradi tega manj zadev notri ali pa drugače zvezano.
 
Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
Pri adaptacijah si običajno ne moreš privoščiti, da bi komplet vse kable vlekel iz ene omarice v 3 etaže. To mora biti že načrtovan ustrezno dimenzioniran povezovalni kanal med etažami. Mogoče, če imaš srečo, da kak bivši dimnik za to uporabiš. Ali malo po domače delaš in greš delat cel kup doz, pa tam štukaš kable, da imaš po več stvari na eni varovalki. Zato je razdelitev po etažah najboljša.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.355
113
Seveda je omarica večja. Ogromna... v kurilnici, kjer je mesto za tako šaro. Notri je še kaj drugega kot samo varovalke (modem, switch panel, ipd). Je pa narejeno v osnovi enako. Vsak stuk na svoji varovalki. V bistvu enako kot če bi bile 3 omarice, ni zaradi tega manj zadev notri ali pa drugače zvezano.
Čestitke za izbiro pocarja za elektroinstalaterja. V eno omarico je zbasal energetiko in telekomunikacije. :bonk:
Je bil pa verjetno poceni.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.355
113
Z izbiro pocarja ali s tem, da je vse v eni omarici?
Ločena omarica je iz več razlogov. Modem in switch rabita prezračevanje in s tem hlajenje, drugace začneta hitro "zmrzovati", prav tako rabijo vsi napajalniki luft, da se hladijo. Ločeno se postavi rack omarica, na panel se zaključi vsa telekomunikacijska instalacija in potem s patch kabli povezuje oprema. V tej omarici je lahko še video nadzorna oprema, alarm...
Lahko si pa pocar, pa stisneš konektor direkt na kabel in ga direktno uštekaš v modem, switch, malo potlačiš kable in zapreš v omarico. Ker predvidevam, da je tvoja omarica kompletna kovinska, je to smrt za wifi signal. Potem wifi rešuješ lokalno z raznimi AP ali še slabše ojačevalniki signala. Vse to zaradi "dobre" izbire izvajalca elektro instalacij
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
Wifi je za prva stvar, ki jo izklopim na modemu. Je pa to edini pomislek, ki vzdrži in sem ga vedela vnaprej.

Vse ostalo...

Kaj je hitro? Zdaj 7 let že vse dela brez problema. Notri je tudi alarm, seveda ni snemalnika za video nadzor, tam nima kaj iskati. Omarico imaš pa tako, kot jo naročiš. Glede prostora in vsega kar te moti. Kako je zvezano najbrž tudi ne zavisi od tega, koliko imaš omaric?
 
Nazadnje urejeno:

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.355
113
Preberi še enkrat, počasi. Oprema rabi hlajenje.
Jaki in šibki tok se ne marata preveč, pravzaprav šibki tok oz telekomunikacije ne marajo jakega toka.
Sem mi zdi, da spadaš v tisto skupino iz Hanzi komentarja na prejšnji strani.
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.959
803
113
no dejte se prerekat za brezveze :p

Jabe je happy - zadeva ji deluje
ostali mamo narjeno vsak po svoje - smo tud več al manj happy
Jureku smo dali pa tolk nasvetov - da če samo polovico upošteva bo tud on happy
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
Preberi še enkrat počasi ti. Omarica je taka, kot jo naročiš. Kake dimenzije je, kako je notri razdelana, kako je omogoceno, da oprema dobi, kaj "rabi". res je samo, da ima tudi del, kjer so telekomunikacije, plehnata vrata, kar je neugodno za wifi signal, ki pa ga ne rabim.

sicer pa, gledam, saj imaš tudi na trgu kombinirane zadeve, kaj zdaj toplo vodo odkrivaš. Če pa toliko zmoti, pa lahko ravno tako nekje s poti daš STK posebej. Ne da prva stvar, ko v bajto prideš vidiš elektro pa komunikacijsko omarico pa nekje zraven še razdelilno za talno ogrevanje. To tudi vprašaš, kdo ti je delal, ja...
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.767
626
113
Telekomunikacije se načeloma dajo v klasičen "rack", kot recimo tale:

1604574864882.png


Imaš tudi odprte frame, recimo kaj takega:
1604574947104.png


Širina je načeloma standard (19"), višina pa je po potrebi. Za lepšo organizacijo obvezno patch panel, da so kabli iz stene lepo lično terminirani.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.355
113
Omarica je taka, kot jo naročiš.
Naročena tipska na podlagi tvojega okusa ali naročena po meri v šlosarsko delavnico in prašno barvana?
Na trgu je veliko izdelkov in njihov namen je prodaja, to pa še ne pomeni, da so to pravi izdelki za določeno aplikacijo. Lahko si naročiš škornje in greš maraton laufat, če misliš, da je tako prav.
Če je bila omarica po naročilu narejena, jo je nekdo naredil po nekih merah na podlagi predvidene opreme
 
  • Haha
Reactions: Hanzi

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.193
3.355
113
Telekomunikacije se načeloma dajo v klasičen "rack"
Tega Jabe ne zastopi oz za napake išče izgovore.
Mi je pa itak vseeno. Videl sem že "svega i svašta", najboljša je pa tista, ko uporabnik za vrat tiši operateja telekomunikacij, da modem zmrzuje, in naj že enkrat zrihtajo. Potem, ko tehnik odstrani okrasni prtiček iz modema zadeva čudežno ne nagaja več. :valjamse:
 
  • Všeč mi je
Reactions: msenjur

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
jap, kot je po jusu, tako kot vse ostalo. jaz sem svoje okuse zaupala projektantu in izvajalcu, ki sta se potem trudila jih vkomponirat v izvedbo tako, da bo prav. Omarica je pač po meri delana sam za mene. In ne vem, zakaj si se ob to obregnil, ker sploh ni bila tema. samo takoj zmerjaš. in si brez zveze peljal debato stran od tu, da je možnost zadeve zvezati tudi drugače kot v vsak štuk svojo omarico. To je bil ves point. Čim nekdo sliši ena omarica, ven pade, da je to sigurno una mini, da pol stvari manjka in da je vse nekaj nametano tok, da se lahko vrata zaprejo. Telekomukacijska je pa sploh za zraven najbrž. Sploh ni OPju važna...

Šlo je pa konkretno za odgovor na to vprašanje: Kam postaviti elektro omarico z varovalkami?
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.211
5.236
113
ne mene... je pa, če se ne motim, moj izvajalec bil ožigosan za "pocarja". Za nekega obrtnika katerekoli sorte se mi zdi, da je to kar zmerljivka.