Električna pivovarna

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
101
5
18
Po dolgem zatišju zaradi selitve in pomanjkanja prostora spet zaganjam svojo pivovarno, hkrati pa sem se odločil za upgrade na HERMS z PID kontrolo.
V bistvu gre za kombinacijo plin-elektrika, ker imam na razpolago samo 16A varovalko.
Torej Boil bo na plin, začetno segrevanje vode v HLT tudi, za vzdrževanje temperature v HLT in črpalke bi pa uporabil sistem po vzoru "The electric brewery".
Uporabljeni PID-i bodo REX C100 z PT100 sondami, črpalke 24V vezane na 220V to 24V transformer, grelec pa 2800W z ohišjem iz BrewPi (grelec bo kot napisano samo za vzdrževanje temperature v HLT, segrevanje in boil pa s plinom.)
Celoten sistem nadzorne plošče in vezave sicer razumem, ampak ker nisem glih domač pri elektriki (brez skrbi, pred uporabo bom dal vezavo vsaj pregledat, če ne celo v izvedb znancu električarju) sem pri kontrolni plošči naletel na oviro.
1. Rabim v "control panel" tudi FID in katerega naj montiram?
2. ali res rabim še mehanski rele za "power in" ter za grelce? Katere naj nabavim? na eBay ne najdem nič primernega
http://www.theelectricbrewery.com/control-panel-part-2?page=13

Za obe dilemi bi bil najbolj vesel direktnega linka/ imena modela.

hvala
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
FID ni neumna stvar; če pride do situacije, kjer bi ga "rabil" je modro vzeti bolj občutljivega kot je pri hišni inštalaciji. Če ga tam ni, bi ga jaz skoraj da vzel.

Glede "releja" ne vem točno kaj misliš, če to kar je na sliki, je to preklopno stikalo 1-0-2. Pravi naslov so ti razni baubau in merkurji... sicer iščeš kontaktor, če hočeš da ti ves tok ne gre čez stikalo.

lp
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
101
5
18
Tako, pa sem zaključil omarico (no, skoraj. Manjkajo še oznake z napisi za stikala).
Narejeno po vzoru TheelectricBrewery, ampak zaenkrat samo z enim grelcem 2,8kw.
Je pa puščen prostor za mogočo nadgradnjo na 2 grelca in 30A. Samo dodam še en SSR in izhodni kontaktor.
Rex C100 PID bo sčasoma tudi zamenjan za Inkbird, trenutno je tam da zapolni luknjo :)
zunaj.jpg


znotraj.jpg


HLT je tudi že pripravljen, manjka še novo lažno dno za MT in nekaj metrov silikonske cevi in upam da bo čez 2 tedna preizkus.
mlt.png
 

markolinux

Zelenc'
23. maj 2012
26
0
1
Goriška
Zdravo vsem. Po dolgem zatišju odpiram temo... Rad bi posodobil svoj sistem.

Trenutno kuham v 300L inox sodu, ki mi postaja premajhen. Ker ni optimiziran proces porabim veliko časa... V bolj resne vode se pa še ne upam spustiti (mogoče enkrat v prihodnosti pa ...).

Rad bi prišel do klona Braumeistra 200. Zanima me ali je kdo izmed tukaj prisotnih forumašev že izdelal kaj podobnega in kako se je ta sistem odnesel v praksi? (njegove slabosti,…). Verjetno mi boste svetovali, da naj si kupim Brewiksa ali pa original Braumeistra…. Verjamem, da domači projekti niso najbolj optimizirani v primerjavi z originali, kjer je vloženega veliko znanja, izkušenj,… Rabljene pivovarske opreme pa tudi ni veliko… Vendar me vseeno zanima, ali je kdo v Sloveniji, ki ima takšno znanje oz. izkušnje z izdelavo …

Hvala za vsak nasvet, pomoč.