Dom Jutranjka na Pohorju

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
281
35
28
Konec 80-ih sem kot mali pokavec zimske počitnice s starši preživljal na Mariborskem Pohorju. Bivali smo v domu, ki si ga je takrat lastilo podjetje Jutranjka.

Želel bi vedeti, kje točno se je nahajal ta dom, oziroma kakšno je sedaj njegovo ime, če stavba še stoji. V nekem starem diplomskem delu sem našel podatek, da naj bi se dom takrat imenoval Planika.

Imamo tukaj koga, ki pozna ta predel Pohorja in mu spomin seže dovolj nazaj?

erikson

Guru
25. avg 2007
23.753
7.448
113
Ali se to kaj ujema? AI:

Po mojem iskanju in analizi dostopnih virov se zdi, da je dom, ki ga opisuješ, najverjetneje današnji Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Planinka na Slivniškem Pohorju. Tukaj so ključni podatki, ki sem jih zbral:

• Natančen naslov: Slivniško Pohorje 39, 2208 Pohorje (občina Hoče-Slivnica).
  • Nahaja se na višini približno 890 m, sredi bukovih gozdov in travnikov, z razgledom na Dravsko dolino, Boč in Donačko goro.
  • Do tja vodi asfaltna cesta iz Hoč (odcep od glavne ceste Maribor-Ljubljana), približno 12 km navkreber, nato še 300 m po stranski cesti do doma.
Trenutno stanje in ime
  • Stavba še vedno stoji in je v uporabi kot CŠOD Planinka, javni zavod za šole v naravi, počitniške programe, tabore in druge dejavnosti (npr. naravoslovne delavnice, šport, pohodništvo, kolesarjenje).
  • Dom je bil pred kratkim obnovljen in nudi udobno namestitev za skupine (večnamenske sobe, športno igrišče, možnost šotorjenja). Ni več v lasti podjetij, ampak je del državnega sistema CŠOD, ustanovljenega leta 1992.
  • Trenutno ime je "CŠOD OE Planinka" (OE pomeni organizacijska enota). Opomba: V nekaterih virih se pojavlja kot "Planinka" (z "nk"), kar bi lahko bilo variacija ali tipkarska razlika od "Planika", ki ga omenjaš iz diplomske naloge.

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
281
35
28
Bi znalo biti, da je sedanji cšod stavba, ki jo iščem.

V spominu imam dovozno cesto skozi gozd v rahel klanec, ki je bila izključno za ta dom, saj so očetje ob obilnejšem sneženju z lopatami kidali sneg, da je bila pot prevozna. In to se sklada s posnetki google streetview. Tudi čelna stran stavbe ima znano obliko.

Hvala obema.