Dolga kurilna sezona

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.653
678
113
Hiša je cel dan na soncu. V pritličju imam pa komaj 18°C. Če bi sedel doma, bi moral še vedno kurit. Zunaj pa 23°C.
Res pa je odprto stopnišče in gre toplota gor. Samo tudi zgoraj je cca 1°C višja temp.

Zanima me kako je z modernimi hišami, ko je vse superduper izolirano in se ne greje od sonca. Kako dolgo imate kurilno sezono?
Jaz imam pol leta. Letos bi komot moral še cel april ogrevat.

22. jul 2007
14.990
2.559
113
125
Zadnje 3 dni si lahko imel celo hišo odprto na stežaj in si komot prostore segrel od sonca na 21, če pa nisi tako delal ti pa verjamem da imaš notri komaj 18.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.653
678
113
Zadnje 3 dni si lahko imel celo hišo odprto na stežaj in si komot prostore segrel od sonca na 21, če pa nisi tako delal ti pa verjamem da imaš notri komaj 18.
to se segreje zrak, ki se ohladi enako hitro kot zunaj ko se skrije sonce.

Bolj me zanima kako imate drugi, če še ogrevate. In kako to zgleda v novih hišah.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.444
11.158
113
Ko pade pod 15 stopinj zunaj moram še vedno ogrevati, to pomlad so bli že tedni brez ogrevanja, trenutno zjutraj mal omlači radiatorje, se prav dosti ne obremenjujem s tem. Ko zmanjka v zalogovniku zakurim.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in Fusionn

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.744
8.621
113
pri taščici
Dober mesec ze ne kurim več..nekaj prinesejo kolektorji.
Temperatura okoli 23, pod 22 prakticno ni sla nikoli.
Desni kaze cca 2C prevec oba sta v hiši v različnih stukih

Priponke

• IMG_20260428_082741.jpg
    IMG_20260428_082741.jpg
    147,1 KB · Ogledi: 13

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.811
13.968
113
aprila načelno več ne kurimo... cez dan sonce zagreje, včasih še preveč... tako da... pač velike steklene površine proti jugu, da loviš zimsko sonce, daljši foršprung da poleti ko gre sonce višje ravno prekrije in dela senco po oknih ne seka noter direktno. plus žaluzije, spet da poleti in pozno pomladi ne prekuriš bajte.
To je to. Se pa je na te stvari mislilo že v risbah (pa to ni mislil arhitekt) sem ker sam moral naštudirat.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.454
2.057
113
okna so majhna. izolacije pa skoraj da ni za današnje standarde.
Ponoči ti hišo ohlaja, čez dan očitno ne zračiš, da bi jo segreval in ima zato 18 stopinj.

Če bi imel izolacijo, bi imel vnjej vsaj 22 stopinj.

Jaz že kar nekaj časa ne kurim in je enaka temepratura noter kot kadar kurim (pa nima super duper izolirano, je pa izolirano).

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.817
9.048
113
Klik

Zdaj ze lahko recem, da letos ni bilo nic drugace kot običajno in da nismo ogrevanja prizigali nazaj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
to se segreje zrak, ki se ohladi enako hitro kot zunaj ko se skrije sonce.

Bolj me zanima kako imate drugi, če še ogrevate. In kako to zgleda v novih hišah.
Ja to gretje z zrakom ne gre ravno trenutno fizikalno skozi, če ne živiš ravno nekje na primorskem.

Tko je v alpah na 550m.n.v. (ne ravno na južni legi) zgledalo včeraj (hodnik kot referenco sem dal ker, je nekako centralni del hiše z najbolj stabilno temperaturo in meji na prostore, ki se jih ogreva), povprečna zunanja temperatura (integral) za včeraj je bila cca. 15C:
temps.png

... okno gretja z zrakom je max. 2h pa še takrat je T-diff tak da ne segreješ nič.

Špica tam ob 19h je manualni preklop termostata na 23C kar je zagnalo grdi grdi oljni kurilec, ki je delal 30 min in to je to od ogrevanja za ta(k) dan.

Sonce sicer je ok za gretje čez steklo, če imaš veliko steklenih površin obrnjenih na jug. Samo tudi v tem primeru moraš čez dan akumulirat ravno dovolj energije, da preživiš noč in hkrati ne preveč da se ne kuhaš čez dan. Če je objekt dobro izoliran imaš ta ekvilibrij zelo tesen. Ker če sedaj greješ pasivno boš čez 15 dni pri 2C višji temperaturi zraka moral pa aktivno hladit oz. uporabljat senčila, da spremeniš kalkulacijo.

Sicer glede na porabljene energente je letos zima oz. ogrevanje bilo nekje povprečno, količina skurjenih drv in kurilca je vsaj pri nas v okviru normale.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Jaz že zdaj delno senčim, zato da ohranjam 22-23 stopinj. Z dvignjenimi žaluzijami bi imel not gladko 25+ stopinj, zdaj ko je vsak dan veliko sonca.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.498
6.783
113
Hiša je cel dan na soncu. V pritličju imam pa komaj 18°C. Če bi sedel doma, bi moral še vedno kurit. Zunaj pa 23°C.
Res pa je odprto stopnišče in gre toplota gor. Samo tudi zgoraj je cca 1°C višja temp.

Zanima me kako je z modernimi hišami, ko je vse superduper izolirano in se ne greje od sonca. Kako dolgo imate kurilno sezono?
Moderne hiše imajo tč prižgano praktično celo leto, in jim je vseeno, kako dolga je ogrevalna sezona.

še mojih 5 centkov

Ogrevali smo se nekje do konca prejšnjega tedna, morda malce manj. Pod ogrevali mislim da se je zvečer vklopila peč za čez noč in zjutri smo jo izklopili. Toliko pač da se ni vstalo v hladno hišo. Drugače čez dan se fino segrelo in se še vedno segreje, večeri pa so bili kr hladni, zdaj zaenkrat pa ni potrebe do gretju

Hiša ima troslojna okna, izolacija je stiropor nekje 10 cm (kakih 10+ let stara izolacijska fasada). Ogreva se cca 90 m2. Ogreva se s pečjo na pelete z vodnim prenosnikom.

PS prejšnji teden naročil 2 paleti peletov, prednaročilo, dost ugodno, tako da bo neki časa mir (ena paleta je nekje 3/4 sezone, morda sezono)

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.444
11.158
113
Imam že leta vremensko regulirano ogrevanje. Vse to kar opisuješ dela namesto tebe dober regulator ogrevanja. Ko to nastavš stvar pozabiš.