Čas za popravilo avto škode iz zavarovanja

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
160
37
28
Zdravo,
na avto imam od drugega voznika povzročeno škodo. Na njegovi zavarovalnici Sava smo papirje že uredili. Koliko časa od cenitve imam za popravilo?
Včasih je bilo celo 3 leta? Je to od zavarovalnice odvisno?

• Wow
Reactions: motofrik

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.926
5.654
113
Da, tri leta oz. bolj natančno, tri leta od konca leta v katerem je bil škodni dogodek prijavljen.

Če je bila prijava škode na primer 01.06.2025, imaš čas za popravilo do 31.12.2028.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in bertoncl

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.309
812
113
tam ko se terc po tori rola
Zdravo,
na avto imam od drugega voznika povzročeno škodo. Na njegovi zavarovalnici Sava smo papirje že uredili. Koliko časa od cenitve imam za popravilo?
Včasih je bilo celo 3 leta? Je to od zavarovalnice odvisno?
...ne razumem, kaj se sploh čaka...? Pelji v delavnico, itak dobiš nadomestni avto... Ti ni v interesu, da imaš čimprej urejeno in brezhiben avto?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.918
8.124
113
pri taščici
Raje imam prasko na odbijacu kot pa grdo pobarvan odbijac za katerega bodo potem strokovnjaki rekli da je posledica totalke.
Mogoce v teh treh letih se kako praako pridelam , bo vsaj razlog za barvanje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.918
8.124
113
pri taščici
Mah, trapasto se mi zdi zaradi ene praske barvat odbijac. Pa ceprav je bila narejena na pol leta star avto. Saj ne bo prerjavel zaradi tega. Praska je manj vidna kot pomarancasta barva po barvanju in moji zivci pri prerekanju z licarjem.
Za prasko imam kupon.
Ker je bilo povzrocitelju "ravno" za njega.
Jaz vem da fa ne bi dal. Bi raje stotko ali 200 v žep stisnil

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.281
17.798
113
Mah, trapasto se mi zdi zaradi ene praske barvat odbijac. Pa ceprav je bila narejena na pol leta star avto. Saj ne bo prerjavel zaradi tega. Praska je manj vidna kot pomarancasta barva po barvanju in moji zivci pri prerekanju z licarjem.
Za prasko imam kupon.
Povzročitelj je s poplačilom škode iz zavarovanja ravnal pravilno saj te v večini primerov (oz. pri povprečnih avtomobilih oz. povprečno močnih) sprememba premijskega razreda avtomobilske odgovornosti v malus pride ceneje od 100€, kaj šele od 200€. Računica se namreč podere šele pri res močnih vozilih. S predhodno napisanim se pa strinjam.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.281
17.798
113
P.s. Kar nekajkrat se je že zgodilo, da me je po povzročeni nesreči z minimalno škodo poklicala stranka ravno z vprašanjem ali se jim bolj splača "dati kupon" ali gotovino in do sedaj se je na podlagi primerjalnih izračunov še vedno potrdilo, da jih koriščenje zavarovanja pride ceneje. Res pa je, da je to vedno šlo za povsem povprečna vozila kar se tiče moči motorja in to je pa postavka, ki poleg premijskega razreda in komercialnega popusta na polici določa višino premije avtomobilske odgovornosti.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.926
5.654
113
Za prasko imam kupon.
Če je kupon od drugega, lahko na zavarovalnici rečeš da ti izplačajo po pavšalu, dobiš cca 70% in potem sam popravljaš če želiš...

• Wow
  • Všeč mi je
Reactions: Matey in Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.720
8.097
113
A oni na drugi strani nima besede? Čigava odločitev je kuponcek? Ne vem, če se najprej se odločam, ali bom sploh popravljala ali ne, ga bom sigurno, če mi nekdo pribije: tle imaš 100€, pa živijo.

Ker za tole od Garfilda vedela nisem. Ker drugače pa tole. Ne bi nikdar vzela, če ne bi imela namena rihtat, ampak ob takem pametnjakoviču vzamem in menjam za denar in ga dam v dobrodelne namene.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.281
17.798
113
A oni na drugi strani nima besede? Čigava odločitev je kuponcek?
Odločitev je seveda na povzročitelju nesreče, ki je odgovoren za nastalo škodo in nikakor ne na oškodovancu, ki lahko poda zgolj kakšen predlog o načinu poravnave.

Izplačilo odškodnine za škodo v €€€ s strani zavarovalnice (pavšal, ki ga je omenil Garfildd) pa ni nič novega, res pa mnogi tega ne poznajo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.720
8.097
113
Ok, dobro da vem. Da ne zahtevam nečesa, kar ni na meni. Imam pa obcutek, da preden bi bilo konec, bi kuponcek za mano metal...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.551
78
48
Kranj
Pred leti sem imel tudi nalog od zavarovalnice za barvanje odbijača, pa sem toliko časa odlašal da se je že bližal rok 3 leta. Ker se skoraj ni videlo sem se z zavarovalnico dogovoril, da so mi izplačali.