Bomo čez 3 leta spet priča 5mrd dokapitalizaciji?

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...

MrDaco

Fizikalc
11. sep 2007
4.529
33
48
#2
http://www.24ur.com/novice/slo...-gradbisce.html

Krediti so se začeli zajemati z veliko žlico... Ciljajo na luksiz... Sprašujem se če Slovenija premore toliko milijonarjev, ki so za flat v Ljubljani pripravljeni plačat 4k ali več za m2.
Hkrati pa slišim v članku, da je rast plač v sloveniji znatna. Hmmm... se družim s samimi luzerji ali je Ljubljana mesto kjer se cedi med in mleko. Namreč vsi jambramo da so plače nižje, če že ne enake.
 

Jabe

Fizikalc
1. okt 2007
4.094
4
38
#4
Kupcev je dovolj, če so stanovanja pridevnike dobila, ker je to odraz stanja. če pa narediš celovške dvore (neuporabno), pa potem samo rečeš nadstandard, ker je to samo beseda, potem imaš pa problem...

situla tudi ni bila poceni, pa je razprodana.
 
Nazadnje urejeno:

Demz

Fizikalc
15. avg 2010
6.153
55
48
#5
Povprečna neto plača v Slo oktobra leta 2008 je bila 938,66 Eur.
Povprečna neto plača v Slo oktobra leta 2016 je bila 1.020,40 Eur.

Rast je bila torej v teh osmih letih okoli 7,6 % .
Kolikšna je bila pa v tem obdobju inflacija? Kako se že temu reče? "Kuhanje žabe na 8 let starem šporhertu"?
 
23. jul 2007
13.896
0
36
v lokalni ostariji
#6
daco, najbrž je povpraševanje po teh stanovanjih zadosti veliko...

sej je prav da se je začel gradit... da se ekonomija naprej porine. kaj bi ti raje videl, da banke držijo denar notri? da se ne dela nič?
 
22. sep 2011
1.563
3
38
Lublana
Obišči stran
#7
Te gradnje, ki so zdaj napovedane bi itak morale biti že zdavnaj zgrajene. Gre za ponovno oživljanje nasedlih projektov kar je zelo dobrodošlo. Žal pa še vedno nič novega z avtobusno in železniško postajo (emonika), Tobačna mesto... Sicer je pa tale članek zelo površen, Zlatarna Celje ni še nič potrdila kaj in kdaj bo gradila na Bavarskem dvoru, prav tako se nič ne ve o gradnji na mestu nekdanjega Šumija...
 

Demz

Fizikalc
15. avg 2010
6.153
55
48
#8
Bi malce naivno vprašal: ker so to vse nasedle investicije, jih bo sedaj torej Slaba banka zgradila? Z lastnimi sredstvi? Ker plačali smo jih že, skozi dokapitalizacije.
 
22. sep 2011
1.563
3
38
Lublana
Obišči stran
#10
Kaj smo plačali? Če te prav razumem naj bi bili vsi te projekti že plačani le zgrajeni še niso, al kako?

Bi pa jaz še nekaj drugega vprašal. Zakaj je vedno taki vik in krik, če se napove in začne nekaj graditi? Zakaj je to problem? Nova stanovanja se potrebuje, prav tako poslovne prostore, hotele... Pa ne mi s tem, da je že danes veliko praznih stanovanj, ja je ampak saj je prav, da je tako, da ima človek izbiro, ne da mora kupiti prvo prazno luknjo, ki je prosta. Prav tako se potrebuje luksuzna oziroma dražja stanovanja, Situla in R5 sta lep dokaz, da nekateri pač imajo denar in s selitvijo teh ljudi v dražja stanovanja, se na trgu pojavijo cenejša stanovanja...
 

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
14.249
3
38
Kranj
www.comshop.si
#11
demz: vmes pa nekaj deset tisoč odšlo iz države ven....pa primerjava 2008 in 2016, tistih 90€ in več je stroškov več tako, da se to izniči.
 

Demz

Fizikalc
15. avg 2010
6.153
55
48
#12
Vegrad je delal Celovške dvore, wright? Za ta projekt je dobil posojila od naših bank, wright? Vmes med izgradnjo je propadel, skupaj s kopico nepoplačanimi podizvajalci, wright?

Torej, finančna konstrukcija je bila, denar je bil priskrbljen in porabljen (bogve za kaj vse, le za tele v tem sestavku aktualne Celovške dvore očitno premalo
), sedaj nekdo tretji te famozne dvore zaključuje s "svežim kapitalom", najverjetneje zopet preko slo bank, wright?

Ker je Vegrad vmes propal in ni več bankam plačeval obveznosti, smo jih morali (tiste obveznosti
) mi, državljani Slo dokapitalizirati, wright? Propadle kredite je jerbala ti. "Slaba banka", torej je lastnica nasedlega projekta prav ona, wright?

Ja, zelo sem za podvige, naj bodo gradbeniški ali industrijski. Le da hočem videti čiste račune! Vsaj dokler sem jaz tisti, ki jih moram plačevati


Wright?
 
22. sep 2011
1.563
3
38
Lublana
Obišči stran
#14
Sprašujem za projekte, ki so zdaj ponovno v planu in že dolgo čakajo na začetek gradnje. So že plačani?

Sicer se pa strinjam, dokapitalizacije so blesarija. Če je neka banka ali firma v qurzu naj zaprejo in spokajo, ne da mi plačujemo.
 
22. sep 2011
1.563
3
38
Lublana
Obišči stran
#16
Ki so bili odprti. Mnogi od teh zdaj so bili samo planirani ali pa še to ne.
Me pa zanima kaj potemtakem narediti z nedokončanimi projekti, i so med gradnj obstali v pritličju, drugem nadstropju... Kar pusti tako, kot je?
 

Hanzi

Fizikalc
27. jul 2007
31.515
11
38
pri taščici
#17
Hkrati z dokapitalizacijo bi morali vsem vodstvenim delavcem (in ozji druzini) propadlih podjetij pobrati vse premoženje in z njimi dokapitalizirati banke.
Tako pa so ti lastniki (nekateri) se vedno med najbogatejšimi Slovenci
 
Nazadnje urejeno:

Demz

Fizikalc
15. avg 2010
6.153
55
48
#18
Nihče ne gre v projekt brez celotne finančne konstrukcije - razen če bi delal s svojim denarjem, (
.

Če torej sredi bele Ljubljane zija gradbena jama, je nekdo tam začel nek projekt z denarjem vred. Odkupil je stare bajte, jih podrl in naredil gradbeno jamo kot pripravljalna dela, ter objavil stečaj. Kaj mislite, da je šel vse to počet s svojim denarjem? Če bi, bi zadevo dokončal, saj šele druga polovica projekta začne denar vračati. To je takrat, po končanih delih in predaji objekta v uporabo. Vse kar je prej, pa samo košta!


Eh, saj je lepo če se kaj dogaja, gradnje sem in tja, ... vendar naj bo računica kot treba. Čisto vse dokapitalizacije bank in terjatve slabih bank bi morali mi kot davkoplačevalci dobiti zapisano kot lastniški delež države. Državno obveznico, delnico, ... zaradi mene tudi motor od tanove Siemensove lokomotive na ajzenponu, da le povrne lasten delež v mahinacijah, ki se jih elita brezsramno gre na naš račun.


Kje začeti? Moj predlog je, da čisto na vrhu. Vsak politično aktiven državljan bi smel biti aktiven največ 2 mandata, torej 8 let, brez izjem. Takoj po preteku pa brez razmišljanj in špekulacij nazaj v gospodarstvo! Profesorsko elito na univerzi pa na podoben način - po mojem vedenju je prav ta klika v 80. letih sprožila vzgojo podmladka brez moralnih vrednot in posledično moralno krizo generacije in bedo, ki jo zadnjih 15 let doživljamo.

Dost mate!
 

IbizaDriver

Fizikalc
Osebje foruma
21. jul 2007
7.087
8
38
#19


Profesorji in njihovo razmišljanje je krivo za veliko stvari, ki so šle narobe.

Glede vseh teh novih investicij pa vse štima in strinjam se da so take zadeve generator, le pravila je treba upoštevati: če firma ne more več plačevati svojih obveznosti naj se takoj zapre in unovči razne garancije. Če teh ni in banka "popuši", je to njen problem. Če banka zaradi parih takih zadev ne more več stabilno poslovati, naj se zapre, ne glede na to za katero banko gre, managerji pa naj gredo na sodišče.

Tipična napaka, ki jo z svojim omejenim ekonomskim znanjem (dve leti ekonomije na faksu) vidim v tem, kar je nakazano že v prispevku: da so obrestne mere rekordno nizke. Kaj se zgodi če se drastično zvišajo? Bodo projekti še vedno "nad vodo"? Kaj bo, ko bodo zaradi presežka rabljenih stanovanj cene padle? Se bo zgodilo tako, kot marsikje, da bo šel malo bolje situiran folk v novejša stanovanja, stare zjahane sosesko pa se bodo še bolj getoizirale?