Alkotesti in ustavno sodišče

2. okt 2007
4.103
2.761
113
Sicer bi verjento bolj to spadalo v pravniški kotiček.

To pomeni, da dejansko sedaj je protiustavno in na sodišču zadeva pade, ko napihaš in se s tem strinjaš, kasneje pa se pritožiš? Pa to je ustanvo sodišče odprlo pandorino skrinjico, kar lahko pomeni, da so vsi do sedaj kaznovano prekrški bili v neskladju z ustavo... to bo še veselo, ko se bo našel nek odvetnik s skupinsko tožno proti državi za izterjavo vseh do sedaj dosojenih kazni...

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.006
5.643
113
Nekatere evropske države sicer uporabljajo prenosne (ročne) etilometre, ki omogočajo preizkuse alkoholiziranosti na terenu. "Policija je želela takšne etilometre nabaviti v letu 2011, pa ponudnik, s katerim je policija že sklenila pogodbo, ni uspel pridobiti certifikata o odobritvi tipa merila," so pojasnili.
Pred slabimi petnajstimi leti so poskušali nabaviti ustreznejše naprave, potem pa so malce podremali in smo kar naenkrat v letu 2025.
Ne vem, kaj bi rekel. Enako s sekcijskim merjenjem, kjer Policija ni sposobna kupiti primernih naprav.
Tu denar ne more biti problem. Kar se pobere od kazni, naj se kanalizira za posodobitve opreme.

zakon

Guru
16. maj 2008
9.284
1.088
113
toti Maribor
Tu se sedaj vidi kake bedake imamo na US. Kaj so delali od leta 1991, da tega ni nobeden ugotovil. Mogoče, pa je kateri ustavni sodnik pijanček?

zakon

Guru
16. maj 2008
9.284
1.088
113
toti Maribor
Pred slabimi petnajstimi leti so poskušali nabaviti ustreznejše naprave, potem pa so malce podremali in smo kar naenkrat v letu 2025.
Ne vem, kaj bi rekel. Enako s sekcijskim merjenjem, kjer Policija ni sposobna kupiti primernih naprav.
Tu denar ne more biti problem. Kar se pobere od kazni, naj se kanalizira za posodobitve opreme.
Ampak je pa zanimivo, da imamo take probleme samo v Sloveniji. V normalni Evropi ni nobena težava sekcijsko merjenje in kontrola alkoholiziranosti z Dreegerji. Mi na naši firmi tudi kontroliramo zaposlene s temi Dreegerji, pa tudi nekaj jih že dobilo odpoved iz krivdnih razlogov. Kaj bo, če se pritožijo?

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.460
7.573
113
Počasi postaja ustava trn v peti. Po mojem bi bilo potrebno malo prevetrit ustavo.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.656
164
63
Mislim, lih tko k večini gre Policija pač na k., ampak a se v tej banana republiki res lahko nehamo hecat. Tale US je res sam sebi namen, sam drek še mešajo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.006
5.643
113
Mi na naši firmi tudi kontroliramo zaposlene s temi Dreegerji, pa tudi nekaj jih že dobilo odpoved iz krivdnih razlogov. Kaj bo, če se pritožijo?
Nobenega velikega problema. Zaposliti jih boste morali nazaj in za vmesni čas izplačati bruto plače in regres. Kot močnejša stranka je podjetje z nezanesljivo meritvijo izkoristilo njih kot šibkejšega v postopku in so mogoče celo kaj podpisali. Po mojem bi se na sodišču izteklo tako. Pa ne navijam za tako rešitev. Pred dobrim desetletjem mi je ravno Mežnarjeva predavala, kaj vse je podjetje storilo narobe, ko je iz krivdnih razlogov odpustilo zaposlenega, ki je kradel sodelavcem.

Mislim, da ne gre za problem ustave. Kvečjemu gre za problem interpretacije ustave in še bolj za problem interpretacije, kaj neka meritev pomeni.
Jaz nimam pojma, kako točne so te naprave in kaj v resnici merijo. Če se Policija zanaša na podpis zapisnika, potem se mi zdi to dejansko neumna praksa, če že več kot desetletje obstaja način, da to ni potrebno in bi Policija te naprave lahko imela, če bi nekdo v vrhu Policije kaj mignil. Policija je imela časa očitno dovolj. Kaj točno so delali direktorji Policije in kaj ministri MNZ, da se oprema ni nabavila?

Kaj če bi z nadvozov merili našo hitrost s štoparicami in radijsko zvezo kot so to delali nekoč na vzhodu ("ročno sekcijsko merjenje"). Bi bilo OK, če me ulovijo? Kdaj točno je pritisnil štoparico en in kdaj drugi?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.608
3.915
113
Tu se sedaj vidi kake bedake imamo na US. Kaj so delali od leta 1991, da tega ni nobeden ugotovil. Mogoče, pa je kateri ustavni sodnik pijanček?
A ti misliš da so ustavni sodniki tam zato, da listajo zakonodajo in iščejo neustavnosti?

Kot jaz razumem zadevo ni toliko vprašljiva sama alkoholiziranost, ampak količina alkohola v izdihanem zraku, na podlagi katere se potem odmeri kazen. Lastno strinjanje z "meritvijo" po mnenju/sodbi US ne more nadomestiti natančne meritve.
Juhu, prihaja Štajersko Novo leto = Martinovo in vrste za odvzem krvi in test alkohola se lahko vijejo od štantov na "Štuklju" do UKCja. :bonk:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.980
3.015
113
še v SLO - ampak komaj
Seveda je “neumno”, da se pozablja, da vsaka merilna naprava ima toleranco “točnosti” - in je dejansko “predpostavka nedolžnosti” nepotrebna, če je bila meritev nad toleranco in je podpis samo formalnost. Tisti, kateremu je bilo na knap umerjeno in ni zahteval odvzema ali etilometra - tja, ta si je sam kriv.
In kolikor je smešno, sem v tem primeru na strani policije.

(Bemti - mi je autocorrect “na strani policije” popravil v “na strani politike” :eek: - še dobro, da sem pravcajt opazil).

zakon

Guru
16. maj 2008
9.284
1.088
113
toti Maribor
Se pravi tisti, ki so jim odvzeli vozniško dovoljenje v preteklosti, se sedaj lahko sklicujejo na neustavnost člena in zahtevajo odškodnino?

2. okt 2007
4.103
2.761
113
ne vem ravno, ker zakon res velja, vendar (vsaj tako sem včeraj razumel), da če napihaš in podpišeš zapisnek (se kao strinjaš), da je to neustavno in se potem na sodišči pritožiš glede neustavnosti meritve, in potem prekršek pade.
Nikjer pa ni jasno, kaj to pomeni za tiste, ki so v obravnavi in za tiste, ki so pred časom plačali kazen in/ali izgubili vozniško dovoljenje.

Po drugi strani pa je bilo tudi včeraj rečeno, da pet pravnikovje vsaki podal svoje mnenje. Bo v naslednjih dneh to verjetno bolj jasno, kako in kaj. In ja, je za pričakovato kakšno skupinsko tožbo proti državi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.006
5.643
113
Za ustavne sodnike je najbrž sporen drugi odstavek:

(2) Če se z indikatorjem alkohola ugotovi, da ima udeleženec cestnega prometa v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon, izpolni policist zapisnik o preizkusu, ki ga podpiše tudi preizkušen udeleženec cestnega prometa. Če udeleženec cestnega prometa oporeka rezultatu preizkusa z indikatorjem alkohola, iz katerega je razvidno, da ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon, mu policist odredi preizkus z etilometrom ali strokovni pregled. Če udeleženec cestnega prometa odkloni preizkus z etilometrom ali strokovni pregled, vpiše policist vzrok odklonitve v zapisnik, prav tako pa se šteje, da se udeleženec cestnega prometa strinja z rezultatom preizkusa z indikatorjem alkohola.

Radoveden sem, koliko ljudem, ki se z meritvijo niso strinjali, je etilmeter ali strokovni pregled dal nižji rezultat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.709
1.383
113
Skratka, sicer sem 100% proti alkotu za volanom, ampak nek pravilen proces pa mora biti. In le alkotest to ni (sem o tem pisal že pred 15 leti .., še v prejšnji karieri). Ker pač ni in ne more biti uradno priznan, overjen merilni inštrument.
Tudi v tujini je alkotest le indikator, ki policistom pokaže, ali uporabit etil meter / napotit na odvzem. Nobene potreb, da bi bila Slovenija neka izjema. Problem je le v tem, da se zna res zgodit, da bo zdaj štala za nazaj in da bo do spremembe zakonodaje teksas, ker bo vsak lahko pijan vozil, se strinjal z alkotestom in potem do na sodišču uspešno podrl, kot je nekdo že napisal.

• Všeč mi je
Reactions: kajn in BornSkeptic

zakon

Guru
16. maj 2008
9.284
1.088
113
toti Maribor
Zakaj imajo samo pijančeki probleme s temi napravami? Jaz še nisem nikoli napihal več kot 0.0! Malo si poglejte včerajšnji Dnevnik, kjer strokovnjakinja, ki se s temi napravami ukvarja že 40 let pravi, da z njimi ni prav nič narobe.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.585
2.145
113
Tudi v tujini je alkotest le indikator, ki policistom pokaže, ali uporabit etil meter / napotit na odvzem. Nobene potreb, da bi bila Slovenija neka izjema.

Točno tako. Kot hitri testi za droge.

Pihneš: 0,0 = OK, sicer gremo na odvzem/etilometer, da vidimo kolk je ura.

Mogoč bi to celo koga odvrnilo od tiste mantre: "Sej enega pa lahk", ker ti bo vse kar ni 0,0 avtomatsko vzelo prineslo uro ali dve druženja s fanti v modrem.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj