Alkoholizem - zdravljenje

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Pozdravljeni!

Zelo težko mi je pisati o tem, a žal je ta nadloga prišla tudi nad našo družino (čeprav sem mislil, da sem zaključil z njo). Moj poba (sin - 29 let) odhaja na zdravljenje na Poljanski nasip zaradi težav z alkoholom.

Priznal mi je, da dnevo pije vino. Občasno s kolegi, večino pa sam, okoli 3 litre dnevno. :eek: Začne že zjutraj, da se ne trese. Ko mi pravi o svojih težava, se spomnim sebe 40 let nazaj. Gre dobesedno po mojih stopinjah. Sam sem pri 27-ih rekel "Dovolj!" in od takrat nisem spil kaplje alkohola, tega bo že 40 let.

Pravi, da ima težave v socialnih situacijah. Tudi sam sem jih imel, ampak sem nekako pregural in ko sem prenehal piti, je moje življenje šlo le navzgor. Napravil sem hišo, si zgradil lepo kariero, poročil simpatično žensko in dobil otroka. Če bi nadaljeval s pitjem, bi bil danes verjetno mrtev. Mislil sem, da če dajem dober zgled otroku s tem, da ne pijem in da ga poskušam obraniti nevarnosti alkohola, da ne bo pil. Pa gre poba povsem po mojih stopinjah. Težko mi je, priznam. Zelo. Oče je bil alkoholik, brat je alkoholik, po mamini strani vsi pijejo, sedaj pa je še on zapadel v to.

Torej, odločil se je, da ima dovolj. Šel je na nekaj AA sestankov, ima dva meseca abstinence za sabo, sedaj pa sledi še zdravljenje v bolnišnici, katerega so zelo toplo priporočali. Tudi oba z ženo bova intenzivno vključena v ta proces.

Kakšno je vaše mnenje glede zdravljenja alkoholizma? Fantje, s katerimi smo včasih pili, in ki so se šli tudi zdraviti, so že zdavnaj mrtvi. Imam prijatelja, ki bo drugo leto 80 in je že 10 let zdravljen, gre vsak dan na kolo in opravlja vsakodnevne opravke, pa je bil težki alkoholik. Ne more prehvaliti Poljanskega nasipa. Pri nas je še vedno prisotna ta stigma glede zdravljenja alkoholizma. Fanta je strah, da bo za vse življenje označen kot alkoholik in da ne bo nikoli mogel doseči tega, kar si je zadal. Sam mu poskušam dopovedati, da ne bo nikoli mogel doseči zadanega, če bo še nadaljeval s pitjem in da bo šlo vse navzdol.

Mislim, da je to bolezen. Težka bolezen, ki ne pusti zgolj težke posledice pri samem alkoholiku, ampak tudi pri njegovi družini, službi, financah, telesu in umu. Ne pijem že 40 let. Dobesedno bojim se ga. Kolikokrat sem reševal očeta ali brata iz grabna ...

Da končam z romanom ... kakšno je vaše mnenje o alkoholizmu pri nas? Bo rehab pomagal fantu, če si bo tega res želel? Ima kdo izkušnje s Poljanskim nasipom?

Najlepša hvala za vse besede!
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Najprej res iskrene čestitke k tvojemu uspehu, ker to je res samo osebni uspeh in nikakor uspeh kakega "dr. Ruglja". Po ženini strani smo imeli strica, ki se je po mojem vedenju vsaj trikrat bolnišnično zdravil alkoholizma pa mu ni nikoli ratalo - poleg vsega je bil v vinjenem stanju še milo rečeno neugoden.

Sam menim, da bo moral sin dobro premislit kaj si želi od življenja, mogoče okolico menjat, pa (žal) večino prijateljev, mogoče se celo (začasno) odselit (it delat) v katero od držav kjer je alkohol bodisi pregrešno drag ali pa družbeno nesprejemljiv.

Na splošno pa, špricar/pivo, dve na dan (vsak dan), enega močnega zjutraj in zvečer,... ja večina slovencev smo latentni alkoholiki.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Hvala!

Če ti povem po resnici - sam sem pred mnogo leti šel do dr. Ruglja zaradi težav z alkoholom, pa me je hitro odslovil, češ, da če nisem vsaj mesec dni trezen, nimam kaj iskati pri njemu. Zato sem se moral znajti sam. Prisegel sem si, da nikoli več ne poskusim kaplje in res je nisem. Pa imam v kevdru na litre alkohola - ga vsako leto pridelujem, ker mi je všeč sam proces, in če bo mogoče poba kdaj v poziciji, da daruje kakšno steklenico npr. kakšnemu prijatelju. :)

Sam nimam nič proti pivu na dan. Kdor zmore, naj.

Alkoholik pa pije, da je pijan. Zelo pijan. In ko ne zmore več odtegnitvenih simptomov, pije še več. Začaran krog. Kar strese me, ko pomislim na to, kje sem bil včasih. Sedaj pa je tu sine ... :jok:
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Definitivno je alkoholizem bolezen. Resna bolezen. Nekaj je drugače pri ljudeh, ki jih mučijo zasvojenosti. Tega čisto pri viru še ne znamo zdraviti. Alkoholizem seveda ni edina možnost, so številne druge, ampak te najlažje opazimo. Med mladimi je kar precej nekemičnih zasvojenosti. Tudi če neka stara mama misli, da ne more zamuditi svoje turške nadaljevanke kak dan, je to pač zasvojenost. Če misliš, da ne moreš spustiti rekreacije na račun srečanja s svojimi bližnjimi, je to pač zasvojenost. En tak primerek osebno poznam.
Nimam izkušenj, sam lahko pijem alkohol in zmeraj neham. Imel pa sem očeta, ki tega ni mogel. Imel sodelavca povsem istih let kot jaz, ki tudi ni mogel nehati, če je začel. Lahko je bil pol leta trezen, ampak ko je začel, je pil dneve. Kako desetletje nazaj se je uspešno pozdravil.

Verjamem v zdravljenje, če se človek sam odloči zato in ima podporo najbližje okolice. Pri tvojem sinu je vse tako kot mora biti. Ne vidim razloga, da ne bi šel na zdravljenje in da mu ne bi uspelo. Razen, če si nam zapisal idealizirano sliko. Če se je sam odločil in že abstinira, pa še proces zdravljenja, je to to.
 

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.143
329
83
38
Jaz sem prijatelja peljal v idrijo. Sva imela neki problemov, da so ga sprejeli, sam se je resilo. Je pa tako, da si je zelel iti in me je prosil... Kolikor mi je povedal, dobra izkusnja. Traja 60 dni.

Sem se pa pogovarjal z zdravnikam tam in mi je rekel, da abstinenca od alkohola je najbolj nevarna, ker gre clovek lahko v delirij... Zato jih prvi dan za streznitev nafilajo s pomirjevali in opazujejo...

Jim pa kao predstavijo se drug pogled na svet. To naj bi bil nacin. Eno stvar sem si zapomnil, ki mi jo je povedal. Male cilje in male zmage, kot mozaik. Ce bo falilo par kosckov, se bo slika se vedno videla. Ce bi imel samo velike cilje, ce fali en koscek se ze ne more nicesar razbrat...

In pa ja, zamenjal je vso druzbo, katera ga je vlekla k alkoholu. Je ugotovil, da niso niti p od prijateljev. In prav tako mi je reku, da ga je nekaj teh kao klicalo na rehabilitacijo in vablo na pivo...

Uspeh rehabilitacije pa je kao samo 20%...

Lp
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Runo

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
250
113
ja, na koncu je vse v glavi od pacienta... Če se je odločil v glavi, da ne bo več pil bo zdržal, drugače bolj težko.

Kolikor jest opazujem okoli te zdravljenje alkoholike je precej važno, da se nekako zaposlijo, da jim ni dolgčas. Ker če jim je dolgčas prej ali slej začnejo mislit na nekaj.

In tudi v družbi, se na žalost vedno najdejo debili, ki špikajo, takrat mora s ponosom povedat, da ne pije, da je dovolj spil v svojem življenju. in tako najbolje zabije tečko. Je pa tudi od drugih v družbi odgovorno, da utišajo tako tečko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Runo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Uspeh rehabilitacije pa je kao samo 20%...

To so številke ki so statistika in so res realne. Vedet je pa treba da velika večina ljudi je sprejetih v te ustanove ko jim močno zagusti, večinoma zdravstveno ali pa materialno. Skratka sprejmejo zdravljenje zato ker so na dnu in ne dejansko zato da bi se ozdravili. Taki postanejo povratniki in čez eno leto ali pa dve spet kvarijo statatistiko.

Če se oseba sama zave problema in se sama odloči za zdravljenje v začetni fazi "bolezni" je statistika precej boljša. Je pa sprejetje tega dejstva povezano tudi s tem da se vnaprej zaveš da nikoli, res nikoli več ne boš pil. Če ti to ni problem potem si na dobri poti ozdravljenja.

Je pa druga stvar, od kje je vzrok pitja in če tega ne odpraviš vzporedno mogoče res lahko postaneš in ostaneš ozdravljen alkoholik, ampak ti pa kje drugje udari ven. Zelo pogosto je alkohol (učinkovito) zdravilo za različne psihične težave in če ga izločiš iz enačbe se potem težave pojavijo v polnem obsegu (agresija, depresija, ali pa še kaj hujšega). Tako da vzporedno z zdravljenjem primarne bolezni se bo znalo pričet tudi kakšno drugo psihiatrično zdravljenje.

Sicer pri mladih ki zabluzijo je velikokrat problem pitja zunanji dejavnik in ne toliko psihološka komponenta. Tako da nekih hujših posledic ni, je pa potrebno spremenit način življenja in zapolnit tiste luknje ki si jih prej preživel v omami s čim drugim. Eni s tem nimajo težav eni pa velike, to je itak osnova vsak odvisnosti.

Glede stigme pri ozdravljenih alkoholikih mislim da ne obstaja, vsaj ne širše družbeno. Na začetku moraš pridobit nazaj samopodobno in tu razna AA društva, pa tudi družina in "pravi" prijatelji pridejo zelo prav. Tudi večji delodajalci (ki imajo neko bazo alkoholikov vedno v firmi) recimo imajo z ozdravljenimi alkoholiki odlične izkušnje in se ponavadi izkažejo kot zelo dobri delavci, tako da tudi spodbujajo zdravljenje in omogočajo po rehabilitaciji ustrezno vrnitev na delo. Sploh mlademu človeku je torej omogočeno čisto lepo nadaljevanje življenja po poti brez alkohola.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Eno je pitje, drugo pa je redno pitje, oziroma pitje osebe, ki v trenutku, ko začne piti, ne more več prenehati. To so alkoholiki. Če se nekdo nacedi, ker ga je ena dala na čevelj, ni nujno alkoholik. Tudi, če pije par mesecev. Če ima seveda "srečo", ki je najbrž definirana skozi genetiko.
Zasvojenost je bolezen in ugibal bi, da je zanjo potrebna neka prirojena ali pridobljena napaka v živčnem sistemu in ne samo ukvarjanje z rečjo, ki povzroča zasvojenost. Je pa seveda dejstvo, da če tega nikoli ne delaš, se zasvojenost ne razvije.
Sine bo pa seveda zmogel. Saj ima dobro podporo in svojo odločitev.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113

Kdor lahko neha, kadar hoče, je za moje pojme pivec in ne alkoholik.

Kolegi me ne gledajo več kot alkoholika, čeprav se sam imam za alkoholika. Tisti, s katerimi sem se družil včasih, so že pokojni, žal. Trenutna družba pač ve, da ne pijem alkohola. Nihče me o tem ne sprašuje niti me nihče ne posiljuje z alkoholom. Drugi naj zraven mene pijejo kolikor hočejo, jaz se ga pač ne dotaknem.

Sin bo šel kmalu na pot. Povedal mi je, da ga obdajajo zadržki, v smislu, da mogoče pa ni alkoholik, da mogoče ne potrebuje zdravljenja in da bo z lastno voljo premagal to nadlogo, da osebje ni dovolj kvalificirano, da ne bo mogel nikoli več dobiti službe itd. Pojasnil sem mu, da so to zgolj misli in da naj ne razmišlja preveč, ampak naj enostavno gre tam, kamor mora.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
250
113
ja, mal se bo treba tudi borit, pa kdaj bit malo neusmiljen.

zdej je že v fazi zanikanja, ampak ne mu popustit. Naj gre tja zaradi pogovorov ipd. Seveda pa stalna 100% podpora iz vaše strani, da ne bo sam v tem.

Zadnjič sem pa gledal en lep film Beautiful boy.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
V Sloveniji predstavlja alkohol velik problem. 43 odstotkov prebivalcev, starih med 25 in 64 let, pije visoko tvegano. Vsak drugi 17-letnik je bil v življenju že vsaj dvakrat opit. V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo, največkrat skrite za štirimi stenami domov. Pri sindromu odvisnosti od alkohola je prvi korak opustiti alkohol, šele potem se lahko začne zdravljenje, saj gre za psihoaktivno snov, ki škoduje zdravju in odnosom, ki jih ima alkoholik. Najbolj ogroženi pa so otroci.

To je to.
 

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.143
329
83
38
Drugače rabi napotnico, ki jo dobi pri osebnem zdravniku. drugače ga ne sprejmejo. ga pa morejo sprejet, če je nevaren za sebe ali okolico. jaz sem prijatelja spravil notri tako, da sem zdravniku reku, da mi je povedal, da me bo prefukal in da se bo šel nato ubit... sicer me je malo čudno gledal zdravnik, vendar je rekel, ok, to bo zadostovalo, da ga zadržimo notri. in je potem po 14ih dneh poslal zdravnik napotrnico, da je bilo vse urejeno. drugače so polni in ne jemljejo kar vse povprek notri. jaz sem se pozanimal v idriji in polju, pa ni bilo, da bi šel notri razen na sistem kot sem ga spravil. drugače pa čakalna doba 4 mesece, če se prav spomnim. aja, pa ko sem ga pripeljal, je bil do fula po starem 3,8...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.436
113
Glede stigme so se zadeve precej spremenile, tudi "na kmetih". Imam dva bližnja soseda, oba dolga leta (recimo od 30-60) težka alkoholika, oba sta nehala pit ko sta šla v penzijo (čeprav poznam več primerov ko gre ravno obratno, ko ni več redne zaposlitve, preveč časa, pivski bratci in grejo zadeve v kropile). Skratka, oba sta imela enake pomisleke kot tvoj sin, zato sta se ko sta prišla z zdravljenja najprej skrivala, ampak počasi sta prišla do tega, da ne gre drugače kot da o zdravljenju in svojem alkoholizmu odkrito govorita in da dobivata izključno pozitivne odzive. Tako od sorodstva kot od okolice.

Niti približno ni vse samo v glavi alkoholika. Spremeniti se mora tudi njegova ožja okolica, torej družina, ki je prej tolerirala njegov alkoholizem. Brez tega ne gre. Tudi zdravljenje ne gre brez bližnjih. Razen če so te (si jih) odjebali že pred zdravljenjem. Ena večjih napak oziroma samoprevar je da si delaš utvaro da boš nehal samo s trdno voljo. Ker prej ali slej boš na napačni nogi v napačni situaciji in boš 123 nazaj.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Runo

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Hvala!

Še vedno mu dam rade volje 20€, če je slučajno brez denarja ... Rad ga imam, je moja kri, moje srce in vidim sebe v njem.
 
  • Všeč mi je
Reactions: PHOBiA

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
V tej temi je veliko res dobrih odgovorov.

Priporočam vsakomur, ki ima težave z alkoholom, oz. ima njegov bližnji te težave.