24ur.com - Poletno branje - Jedrska energija

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pa - nikar mi nabijat o muckih in levih. Enostavno. Zakaj je država slab gospodar? Privatnik pa dober (vsaj statistično).
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.317
9.685
113
kod Džej-Zija
Privatnik maksimizira dobiček. Privatnik brani svoj interes.

Upraviteljem državnega premoženja je velikokrat za dobiček vseeno, saj so nagrajeni ne glede na poslovni izid. Poleg tega država (vsaj naša) zelo redko zahteva odgovornost upraviteljev za slabo vodenje. To vodi v koruptivne prakse, ko so fiktivne svetovalne pogodbe in podobno. Država svojega interesa ne brani, da so le parcialni interesi posameznikov pokriti.
 

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.352
1.733
113
Lahko pa vse skupaj zreduciramo na rek: "Lahko je s tujim k*rcem po koprivah mlatit".
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Pa - nikar mi nabijat o muckih in levih. Enostavno. Zakaj je država slab gospodar? Privatnik pa dober (vsaj statistično).
Zato ker nekdo se v max 4-ih letih kvečjemu spozna s sistemom. Potem pa gre tako ali tako. Če ostane ista politična opcija na višje mesto, če pa druga, pa nekam v kot z isto plačo. Tisto o kurcu in koprivah tudi dobro razloži problem.
Ne funkcionira, pa če obrneš tako ali drugače. In nikjer na svetu še niso pogruntali, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi funkcioniralo. Kot izum, ki se v praksi ne prime, pa čeprav v teoriji deluje, da bo prinesel revolucijo. Dvomim, da bomo na alterju izumili to čudežno formulo, ki bo zarezala v samo psiho človeka in bo stvar naenkrat delovala.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

A ne bi bilo najpravilneje (ter najenostavneje) terjati odgovornost od državnih uslužbencev?

Tako enostavno, pa tako težko pregrizniti :zavijazocmi: . Sedaj boš zopet umolknil, pa večina ostalih tudi, ker je zahteva očitno mnogo pretežka ... :zavijazocmi:
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.317
9.685
113
kod Džej-Zija
Odgovornost funkcionira vertikalno. Kar se dela na vrhu, se dela na sredini in kasneje na dnu. Če državni vrh ne spoštuje zakonodaje in gleda skozi prste svojim nastavljenim izbrancem, potem tudi tisti nižje ne bodo motivirani za preveliko odgovornost. Pa smo spet pri državljanih, ki izvolimo tako golazen.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Neumnost. Na koncu je tako "krajo" zmeraj težko dokazati.
Nobenega resnega razloga ni, da bi JEK-2 bila v državni lasti. Če jo rabimo, naj država priskrbi prostor, dovoljenja, potem pa naj se ustanovi delniška družba in naj zbere kapital. Naj ima država do 20 %. Saj bi naj šlo za nujno stvar in uspešen dolgoročen posel in kapitala ne bi smelo biti težko najti. Če bo njena elektrika dražja kot čez mejo, bomo pač kupovali tam. Če bo državna bomo v vsakem primeru morali kupovati to elektriko, ne glede na ekonomsko upravičenost. Privatni lastniki bodo znali gledati, če jih kdo nateguje pri izvedbi ali obratovanju.

V NEK-2 sicer niti pod razno ne verjamem. Avstrijci nam zlepa ne bodo tega spustili skozi, Italijani pa bodo tudi dobili priložnost, da se oddolžijo za plinske terminale.
Infrastruktura mora biti v državni lasti. Povsod, kjer so jo privatizirali, so močno nasankali. Privatnikom gre samo za lastni dobiček in jih boli k. za dobrobit uporabnikov.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Seveda. Zato nikjer na svetu ne delujejo mobilna omrežja, razvoj se je ustavil, ker je ta infrastruktura bolj ali manj povsod po svetu privatna.
Če uporabimo tisto, kar imamo med ušesi, vidimo, da se nekako čudežno na tem področju V Sloveniji ne ukvarjamo s tem, kateri ponudnik je bil izbran za posodobitev baznih postaj, koliko je to stalo, kdo se je okoristil. Presenetljivo.
Drži pa, da je težko zjeban sistem privatizirati. To se ne da niti s trgovinami. Ampak, ali je to razlog, da obsedimo na obstoječem socialističnem ropanju davkoplačevalcev? NEK-2 je nov sistem. Čisto NOBENEGA razloga ni, da je državni projekt. Če bo energija predraga, je pač ne bomo tam kupovali, tudi če objekt stoji na slovenskih tleh.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.244
-8.464
113
No v ZDA imajo resne probleme z elektro omrežjem, ki je v privatnih rokah. Minimalno vzdrževanje, da je čimveč dobička.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Pa v VB so imeli tudi resen problem, ko so privatizirali železnico, zato so se hitro premislili. Pa privatizacija oskrbe z vodo se je v več državah izkazala za luknjo v kolenu.
Elektro omrežje v ZDA je pa sploh grozljivka. Še v velemestih vidiš električne žice po drogovih, kot pri nas pred tridesetimi leti, da o deželi ne govorimo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Ali jest5 in bizi, ki sta svetovna poznavalca mogoče vesta, če v Ameriki ni bil tak raztur že pred privatizacijo in so se samo hoteli znebiti katastrofalno slabega izdelka? Jaz nekam daleč po svetu nisem bil, če manj pa, da bi tam dalj časa živel in bi stvari dejansko poznal. Pravljic na internetu pa ne berem veliko.
Vem pa za državo, ki ima električno infrastrukturo javno, da se zgodi, da ob žledu v mestu z 10.000 prebivalci ni bilo elektrike dober teden. Čeprav se je proračunski mošnjiček tudi gotovo odvezal. Pa tudi osebno poznam družino, kjer je kako leto nazaj pobilo vso živino, ker je bila linija do njih v katastrofalnem stanju. Ampak o tem boste težko kaj brali, ker če je javno, odškodnine na koncu niso problem, ker jih vsi radi plačamo in niso samo vrednost 5 lesenih drogov, ki jih prej ni bilo možno menjati nekaj let..
Hm, noben še ni povedal nič, zakaj NEK-2 sploh rabimo in če ga nekdo rabi, zakaj bi ga mogla graditi država in ne zasebni kapital. Če se res rabi, bo zasebni kapital vesel delal in potem na evropskem trgu prodajal elektriko.
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.097
739
113
>>Hm, noben še ni povedal nič, zakaj NEK-2 sploh rabimo in če ga nekdo rabi, zakaj bi ga mogla graditi država in ne zasebni kapital. Če se res rabi, bo zasebni kapital vesel delal in potem na evropskem trgu prodajal elektriko.

zato ker zasebni lastnik je motiviran (ali pa so njegovi zaposleni pod pritiskom), da ustvarja čim več dobička, če je treba tudi na račun varnosti. tega pa si pri jedrskih objektih ne moreš privoščiti, za razliko od baznih postaj, kjer v primeru okvare na delovanju ne bo prišlo do katastrofe
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Kvasite bedarije na račun "nacionalnega interesa". Hude bedarije.
Ali je osnovna človekova potreba elektrika? Verjetno je še kaj pred tem. Denimo hrana, obleka. Imamo kaj omembe vredne državne proizvodnje hrane? Zakaj ne? Vam prišepnem... Pri hrani bi se težko igrali z velikimi milijoni "nacionalnega interesa".
Zadnje leto nas medijsko bombardirajo, da bi še pred koncem 2-tira bili politično zreli za državni NEK-2. Tudi za to medijsko kampanjo je šlo nekaj iz tistih 16 mio. Nič ni zastonj, tudi medije je treba malo razveseliti. Računam, da nam bodo k sreči to bedarijo preprečili Avstrijci.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.262
5.820
113
pri taščici
Bedarija gor ali dol.
Nekajkrat tedensko zvečer ob 8h narediti elektro mrk za uro ali dve (predvsem v Lj in ja Dunaju , ker periferija je marsikje navajena tega), pa rečt da pač elektrike ni. Hitro ne bodo več.problemi ptiči na Krasu, pa SE, HE, pa NEK2....
Dokler pa ima elita elektrike neomejeno pa verjamem da se lahko borijo.
Koliko elektrike Ljubljana proizvede sama? En promila?
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Zaprimo raje trgovski mrk za par ur ali dni. Bomo hitro videli, kaj je bolj pomembno. Ampak, ker so trgovine v zasebni lasti, obstaja nekaj konkurence, se to zlepa ne bo zgodilo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi