Začetnik-varjenja pive

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Živjo,
vem da piše veliko o tem, sam vas vseeno prosim za pomoč. Sem začetnik, ki bi rad za zacetek naredil pivo iz ekstrata.
Sedaj me pa zanima bolj podroben postopek izdelave. Na koncu bi polnil bi v KEG sodček.

Hvala za odgovor
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Malo si preberi zadeve, forum, bloge,... po tem vprašaj, kar ti ne bo jasno. Kot niti meni ni bilo pred dvema mesecema
smile-1.gif


Za začetek ti toplo priporočam, da si vzameš čas in si preberi knjigo "How to brew" (link do brezplačnega branja imaš v temi Uporabni linki), naredi si izpiske.

Po tem rabiš samo nekaj osnovne opreme, kupiš piksno ekstrakta in se lotiš.
smile-1.gif


Lp
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
776
195
43
Preberi temo, sam svoj pivovar. Na začetku imaš precej od ekstraktov. Res da je dolga, ampak se splača.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Kero osnovno opremo mi priporočate?

- aerometer
- termometer
- razkužilo (starsan)
- čistilo (oxy)
- hladilno bakreno ali inox spiralo ( razen ce bos hladil z ledom....)
- plastični fermentor z vrelno veho
- inox lonec ( vecji je boljse je za v naprej
smile-1.gif

- za pretakanje uporabljam autosifon, lahko pa tudi preko pipice iz fermentorja. Je pa autosifon super stvar.
za all grain bos potreboval se hladilno torbo oz kaksen drugi nacin drozganja, ki ti bo po volji. To je to kar se na hitro spomnem iz glave.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Priporocam ti, da vse skupaj prekuhas za nekaj minut in potem ohladis.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Pivopivec1 a za začetek ki bom delal iz ekstrata potrebujem hlajenje(led..)

Ne potrebuješ, ker boš zavrel/grel samo del vode - max 3-5 litrov + sladkor + slad iz konzerve. Ostala voda (razlika do 23 iltrov za default fermentor) je hladna oz. na sobni temperaturi. Kopa vse vkup zliješ v fermentor se vse ohladi na 20-25 stC...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Bo mogoče kalbo potrdil, amapk ta vikend (petek, sobota) je v Stožicah (oz. pred) LJ festival piva in tam bodo člani DLDP tudi imeli tečaj. Ponavadi se vari iz ekstrakta, če si totalen začetnik se splača it pogledat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.347
8.710
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Bo mogoče kalbo potrdil, amapk ta vikend (petek, sobota) je v Stožicah (oz. pred) LJ festival piva in tam bodo člani DLDP tudi imeli tečaj. Ponavadi se vari iz ekstrakta, če si totalen začetnik se splača it pogledat.
Tako je v planu. Mene ne bo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.347
8.710
113
V petek je telčaj ob 18. uri, in v soboto ob 14. uri. Na FB je objavljeno.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Bil včeraj na tečaju v Stožicah, sam je odpadel ker sem bil samo jaz interesent.
Danes sem naročil in dobil hidrometer.Zanima me če lahko z tem merim gostoto v pivini?Nikje ni na skali videti številk 1.005....:to je ta meter...(http://www.mojster-piva.si/shop/merilne-naprave/hidrometer-standard-multiwin
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Oj,
zanima me kje bi lahko dolbil recept za izdelave pive iz suhega sladkega ekstrata,za končno količino 19l?

Hvala
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Oj,
zanima me kje bi lahko dolbil recept za izdelave pive iz suhega sladkega ekstrata,za končno količino 19l?

Hvala
Povsod, kjer so objavljeni recepti. Tip izberi extract, izberi stil, pa pol si dodaš sestavine (npr. light dry malt extract).
Npr. tukaj
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Mi lahko kdo pomaga.Rad bi delal pivo iz slada ali suhega ekstrata.Kako vem cesa gre kaj notri glede okusov....Kateri postopek je lazji ali ima ze kdo kaksen recept da bobim za zacetek obcutek, malo sem zmeden ker ne vem kako in kaj.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali imaš kakšne posebne razlogem da ne bi prvih nekaj rund naredil iz pripravljene zadeve v piksni glede na željeni stil?