Star whisky

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Stvar je taka...doma sem našel steklenico 40 let starega Ballantinesa. Mi ne diši preveč, doma nihče tega ne pije itd...rad bi prodal zadevo. Se ne spoznam kaj dosti na te reči, je to kaj vredno? Ne Ebayu sem gledal in očitno bi lahko kakih 200 do 300 eur postavu ceno?
Torej, ni 40 let staran, ampak leta 70 je bil kupljen....mogoče pa kdo vzame za kako 40 letnico
smirk-1.gif
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.458
1.835
113
na temni strani lune
Zdi se mi, da se viski, lahko stara samo v sodih. Enkrat ko je botiljiran je konec z staranjem, se samo še kvari.

Tako da dvomim da boš kaj pametnega iztržil za to steklenico.
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Piše, da ima neomejen rok trajanja....mogoče pa ga nalijem namesto antifriza
tongue-1.gif
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
2
36
39
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Da se pridružim s podobnim problemom.

Starc ima v alko lagerju Martell VS, Curvoisier VS, Chivas 15 in še in še in še,
vseskupaj je že tako staro da je škatla od martela že bleda, čivas in ostali v škatlah pa imajo po centimeter
praha gor, ker se starcu neljubi tega vzdrževat.

A bo res to pocrkalo? Ni bilo odtaknjeno že vsaj 20 let. (večino tega je dobil ob raznih obletnicah in darila)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Jau imate eni ideje ..

Sicer je tako, staranje visikija poteka v sodih in kolikor je star toliko je "odležal" v sodu. Ko je enkrat v flaši je tak kot je.

Rok trajanja žganih pijač je itak neomejen, tako da se ne morejo pokvarit. Sam alkohol je dokaj stabilna stvar in v zaprti steklenici bo kemično ostal isti par sto let - ostale sestavine (99% vode) pa se tudi ne morejo pokvarit ker so vezane na alkohol oz. je alkohol v tem primeru konzervans.

Viski obarvan s karamelo (to kar se pri nas prodaja kot "obični" viski) bo v najslabšem primeru dobil usedlino (barva), pravi viski ki je bil staran v sodih pa bi skoraj 99% (naravnega) barvila moral imeti vezanega v vodo oz. alkohol, isto velja za aromo. Skratka pravi viski ne bo dobil usedline, razen če kaj povzroči kemični razpad (zelo visoka/nizka temperatura, UV svetloba, druge kemične spojine ki pridejo v stik z pijačo ...).

Torej avtorju, glede na to da gre za star viski domnevam, da je flaširan (steklenica) in neodprt ter da je bil skladiščen vsaj v sobnih pogojih (ni zmrzoval ni bil na soncu ...). V tem primeru je čisto OK za "uporabo", oz. je v vsakem primeru piten in če nisi poznavalec ne boš opazil razlike od "novega".Verjetno je celo boljši kot nov ballantines, ki je resnici na ljubo v večini izvedbah "ogaben"!

Torej, ker ima neko zgodovinsko vrednost bi gaverjetno kupil kak zbiralec teh stvari .. ampak jasno ne za pitje! Lahko pa počakaš še 50 let pa bo zagotovo imel še višjo ceno!
cheer.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Odpri probaj in vrjetno boš ugotovil da je zanič in ga vrži preč..



Od kdaj ima whisky rok uporabe?
stupid-1.gif

Seveda ga ima na nek način.
Ni ravno tako, kot konzerva fižola, ki po določenem času postane rahlo strupena
evil.gif
Se pa počasi spremeni aroma pijače. Pri primerno hranjeni flaši spremembe potekajo počasi. Če ga hraniš na okenski polici, bo pa dokaj hitro postal hecen
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Vsaj od takrat ko se zavedam okolice je bla flaša v temnem prostoru in do max. 20 stopinj...
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.833
371
83
Pa ne odpirat in probavat kot so eni bučmani predlagali. Pol je vrednost enaka nič.
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jau imate eni ideje ..

Sicer je tako, staranje visikija poteka v sodih in kolikor je star toliko je "odležal" v sodu. Ko je enkrat v flaši je tak kot je.

Rok trajanja žganih pijač je itak neomejen, tako da se ne morejo pokvarit. Sam alkohol je dokaj stabilna stvar in v zaprti steklenici bo kemično ostal isti par sto let - ostale sestavine (99% vode) pa se tudi ne morejo pokvarit ker so vezane na alkohol oz. je alkohol v tem primeru konzervans.

Viski obarvan s karamelo (to kar se pri nas prodaja kot "obični" viski) bo v najslabšem primeru dobil usedlino (barva), pravi viski ki je bil staran v sodih pa bi skoraj 99% (naravnega) barvila moral imeti vezanega v vodo oz. alkohol, isto velja za aromo. Skratka pravi viski ne bo dobil usedline, razen če kaj povzroči kemični razpad (zelo visoka/nizka temperatura, UV svetloba, druge kemične spojine ki pridejo v stik z pijačo ...).

Torej avtorju, glede na to da gre za star viski domnevam, da je flaširan (steklenica) in neodprt ter da je bil skladiščen vsaj v sobnih pogojih (ni zmrzoval ni bil na soncu ...). V tem primeru je čisto OK za "uporabo", oz. je v vsakem primeru piten in če nisi poznavalec ne boš opazil razlike od "novega".Verjetno je celo boljši kot nov ballantines, ki je resnici na ljubo v večini izvedbah "ogaben"!

Torej, ker ima neko zgodovinsko vrednost bi gaverjetno kupil kak zbiralec teh stvari .. ampak jasno ne za pitje! Lahko pa počakaš še 50 let pa bo zagotovo imel še višjo ceno!
cheer.gif

tocno tako in nic drugace!
 

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Opiši tole na ebayu in gasa
smile-1.gif

Whiskiji na tvojem linku imajo približno toliko veze z Ballantinesom, kot mercatorjeva mineralna voda s Srebrno Radgonsko....


Pozabi ebay... prvič ob priložnosti ga odprite pa spijte. Ali pa tako kot je mlacom rekel - na omaro za okras.
 
Nazadnje urejeno: