Kefalonija in Ithaka

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #488

Glede na to, da se o teh dveh grških otokih do sedaj ni še nič napisalo na tem forumu, odpiram debato.
Zimski čas je ravno primeren za igračkanje in načrtovanje daljšega poletnega dopusta.

Pripravil sem seznam znamnitosti in plaž, kar se mi je zdelo, da je "pomembno", če pa je kdo že bil na teh dveh otokih pa lahko postreže še s kakšno zanimivo informacijo.


197 POI točk za navigacijo oziroma Google Earth <--- download


Pripravil pa sem tudi "manjši" vodič s slikami, opisi znamenitosti, plaž in ostalim.



Znamenitosti na Kefaloniji in Ithaki <--- dolpoteg dokumenta

Vse sem bolj ali manj našel na internetu, spodnja stran je ena boljših.
http://www.agni.gr/kefalonia_travel_guide/

Torej če ima kdo kakšne koristne podatke in informacije iz prve roke, kar na plano.
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
če pa je kdo že bil na teh dveh otokih pa lahko postreže še s kakšno zanimivo informacijo.

Ja, sem bil istočasno kot ti. Na 37. fotki je polovica naše "odprave". Svaka čast!
hysterical-1.gif


Sicer pa:
- linki na Trieri ti ne delajo,
- kar se plaž tiče so za ogledat definitivno Myrtos, Skala, Kaminia, Xi, Antisamos in Agia Kyriaki
- od mest je definitvno top Fiskardo, meni je bil všeč še Lixouri
- če bo šel kdo kampirat - kampa sta na otoku samo dva, eden v Samiju (preizkušen, super urejen) in eden v Argostoliju zraven svetilnika

Letošnja "odprava" je obdelala Lefkado in Kefalonijo, stalno sem ju primerjal z lanskim 14 dnevnim potepanjem po Peloponezu. Tam je recimo za videti veliko drugih stvari, plaže so bolj postranskega pomena, čeprav so super. Lefkada in Kefalonija pa so predvsem plaže.

Mislim, da si vse "povedal" s POI točkami, samo da link začne delat in da si jih pospravim za morebitno vnovično snidenje z otokom.

zmaga.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, linki so iz februarja, vmes pa sem server uredil na novo, tako da bi jih moral popraviti.
So pa na blogu pravi linki.

Snecer BLOG <--- tu so pravi linki

Brez skrbi, da sem tablico LJ tudi poslikal. Domnevam, da je octavia tvoja (ta je bolj divjala proti Agia Effimiji). Kam se vam je tako mudilo?
smile-1.gif


Glede plaž:
- Na Myrtosu sem bil 3 ali 4x, lepa plaža, kar gneča, ki odganja, vendar se še da najti miren plac
- Skala (tam sem tudi prebival) me ni pritegnila, tudi kar obljudena, pusta
- Kaminia (enako kot Skala)
- Xi je kot Portorož, vendar je v naslednjem zalivu plaža Mania, kjer praktično ni ljudi (mirna, lepa), ker vsi navalijo na Xi
- plaža Ammos je nekaj posebnega, že zaradi stopnic, je skoraj prazna, ni dece, ker je takoj kar globoko in valovi
- plaža Antisamos (kjer so snemali Corellijevo mandolino) in jo kar reklamirajo ni nič posebnega, kup pločevine in folka, ima pa naravno senco
- enako velja za plažo Petani - kao odgovor na Myrtos (blue flag), razen da je v taverni dobra hrana, ni tam kaj iskati
itd. se najdejo še kakšne lepe in manjše na severu tako da ni potrebno biti na "popularnih".

Bil sem tudi na Itaki, miren otok, zelo lepa in mirna plaža npr. Ag. Ioanis.

Vsak pač ima svoj okus in želje, osebno so mi bile plaže na Karpathosu lepše, no tam je bil drug problem, močan stalen veter.

Drugače pa si tudi pravilno zadel, da ni kaj drugega "videti", saj je potres leta 1953 (menda) praktično vse "pospravil" in je vse na novo zgrajeno.

Končna ocena pa je vsekakor visoka za Kefalonijo. Je bilo kar nekaj Slovencev za avtomobili, če se to splača ne vem, saj sem dal za najem avtomobila na otoku na dan 27 EUR (korejsko-ameriški crap matiz).

 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kam se vam je tako mudilo?
smile-1.gif

Hehe, a si "dokumentiral" vse Slovence, ki so bili dol s svojimi avtomobili? Ni se mudilo, samo uživam v takšni vožnji po takšnih cestah. Na Peloponezu sicer "kraljujejo" Grki z vsemi možnimi avtomobili, ki nosijo oznake tipa ST, GT, GTI, RS in podobnimi, na otokih so pa na cestah večinoma turisti z malimi avtomobili tipa Getz in Matiz. Kar se tega tiče, sem se na Peloponezu počutil precej bolje, saj skoraj ni bilo treba prehitevat.

Na plažah ni bilo neke hude gneče, če sem z avtom, imam sam raje malo bolj turistične z urejenim dostopom in kakim lokalom. Itake nisva šla pogledat, ker je bilo že tako premalo časa za vse. Tudi pri meni je Kefalonija dobila visoko končno oceno, problem je samo v tem, da opažam, da me plaže vedno manj zanimajo. Lefkada je podobna, le nekoliko manj razvita, z nekaj spektakularnimi plažami in s slabšimi cestami. Kefalonija jo je zlahka "premagala".

Trasa je sicer bila Ljubljana - Ancona - Igoumenitsa - Meteora - Ioannina - Parga - Preveza - Lefkada - trajekt iz Vassilikija v Fiskardo - Kefalonija - trajekt iz Porosa v Kilini - Patras - Ancona - Ljubljana. Povratna karta za trajekt (dve osebi na letalskih sedežih in avto) je stala 384 EUR. Ker sem imel s sabo vso kemping opremo druge variante niti ni bilo. Se mi pa cena glede na razdaljo in čas, ki ga preživiš na ladji, ne zdi visoka.

Drugače pa hvala za POI, to imaš res super urejeno.
 

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Slick kake pa si imel stroske za tak "izlet"? Ker verjetno se kar bolj splaca z letalom, pa rent a car? Pa ti Snecer? Kako si sel? Se o kakih stroskih se mal razpisita
grims-1.gif


Drugace pa pohvalno
aplauz.gif
Komaj cakam kak podoben dopust.
LP
 
Nazadnje urejeno:

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
Stroški - tako na približno:
- trajekt 384 EUR
- gorivo (prevoženih 2800 km, pri meni to pomeni cca. 5 rezervoarjev po 50 litrov) cca. 250 EUR
- cestnina v Italiji cca. 50 EUR
- trajekt iz Lefkade na Kefalonijo cca. 55 EUR
- trajekt iz Kefalonije na Peloponez cca. 65 EUR
- kamp (2 osebi + šotor) cca. 25 EUR na noč, za 13 nočitev cca. 325 EUR.

Do tukaj torej dobrih 1.100 EUR. Temu prišteješ še ostale stroške (hrana, pijača, ogledi, spominki, "življenje" na trajektih...), pri nama je na koncu zneslo vse skupaj cca. 2.000 EUR, torej 1k EUR po glavi.

Z letalom se verjetno bolj splača (sploh za 1 teden), če greš na en otok in se ne premikaš naokrog. Ker sovražim hotelske počitnice o letalu do krajev, ki so mi brez težav dosegljivi z avtom, sploh ne razmišljam.

Ampak če gledaš agencijsko ponudbo te npr. en 14 dnevni aranžma pride vsaj 600 EUR po glavi, najem avtomobila (po Snecerjevem ceniku) cca. 12 dni * 27 EUR = 324 EUR, gorivo ene 50-100 EUR (jaz sem po Kefaloniji naklepal kar lepo število kilometrov), pa si že na cca. 1.600 EUR. Sicer bo pa Snecer več povedal.

@Snecer: A veš kaj me pa zanima... A si lokacijo fotke za vsako posebej ročno dodajal na Picaso ali imaš to že kako hudo avtomatiko, ki ti fotko opremi še s koordinatami lokacije?
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem šel z agencijo, z letalom, za 14 dni, hotel grške 4 zvezdice (Porto Skala) polpenzion, po osebi 1.100 EUR.
Imaš pa še seveda cenejše variante.

Najem avta 13 dni 351 EUR.
Ostalo pa bencin, dva ogleda (jama in jezero), spominki, kartice, trajekt Itaka in nazaj (47 EUR), pa malo po lokalih
smile-1.gif
, 2x nekje kosilo, dodatno pijača v hotelu (okol 80 EUR), trgovina..., nekje skupno še 400 EUR po osebi, ne da bi kje stiskal.
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Lokacije za fotke sem ročno dodajal in sicer po sledi, ki jo je naredil gps (track), tako da iskanje po mapi ni bilo potrebno.
http://www.panorado.com/en/index.php?PanoradoFlyer.php

Drugače pa tudi imam takšno "hudo" avtomatiko na Nokiji E71 + programček Nokia Location Tagger, ki takoj po fotografiranju integrira gps koordinato, vendar pa tam niso tako dobre slike.
 

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Super. Hvala za okvirne stroske. Tudi sam rad potujem z avtom tako da me se nekaj zanima. Slicka kako pa si sel do lz avtom? Napisla si cestnine po IT. Sepravi od kje si vzel trajekt?

Za koordinate k slikam pa uporabljas navigacijsko napravo ali pa GPS logger, ki ti shranjuje pot. Potem pa z kakim GEOTAG programom, slikam dodelis koordinate. Vse poteka avtomatsko in hitro. Pred slikanjem samo uskladis uro na fotoaparatu z uro na GPS napravi/loggerju.

LP
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.080
799
113
Iz Ancone ga je vzel. Lahko pa greš že iz Benetk. Jaz sem si ravnokar rezerviral Anek, Venice - Igonumenblablabla in nazaj za 245€. 2 osebi & avto.
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
Z avtom sem šel od Ljubljane do Ancone. Tam sem se vkrcal na trajekt za Igoumenitso, ki je vozil ene 15 ur.
Za nazaj sem šel na trajekt v Patrasu, ki me je spet peljal do Ancone, trajalo pa je 21 ur. Od Ancone do Ljubljane pa spet z avtom.

Iz Ancone sem šel zato, ker si na trajektu samo eno noč. Če greš iz Benetk, si gor dve noči. Sicer pa ni bistvene razlike, kje greš na trajekt, saj so cenik zelo dobro naštudirali. Greš lahko iz Benetk, Ancone, mogoče celo Barija in Brindisija. Kolikor več daš za cestnino in gorivo, toliko cenejša je karta za trajekt. Najprej smo planirali pot do Brindisija, vendar tam čez vozijo neki počasni trajekti. Vožnje z avtom je v tem primeru za dobrih 6 ur več kot do Ancone, trajekt je pa le cca. 2 uri hitrejši od Anekovega iz Ancone.
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
S tem se da kar preživet, čeprav ni tako poceni. Če se prav spomnim pride veliko pivo (pa se mi zdi, da je samo 4 deci) 3,70 EUR.
Precej časa se da zabiti tudi s kako fajn knjigo.
 

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Itako lahko komot preskočiš. Bil pred mesecem in je čist brez veze, še posebej ker si ves čas na Kefaloniji ki je super.