Škotska (potovanje)

PikaBika

Zelenc'
19. jan 2018
3
0
1
Pozdravljeni,
s fantom načrtujeva poleti teden dni dopustovati na Škotskem.
Če je kdo od vas že bil, me zanimajo vaši predlogi, kaj se splača pogledati, kje prespati in jesti (cena/kvaliteta), mogoče kakšen vaš potopis ter še kaj drugega, kar bi nama prišlo prav.
smile-1.gif


Hvala.
 

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.732
33
48
49
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Midva sva bila lani poleti.
Ce je vreme lepo, je Škotska (še posebej Highlnds) fenomenalno. ČE je vreme slabo gor čisto na severu, sta ga pa nastradala, ker gor ni nič, niti vasi, ceste pa enoslednice, tako da nikamor ne prideš hitro.
Vsi bojo priporočali bed&brekfaste. nekateri so res luštni. Problem pri teh pa je, da jih večina ni na bookingu in da so med sezono vsi zasedeni. Tako da če računata nanje, bo zdaj
že čas za kake rezervacije. Hotelov v Highlandsih skoraj da ni, če pa so so zasedeni, dragi ali zelo slabi.
Če si predstavljaš linijo med Invernessom in Fort Williamom nižje...vzhodno od te linije ni problem z nastanitvami, jih je dobolj. Poceni škotska ni, ampak se da.

Ampak kaj, ko je najbolj zanimivo zahodno in severno od te linije
smile-1.gif


Tako da malo odvisno, kaj želita videt, če sta bolj za mesta, ali bolj za naravo, koliko časa imata, ali bosta imela avto, ipd.

Malo sem nabluzil, ampak mogoče pride prav
wink-1.gif
 

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.378
213
63
Najprej toplo priporočilo: 1 teden bo premalo, že 14 dni je na tesno, pa še vedno ostane materiala za ponovitev obiska. Mi smo bili družinsko lani poleti s kombijem in je bilo nepozabno. Ko nam jo je na otoku Skye zagodlo vreme, smo se za par dni mirnega počitka pomaknili v Wales (park Snowdonia), ki je prav tako vreden ogleda.

Škotska je lahko relativno poceni, če kampiraš in se znajdeš vnaprej.
Potovanje s kombijem ali enoprostorcem (z ležiščem za dva) bi bila najugodnejša in najbolj udobna opcija, saj lahko brezplačno prespiš praktično kjerkoli.
Kampi so sicer zelo urejeni in za sredozemske pojme zelo poceni (prostor + dva odrasla za okoli 15GBP na noč). Priporočljivo se je včlaniti v kakšnega od otoških avtodomarskih klubov (jaz sem v www.caravanclub.co.uk ), saj dobiš dostop do zelo poceni ekskluzivnih klubskih lokacij za kampiranje in nočne postanke, kjer je cena še nižja. Pazi le, da to storiš pravočasno, saj ti ob včlanitvi na dom pošljejo zelo koristne zemljevide in materiale, s katerimi najdeš te ekskluzivne lokacije. Jaz tega žal nisem storil pravočasno.
smile-1.gif


Pri vstopninah preveri kombinirane ponudbe. Za ogled gradov priporočam Scottish heritage pass, nam se je izplačal že ob ogledu tretje znamenitosti.

p.s. Loch Ness lahko mirne duše izpustiš, ni vreden posebnega truda.
 
Nazadnje urejeno:

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
357
91
28
Tako kot pravi naliM Loch Ness je dost bedn..

Kolega sta bla dober mesec nazaj tam in je blo super, šla sta bolj hiking varianta ker je pokrajina prečudovita. Za 1 teden sta rentala avto (250€), spanje ju je pršlo cca 60€ na noč hrana in pijača zunaj cca 10-15% dražje kot pri nas. Vreme sta imela pa (Če kr po domače povem) tri-vremenski taft
smile-1.gif

Cel dan lepo, sonček, mal vetra in povprečno 10°C, zjutraj ko sta vstala pa sneg; nič pretresljivega če nebi cela Škotska imela gor letnih pnevmatik. Preživela sta, bila je zanimiva in nepozabna izkušnja, kar je pa po svoje tudi namen potovanja
smile-1.gif


Skratka, uživajta!
 

PivoMan

Pripravnik
21. avg 2016
51
2
8
pivo-man.blogspot.si
Škotska je neverjetna. Sem bil tam par let nazaj, za dobrih 10 dni - sicer brez Highlandsov. Polno gradov na vseh koncih, narava je super, Edinburgh se mi je tudi izredno dopadel, Glasgow pa sploh ne. Pač, vreme je tipično Škotsko - sigurno bosta mokra in do neke mere prepihana, čeprav se da vse preživet. B&B-ji se najdejo kakšni dokaj ugodni in čisto kul. Loch Ness je pač jezero kot jezero, nič kaj ekstra posebnega, no če greš že mimo se malo ustavi.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.676
581
113
Bil cca 3leta nazaj 12 dni cajta za letat okol nisem imel veliko. Najprj delo pol zabava. Glasgow bolj tko ni za nas. Edinburgh noro. Loch lomond, Perth, Invernes in ostalo noro. Ne pozabi na Highlands je noro lepa pokrajina, pa roko si ogrej da boš gallowajčke čohala.
Loch ¥ommond obvezno kokol s kolesom, sem šel, rental z drušno 70 milj kolesarjenja okoli enormnega jezera za naše razmere leeeepooo.

Edinburgh je pa tko al tko poezija imaš vse kar ti duša in srce poželi.
14 dni je za racionalen ogled z močno selekcijo destinacij dovolj.
Pazi bosta mokra in prepihana ampak je vse ostalo top, tako, da odtehta.
 

PikaBika

Zelenc'
19. jan 2018
3
0
1
Najlepša hvala vsem za pomoč.
zmaga.gif

Pot sva si sedaj nekako začrtala, nameravava najeti še avtomobil.
Nekaj sorazmerno poceni ponudb rent a carjev sva si že pogledala, a jih ima veliko omejeno kilometrino, fore z vračilom čistega avtomobila, saj v nasprotnem primeru sledi doplačilo ipd.
smile-1.gif

Preverila sva tudi ponudbe "zanesljivejših" - Hertz, Europcar, Keddy ipd., vendar so cene teh kar zasoljene in bi jih izbrala le v primeru, da ne najdeva kakšne sorazmerno ugodnejše in kolikor toliko kakovostne ponudbe. :D

Ima mogoče kdo od vas kakšne predloge?
 

Marko_C.

Zelenc'
5. jul 2019
2
0
1
Zdravo.
Kako je bilo na izletu na Škotskem? Jaz se s punco odpravljam septembra in me zanima vaša izkušnja.

Hvala!
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.676
581
113
Zdravo.
Kako je bilo na izletu na Škotskem? Jaz se s punco odpravljam septembra in me zanima vaša izkušnja.

Hvala!
Kolio časa imaš na razpolago.
Bil 2014 12 dni, škoda edino da sem bil res frej sam 4 dni.
Za pogledat odvisno kaj si želiš če si na glavo in za rompompom je Glasgow, bolj umirjen je Edinburgh
Za pogledat je vse sam cajt nucaš
Dal skozi Loch Lomond, Loch Ness, mal highlanda, Ediburgh, Perth .....
Nabrzino lepo drago, če delaš neumnosti, dobra hrana, prijazni ampak zaprti ljudje, dokler te ne sprejmejo za svojega pol je pa na glavo
 

Marko_C.

Zelenc'
5. jul 2019
2
0
1
Greva za 6 dni. Želel sem si ogledat Edinburgh, Inverness in vmesne gradove ter Highlands.Cilj je ogledat zgodovinske točke in po poti naravo ob vožnji. Koliko dni je dovolj za Edinburgh?
Vzel bom rent-a-car.
Zanima me kakšne so cene prenočišč, rabil bi nekaj poceni ampak da je privat soba, ne hostel?
Poleg tega me znima nasvet kje se da jest poceni? Kakšne so cene v trgovinah in kakšne v restavraciji?

Hvala
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.676
581
113
Odvisno kaj bi rad videl, vreme bosta imela, drizzle vsak dan, za bidet v 6 ih dnek uf. Ja se da marsikaj ampak ne v podrobnosti, ker drgač si oplel.
Za spanje airbnb pa kakšni lodge varjante, hrana ni problem, če ne boš po centrih mesta finančnih samomorov delal. Pir je dragg v središčih, če nisi star 21 te znajo yebat, tam kjer se streže hrana ni problema v pubih je nogo pod 21 tudi za brezalkoholne pijače.
V Edinburghu je royal mile res dolg miljo tam zgubiš lahko cel teden grad in grički prijetni cene pa ....
Za pinto pira boš dal okoli 5 do 8 funtov po klubih okoli 3-4
Invernes je lep, perth tudi.
Highland je bil meni nor. Če si hribovc, boš lepo najdu tud kakšen kucelj.
Loch lommond je nor za okol z biciklom krent se jih da porentat pa ni drago drugače pa gallowaye božat in cvetoče oleandre gledat men je blo noro.
 

disc

Majstr
4. feb 2011
2.345
457
83
Sva bila z mojo za 10. dni. Rentala avto in se odfurala po eni strani gor in po drugi dol :) Tisti snečerjevi linki so bili res uporabni. Drgač pa super, folk prijazen, dežja kukr češ... :D