Kastracija psa

Ali se strinjate s kastracijo psa


Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.531
14.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Aja, jest nisem izpolnil ankete. To je tvoja odločitev, pač boš dal minuse in pluse za tvojega psa skupaj in se odločil. Pri meni je kar močno prevagal za. Če se odločiš za, ga pelji čimprej, ko je možno.

Seveda, da je moja odločitev. Anketo sem spisal zgolj zaradi lažjega pregleda mnenj tu na Alterju, je pa to seveda samo en del vseh info na podlagi katerih se bom potem odločil kaj storiti. Bo pa treba to se odločit čimprej, saj je po mnenju našega veterinarja trenutna starost idealna za tak poseg.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.352
8.716
113
Napaka šnecko. Ta pasma ne rabi akcije, ravno nasprotno, rabi vaje za umiritev, ker utrudit ga ne moreš in dosledno vzgojo, ker je trmast ko bik. Pa da te pomirim, spizdil je še kot mladič. Ne Seri šnecko, vsaj v eni temi bod približno resen.
Film pri moji odločitvi za pasmo nima nič. Mimgrede, zelo podoben karakter tvojemu cucku.
 
Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Ok, če se vrnemo k temi, zakaj si ga kastriral?
Če bi jaz našega, bi zdaj bral in pisal?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.352
8.716
113
V prvi vrsti, ker je psic tu okol za izvoz in sem videl cucke, kako bogi so, ko bi jebali pa ne dobijo. Pol so pa tu še zdravstvene težave zaradi neuporabe orodja in podobno. In ne tvoj ne bi bral in pisal, če ga ne voziš na kuzle bi bil pa na boljšem kot je zdaj, ko fuka strada. Cucek kot tak pa po mojem ne bi bil dosti drugačen.
 
Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Kar sem videl in slišal; Če je psica, je po prvi "menstruaciji" kar nujna kastracija, ker drugače bo skoraj sigurno dobivala namišljene nosečnosti. To pa ni dobro.

Sodobna doktrina priporoča sterilizacijo pri šestih mesecih.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.222
5.239
113
Pri nas oziroma naših se je pojavil drugi dokaj pogost problem "prepozne sterilizacije" psice. Inkontinenca.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.531
14.136
113
Zoprna reč. Kakšni so kaj prijemi v takem primeru?
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.222
5.239
113
Hja pod vsako blazino ima tiste reči ko ne premočijo, je hišni pes in naučeno, da gre vedno na eno izmed svojih blazin lezat. Pa pere se potem dosti. Saj drugače ne pušča nekontrolirano, ponoči kdaj kaka kapljica pa treba je res merkat, da gre dovolj pogosto na wc. Čez leto ni problem, ker je itak lahko ves čas zunaj, pozimi pa pač še dovoljkrat spomniti vrata odpreti. Težavnost se seveda stopnjuje če moraš vsakič na sprehod iti zaradi tega ali pa če ni vedno kdo doma. To je pri tašči, ki živi v hiši in je že v penziji, pa ni tako zelo zadeva obremenjujoča. Je pa rodovniski kuža in se mi zdi da se je hotela potem v penziji malo z vzrejo ukvarjati, potem pa se ni in je zamudila najboljši čas za operacijo.
 
Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.151
4.598
113
Načeloma je sterilizacija pohabljenje živali, da bi žival bila po kalupih človeka.
Mi smo po eni nesreči, ki je rabila veterinarsko oskrbo psa še sterilizirali, ker nam je tako svetoval veterinar. Mislim, da ni bil več isti. Ali je bila nesreča ali pa sterilizacija ne vem.
Še en offtopic:
Ko se je naš pes poslovil, naslednjega nismo nabavili. Domače živali so tisočletja ob človeku imele neko konkretno delovno in aktivno vlogo. Ta med navadnim ljudstvom (kamor denimo sam spadam) ni bila nikoli "ljubljenček". Naš način življenja pa se spremenil in te aktivne vloge ji ne morem dati. Ni pošteno do živali.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.531
14.136
113
@Jabe:
zmaga.gif


@Pepe - Te razumem in se do neke mere strinjam s tabo. Ampak kar se pa vloge tiče je pa enako kot naš način življenja - oboje se je spremenilo in ne vidim razloga, da nebi domaže živali prevzele te nove naloge v kolikor vse štima. Recimo prej je ena družina par generacij imela psa za čuvaja ter mačke za glodalce preganjat, zdaj pa jih imajo zadnje generacije za hišnega ljubljenčka, katerega z veseljem razvajajo in skupaj prebijajo svoj prosti čas doma in v naravi. Meni se to zdi popolnoma ok oz. sprejemljivo, je pa res, da sem čuden že od nekdaj
cheer.gif
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.222
5.239
113
Pač, tudi živalim pač danes nudimo neko oskrbo in preventivne posege. Pravočasna sterilizacija psice, ki ne bo imela potomcev to je. In seveda, ker se bo hitro zadeva prenesla na ljudi. Ne, žensk brez otrok ne steriliziramo, vsaj ne do.konca rodne dobe. Potem pa tudi. Sicer bolj kot kontracepcijska metoda kot pa preventivna za zdravje, ker ne vem če je pri ljudeh kaka korelacija med nerojevanjem in hudimi boleznimi na rodilih. Tudi medicina v primeru težav je naprednejša in dostopnejsa kot veterina in kurativa z boljšo prognozo. Je pa kar nekaj žensk, ki pa preventivno opravijo mastektomijo npr. Po enakem principu. Ko se nič ni narobe. In to opravijo s težkim srcem in ja, se pohabijo, ampak v imenu "širše slike". Pustiti naravi da gre svojo pot je sicer opcija, pohabljenje pa ni nekaj kar narava sama po sebi izključuje.
 

ceedevita

Fizikalc
24. jul 2009
6.851
95
48
štajerska
imamo kastrirane psa, mačaka, sterilizirano psico in mačke
spremenilo se ni nič, razen, da samci ne skačejo po samicah
pes je še zmeraj bojevit do drugih cuckov, nalaja vsakega, ki pride na dvorišče ....
mačak se tepej, lovi miši itd...
 

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
499
172
43
naš pes (madžarska vižla) je bil kastriran pri 9 mesecih. Dva meseca kasneje še nisem opazil nobene spremembe kar se tiče karakterja/obnašanja. Občasno tudi še vedno naskoči kako svojo igračo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.151
4.598
113
Mogoče sem preostro napisal. Jaz v sedanjem obdobju življenja ne bi mogel posvetiti živali toliko časa kot ga rabi na dan. Da bi ga 2 ali 3-krat na dan nekdo peljal za 15 minut nekam na sprehod z muko, se mi zdi premalo. Več pa vsak dan ne bi bilo časa.
Ko bom v penziji, pa bo mogoče drugače. Ampak takrat si bova verjetno oba s psom čohala vsak svoja jajca
smile-1.gif
in ne bo noben kastriran.
 

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
ksz

Mi smo ravno prejšnji teden kastrirali našega skoraj 7-letnika, ker so se začele kazati težave s prostato... Vsak naslednji pes/ psica, ki bo pri bajti, bo kastriran/ sterilizirana, kakor hitro bo to možno, se pravi, ko se zaključi rast in razvoj. Psica zato, ker ne nameravam vzrejat, ker je marsikatera psica pujsa, kar se tiče čiščenja in ker mi ni potrebno po celem naselju odganjat cuckov, ki bi se nama med sprehodom lepili na rit. Pes pa zato, ker mi ga je bilo dovolj 5 let poslušat, kako cmizdi, ko se je v okolici gonila kaka psica in se ubadat s tem, da ne je, da sredi noči hodim z njim po naselju, ker mislim, da ga srat, on pa bi iskal babe, da mi hoče v tem času požret vsakega samca, ki mu (na njegovem teritoriju) pride v bližino, da če hočem imet mir pred vsem tem, ga moram pobasat v avto in ga peljat na sprehod nekam, kjer vem, da ni gonečk itd., itd.
rolleyes-1.gif